27 . FEBRUAR 2007 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Skoncil sa cas plesov, karnevalov a zabav

   Na chvilu sa vratime este k fasiangovym oslavam vo Valaskej a v Helpe.

   O fasiangoch, znamej burse, psich klobaskach sa popisalo a pohovorilo vela. No len malokto vie, ze fasiangovy sprievod - bursa sa traduje od roku 1937. Ano, celych sedemdesiat rokov chodi sprievod po uliciach Valaskej, preto tohtorocne jubilujuce fasiangy rozsirili a obohatili. V sobotu pripravili vystupenie divadelneho suboru Raztocan s veselohrou Ivana Bukovcana Surovo drevo v rezii Zuzany Vanikovej. O divadlo prejavili obcania velky zaujem a v hladisku bolo vidiet deti zo zakladnej skoly, ktore sa prisli pozriet na svojho oblubeneho ucitela Martina Loksu, ktory vo veselohre ucinkoval. V nedelu nasledovala „pochodzka“ bursovnikov obcou - sprievod masiek, alegoricky voz a ludova muzika. Sprievod z materskej casti obce az na namestie sa zastavoval v domoch, kde ich cakal gazda a gazdina, ktoru povykrucali a za to dostali poharik palenky, grapne a slaninku s klobaskou na zahryznutie. Na Namesti 1. maja sa priamo vyrabali fasiangove masky. O obcerstvenie bolo dobre postarane. Obcianske zdruzenie Pekny den pripravilo hriato, pampusiky, grapne a vareno vino, ktore rozvoniavalo dodaleka. Do bursy sa prvykrat zapojili aj ziaci zo Specialnej skoly vo Valaskej.
Vecer bola v hostinci Pod Ubocou v materskej casti obce fasiangova zabava spojena s predstavovanim masiek a krstom novych clenov bursy.
V pondelok fasiangy pokracovali posedenim pri heligonke. Pozvanie prijali heligonkari z Dolnej Lehoty, Brezna, Cierneho Balogu a spolu s valastianskymi pripravili uzasnu a neopakovatelnu atmosferu. K dobrej hudbe patri dobre jedlo. Nezabudli na tradicne „valastianske kromple“, ktore chutili tak ako volakedy od starych a prastarych materi. V utorok sa sala opat zaplnila tanecnikmi nielen z Valaskej. Spievalo sa a tancovalo az do samej polnoci. Potom uz tanec a spev stichli. „Basu treba pochovat“. Pochovavanie sprevadzal zial a srdcervuci plac. Skoncilo sa fasiangove veselie. Az do Velkej noci nas caka styridsatdnove postne obdobie.

Danka Kralikova

 

 

Pochovanim basy v hostinci Pod Ubocou sa fasiangove oslavy vo Valaskej skoncili.

Foto: Stefan Vozar


 

 Fasiangova veselica po helpiansky

   Konala sa 17. februara a zabavila celu dedinu a jej hosti.
 Zacala zivou pozvankou, sprievodom folklornych suborov na koci a na voze. Svojim spevom, smiechom a tradicnymi maskami kazdeho, kto sa chcel zabavit, prilakala do prirodneho amfiteatra v Helpe. Kto pozvanie prijal, neolutoval. Pre deti boli pripravene sportove sutaze a na zaver diskoteka. Hladosi mali moznost ochutnavat zabijackove speciality a pre smadnych sa naslo tekute. Kulturny program, pripraveny miestnymi organizaciami: Sportovy klub, Jednota dochodcov, Zvaz zdravotne postihnutych, zakladna skola, materska skola, folklorne subory Helpan, Priehyba, Jastierka a mnozstvom dobrovolnikov, pochovavanie basy Ilony sa nezaobislo bez slz, samozrejme od smiechu. Pocasie prialo a vsetci sa vyborne bavili.

Text a foto: Zdenka Boselova

 

Brezinky z Polomky vydali CD

   V kolobehu casu sa striedaju dni sviatocne, vsedne, ale i vynimocne. Sobota 17. februara bola pre Polomku, folklornu skupinu Brezinky a pre vsetkych priaznivcov ludoveho umenia vynimocna. Dovodom bol galaprogram pri prilezitosti vydania CD nosica Brezinky, Brezinky. Radost vsetkych zainteresovanych z hotoveho diela bola o to vacsia, ze od vydania LP platne Pohronie v roku 1978 je toto cedecko dalsou hudobnou produkciou Breziniek.
   Plne hladisko saly kulturneho domu svedcilo o tom, ze fanusikov folkloru na Horehroni je stale neurekom. Brezinky prisli pozdravit aj folkloristi z Telgartu, Sumiaca a Bravacova. Hostia z daleka i z blizka, firmy a organizacie, ktore vydanie CD nosica podporili, mohli byt na Brezinky pravom hrdi. Slavnostnu atmosferu galaprogramu dotvorili samotni clenovia Breziniek. Predviedli piesne z novo vydaneho cedecka, humorne scenky zo zivota, tance mladych i starsich a predstavili i svojich hosti, ktori sa podielali aj na priprave a realizacii CD: veducu spevackej skupiny folklorneho suboru Polana Ing. Majku Krajcovicovu, kontrasa ludovej hudby folklorneho suboru Polana Dana Bebeja a Mgr. Alzbetu Lukacovu.
   Na CD Brezinky, Brezinky si mozete vypocut styridsatjeden piesni pochadzajucich z Polomky. Pripominaju jednotlive prilezitosti tak, ako plynul kolobeh casu a zivota v dedine. Krstiny, detske hry, praca, rukovacka, priadky, svadba a v neposlednom rade veselice. Piesne su naspievane v polomskom nareci a prilozeny je aj spevnik s textami piesni tiez v polomskom nareci. Cedecko si mozete kupit v Turisticko-informacnej kancelarii na Namesti gen. M. R. Stefanika v Brezne.

(dd)  Foto: Ferdinand Hrablay

 

SOU v Brezne „kraca s dobou“

   Sucasny clovek je v coraz uzsom spojeni s pocitacom. Pocitace prenikaju do vsetkych odvetvi a pomahaju ludom pri praci. Aby sa nam vsak stal pocitac neocenitelnym pomocnikom, je nutne naucit sa ovladat ho, naplno vyuzit jeho moznosti.
   SOU v Brezne ponuka ziakom kvalitnu vyucbu v predmetoch informatika a vypoctova technika. Skola disponuje troma specializovanymi ucebnami vypoctovej techniky s modernym vybavenim.
Ziaci sa na hodinach informatiky oboznamia s technickym vybavenim pocitaca, naucia sa pracovat s OS Windows a zvladnu pouzivanie beznych aplikacii kancelarskeho balika MS Office. Ziskat vedomosti v tychto oblastiach informatiky sa v sucasnosti stava nevyhnutnostou.
   Vyucba na hodinach informatiky je zamerana na problemovo orientovane vyucovanie. Ziaci spracuvaju na pocitaci konkretne ulohy, ktorych vysledky mozu vyuzit aj neskor v praxi. Velky priestor je venovany i praci s pocitacovou grafikou. Ziaci sa naucia nielen „kreslit na pocitaci“, ale najma vyuzit moznosti a nastroje grafickych editorov. Zaujimava je aj praca so skenerom a uprava fotografii.
   Najoblubenejsou castou informatiky u ziakov je praca s internetom. Naucia sa efektivne vyhladavat informacie, stahovat obrazky a hudbu, vytvorit si vlastnu e-mailovu schranku a posielat e-maily kamaratom a znamym. Informatika poskytuje taktiez zaklady tvorby webovych stranok.
Ti ziaci, ktori chcu na svojej stranke pracovat viac a zverejnit ju na internete, sa mozu prihlasit do kruzku Tvorba www-stranok.
Pre ziakov, ktori radsej surfuju po strankach, otvaraju kazdorocne kruzok Internetova citaren. Internetova citaren je otvorena rano, v case velkej prestavky, ako aj v popoludnajsich hodinach, co ziaci hojne vyuzivaju.
   Praca s pocitacom sa na vyucovani neobmedzuje len na predmet informatika. Vyucujuci odbornych predmetov tiez vyuzivaju pocitacove ucebne a specializovane programy, napr. program na tvorbu navrhov nabytku, spracovanie uctovnictva alebo vyucbu jazykov.
   SOU v Brezne poskytuje ziakom moznost zorientovat sa vo svete pocitacov, spriatelit sa s nimi a smeruje ziakov k ich ucelnemu vyuzivaniu v zivote a praci.

(zh)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT