20. FEBRUAR 2007 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sme nablizku

Veci mimo mojej moci

   Nie je lahke vyrovnat sa s tym, co nemozeme nijakym sposobom zmenit. Pokial ma clovek chut zit, potrebuje menit veci okolo seba  tak, aby mu vyhovovali. Potrebuje menit to, co nie je dobre, robit lepsim to, co mu vyhovuje. Snazi sa upravit vsetko, co sa dotyka jeho sameho tak, aby mal pocit spokojnosti, aby mu veci vyhovovali, jednoducho - aby mu na tomto svete bolo dobre.

   Ak v tejto snahe narazi na nieco, co uz zmenit nemoze, spociatku sa to snazi zmenit. Skusa, hlada sposoby, hneva sa alebo smuti, ked nedosahuje ziadnu zmenu, ked jeho vec zostava stale nepriazniva. Je to zakonite, ze neprijmem nemennost hned, ved vzdat sa v prvej chvili by znamenalo, ze sa vzdavam snahy udrzat sa na tomto svete. Je zakonite, ze clovek zostane sklesly, pocituje bolest, smutok, hnev na ludi, na osud, na zivot, ked si opakovanym neuspechom vo svojom snazeni potvrdi, ze skutocnost je nezmenitelna. Prijatie prichadza az potom. Prijatie nie je prehra. Prijatie je uznanie, ze zivot sa sklada aj z tazkych a zlych veci a mne priniesol toto. V zivote sa neda vyhnut tazkym a nemennym veciam. Je jedno, ci ide o vec malu alebo velku . Ak prijmem nemennu vec ako sucast zivota, posuvam sa o kusok dalej. Ak ju zaradim do „veci mimo mojej moci”, uz mi viac neodcerpava moju energiu a mozem sa sustredit na to, co dokazem menit. Mozem sa „popasovat”celou svojou silou s niektorou z „veci v mojej moci” - pretoze aj tie su tazke, niekedy az privelmi.

Mgr. Marcela  Skultetyova

 Oznamujem klientom, ze referat poradensko-psychologickych sluzieb UPSVaR v Brezne (psychologicka poradna) je prestahovany do budovy Uradu prace, socialnych veci a rodiny Razusova 45 (oproti Stavbaru). Telefonne cislo 6114155 zostava.

 

 V Brezne uz pat studijnych programov

   Vedenie Materialovotechnologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity rozsirilo od akademickeho roka 2007/2008 ponuku o dalsi studijny program. V  detasovanom pracovisku MtF STU v Brezne maju uchadzaci o vysokoskolske studium v mieste bydliska moznost vyberu zo studijnych programov:
aplikovana informatika a automatizacia v priemysle, priemyselne manazerstvo, personalna praca v priemyselnom podniku, technicke materialy, vyrobne technologie. Prijima sa bez prijimacej skusky na zaklade dosiahnutych vysledkov na strednej skole. Informacie o vyberovom konani su k dispozicii v strednych skolach a v DP MtF STU. Uvadzame strucne charakteristiky profilu absolventov danych studijnych programov:

   o Absolvent studijneho programu Aplikovana informatika a automatizacia v priemysle ziska zakladne teoreticko-metodologicke vedomosti z automatizacie a informatiky a bude ich vediet pouzit pri realizacii systemov, ktorych zakladom je pocitac. Ziska poznatky z prirodnych vied v rozsahu prveho stupna univerzitneho studia, automatizacie a informatizacie, zakladov diagnostiky systemov, zakladov zberu, spracovania a prenosu udajov v riadiacich a informacnych systemoch. Najde uplatnenie pri zavadzani, prevadzkovani a udrzbe riadiacich a informacnych systemov pre potreby riadenia technologickych procesov a spracovania udajov v podnikoch, ale aj v ramci ostatnych odvetvi priemyslu a aj v mimopriemyselnej sfere. Uplatni sa na poziciach pracovnikov prevadzkujucich systemy na baze informacnej a riadiacej techniky.

   o Absolvent Priemysloveho manazerstva bude vybaveny vedomostami z oblasti socialno-technickych systemov integrujucich ludske zdroje, informacie, materialy, zariadenia a procesy v ramci komplexneho zivotneho cyklu vyrobkov a sluzieb. Ziska znalosti z prirodovednych, technickych, technologickych a humanitnych disciplin, zo zakladov informatiky. Bude sa vediet orientovat v oblasti priemysloveho inzinierstva so zameranim na podnikove hospodarstvo, manazment podniku, vyrobu, marketing a uctovnictvo a ziskane vedomosti aplikovat v praxi. Uplatni sa ako clen, resp. veduci tvoriveho kolektivu v organizaciach roznych odvetvi priemyslu, ich riadiacich utvarov nizsich stupnov. Bude schopny zakladat   a viest male firmy a spolocnosti, alebo zaradit sa do manazmentu vacsich spolocnosti.

   o Student, ktory sa rozhodne pre program Personalna praca v priemyselnom podniku, bude rozumiet strategii personalneho manazmentu, jeho prepojenosti s teoriou a praxou trhoveho mechanizmu, osvoji si system poznatkov pre profesiu personalneho manazera a ziska tak predpoklady pre pracu s ludskymi zdrojmi. Nadobudne kvalitnu pocitacovu gramotnost, dokaze tvorit vlastne a vyuzivat cudzie  databazy. Bude pripraveny podielat sa na rieseni personalnych otazok so zretelom na poziadavky podnikatelskych subjektov, pracovat v oblasti informacneho systemu v spojitosti s analyzou trhu prace, zamestnaneckej politiky a v socialnom poradenstve. Najde uplatnenie v malych a strednych firmach ako manazer, vo vacsich na strednej urovni riadenia, v roznych agenturach, ziskovych a neziskovych organizaciach ako profesionalne zdatny clen manazmentu.

   o V studijnom programe Technicke materialy ziska absolvent vedomosti o technickych materialoch, technologii vyroby, aplikacie, spracovania a recyklacie materialov, zo zakladov elektrotechniky, konstruovania, informatiky a manazmentu priemysloveho podniku. Uplatni sa v podniku so zameranim na vyrobu technickych materialov, ich spracovanie na polotovary a vyrobky, ako aj v oblasti kontroly  kvality produkcie, nakupu, predaja, servisu a udrzby. Program je urceny predovsetkym maturantom prislusnych strednych odbornych skol.

   o V studijnom programe Vyrobne technologie absolvent bude rozumiet sirsim technicko-praktickym poznatkom z technologie obrabania, tvarnenia, zlievania a zvarania. Ziska vedomosti z nauky o materialoch, technickej mechaniky, elektrotechniky, ekologie priemyslu, metalurgie, informatiky, marketingu, v oblasti obrabania, montaze, technickej pripravy vyroby, spracovania materialov atd. Najde uplatnenie ako samostatny technolog, alebo clen pracovneho timu v roznych oblastiach priemyslu vo verejnom i sukromnom sektore. Aj v tomto studiu sa pozaduje stredne odborne vzdelanie prislusneho smeru.

  

Sutaz o Predatora a Tragacika

   Dnes vam opat ponukame moznost vyhrat kniznu novinku vydavatelstva Ikar a spolu s nou aj dalsiu knihu. Patricia Cornwellova, byvala reporterka dennika Charlotte Observer, pracovala sest rokov pre Urad sudnej patologie vo Virginii a neskor ako dobrovolna policajtka. Namety pre svoje knihy cerpa zo skusenosti z tychto pracovisk. Celosvetovy uspech jej zarucil uz prvy roman Post mortem, ktoreho hrdinkou je sudna patologicka Kay Scarpettova. Je dosial jedina spisovatelka, ktora za svoj prvy roman ziskala hned pat najdolezitejsich literarnych oceneni za najlepsiu knihu s kriminalnou zapletkou, a to nielen v Amerike, ale aj v Europe. Po tomto uspechu nasledovalo jedenast dalsich romanov s Kay Scarpettovou.  


 

   V kniznej novinke Predator je Kay na volnej nohe a pracuje pre Narodnu forenznu akademiu na Floride. Spolu so svojim timom sleduje retaz zvlastnych spojeni medzi niekolkymi brutalnymi zlocinmi a podozrivymi. Tentoraz vysetruje zahadne zmiznutie styroch ludi, ktorych niekto uniesol z domu. Zda sa, ze pripad suvisi so zlocinmi vraha odsudeneho za viacnasobnu vrazdu, ktory svoje obete mucil obzvlast brutalnym sposobom. A hoci je tento psychopat za mrezami a podrobuje sa vyskumu v ramci vedeckej studie na psychiatrickej klinike Harvardskej univerzity, niekto pokracuje v jeho cinoch. Naozaj tieto udalosti spolu suvisia, alebo ide len o nahodu?
 

 

   Spolu s knihou Predator mozete vyhrat aj knihu Pan Tragacik a templari (Zbigniew Nienacki), o ktorej sme uz v nasom tyzdenniku pisali. Na vase listky s kuponom, odpovedou na otazku, vasou adresou a telefonnym cislom cakame do 1. marca. Meno vyzrebovaneho vyhercu knih uverejnime 6. marca.

(ag)

   Otazka: Ako sa vola hrdinka romanov Patricie Cornwellovej?    

 KUPON – PREDATOR

  

Sahadza joga

   Slovo sahadza - sahaja znamena vrodeny (spontanny). Dnes zijeme v relativnom svete, mame rozne predstavy a koncepcie, pretoze jedinym nastrojom nasho poznania je nasa mysel (ego alebo podmienenosti). Neexis­tuju normy, podla ktorych sa da odlisit Pravda od Nepravdy. Sahadza joga dviha nase vedomie nad relativnu mysel do oblasti Reality, a to mozeme jasne vnimat v nasom centralnom nervo­vom systeme. Tato udalost je oznacovana ako Sebarealizacia. Dosledkom Sebarealizacie je duchovny rast, ktory zacne bez vynakladania usilia - spontanne, podobne ako ked zo semienka vyrastie velky strom. Vedlajsim ucinkom duchovneho rastu je dosiahnutie fyzickej, mentalnej a emocionalnej rovnovahy. Poznanie Sahadza jogy je starodavne, ale v minulosti bolo pristupne len malo ludom. Toto poznanie bolo udrziavane v tajnosti a prenasalo sa len z ucitela na ziaka. V tychto modernych casoch bolo toto poznanie spristupnene kazdemu a masova Sebarealizacia sa stala realnou skutocnostou, ktoru zazili uz statisice ludi na celom svete.

 Sahadza joga - prednaska a meditacia

Prakticke metody pre celkove fyzicke,

 psychicke a emocionalne zdravie cloveka

o Prebudenie energie Kundaliny
o Vibratoricke vedomie

26. februara a 5. marca o 17. hodine v Centre volneho casu (pri starej skole), Skolska 7, Brezno
Vstup volny!
                       

                informacie na c. tel. 0915 851671
   Dosiahnete zlepsenie kvality vasho zivota. Spoznate a pochopite seba sameho. Pochopite vsetky javy okolo seba. Vase vztahy sa zlepsia. Zbavite sa pocitu viny, citovych problemov. Pochopite priciny vasich problemov a naucite sa ako ich odstranit. Naucite sa rozlisovat, co je pre vas dobre a co nie. Zacnete rozlisovat Pravdu od Nepravdy.
Zbavite sa vsetkych zavislosti - drogy, alkohol, fajcenie. Zbavite sa vsetkych chorob. Zlepsia sa vase vysledky v skole alebo  v praci. Dosiahnete trvaly pokoj a vnutornu radost a stanete sa spokojnymi.


 

Jar sa uz hlasi o slovo aj napriek tomu, ze kalendar hovori nieco ine.

Foto: Peter Bercik

 


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT