23. OKTOBER  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

  Sudca Okresneho sudu v Brezne vzal do vazby 22-rocneho Stefana B. z Valaskej. Policia v Brezne ho obvinila z precinu nebezpecne vyhrazanie. Predpoludnim v sobotu 13. oktobra v rodinnom dome vo Valaskej po predchadzajucej hadke fyzicky napadol 25-rocnu zenu. Vyhrazal sa jej zabitim a sposobil jej zranenia hlavy, ktore si vyziadali lekarske osetrenie bez praceneschopnosti. Hrozi mu trest odnatia slobody az na jeden rok.    

   Na Strojarenskej ulici v Piesku sa do garaze pri rodinnom dome vlamal zlodej niekedy od pol siestej vecer 14. oktobra do pol druhej popoludni nasledujuceho dna. Majitelovi garaze z Brezna poskodil zamok na vstupnej brane a ukradol mu motorovu kosacku. Skodu odhadli dovedna na 12 500 korun.

   Od nedele 7. do pondelka 15. oktobra neznamy pachatel prestrihol visiaci zamok na garazovych dverach na Ulici osloboditelov v Polomke. Majitelovi z Banskej Bystrice vzal z garaze ponorne cerpadlo, elektricku brusku, tri sekery a asi patdesiatmetrovy stvorzilovy kabel, cim mu sposobil skodu za 7600 korun.

   Pri cintorine vo Valaskej zmizla z korby Fiatu Ducato rezacka na asfalt. Kminovi stacila polhodina v utorok popoludni 16. oktobra a zvolensku firmu kradezou pripravil o majetok v hodnote 60 000 korun.

   V Myte pod Dumbierom v noci na utorok 16. oktobra pracoval vlamac. Do pohostinstva na Hlavnej ulici sa dostal tak, ze vylomil dve visiace zamky a stredovu listu na zadnych vchodovych dverach. Potom sa „obsluzil“ v bare, odkial odcudzil alkohol a cigarety roznych znaciek, cukrovinky a slane pochutky, dvadsat hudobnych cedeciek, kluc od hracieho automatu a mince v hodnote tisic korun. Breznianskeho majitela pohostinstva „odlahcil“ o 25 000 korun.

   Cervene Suzuki Ignis zaparkovane na Ulici CSA v Brezne nedalo pokoj komusi v noci na piatok 19. oktobra. Poskodil autoradio a dvere spolujazdca, pritom sposobil skodu za 20 000 korun.

   Jeden a polrocneho byka ukradol z mastale breznianskeho polnohospodarskeho druzstva nedaleko Michalovej kmin v piatok vecer 19. oktobra. Odvedeny byk plemena slovensky strakaty mal priblizne stvrt tony, jeho kradezou vznikla skoda najmenej za 15 000 korun.

     Pred polnocou v sobotu 20. oktobra v Dolnej Lehote zo zatial nezistenych pricin zhorel rekreacny dom, ktoreho majitelom je 62-rocny Holandan. Pri poziari doslo k usmrteniu jeho 52-rocnej priatelky z Holandska. Poziar lokalizovali hasici z Brezna. Znalec z odboru sudneho lekarstva nijake viditelne znamky nasilia na tele zeny nezistil, pravdepodobnou pricinou smrti bol popaleninovy sok v kombinacii s dusenim zo splodin horenia. Majitela domu hospitalizovali s lahkou intoxikaciou oxidom uholnatym a drobnymi reznymi poraneniami prstov ruk. V nedelu 21. oktobra zistovatel pricin poziarov z HaZZ Brezno a experti z Kriminalistickeho expertizneho ustavu PZ vykonali obhliadku miesta poziaru. Vyska skody sa stanovi po vysluchu majitela domu. Vysetrovatel z Brezna zacal trestne stihanie pre precin usmrtenia a nariadil vykonat sudnu pitvu. Kto inemu z nedbanlivosti sposobi smrt, hrozi mu trest odnatia slobody az na tri roky.

(Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


Prva zimna turisticka akcia

   Minuly tyzden sice skoncilo babie leto, ale pre turistov z obcianskeho zdruzenia KST Brezno to neznamena koniec sezony. V sobotu 20. oktobra, ked odchadzali plni optimizmu z Brezna na dalsiu svoju planovanu akciu, vyprevadzalo ich slnecne, ale chladne rano. Ich cielom bola Jaskyna mrtvych netopierov, ktora sa nachadza v Kozich chrbtoch - vapencovom vybezku Velkeho Gapla, ktory sa tiahne od Chaty M. R. Stefanika do Bystrej doliny. Trangoska ich privitala uz typicky zimnymi podmienkami: poladovica, pat az desat centimetrov cerstveho snehu, prudky vietor a huste snezenie. Nenarocny, ale v takych podmienkach neprijemny vystup im vynahradili zazitky z prehliadky jaskyne.
   Ekologicky spristupnena Jaskyna mrtvych netopierov umoznuje navstevnikom stat sa na chvilu speleologmi
- jaskyniarmi a vzit so do ich pocitov. Namiesto priestrannych chodieb a sirokych vybetonovanych chodnikov je tu len nevyhnutne upraveny teren a lesenove konstrukcie s rostmi. Tomu zodpoveda aj vystroj, povinne su prilby a opasky so zabezpecovacim lanom a karabinou.
   Po skonceni prehliadky jaskyne turistov odradil vietor a nizke mraky, ktore zakryvali okolite kopce, od vystupu k Chate M. R. Stefanika a rozhodli sa pre navrat cez Trangosku na Tale, aby si cestou prezreli cast naucneho chodnika v Bystrej doline. Na buduci tyzden si naplanovali vylet do okolia Brezna, informacie poskytne E. Slavkovska  (c. t. 6113327, 0908 646311).

(JSkr)

 Opytali sme sa za vas

veduceho odboru rozvoja mesta, stavebneho poriadku a zivotneho prostredia Mestskeho uradu v Brezne Ing. Jana Grenera

o Preco nie je dobudovany vodojem v Podkorenovej?
   - Vystavba vodovodu Podkorenova sa zacala v roku 1960 v akcii Z. V roku 1988 vodovod dokoncili, ale bez vodojemu.
Mestu vsak zalezi na tom, aby aj tato lokalita mala kvalitnu vodu so vsetkym, co k tomu patri. Preto sa uz dlhsi cas snazi majetkovo-pravne vysporiadat vsetky pozemky (ziskat ich do vlastnictva). Preco? Je to jedna zo zakladnych podmienok podania ziadosti na dobudovanie vodojemov. Mestu tato povinnost vyplyva zo zakona, aby sme vodovod mohli odovzdat Vodarenskej a kanalizacnej spolocnosti v Banskej Bystrici, ktora tento projekt spracuje. Vzhladom na to, ze sa mesto s niektorymi majitelmi nedohodlo, dalo vypracovat znalecky posudok na stanovenie trhovej hodnoty jednotlivych nevysporiadanych podielov. Po vypracovani posudku bude pripraveny navrh kupno-predajnych zmluv na chybajuce majetkove podiely. V krajnom pripade, ak tito vlastnici zmluvy nepodpisu, mesto poda navrh na vyvlastnenie podielov tak, aby mohla byt uspokojena vacsina uzivatelov vodovodu v Podkorenovej. Bolo by skutocne dobre, aby tak urobili majitelia pozemkov, ktori este vahaju ci nesuhlasia s odpredajom pozemku. Tento vodovod sluzi pre 80 pripojok a asi 350 ludom, ktori su na vodovod napojeni. V dnesnej dobe je nevyhnutnostou mat zabezpecenu kvalitnu vodu.

 O rokovani regionalneho parlamentu informuje poslankyna za okres Brezno Tatiana Stulrajterova

Vzniklo Centrum ucenia sa Brezno
   Riadnemu 15. zasadnutiu Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja predchadzalo mimoriadne zasadnutie v Banskej Stiavnici v snahe vyriesit situaciu s odpredajom arealu stredneho odborneho ucilista lesnickeho, ktore zvolal jediny poslanec za okres Banska Stiavnica Ondrej Binder. Bolo len na skodu predsedu BBSK a poslancov, ktori na rokovanie neprisli vypocut si nazory velkeho poctu obcanov.
   Riadne rokovanie sa aj tentoraz uskutocnilo vyjazdovo v okrese Krupina v Dudinciach vo stvrtok 18. oktobra. Ako byva zvykom, aj tentokrat sa expertne skupiny a pracovne skupiny poslancov zaoberali riesenim problemov okresu Krupina. Vysledky prace tychto odbornych skupin boli zhrnute v sprave o socialno-ekonomickej situacii okresu, ktorou rokovanie otvoril riaditel Uradu BBSK Jan Marcinek. Aj ked programu dominovali odpredaje majetku BBSK, schvalili sme Regionalnu inovacnu strategiu, ktora svojim obsahom riesi rozvoj vedy a vyskumu v kraji.
   Aktivnym pristupom poslanca Jaroslava Demiana, ktory je zaroven predsedom financnej komisie Zastupitelstva BBSK, sa podarilo aspon z casti vyriesit situaciu okolo zavazku  z delimitovanej pohladavky statu za rekonstrukciu Ustavu socialnej starostlivosti v Detve a upravit Zasady rozpoctoveho procesu.
   Poslanci si vypoculi informaciu o zalozeni obchodnej spolocnosti BBSK Regionalna sprava ciest BBSK, a. s., v dozornej rade, ktorej figuruje poslanec za okres Brezno Dusan Svantner a tiez Peter Minac, poslanec za okres Rimavska Sobota a primator Tisovca. Prave poslanec Peter Minac predniesol informacie o vyjazdovom zasadnuti vlady v Tisovci a zastupitelstvo schvalilo kroky k zabezpeceniu naplnenia uznesenia vlady o rekonstrukcii cesty Pohronska Polhora - Tisovec.
   Veduca odboru skolstva informovala o projekte realizacie systemu celozivotneho vzdelavania v Banskobystrickom samospravnom kraji. V ramci tohto projektu bolo zriadene v priestoroch Hotelovej akademie v Brezne Centrum ucenia sa Brezno, kde je moznost v prijemnom prostredi ziskavat vedomosti, pracovat s internetom a odbornou literaturou, ziskat poradenstvo v profesijnej orientacii a informacie o dalsich organizovanych vzdelavacich aktivitach. Centrum je otvorene v pracovnych dnoch v case od 14. do 17. hodiny.
   Z rokovania zastupitelstva za nas okres sa ospravedlnila poslankyna Janka Mihalovicova.



Od 7. do 30. oktobra potrva seria podujati pod spolocnou hlavickou Francuzske dni v Brezne. Zacali sa filmom francuzskej produkcie, pokracuju vystavkami francuzskej literatury a fotografii, ochutnavkou francuzskych specialit a vselicim inym. Vrcholom bude utorok 30. oktobra, ktory ponukne vychovne koncerty, medzinarodny zapas v petangue, prezentaciu automobilov, pripomenutie si 10. vyrocia podpisania partnerskej zmluvy medzi Breznom a Meudonom a neodmyslitelny galakoncert 15. rocnika Francuzskych dni v Brezne. Fotografia Stefana Vozara je z vystavky knih v klube dochodcov.
 


Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Ulahcili si pracu
   Pracovnici firmy, ktora montuje plastove okna, si 4. oktobra na Ulici Dr. Clementisa poriadne zlahcili pracu. Priamo z bytu totiz na ulicu vyhadzovali stare ramy a rozbite okna mohli ublizit okoloiducim. Anonymny telefonat privolal hliadku, ktora spravila napravu a popoludni skontrolovala, ci neporiadok z chodnika zmizol.

Spadol a...
   Styridsat minut po polnoci 6. oktobra po oznameni, ze na Krculovej ulici medzi vchodmi do panelaka lezi muz, hliadka startovala na miesto. Nasla tam S. H. z Pohorelej, ktoreho popijanie alkoholu obralo o stabilitu a po pade zo schodov si zlomil ruku. Privolana sanitka ho odviezla na osetrenie do nemocnice.

Stalo to za to?
   Podvecer 7. oktobra vsimavy vodic hliadku upozornil na zenu, ktora pri potoku vo Vagnari umyva svoje auto. Po prichode hliadka spravila fotodokumentaciu a vodicku upozornila, ze sa dopustila priestupku na useku ochrany zivotneho prostredia a porusenia vseobecne zavazneho nariadenia o verejnom poriadku. Pripad je v rieseni. Zene z Brezna hrozi pokuta do 1000 korun.

Opustili „stanoviste“
   O pol siedmej vecer 11. oktobra sa R. P. z Cifar a K. M. z Vrabel rozlozili pred velkopredajnou na Ulici CSA a na parkovisku predavali motorove pily. Hliadka privolana bezpecnostnou sluzbou predajne zistila, ze muzi nemaju ziadne povolenie. Za nedovolene podnikanie museli zaplatit blokovu pokutu a „svoje stanoviste“ opustili.

Dolapili lupeznikov
   Hliadka mestskej policie 13. oktobra popoludni pomahala statnej policii dolapit troch ziakov, ktori v parku na namesti za kostolom prepadli a olupili muza z Bacucha. Podla opisu obete malych lupeznikov zadrzali na Stromovej ulici.

Nepustili ju dnu
   Pomoc hliadky 14. oktobra predpoludnim potrebovala zena, ktoru pred vchodom do jej chatky v Prednych Halnoch ohrozovali dve psiska. Jeden z nich sa podhrabal popod plot a druhy ju ohrozoval zvonku. Hliadka zistila, ze psy usli z vedlajsej chatky. Ich majitelku preto blokova pokuta neminula.

Mali povolenie
   Podvecer 17. oktobra hliadka preverovala oznam o nelegalnom vyrube stromov v Laznej doline. Neslo vsak o „ciernych drevorubacov“. Dvaja muzi mali totiz pri sebe oficialne povolenie Povodia Hrona na cistenie a vyrubovanie stromov popri potoku.

(pa)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT