30. OKTOBER  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   V Michalovej sa do „vetriesky“ so zarnovickym evidencnym cislom dostal vlamac niekedy od piatka 19. oktobra do 10. hodiny v pondelok 22. oktobra. Odstranil visiaci zamok s retazou a z Trosiek sa cisternovym autom W3S odviezol k Tajchu, kde zapadol do priekopy. Dalej sa nedostal, hoci tri zodrate pneumatiky auta prezradzaju, ze sa o to pokusal. Zo skrinky za kabinou odtrhol prizvarany plech a odcudzil nastroje (brusku, vrtacku, nitovacie klieste, zdvihak...), poskodil kable zadnych svetiel a smerovkovej skrinky, vzal zaistovaci mechanizmus stresneho poklopu a z palivovej nadrze odcerpal styridsatpat litrov nafty. Firme z Novej Bane sposobil skodu priblizne za 41 000 korun. Ak policia vlamaca vypatra a vznesie obvinenie pre preciny neopravnene pouzivanie cudzieho motoroveho vozidla a poskodzovanie cudzej veci, hrozi mu trest odnatia slobody na dva roky.

   Troch precinov sucasne sa dopustil 42-rocny Ciernobalocan – porusovanie domovej slobody, kradez a poskodzovanie cudzej veci. Niekedy od sobotneho poludnia do 14. hodiny v utorok 23. oktobra otvoril klucom vchodove dvere bytu na Razusovej ulici v Brezne. Aby sa dostal dalej, vylomil dvoje dveri v oblasti zamku a rozbil ich sklenenu vypln. Vypacil aj dvere na izbach. Z bytu odniesol plynovy sporak, dvierka kuchynskej linky spolu so suplikmi a polickami, vesiakovu stenu a okruhle zrkadlo. Majitelke bytu sposobil skodu priblizne za 15 000 korun.

   Dvadsatpattisicova skoda vznikla majitelovi rodinneho domu v Polomke na Zdiarskej ulici zaciatkom minuleho tyzdna. Niekedy od piatej popoludni 22. oktobra do osmej rano v utorok 23. oktobra vosiel zlodej do hospodarskej budovy v oplotenom dvore a z miestnosti bez dveri ukradol dve volne ulozene motorove pily.

   Mimo ordinacnych hodin zo stredy 24. na stvrtok 25. oktobra navstivil „dlhoprsty“ nemocnicu na Banisku. Do detskej ambulancie sa dostal tak, ze vytrhol kovovu mrezu a vytlacil okno. Z miestnosti zobral LCD monitor s pocitacovou klavesnicou a mysou. Poskodenim zariadenia a kradezou sposobil skodu za 15 000 korun.

   Dve nezname zeny okradli 75-rocnu zenu z Brezna v piatok 26. oktobra. Prisli do jej bytu a tvrdili, ze pracuju pre spolocnost, ktora vyraba cukrovinky. Chceli jej odovzdat tisic korun, ale potrebovali rozmenit pattisickorunovu bankovku. Videli, odkial berie peniaze, a po ich odchode starsej zene chybalo bezmala 14 000 korun.

   Skodu priblizne za devatnasttisic korun sposobil neznamy muz na aute Peugeot v sobotu 27. oktobra na breznianskom namesti. Skoro rano oslovil 23-rocneho muza, aby ho odviezol. Ked mu odmietol vyhoviet, pastou rozbil obidve bocne okna na strane spolujazdca. Muz mal asi 30 rokov a silnejsiu, 180 cm vysoku postavu, tmave vlasy a ovalnu tvar. Obleceny bol v tmavej flisovej bunde a nohaviciach podobnych rifliam, na hlave mal priliehavu ciapku. Policia pripad vysetruje.

   Celne sklo na aute Peugeot Boxer poskodil niekto v noci na nedelu 28. oktobra v Zavadke nad Hronom. Vosiel na pozemok pri rekreacnej chate na Kukucinovej ulici a okrem skla poskodil aj dvere chaty. Majitelovi zo Zavadky sposobil skodu za 21 000 korun.

(Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Marie Faltaniovej)


Prijemne stretnutie obyvatelov domova dochodcov a domova socialnych sluzieb s dusevnymi chorobami Luna v Brezne zorganizovali zamestnanci domova v dnoch 23. a 24. oktobra pri prilezitosti mesiaca ucty k starsim. Sucasne zrealizovali prvu etapu Dna seniora Banskobystrickeho samospravneho kraja pod zastitou jeho predsedu. Pozvanie na stretnutie dostali aj rodinni prislusnici klientov a pracovnici druzobnych zariadeni, hlavne materskych skol, ktore s Lunou dlhodobo spolupracuju. Po slavnostnom prihovore riaditelky Ing. Jany Grlickej a zastupkyne riaditelky Mgr. Veroniky Bodnarovej sa obyvatelia Luny, rozdeleni do sutaznych druzstiev, odobrali do telocvicne, klubovne, kniznice a spolocenskej miestnosti, kde sa zapojili do rozlicnych sutazi. Slavnostnu atmosferu nepokazilo ani typicky jesenne pocasie, hoci dazd znemoznil sportove discipliny uskutocnit v exterieri domova. Vitazi jednotlivych disciplin budu reprezentovat Lunu 30. oktobra na stretnuti seniorov v Banskej Bystrici. Podujatie ukoncilo spolocenske posedenie s programom, ktorym klienti Luny zaroven oslavili sestnast rokov existencie domova. Viac sa docitate nabuduce.

Foto: Stefan Vozar


Brezno v Meudone - priklad europskej spoluprace

    Odrazom priatelskych vztahov, naplnanim ich podstaty, ozivovanim spolocnych myslienok ci planov, su vzajomne stretnutia. Prave ony su pilierom komunikacie, stavania hodnot, korenim zivota...
   Mesto Meudon, spojene s Breznom nielen sochou generala M. R. Stefanika, ale i nadhernym ludskym priatelstvom, Asociacia Meudon - europske mesto a Spolok Slovensko zorganizovali v uplynulych dnoch vyznamnu celoeuropsku konferenciu na temu Meudon v medzinarodnom kontexte kultury a vzdelavania. Brezno reprezentovali Mgr. Lubomira Kősegiova, profesorka francuzstiny spojenej skoly s breznianskymi studentmi francuzskeho jazyka Mgr. Luciou Medvedovou a Tomasom Tazkym, generalna koordinatorka projektu Europske hlavne mesto kultury Dr. Jana Orlicka a predseda Spolku slovensko-francuzskych vztahov Mgr. Jaroslav Surina.
    Brezno kulturou a vzdelavanim spojene s Meudonom. Priklad europskej spoluprace, priklad nadcasovosti, priklad priatelstva, priklad tvorenia medzinarodnych hodnot... to su slova, ktore na konferencii smerom k delegacii Brezna zaznievali velmi casto. Slova, pod ktorymi su podpisane neunavne ciny vsetkych, ktori budovali a nadalej tvoria jedinecne a neopakovatelne brezniansko-francuzske vztahy.

(js) 

 Stretnutie riaditelov skol a vychovnych poradcov

v Sukromnom gymnaziu ZP v Podbrezovej

   V utorok 23. oktobra sa v Sukromnom gymnaziu ZP v Podbrezovej stretli riaditelia a vychovni poradcovia vsetkych zakladnych skol a specialnych zakladnych skol okresu Brezno. Podujatie zorganizovala riaditelka Pedagogicko-psychologickej poradne v Brezne PhDr. Olga Jorcikova v spolupraci s riaditelkou Sukromneho gymnazia ZP a Sukromneho SOU hutnickeho Zeleziarne Podbrezova Ing. Annou Pavlusovou a zastupkynou riaditelky PaedDr. Katarinou Zingorovou.
   Stretnutie bolo zamerane na spolupracu riaditelov skol s vychovnymi poradcami a poradnou, poskytnutie aktualnych odbornych informacii zo strany poradne a vzajomnu vymenu nazorov a postrehov medzi zucastnenymi. PhDr. O. Jorcikova podrobne oboznamila ucastnikov stretnutia s novou Koncepciou psychologickeho a vychovneho poradenstva, ktoru schvalila vlada. Na tvorbe tejto koncepcie sa aktivne podielala ako clenka Metodickej rady pre psychologicke a vychovne poradenstvo Ministerstva skolstva SR.
   Pretoze sa blizi termin podavania prihlasok na stredne skoly, jednym z bodov programu bola aj profesijna orientacia ziakov, ktora patri k sluzbam poskytovanych poradnou. Sucastou programu bola aj prehliadka skoly, informacie o sucasnych a novootvaranych odboroch a perspektivy uplatnenia absolventov.
   Ucastnici stretnutia ocenili uroven tohto podujatia, organizacne zabezpecenie i prepojenie teorie s praxou a skoly so zivotom.

(od)

Siria ju aj naoko zdravi

   Prichadza obdobie, kedy sa teple a slnecne dni menia na coraz chladnejsie, sychravejsie a s takymto pocasim je spojeny aj zvyseny vyskyt ochoreni hornych a dolnych dychacich ciest, na vzniku ktorych sa vo vyznamnej miere podielaju aj virusy chripky. Siria sa z cloveka na cloveka pri kaslani, kychani a rozpravani. Clovek moze sirit chripku este den predtym, nez sa sam citi byt chorym. Priznaky chripky sa zacinaju objavovat na prvy az stvrty den odvtedy, co virus vstupil do tela. U niektorych nakazenych ludi sa priznaky neobjavia, ale napriek tomu mozu virus prenasat na inych. Preco sa chripka prejavuje rozne u deti a strednej generacie v porovnani napriklad s dochodcami, sme sa opytali veducej oddelenia infekcnej epidemiologie Regionalneho uradu verejneho zdravotnictva v B. Bystrici MUDr. Viery Morihladkovej:

   - Ochorenie u mladych jedincov nemusi byt zavazne, ale u malych deti a starsich pacientov a tych ludi, ktori maju poruchy imunitneho systemu, metabolicke poruchy, ochorenia srdcovo-cievneho aparatu, ochorenia obliciek a ochorenia dychacieho systemu moze prebiehat dramaticky, casto je pricinou hospitalizacie a komplikacie mozu viest aj k umrtiu.

Kolko ludi sa stretne s tymto ochorenim pocas roka?
   - Na Slovensku rocne ochorie na chripku a chripke podobne ochorenia priblizne 1,5 az 2,5 miliona ludi. Chripka je nakazlive ochorenie sposobene virusom, ktory postihuje dychaci system (nos, hrdlo a pluca). Rozdiel medzi nachladnutim a chripkou je ten, ze chripka obycajne pride nahle a jej priznakmi su: horucka minimalne 38 ºC a viac, bolest hlavy, svalov a celeho tela, bolest hrdla, suchy kasel, zdurenie nosovej sliznice, tecenie z nosa, stazene dychanie a extremna unava. U niektorych ludi moze byt ochorenie sprevadzane pocitom nevolnosti, zvracanim a hnackou, a je nespravne oznacovane ako crevna chripka.

Preco pri chripke nepomozu antibiotika?
   - Chripka je virusove ochorenie a neda sa liecit antibiotikami. Antibiotika sa podavaju na liecbu komplikacii. Najlepsou cestou, ako sa chripke vyhnut, je dat sa zaockovat kazdy rok pred chripkovou sezonou. Na vytvorenie dostatocnych hladin protilatok su potrebne dva tyzdne. Prave teraz je na ockovanie najvhodnejsi cas. Ockovat skor sa neodporuca, pretoze u zavcasu zaockovanych by v obdobi epidemie mohlo dojst k poklesu hladiny protilatok pod ochrannu hladinu. Najma u starsich ludi protilatky klesaju ovela rychlejsie ako u mladsich.

Treba sa dat zaockovat aj v pripade, ak clovek neprekonal vlani chripku?
   - Ockovanie je ucinnejsie u opakovane ockovanych ludi ako u tych, ktori su ockovani prvy raz. Kedze chripkovy virus meni kazdy rok svoj charakter, su pre kazdu sezonu pripravovane ockovacie latky s novym aktualnym zlozenim chripkovych virusov (teda tych, ktore budu pocas sezony cirkulovat v populacii). Ockovacia latka je vyrobena z usmrtenych virusov, a preto samotna vakcina nemoze sposobit chripkove ochorenie. U niektorych ludi sa moze objavit bolest, zacervenanie, alebo citlivost v mieste vpichu, niekedy sa moze vyskytnut aj mierne zvysena teplota alebo bolest svalov. Nikdy ale nesposobuje vysoku horucku, triasku, kasel a zapal pluc, ktore sa zvycajne vyskytuju pri infekcii prirodzenym chripkovym virusom. Ockovanie je kontraindikovane u osob, ktore maju alergiu na vajecne bielkoviny. Medzi prechodne kontraindikacie patri akutne ochorenie sprevadzane teplotou. Vtedy mozno ockovanie posunut o 1 - 2 tyzdne. Treba vsak zdoraznit, ze ockovanie proti chripke nechrani cloveka pred ochoreniami sposobenymi inymi virusmi.

Uhradia poistovne ockovanie pacientom?
   - Chripkove vakciny su plne hradene zdravotnymi poistovnami pre 59-rocnych a starsich; deti vo veku sest mesiacov az dvanast rokov; ludi umiestnenych v liecebniach pre dlhodobo chorych, geriatrickych centrach a ustavoch socialnej starostlivosti; ludi v sustavnej starostlivosti (bez ohladu na vek) so zavaznymi chronickymi ochoreniami dychacich ciest, srdcovo-cievneho aparatu, metabolickymi, renalnymi a imunitnymi poruchami; zdravotnickych zamestnancov, ktori prichadzaju do priameho kontaktu s pacientom alebo ohniskom nakazy; ludi s rizikom nakazy vtacou chripkou. Ostatni si ju mozu kupit v lekarnach, jedna davka vakciny stoji priblizne 200 korun.

(vm)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT