23. OKTOBER  2007 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Dnesna vychadzka – Dobroc – Pohronska Polhora

    Ked je pekne jesenne pocasie, ked sa listy stromov pestro sfarbili a su pastvou pre oci, patri tato vychadzka k prijemne oddychovym. Autobusom sa dostaneme do Dobroce. Cierny Balog lezi v udoli Cierneho Hrona na severnom upati hrebena Balockych vrchov, devat km na juhovychod od Brezna. Miestne casti su Dobroc, Fajtov, Janosovka, Komov, Kram, Medvedov, Puste a Vydrovo. Obec zalozila v 15. storoci banska komora ako drevorubacsku osadu. Neskor patrila k panstvu Koharyovcov. V okoli sa skryval znamy zbojnik Surovec.

   V obci sa nosil muzsky ludovy kroj, v ktorom prevazuju suciastky z rucne pradenej a tkanej vlny. Charakteristicke boli drevarske vlnene kapsy – cedila so zavalchovanou vysivkou. V chotari obce sa rozprestiera Dobrocsky prales. Prejdeme cez Dobroc a Starou dolinou vystupime na Machniarku. Kedysi to boli letne lazy na lucnatom sedle v zavere doliny asi styri km na juh od Pohronskej Polhory.

   Pokochame sa krasnou vyhliadkou najma na panoramu Kralovej hole a prechadzame do sedla Chlpavica. Je to lucnate sedlo medzi kotou 1095 m a vrchom Kratky (1025 m). Prechadzame lukami s pomerne dobrymi vyhladmi a vidime samotu Kratke.

   Den je uz kratsi, a preto sa pomaly dame na zostup z hrebena do Pohronskej Polhory. Je to obec v doline potoka Rohozna, trinast km na juhovychod od Brezna. Obec zalozila koncom 18. storocia banska komora na tazbu zeleza a v rokoch 1795 – 1800 tu postavila vysoku pec. Po vycerpani zeleznej rudy tu postavili dve pily. Rozvoju obce pomohla vystavba zeleznicnej trate Brezno – Tisovec. Posobil tu priekopnik slovenskeho lesnictva J. Dekret – Matejovie.

   Z Pohronskej Polhory sa autobusom alebo vlakom dostaneme domov. Cela vychadzka aj s casom, ktory sme venovali obdivovaniu prirody, oddychovym prestavkam, nam trvala sest a pol hodiny. Vyuzili sme ich spravne? To zistime, ked si tuto trasu prejdeme.

(E-ova)

 Ako sa Mares na Bacu menil...

    Stavka, ktora mi zmenila telo je nazov celkom utlej knizky o tom, ako sa nie celkom utle telo moderatora markizackeho Telerana Gregora Maresa zmenilo na telo celkom pekne vysportovane. Samozrejme, nestalo sa tak mavnutim carovneho prutika, Gregor musel poriadne zabrat!

   A o tom, ako to vsetko zacalo, pokracovalo, ako potil krv a ako napokon prisiel a vyzeral den D, sa docitate v tejto knihe, ktoru napisal spolu so svojou trenerkou Luciou Medekovou. Okrem Gregorovho, napriek vsetkemu utrpeniu, ktore podstupil, vtipneho rozpravania, tu najdete rady, co jest, ako cvicit, ako mysliet... Alebo aj nemysliet. Aha, co si vymyslel Gregor (okrem ineho) kratko po tom, co vyriekol osudnu vetu: „Tragedia. Predstavte si, ze z cloveka, ktory sa vecer nezastavil pri vyjedani chladnicky, sa stal zo dna na den hladujuci tvor. Oci prepadnute, pod nimi kruhy, pohlad raneneho vlka. Choro som vyzeral a choroba ma aj poriadne lizala. Chory bol cely ten stav. Zmenu jedalneho listka som jednoducho prehnal. Urobil som to na vlastnu past, bez porady s Luciou. Jednoducho som stiahol roletu a prestal jest. Takto som zil asi tyzden. Hroza, tak sa normalny clovek nesprava. Ale ja som si v tej chvili myslel, ze ano...“ A este ta osudna veta, ktora odznela v priamom prenose a ktorou to vsetko zacalo: „Moji mili, ked sa mi zachce, budem mat postavu ako ktorykolvek svalovec, trebars aj... Juraj Baca...“     
   Nuz, stavka je stavka. V knihe sa dozviete, ako sa Gregor Mares na Bacu menil a ako dospel k mieram – hrudnik 116 cm, biceps 39 cm a brucho 88 cm. Do sutaze o knihu Stavka, ktora mi zmenila telo zaradime vsetkych, ktori do 31. oktobra do nasej redakcie dorucia listky s kuponom, telefonnym cislom a spravnou odpovedou na otazku. Meno vyhercu uverejnime 6. novembra.

(ag)

 Otazka: Napiste meno trenerky Gregora Maresa a spoluautorky knihy Stavka, ktora mi zmenila telo.

    Do sutaze o knihu Navod na manzelstvo sme zaradili tych, ktori spravne odpovedali, ze autor knihy Gustav Murin je biolog. V navode budu listovat Iva Gombaszögiova z Valaskej, Mgr. Dana Zilova a Anna Mazikova z Brezna, vyherkyne mali stastie pri zrebovani.

KUPON – STAVKA, KTORA MI ZMENILA TELO


TOP /7/ seven Brezna 2007

         pre vas pripravila uz 4. rocnik ankety TOP /7/ seven. Dovolte nam, aby sme vam predstavili kategoriu – TOP skola a jej nominantov. Zvolte si tu vasu TOP skolu a odoslite jej svoj hlas uz teraz formou sms v tvare: TOP – nazov skoly, vase meno a priezvisko, telefonne cislo, odoslite ju na tel. c. 0915 814814 a budete zaradeny do zrebovania o luxusnu veceru pre dve osoby v celkovej hodnote 5000 korun. Hlasovanie prebieha aj prostrednictvom internetu na stranke www.aybee.sk.

   1. Gymnazium Jana Chalupku v Brezne - je vseobecnovzdelavacia skola, ktora pripravuje predovsetkym na studium na vysokych skolach. Uspesnost v prijati na vysokoskolske studium sa za poslednych pat rokov pohybuje od 93 do 97 % prijatych ziakov. Ma dva studijne odbory: gymnazium – vseobecne zameranie (stvorrocne studium) a zameranie na cudzie jazyky (osemrocne studium). Studium je urcene pre absolventov 9. rocnika zakladnej skoly alebo pre absolventov 4. rocnika zakladnej skoly. Kazdy ziak sa uci dva z jazykov – AJ, NJ, FJ, RJ. Zaklad ucebneho planu tvori ucebny plan pre gymnazia a pri jeho realizacii chcu zabezpecit vyvazene humanitne a prirodovedne vzdelanie, rozsirenu a kvalitnu pripravu pre vysokoskolske studium, vysoku uroven vyucby cudzich jazykov a vyber volitelnych a nepovinnych predmetov. Skola nezije iba vyucovacim procesom, ale aj rozlicnymi aktivitami, ktore ziaci realizuju formou kruzkov, projektov, vianocnej akademie, tvorbou skolskeho casopisu, brigadami a poznavacimi zajazdmi nielen na Slovensku, ale aj v zahranici. Vyrazny uspech dosiahli v projekte Euroscola, kde sa im uz po druhykrat podarilo postupit na zasadnutie Europskeho parlamentu v Strasburgu. Velkej oblube sa tesi aj projekt Dreams & Teams, v ktorom spolupracuju s partnerskou skolou v Anglicku. Ziaci dosahuju pravidelne popredne umiestnenia nielen v regione, ale aj na Slovensku. Skola vychovala za svoju uz skoro 70-rocnu historiu tisice absolventov – lekarov, inzinierov, pravnikov, ekonomov, pedagogov...

   2. Obchodna akademia - absolventi mozu po 4-rocnom studiu vykonavat odborne ekonomicke cinnosti v roznych oblastiach vyrobnej i nevyrobnej sfery. Pocas studia si osvoja aj komunikaciu s obchodnym partnerom v dvoch cudzich jazykoch. Svoje schopnosti si overuju pri absolvovani odbornej praxe v roznych instituciach a firmach. Pod zastitou Infoveku a firmy Junior Achievement Slovensko sa kazdorocne zapajaju do programov e - ekonomia a vytvaraju studentsku spolocnost. V minulosti dosiahli vyrazne uspechy na celoslovenskych veltrhoch i v sutaziach najlepsich lidrov spolocnosti z celeho Slovenska. Poslednym ocenenim jednej zo spolocnosti, 3D – Three Dimensions bolo 1. miesto v hodnoteni odbornou porotou za najlepsi manazersky tim a  2. miesto v hodnoteni verejnostou. Kvalitna priprava na pracu v uctovnictve sa kazdorocne prejavuje v celoslovenskom kole olympiady Mlady uctovnik v Bratislave. V matematickej sutazi Klokan obsadzuju vynikajuce miesta v ramci strednych skol na Slovensku. Nezaostavaju ani v  jazykoch. Kazdorocne postupy do okresnych a regionalnych kol na olympiadach v AJ ci NJ, ako aj spolupraca so zahranicnymi lektormi prispieva k dobrym vysledkom maturitnej skusky. V celoslovenskom kole SOC ziskali ocenenie za 3. miesto. Podobne umiestnenia dosiahli aj v Olympiade ludskych prav a v cinnosti Modeloveho europskeho parlamentu, kde sa mozu pochvalit dokonca vybornym 1. miestom. Fantasticke zazitky a motivaciu ziskali v Euroskole v Strasburgu. Svoje humanne citenie prezentuju ziaci  aktivitami a projektmi v spolupraci s Unicef, Ligou proti rakovine, Ludia proti rasizmu, Pomoc tyranym detom, Modry gombik… Dosahuju popredne ocenenia aj v okresnych a regionalnych kolach umeleckeho prednesu, aktivne sa venuju sportu a pripravuju vysielania do skolskeho rozhlasu.

   3. Zakladna skola s materskou skolou, Pionierska 2 v Brezne - pracuje i v tomto skolskom roku s cielom po­nuknut 833 ziakom kvalitne zakladne vzdelanie, doplnene praktickymi a pragmatickymi zrucnostami pri praci s poci­tacovou a multimedialnou technikou. Alternativne programy tried 1. - 4. rocnika vhodne osobnostne a moralne kreuju temperamentneho ziacika dnesnej doby. Jazykove triedy zakladnej skoly umoznuju s dlhorocnou tradiciou nadstandardne vzdelavanie deti v anglickom a nemeckom jazyku, sportove triedy pracujuce s nadanymi mladymi atletmi uz niekolko rokov prinasaju skole titul Skola roka, ktory udeluje Slovenska asociacia sportu na skolach. Mnozstvo umelecky zameranych zaujmovych utvarov doplna pestru paletu cinnosti skoly, pre ktoru najspolahlivejsim indikatorom kvalitnej prace je kazdorocne neutichajuci zaujem o miesto v prvackej lavici.

   4. Zakladna skola s materskou skolou Karola Raposa, Pionierska 4 v Brezne - Zakladna skola na Pionierskej 4 sprevadzkovala svoje priestory v roku 1975. Od 1. januara 2002 ziskala pravnu subjektivitu. V roku 2005 boli ku skole priclenene dve materske skoly: MS Nalepkova 50 a MS Dr. Clementisa 3 v Brezne. Od 2. septembra 2007 ma skola novu identitu. Skola ma statut s rozsirenym vyucovanim matematiky a prirodovednych predmetov a statut sportovych tried so zameranim na futbal pod hlavickou ZP Sport, a. s., Podbrezova. Od 1. septembra 2007 sa v jednej triede kazdeho rocnika vyucuje povinny predmet – informaticka vychova. Treti rok buduje triedu olympijskych nadeji, kde vyrastaju novi futbalisti, plavci a gymnastky. Gymnastky doplnaju na druhom stupni futbalove triedy. V skole vyucuju styri cudzie jazyky: AJ, NJ, FJ a RJ. V ramci sportovej pripravy vyuziva futbalove minihrisko s umelou travou a osvetlenim. Uz treti rok su zaregistrovani v Slovenskom gymnastickom zvaze v Bratislave. Pod vedenim p. Cabanovej a p. Supeka sa ich gymnasticke nadeje prepracovali do krajskej spicky. MS Nalepkova 50 ma triedu – oddelenie deti s poruchami zraku a MS Dr. Clementisa ma od roku 1996 triedu Ludoteku. Hlavnym cielom vedenia skoly je zabezpecovat kvalitnu vychovu, vzdelanie a rozvoj ziakov. Ziakom, rodicom a priatelom skoly chcu umoznit pracovat v pocitacovych ucebniach, vytvorit multimedialnu ucebnu, ktora bude sluzit aj na premietanie vzdelavacich relacii, dokumentarnych filmov a relacii pre ziakov, a konferencnu miestnost s interaktivnou tabulou. Robia vsetko pre to, aby ziaci boli na svoju skolu hrdi.

   5. Spojena skola v Brezne - vznikla v septembri 2005 spojenim dvoch skol, strednej priemyselnej skoly a strednej skoly podnikania. Samotna historia skol nie je najmladsia. Stredna priemyselna skola funguje uz od roku 1945, aj ked postupom casu presla mnohymi zmenami a Stredna skola podnikania povodne sidlila v Piesku ako Dievcenska odborna skola. V sucasnosti studuje na Spojenej skole v Brezne 440 ziakov. V ramci SPS ziskavaju studenti vedomosti a zrucnosti v odboroch technik v strojarstve a technik v elektrotechnike a v SSP v odboroch obchod a podnikanie a skola podnikania.  Spojena skola uspesne spolupracuje uz niekolko rokov s druzobnou skolou v Meudone vo Francuzsku a nadviazala spolupracu aj so strednou skolou v Agrii v Grecku. Vysledkom  su vymenne pobyty studentov a ucitelov jednotlivych druzobnych skol. Skola sa moze pochvalit aj bohatou mimoskolskou a sportovou cinnostou. Studenti uspesne reprezentuju skolu na roznych krajskych, celostatnych sutaziach, ktore sa tykaju nielen sportu, ale aj sutaze Zenit v strojarstve, elektrotechnike a jazykovych olympiadach. Svoje schopnosti maju moznost rozvijat aj cez projekty Leonardo da Vinci a Sokrates. Maturanti pokracuju v studiu na roznych vysokych skolach ekonomickeho, technickeho a humanitneho zamerania.


 

Druhy oktobrovy piatok v Podbrezovej patril uz deviatemu Lopejskemu jarmoku.

Foto: Anna Nociarova

 

 


KONOVINY
 

Ak vam staci, ze ste v sedle, netrepte sa na kona.

...

- Pomozte mi, pan doktor! Moj manzel je presvedceny, ze je dostihovy kon!

- Bude to draha liecba, ale budem sa snazit.

- Na peniazoch nezalezi, ved minuly tyzden vyhral tri dostihy.

...

Vyznanie dzokeja:

- Nemam nic proti minisukniam, lebo neplasia kone.

...

- Co by ste chceli robit po skonceni aktivnej sportovej cinnosti? - pytaju sa zasluzileho dzokeja.

- Najradsej by som odisiel do chovu. Taky zrebec zarobi viac za pripustenie, ako ked preteka!

...

Majitel dostihovej stajne vycita svojmu dzokejovi:

- Prosim ta, nemohol si byt rychlejsi?

- Pre mna to nebol problem, ale kon za mnou nestacil!

...

Napis na nahrobnom kameni vojenskeho kona:

- Tu lezi Sedivec, ktory nakopol 2 generalov, 5 kapitanov, 24 porucikov, 76 rotmajstrov, 126 catarov, 192 vojakov a 1 minu...

...

- Dostihovy kon bezi priemernou rychlostou 50 km/h. Za aky cas dobehne zo Sniny do Trebisova?

- Nedobehne. Po ceste ho zjedia.

...

- Vyzeras velmi unaveny, co je s tebou?

- Ale, to tie dostihy...

- Rozumiem, psychicka zataz...

- Ale certa psychicka. Rozviazala sa mi snurka na topanke. Zohol som sa, aby som si ju zaviazal, v tom mi niekto polozil na chrbat sedlo...

- Ale co? A ako to dopadlo?

- Dobehol som treti...

PSYCHOVINY

Jano sa pri tanci spytuje svojej partnerky:

- Slecna, preco ronite slzy?

- Ked tancujem s takym chrenom.

...

- Pan doktor, moj manzel nie je normalny. Sedi v kresle a vypusta kolieska dymu!

- Ale, mila pani, to je nevinna zabavka kazdeho fajciara.

- Dobre, ale moj muz vobec nefajci!

. . .

Nesmely pan kupuje v zenskom oddeleni obchodneho domu podprsenku. Kedze nevie velkost, pyta sa ho predavacka:

- Vsak skuste odhadnut. Manzelka ich ma ako citrony alebo ako pomarance?

Pan sa na chvilu zamysli a hovori:

- Viete, ake usi ma jazvecik?

...

Dura v poslednom case vidat akosi castejsie v krcme:

- Co je, Duro, - vravi mu krcmar, - vari mas dovolenku?

- Absolutnu. Zena je v kupeloch, deti u babky a pes pozera televizor.

...

Dve vdovy sa rozpravaju:

- Tak sme si s tym mojim zili ako dve hrdlicky a naraz uz je tam. Vobec nic mi po nom nezostalo...

- Ale, ved uz len tolko nehorekuj, - chlacholi ju druha, - ved mas este syna.

- To hej, syna mam, ale nie je po nom.

...

Stretnu sa dvaja burzovi makleri vo fitnescentre:

- Co posilnujes?

- Dnes britsku libru.

...

- Pocul som, ze si kupil strazneho psa, - hovori Jano Misovi, - a povedz, dobre strazi vas dom?

- Ze ci, uz cely tyzden spim u suseda, lebo ani mna nepusti do domu.

...

- Nase sliepky prestavaju niest, - vravi zena, - budeme ich musiet zabit!

- Dobre, - vravi muz, - a myslis, ze im to pomoze?

(jp)


Aj znamy karikaturista Pavol M. Kubis „svojou troskou“ prispel do medzinarodnej sutaze O Bomburovu sablu kresbou Maliar.

 


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT