9. OKTOBER  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

    Z precinov vytrznictvo a ublizenie na zdravi vysetrpvatel obvinil 37-rocneho Polomcana, ktory vo Valaskej za budovou kina na Sturovej ulici 1. septembra o pol osmej vecer fyzicky napadol 18-rocneho Valastana. Sposobil mu zranenia, z ktorych sa mladik liecil viac ako tyzden. Vo veci bolo zacate trestne stihanie a Polomcan bol obvineny z oboch precinov.

   V polovici septembra 30-rocny muz z Nemeckej neopravnene rybarcil v rieke Hron. V lovnom reviri Dubovej chytil na udicu hlavatku. Slovenskemu rybarskemu zvazu sposobil skodu za 5000 korun.

   Cez vikend z 29. na 30. septembra nezisteny pachatel v klube na Namesti gen. M. R. Stefanika v Brezne ukradol z kabelky, ktora bola polozena na sedacom boxe, dva mobilne telefony. Majitelovi z Brezna sposobil sodu za 15 000 korun. Vo veci zacalo trestne stihanie pre precin kradeze.

   V Zavadke nad Hronom ktosi od pondelka 1. do utorka 2. oktobra odstranil v oplotenom areali spolocnosti zo Ziliny visiace zamky na garazi. Ukradol dve motorove pily a majitelovi sposobil skodu dovedna za 50 000 korun.

   Pri panelaku na Kolkarni v Podbrezovej poskodil neznamy pachatel niekedy od 1. do 2. oktobra strieborny Citroën Berlingo. Rozbil okno na aute a majitelovi z Cierneho Balogu sposobil skodu za 18 000 korun.

   Vo stvrtok 4. oktobra popoludni sa 44-rocny muz z Benusa vyhrazal manzelke zabitim. Svoju 32-rocnu zenu vystrcil z domu so slovami, aby sa viac nevracala ani po deti, ani po veci. Vzbudil v nej dovodnu obavu, ze svoje vyhrazky uskutocni. Policia zacala trestne stihanie pre trestny cin nebezpecne vyhrazanie.

   Podvecer v sobotu 6. oktobra vosiel „nezvany host“ do priestorov riadne oploteneho rodinneho domu na Clementisovej ulici v Zavadke nad Hronom a rozbil vypln okna na Forde Transit, ktory parkoval pri dome. Majitelke auta vznikla skoda priblizne za 24 000 korun.

(Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


V 650-rocnom Hronci oslavovali

Dni od 4. do 7. oktobra v Hronci patrili oslavam 650. vyrocia prvej pisomnej zmienky o obci. Na ich zaciatku boli Hroncianske ochotnicke dni pod zastitou a dokonca za osobnej ucasti vzacneho rodaka Ladislava Chudika a na ich konci majstrovsky futbalovy zapas. Do ich ramca zapadol aj slavnostny program, vysvatenie zvonice a zvonov, posvatenie obecnych symbolov, jarmok a rozne atrakcie.

Foto: Stefan Vozar

 Zavery konferencie cestovneho ruchu v Brezne

budu vychodiskom pri rieseni sucasnej situacie

   Mesto Brezno v spolupraci s mestskym kulturnym strediskom a Zdruzenim turizmu pozvalo subjekty cestovneho ruchu a vsetkych, ktori chcu prispiet k rozvoju mesta a regionu, vo stvrtok 4. oktobra do hotela Dumbier na   konferenciu s temou Ocakavany vyvoj a prilezitosti rozvoja cestovneho ruchu na Horehroni. Pozvanie primatora mesta  prijalo jedenast starostov obci okresu, podnikatelia v oblasti cestovneho ruchu, pracovnici Uradu BBSK, clenovia neziskovych organizacii, pritomni boli aj studenti Hotelovej akademie v Brezne. Konferenciu otvoril primator Ing. Jaroslav Demian.

   Poslanci Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja zaciatkom tohto roka schvalili Koncepciu rozvoja cestovneho ruchu BBSK na roky 2007 - 2013. Dokument spracovali v odbore cestovneho ruchu BBSK s vyuzitim aktivnej spoluprace akterov z uzemia, ktori sa v oktobri az v decembri 2006 prostrednictvom dvoch pracovnych skupin priamo zapojili do procesu jeho spracovania. Boli medzi nimi i odbornici z nasho okresu. Pocas viacerych tvorivych pracovnych stretnuti zadefinovali problemy, predpoklady a navrhy nevyhnutnych opatreni na zabezpecenie dalsieho rozvoja cestovneho ruchu. Priebezne bol cely dokument spripomienkovany jednak priamymi ucastnikmi jeho tvorby, komisiou cestovneho ruchu pri Zastupitelstve BBSK ako aj zastupcami akademickej obce. Tuto koncepciu so zameranim na nase zaujmove uzemie predstavil veduci oddelenia sluzieb cestovneho ruchu a kulturneho dedicstva Uradu BBSK Ing. Anton Baca.
   Strukturalne fondy financne podporuju viacrocne programy regionalneho rozvoja. Mnohe slovenske mesta a regiony uz v minulom programovacom obdobi vyuzili pre svoj rozvoj  financne prostriedky z tychto fondov, mnohe obce, ale i mesto Brezno, neziskove mimovladne organizacie aj podnikatelske subjekty ocakavaju zverejnenie novych vyziev a veria, ze sa im podari ziskat financne prostriedky na rozvoj v tomto programovacom obdobi. Preto bol na konferenciu pozvany aj riaditel Regionalnej rozvojovej agentury v Banskej Bystrici Ing. Bohus Chudik, ktory oboznamil s aktualnou situaciou v tejto oblasti.
                           
  Program hospodarskeho a socialneho rozvoja mesta Brezna bol spracovany v roku 2004, v tomto roku na zaklade vysledkov verejnej sutaze zabezpecuje jeho aktualizaciu firma Fond konzult. Pritomnym ju prezentovalo oddelenie rozvoja mesta a zivotneho prostredia mestskeho uradu.
 
   Zaciatkom roka 2006 vzniklo v Brezne Zdruzenie turizmu. K sucasnym aktivitam patri vypracovavanie koncepcie  a strategie rozvoja mesta, regionu, priprava propagacnych, reklamnych, informacnych a reprezentacnych materialov, priprava na veltrhy cestovneho ruchu. Navrhy do koncepcie a strategie rozvoja regionu prezentoval clen zdruzenia Ing. Miroslav Kasak.
   V tomto roku studentka Ekonomickej  fakulty UMB v Banskej Bystrici Lydia Abaffyova vypracovala diplomovu pracu na temu Vyuzitie potencialu mesta Brezno pri tvorbe produktov cestovneho ruchu. Na konferencii prezentovala vysledky diplomovej prace s cielom, ze budu podnetom na dalsiu cinnost pre organizacie, podnikatelov, ktori tak prispeju k zvyseniu zaujmu o tuto lokalitu.
   V diskusii primator Ing. Jaroslav Demian odpovedal na podnety a oboznamil so zamermi mesta. Na zaklade podnetov odznenych pocas programu a diskusie spracuju organizatori zavery konferencie, ktore budu vychodiskom pri rieseni sucasnej situacie v oblasti cestovneho ruchu na Horehroni.

(as)


Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Neuspesny utek
   Len v zupane sa 28. septembra vecer z nemocnice domov pobral Ciernobalocan B. I. Sofer autobusu ho odmietol odviezt, preto sa peso vybral na zastavku na Razusovej ulici. Hliadku o „utecencovi“ informoval lekar o pol siedmej a na muza v zupane o stvrt na osem upozornil aj vsimavy obcan. Netrvalo dlho a privolana sanitka pacienta odviezla spat na lozko.

Peniazky neboli...
   Kontajnery na nebezpecny a nadrozmerny odpad sa stavaju rajom pre niektorych spoluobcanov. Na troch maloletych nespratnikov z Prednych Halan sa popoludni 30. septembra stazovali obyvatelia cinziaka na Krculovej ulici. Deti povyberali a rozobrali chladnicky, co sa dalo spenazit vytriedili a zbytok porozhadzovali. Hliadka prisla vcas - a bolo po radosti. Vsetko museli nahadzat naspat a poputovat domov k rodicom.

Agresivne vlciaky
   Po siedmej rano 1. oktobra hliadka v spolupraci s veterinarnym lekarom do koterca umiestnila dvoch vlciakov. Na sukromnom pozemku na Nalepkovej ulici totiz napadli psa a este predtym boli agresivne aj na Krculovej ulici. Hoci nemali obojky, podarilo sa vypatrat ich majitela z Razusovej ulice, ktory tvrdil, ze usli z dvora. Blokova pokuta ho vsak neminula a zaplatit musel aj vyjazd veterinara.

Co z neho vyrastie?
   Popoludni 2. oktobra hliadka startovala do stareho cintorina, kde vraj partia mladeze popija alebo fetuje. Co vladalo, zutekalo, pretoze v cintorine nadabila uz len na nevladneho J. D. z Mazornikova. Opiteho mladika predviedli na mestsku policiu, odkial ho privolana matka odviedla domov. Pripad je v setreni. Mladik totiz rad holduje alkoholu a na rovasi ma aj dva priestupky z 25. septembra, kedy rano so spolocnikom popijal v Stvrti Ladislava Novomeskeho a vecer pre zmenu opiti vystrajali na Krculovej ulici.

Cudny potkan
   Na cudne sa spravajuceho potkana hliadku upozornili 3. oktobra popoludni. Podla telefonickej informacie agresivny potkan vyskakoval na deti pri autobusovej zastavke na Svermovej ulici. Hliadka potkana nasla v krikoch a veterinarny lekar ho usmrtil. Vysledky ukazu, ci bol besny.

(pa)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT