27. FEBRUAR 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Od 1. marca mestska policia bude moct prostrednictvom kameroveho systemu monitorovat aj situaciu na sidliskach. Mestsky kamerovy system sa totiz rozsiruje. K trom doterajsim kameram v centre mesta pribudnu dalsie tri: na krizovatke ulic Svermova, Pionierska a Laskomerskeho; na Ulici Frana Krala pri moste cez Hron a v Stvrti Ladislava Novomeskeho. Este pred spustenim kamier do prevadzky sme sa nahodnych okoloiducich pytali, ci sa budu citit bezpecnejsie.


S anketovym mikrofonom


o rozsireni kameroveho systemu

 Mgr. Andrea Ticha, ucitelka, Brezno:
- S kamerovym systemom na sidliskach plne suhlasim, hlavne vzhladom na to, ze su tu zakladne aj stredne skoly. Co sa tyka cestnej dopravy, najma Svermova ulica je teraz dost frekventovana a deju sa tu rozne vytrznosti, najma v case, ked deti odchadzaju zo skol domov. Pod dohladom treba mat deticky, ale aj mladych dospievajucich vracajucich sa v noci z diskotek.

Jozef Frus, podnikatel, Mlada Boleslav:
- Aj u nas v Cechach je zavedene monitorovanie kamerami kvoli bezpecnosti i kvoli doprave. Je tam vela pripadov lupezi a takymto sposobom ich odhalia. Aj ked na druhej strane je to urcitym sposobom obmedzovanie, ale pre nase bezpecie je to dobra vec. Kto ma ciste svedomie, nemusi sa toho bat.

Zuzana Nezbedova, studentka, Predajna:
- Podla mna je to dobry napad, pretoze ludia sa nebudu bat tadialto chodit a budu sa citit bezpecne.

Emanuel Kubove, dochodca, Brezno:

- Ja si myslim, ze kamery treba vsade, aby sa nerobili „skazy“. Od zapadu sme sa naucili to, co nie je dobre, najma mladez. A este nieco, v Brezne su soferi velmi bezohladni. Napriklad na priechode pre chodcov jeden zastane a druhy ho predbehne.

 

Kamila Kriskova, dochodkyna, Brezno:

- Bude to velmi dobre, lebo starsi ludia sa vecer boja vyjst von. Kamerovy system je urcite dobra vec. Pomoze objasnit zbojstva, ktore sa deju.

 

Marta Kabatova, dochodkyna, Brezno:

- Skoda, ze kriky okolo chodnikov nezrezali viac, pretoze na jar sa vsetko vymladi. Mnohym, ktori idu z krciem, totiz obcas sluzia ako WC. Deti sem nanosia vselico a podpaluju to. Vdaka kamerovemu systemu to mestska policia bude mat pod kontrolou a moze zasiahnut.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Hronec ma vlastny Informator

   V Hronci sa so zvolenim novej starostky zacali zmeny. Jednou z nich je aj Informator - januar a februar 2007.
Tvori ho „len“ sedem listov formatu A4, bez akejkolvek vazby a obcania ich nasli vo svojich postovych schrankach. Ucel ale napriek tomu splnili. V Informatore su zahrnute potrebne informacie o diani v obci, oboznamuje obcanov o pripravovanych akciach (ocista obce, vystavba krizovej cesty), ale aj o prebiehajucich rokovaniach (o vysporiadani byvaleho MNV na namesti, o zabezpeceni pravneho poradenstva a socialnej starostlivosti pre starsich obcanov, o kupe osobneho motoroveho vozidla, ktore bude sluzit aj na socialne ucely obcanov... ). Obsahuje tiez ziadost o pomoc pri organizovani oslav 650. vyrocia prvej pisomnej zmienky o obci, ako aj pri uz spominanej stavbe krizovej cesty. V obecnom Informatore je aj „Vas maly pomocnik“, ktory malym vobec nie je. Nielen pre starsich ludi su velkou pomocou informacie, ktore su uvedene prave v tejto rubrike (ordinacne hodiny zubara alebo obvodneho praktickeho lekara, otvaracie hodiny lekarni v najblizsich obciach...). Nechybaju ani uradne hodiny, telefon, e-mail a adresa internetovej stranky obce, otvaracie hodiny obecnej kniznice a dolezite telefonne cisla, medzi ktorymi su aj tzv. poruchove cisla v pripade problemov s elektrinou, plynom, vodou alebo s kablovou televiziou. Uvedene su tiez priame telefonne linky na pohotovost, policiu v najblizsej obci a meste, ako aj na velitela obecneho hasicskeho zboru. Velkou pomocou je cestovny poriadok, ktory keby bol vylepeny na zastavke, tak sa tam neohreje ani do druheho dna. A tak ho moze mat teraz doma kazdy.
   V Informatore su uvedene aj ceny za poskytnute zdravotnicke vykony lekarov, ktore nehradia zdravotne poistovne. Nechyba ani rozdelenie poslaneckych obvodov, cestne miesto pre sponzora a podakovanie za financie poskytnute pre dom smutku.
   Na zaver su uvedene upozornenia na zmeny v koncovych zastavkach primestskej autobusovej dopravy v Brezne (pre jej premiestnenie), informacie ohladom vyberania dani a sposob nahlasenia pripadnych problemov obecnemu uradu. Posledna strana patri kulture (divadelnemu a absolventskemu predstaveniu) a planovanym terminom plesov.
   A tak aj vdaka tomuto Informatoru mam pocit, ze predvolebne sluby sa zacinaju postupne plnit a ze starostke skutocne zalezi na „jej“ obcanoch.

Ivana Busniakova

 Polovnici zo Zavadky nad Hronom plesali

   Dna 10. februara sa uskutocnil 3. rocnik polovnickeho plesu, ktory usporiadalo polovnicke zdruzenie Kolesarova Zavadka nad Hronom. V prijemnom prostredi saly spolocenskeho domu s bohatou polovnickou vyzdobou hrala do tanca hudba Jozefa Ambroza. Vysoky zaujem o ples a kvalita poskytovanych sluzieb dava kvalitny punc organizatorom plesu a zaroven vyzyva na organizovanie dalsich rocnikov. Na plese sa zucastnili aj cestni clenovia PZ z Ceskej republiky, ktori v roku 2006 prispeli k plneniu planu lovu PZ Kolesarova ulovenim troch kusov raticovej zveri.

Jan Kan

 Zo zivota v Specialnej zakladnej skole v Ciernom Balogu

   Hovori sa, ze: „Dobre slovo je klucom k srdcu.“ Toto prislovie sa vo svojej praci snazia naplnat pedagogovia v Specialnej zakladnej skole v Ciernom Balogu. Len v tyzdni od 12. do 16. februara zorganizovali pre svojich ziakov dve zaujimave akcie.
   V stredu sa ziaci zabavali na Valentinskom dopoludni. Po „zalubenom“ programe ziakov najviac zaujali sutaze dvojic na sliapacich bicykloch alebo sutaz v balonovom tanci. Z oci vsetkych deti ziarila radost, stastie a laska. A o to nam vsetkym predsa ide!
   V piatok 16. februara koordinatorka protidrogovej prevencie pozvala na besedu clenov A-klubu Hron Ing. Ivana Sagata a Jaroslava Simka. Obaja su abstinujuci alkoholici. Vo velmi podnetnej diskusii sa pristupnou formou snazili detom vysvetlit skodlive ucinky alkoholu na ludsky organizmus. Aj tu sa nam potvrdilo, ze dobre slovo je klucom ku kazdemu srdcu.

PaedDr. Zuzana Giertlova

 Od srdca k srdcu

 

   Dna 15. februara sa otvorili brany Zakladnej umeleckej skoly v Brezne pre posluchacov polrocneho verejneho koncertu. Sviatok svateho Valentina tak trochu inspiroval ucinkujucich a prichystal vsetkym zaujimavy zazitok.

   Pocnuc od Macka s babikou, ktoreho na husliach a klaviri predviedli este len prvacky - dvojicky Krnacove, az po snive tony klavira v Chopinovom Nocturne, kazde koncertne cislo dotklo sa hlbky nasich srdc ci srdiecok. Salou zazneli aj rezke tony flauty, nezny hlas husli, ale aj spev uspavanky. Zaujimavy zvuk klavira, ktory sa premenil na ozajstne Trencianske zvony, vyvolal v radoch divakov nadseny potlesk. Tony cimbalu a krasny Haydnov huslovy koncert vystriedalo herecke predvedenie uryvku z hry Frantiska Svantnera. V spleti roznych hudobnych nastrojov nestratila sa ani gitara, ktora sa uspesne predstavila ako solovy i komorny nastroj. Ohnostroju farieb vyludenych akordeonom v Chacaturjanovom Valciku predchadzala Dvořakova skladba pre stvorrucny klavir a putave, narocne, ale precizne na klaviri zahrane Gerschwinovo Spanielske preludium.

   Par dni po odovzdavani polrocneho vysvedcenia prezentoval tento koncert vysledok snazenia ziakov a ich ucitelov za prvy polrok tohto skolskeho roka. Vacsina ucinkujucich sa so zverenou ulohou - krasne zahrat nacvicenu skladbu - popasovala uspesne. Nasi zverenci tak dokazali, ze hudobny nastroj, hlas ci herecky prejav su im vlastne a maju umenie aj naozaj radi.

 

(ml)

 

Pokoja neda!

 

Boze, ta sveta nespravodlivost, ta sveta bieda.

To pokoja spravodlivemu, to pokoja neda.

Hlad Otce na tu spust na Zemi, na tu ludsku nenavist. Ved clovek cloveku nemoze uz k slovu prist.

Vidis neuctu k dielu tvojmu, k prirode. To, co drahe v nej najdete a bez coho, ludia, zivota nebude na svete.

To ponizenie slabeho, jeho ludskej dostojnosti.

To utrpenie, ako by prist malo sveta uz zatmenie.

Ved zloba je silnejsia ako laska na svete, co ho cely, celucky krizom prejdete.

Vojny, teror, mafie a ina zloba, aka Boze sveta, aka je ho skoda!

 

Milan Kovacik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT