9. OKTOBER 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Mestsky urad v tychto dnoch na sirsiu diskusiu verejnosti predlozil studiu rekonstrukcie severnej casti namestia. Masivna zelen bude vyuzita ako odpocinkovy priestor s prechadzkovymi chodnikmi. Pomnik Jana Chalupku z hlbky parku premiestnia do jeho okrajovej polohy a presvetlia okolie kostola. V severnom rohu namestia vznikne turisticky infopavilon. Studia uvazuje aj o premiestneni casti pracovisk mestskeho uradu do objektu byvalej radnice, o pristavbe zasadacieho priestoru mestskeho parlamentu, pripadne sobasnej siene k severnej fasade. Tym by vznikla moznost vyuzit cast parku na komorne kulturne podujatia. V nasej ankete sme nahodnych okoloiducich poziadali o vyjadrenie ich nazoru na tuto rekonstrukciu.


S anketovym mikrofonom


o rekonstrukcii breznianskeho namestia

 

Blanka Vrbovska, dochodkyna, Brezno:
- Ja osobne by som privitala viac zelene, pretoze zrekonstruovana juzna cast namestia je dost studena. Podla mna v meste je aj nedostatok parkovisk.

Marcela, chyzna na lodi, Helpa:
- Vzhlad namestia sa zlepsil, namiesto autobusovej stanice je parkovisko. Zrekonstruovali mestske zachody, ktore boli v hroznom stave. Zislo by sa viac stromov, zrekonstruovat niektore budovy a privitala by som viac barov v meste.

Antonia Kostialova, dochodkyna, Cierny Balog:
- Mne sa mesto paci, cesty su opravene, aj park je krasny, no a ked ho este vynovia, budeme si mat kde oddychnut.

Zuzana Longauerova, na materskej dovolenke, Brezno:
- Potesilo ma, ze na rohu mestskeho uradu je spraveny chodnik, lebo s kocikom sa tadial zle prechadzalo. Prekaza mi hluk na namesti, privitali by sme cestny obchvat, aj ked je to len velmi daleka buducnost. Podla mna bez parkoviska na namesti by bolo mesto pokojnejsie, v tomto zmysle je Banska Bystrica s jej pesou zonou urcite krajsia.

Maria Strmenova, dochodkyna, Brezno:
- Rekonstrukciu severnej strany namestia privitam. Brezno bude mat namestie hodne kralovskeho mesta. Paci sa mi socha Martina Razusa v parku, kde sme sa ako deti hravali pri fontanke. Podla mna v meste chyba detsky park pre mamicky s detickami. Namestie by malo byt ciste, bez aut. Ked som vyrastala, v meste bolo jedno auto a jeden somarik, na ktorom holic maly Jordan vozil kyslu vodu z Myta a na namesti ju predaval.

Jan Kan, technik, Brezno:
- Namestie troska ozilo kulturnymi a spolocenskymi podujatiami, na ktore po rekonstrukcii bude vhodny aj priestor v parku. Ja som spokojny. Juzna cast namestia je celkom dobre spravena. Vsetko sa vsak naraz neda, len postupne.

(ng, pl)

 hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Akademik Gastro 2007

   V ramci Gastronomie a hotelierstva sa v dnoch 20. a 21. septembra v priestoroch Domu kultury v Banskej Bystrici pod zastitou Banskobystrickeho samospravneho kraja v spolupraci s vybranymi skolami a sponzormi uskutocnil 1. rocnik sutaze Akademik Gastro.

   Na sutazi sa zucastnili aj ziaci SOU Brezno Jan Dvorsky, Michal Caban v kategorii barman a Jan Sajgalik, Stanislav Ocel v kategorii kuchar. Sutaziaci pripravovali napoje a vyrobky typu Wellnes. Jednotlive discipliny hodnotili kvalifikovani odbornici z oblasti gastronomie a barmanskej asociacie. Uspechom bolo 4. miesto ziaka 2. KN triedy Jana Dvorskeho v kategorii barman. Dalsi ziaci ziskali nove vedomosti, skusenosti a prakticke zrucnosti z oblasti gastronomie.

Bc. Marta Jasenska

 


V tejto smutnej jeseni

Hla, aky sumrak nad miestom tym, kde krize stoja, kde sniva vecny svoj sen rodina tvoja.

Aj nad tym rovom kriz tam stoji, pod tym krizom blizki tvoji.

Zaplace dusa i ta slza skanie, ostava uz len spominanie.

Povzdychnes bolestou, aky zivot je kratky, nad rovom otca svojho i svojej matky.

Mati moja, ty srdce moje, navzdy uz zavreli sa laskave oci tvoje.

Otec moj, ty moja dobrota, ostala mi po vas, rodicia, bolestiva prazdnota.

V dnoch tychto, v tejto smutnej jeseni, nech spomienka na modlitbu sa premeni.

Za tych, co tazky zivot zili, vychovali ta a tak vrucne milovali.

Let modlitba do nebeskych vysin - nech vecne svetlo im svieti - pozdravom je od milovanych vasich deti.

Milan Kovacik


A predsa sa toci... alebo nech to para tlaci?

   Hoci sa sezona na Ciernohronskej zeleznici skoncila 16. septembra, stanicka v Ciernom Balogu neziva prazdnotou. Prave naopak. Od pondelka 17. septembra sa hemzi ludmi ako uprostred sezony. Nie su to vsak turisti, ale clenovia filmoveho stabu, ktori nakrucaju slovensky film Pokoj v dusi.
   Divaci vo filme z dielne rezisera Vladimira Balka uvidia Jana Vondracka, Jaromira Hanzlika, Juraja Nvotu, polskeho herca Roberta Wieckiewicza, Romana Luknara a Attilu Mokosa. V zenskych ulohach sa predstavia Slavka Heribanova – Halcakova, Helena Krajciova a Agi Gubikova. Film zo sucasnosti je o troch kamaratoch z detstva, z ktorych su uz zreli styridsiatnici. Kazdy z nich celi vlastnym problemom, ale aj napriek tomu sa snazia jeden druhemu pomoct. Tono sa vracia z vazenia domov, kde nachadza len odcudzenie, rimskokatolicky dekan Marek riesi krizu viery a Peter neustale obchody, vdaka ktorym zabuda na vlastnu rodinu.
   Cast filmu sa nakrucala v Bratislave, jadro vsak tvoria prave sceny z Cierneho Balogu a z jeho okolia. V tychto dnoch sa tocilo na stanicke Ciernohronskej zeleznice, v dielnach, vo Vydrovskej a v Hroncianskej doline. V centre zaujmu bola styri dni parna lokomotiva Kolbenka a motorova Raba. Najblizsie k nim mal azda Jaromir Hanzlik, ktory vo filme stvarni ulohu strojvodcu. To ale nie je vsetko. Divaci sa mozu tesit na nebezpecne kaskaderske sceny vo vlaku, navstevu romskej osady, vystup na vrch Vepor a tiez aj na zabery ciernohronskeho regionu z vtacej perspektivy. Premiera slovenskeho celovecerneho filmu je planovana na buduci rok.                                                                                                                                                               (ib)

  

Jesen vo Valaskej

   Uz piaty rok sa vo Valaskej stretavame v jeseni na akciach v ramci Kulturnej jesene. Aj v tomto roku obec pripravila krasne akcie od 23. septembra az do zaciatku oktobra, na ktore vas tymto prispevkom chceme pozvat. Uvidite a zazijete, co dokazu Valastania.
   Dna 23. septembra zorganizovalo obcianske zdruzenie Pekny den v spolupraci s obcou a miestnym hasicskym zborom sutaz o najchutnejsiu harulu – po valastiansky „tocnu“. V tejto discipline sutazilo devat trojclennych druzstiev. Porota hodnotila kvalitu, hygienu a cistotu prostredia. Okrem toho boli hodnotene jednotlive druzstva o najlepsi fan-klub, o najestetickejsiu porciu a o najrychlejsie prevedenie. Prisli sme si na svoje nielen my sutaziaci, ale aj pocetne publikum, ktore nas povzbudzovalo.
   Prisna porota kontrolovala pracu v kazdom druzstve, ale pri hodnoteni nemala lahku ulohu, pretoze vybrat spravne nebolo ozaj lahke. Napokon rozhodli, ze najchutnejsiu harulu upiekli Postarky v zlozeni: kapitanka Bozka Daxnerova, clenky druzstva Jarka Patrasova a Blazka Pastirova, ktore ziskali prvu cenu. Najrychlejsie bolo druzstvo Alf, najlepsi fan-klub mali mladi konzervatoristi a cenu za najestetickejsiu upravu dostalo druzstvo kucharok zo Zakladnej skoly Valaska.  Po oceneni druzstiev vystupili deti zo spevackeho zdruzenia Lastovicka, dychova hudba z Valaskej, zmiesany zbor pri miestnom odbore Matice slovenskej a heligonkar Richard Datko so svojou dcerkou Lubkou. Divaci ich ocenili velkym potleskom. Nasledovalo vystupenie spevaka Ambroza s ludovou muzikou Borievka a po ich vystupeni sme si pozreli vystavu prace nasich domacich umelcov.
   Cela akcia bola dobre zorganizovana, za co chceme podakovat sutaziacim druzstvam, ze sa navzajom povzbudzovali, spravodlivej porote, hlavnym organizatorom Anke Gondovej, Monike Sencekovej a Robkovi Hlavacikovi, hasicom, ktori nam davali vodu len na umytie, a starali sa po technickej stranke o veci okolo akcie spolu s pracovnikmi obecneho uradu.
   Ale ani tato akcia by nebola mozna bez velkeho porozumenia zo strany vedenia obce, a to hlavne starostu Ing. Emila Gröneho. Podakovanie patri aj kulturnej pracovnicke obecneho uradu Danke Kralikovej.
   Prajme si spolocne, aby takychto dni bolo v nasej krasnej dedine vela a organizatorom patri velke DAKUJEME.

(bp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT