30. OKTOBER  2007 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

TOP /7/ seven Brezna 2007

   pre vas pripravila uz 4. rocnik ankety TOP /7/ seven. Dovolte nam, aby sme vam predstavili kategoriu - TOP podnik. Zvolte si vas TOP podnik a odoslite mu svoj hlas uz teraz formou sms v tvare: TOP - nazov podniku, vase meno a priezvisko, telefonne cislo, odoslite ju na tel. c. 0915 814814 a budete zaradeny do zrebovania o luxusnu veceru pre dve osoby v celkovej hodnote 5000 korun. Hlasovanie prebieha aj prostrednictvom internetu na stranke www.aybee.sk.

   1. Restauracia Alzbetka - stylova a architektonicky zaujimava restauracia Alzbetka vznikla rekonstrukciou a nadstavbou historickej budovy na Namesti gen. M. R Stefanika v Brezne, ktora uz v 18. storoci sluzila mestu ako hostinec. Ucelom rekonstrukcie a nadstavby povodnej historickej budovy bolo dat tejto budove novy rozmer pri zachovani jej opodstatnenia z hladiska historie. Hlavnym cielom bolo zachovanie povodneho podorysu budovy, ale zaroven vytvorenie novych priestorov, a hlavne ponuknutie obcanom mesta a navstevnikom vysoky standard gastronomickych a ubytovacich sluzieb. O tom, ze povodny zamer investora splnil svoj ucel, svedci fakt, ze restauracia Alzbetka sa dostala do povedomia domacich, ale aj zahranicnych navstevnikov tym, ze v nej najdete prijemne a nevtierave prostredie s vybornou medzinarodnou kuchynou a samozrejme prijemnou a vzdy ochotnou obsluhou. Takisto ubytovacie kapacity, aj ked v obmedzenom rozsahu, tu najdete na kvalitativne vysokej urovni, co potvrdzuje skutocnost, ze mestsky penzion Alzbetka je z 90 % navstevovany zahranicnou klientelou. V tychto dnoch restauracia Alzbetka pre vas pripravila husacie a kacacie hody z domacky vykrmenych kaciek a husi. Tymto vas co najsrdecnejsie pozyvaju, aby ste prisli ochutnat kulinarske majstrovstvo kucharov tejto restauracie.

   2. Dance Cafe Bar - stylova kaviaren a tanecny bar v jednom, umiestneny v tajomnych pivnicnych priestoroch na Namesti gen. M. R. Stefanika v Brezne. Pivnica, ktora sluzila niekedy davno ako sklad zeleniny vo vyske 1,5 m, sa po narocnych stavebnych pracach, ktore skoncili pred rokom, zmenila na bar, kde ludia radi prichadzaju, travia svoje volne chvile. Kusom odvahy, ktora bola potrebna na realizaciu vystavby baru, sa podarilo vytvorit gastro podnik, kde sa vsetci fajn citia: navstevnici, ale aj personal, kde radi zavitaju aj turisti. Podnik je pre mladu aj starsiu generaciu. Pre dobru naladu a prijemnu atmosferu pripravuju rozne zabavne akcie, zive hudby, DJ, koncerty, tanecne vecere v prevedeni roznych umelcov, party na objednavky atd. Potrpia si na utulnost interieru a profesionalne vystupovanie obsluhujuceho personalu. V ponuke je skvely vyber nealka a alkoholu, miesanych drinkov v alko aj virgin verzii, kvalitnych vin, cajov a roznych pochutin. Chutove pohariky urcite privitaju vybornu kavu znacky Pellini na akykolvek sposob. Za ochutnavku urcite stoji caj Withington s prichutami napr. chilli, cokolada, vanilka, nebesky raj... V Dance cafe je super mobilny signal a FreeWifi internet. Cez teple letne dni urcite dobre padne moderna terasa situovana priamo na namesti.

   3. Restauracia ELF - rozpravkova restauracia na motivy  Pana Prstenov, boj dobra a zla. Prevadzka bola postavena v rekordne kratkom case za sest mesiacov a slavnostne otvorena v januari 2007. Zamerom bolo, aby kazdy navstevnik, okrem ponuky dobreho jedla (vyse sto druhov hlavnych jedal) sa zastavil a doprial si pocit pokoja pri zurciacom potociku, chvilku oddychu v dnesnom uponahlanom svete. Mottom je: Preneste sa v mysli na chvilu z reality zivota do oazy dobra, pokoja a snivajte... Z ponuky okrem sirokeho vyberu hlavnych jedal slovenskeho a europskeho charakteru si pochutnate aj na sezonnych akciach: letna grilovana ponuka, hydinove ci divinove hody.  Pozitok najdete aj pri pohariku dobreho vinka z tych najprestiznejsich vinarskych oblasti Slovenska a Moravy, pripadne pri bohatej ponuke miesanych napojov. Pre deti su pripravene sladke dobroty, detske menu a detsky kutik. Sidlo restauracie je v centre mesta na Namesti gen. M. R. Stefanika 49/41. Priestory prevadzky tvoria jedalen, kaviaren, galeria, salonik, letna terasa a detsky kutik. Kapacita je asi sto miest. Ponukaju moznost usporiadat rozne rodinne oslavy, svadby, promocie, skolenia.

   4. EuroSalas Michalova - len nedaleko od Brezna smerom do Tisovca nad Michalovou caka na vas EuroSalas. Presvetlena teplucka chyza, velka drevena terasa a uchvatny vyhlad na Nizke Tatry su odmenou za tych 12 km cesty od Brezna. Na EuroSalasi sa vyborne najete, ochutnate vyrobky z cerstveho ovcieho mlieka, ktorych kvalita bola ocenena na celoslovenskej sutazi Ovenalie, kde ziskali 1. miesto v kategorii najlepsia bryndza a najlepsi ovci syr. HODINKU SA NEPONAHLAJTE!... nacerpate nove sily, budete uspesnejsi a zdravsi... Vase deti uvidia domace zvierata, vybehaju sa a bude im lepsie chutit... Jedinecne prostredie, vyborny personal a tradicne slovenske jedla ako klasicke slovenske bryndzove halusky ci barani gulas. Smadnym naleju zincicu, nacapuju Kozla, dobreho vina ci poldeci, soferom nealkoholicke pivo a kavu, detom kofolu, dzus, cajik alebo horucu cokoladu. Navstevnici maju moznost priamo si kupit produkty z cisteho ovcieho mlieka, ktore im starostlivo zabalia so sebou - ovci syr cerstvy, ovci syr udeny, ostiepky ci zincicu.

   5. Restauracia Fortuna - v pozadovanom termine sa nepodarilo dorucit text.

   6. Restauracia Talska basta - patri neoddelitelne k stravovacim a spolocensko-zabavnym zariadeniam doliny Tale, ale je aj vyznamnym centrom spolocenskeho diania celeho Slovenska. U mnohych vyvstava otazka: Co to vlastne Talska basta je, kde sa nachadza? Pamatnici si urcite este spominaju na Kolibu na Taloch, ktora nestastnou zhodou nahod v januari roku 2005 vyhorela uplne do tla. Nezostalo z nej vobec nic, nepodarilo sa zachranit ani skvosty ludoveho umenia z Horehronia, pracovne nastroje a predmety dennej  potreby z konca 19. a zaciatku 20. storocia. Na jej mieste vsak do roka a do dna bola postavena nova, moderna, architekturou doposial netradicna restauracia Talska basta. Uzasnu harmoniu tvoria stavebne prvky v premyslenej kompozicii: kamen, drevo, kov a voda. Ponukaju slovenske speciality pripravovane na drevenom uhli pod medenym sopuchom priamo uprostred Talskej basty, kde je postaveny doteraz najvyssi funkcny krb na Slovensku. Tradicne - netradicnou formou veceri pre hosti sa stavaju Vecery zazitkovej gastronomie,  kde ponukaju nove jedla pripravovane specialnou technologiou „smoker“, kde sa jedlo pecie a sucasne udi na roznych ovocnych drevinach, nadobudne neopakovatelnu vonu a chut. Samozrejme k vychyrenym jedlam patri aj dobre vinko, a to od poprednych slovenskych pestovatelov. Podavaju ocenene, medailove vina, zaradene v narodnom salone vin Slovenska. Ceresnickou na torte je prijemna cimbalova hudba alebo hudobna skupina.

 

Sme nablizku

Jesenne nalady

   Pocasie skocilo z leta, tentoraz babieho, rovno do jesene. Radost z poslednych slnecnych dni vystriedali starosti s dazdivym pocasim. A ja som mala vcera dve klientky s depresiou. Nebola to este vyslovene jesenna depresia, ale pripomenulo mi to najcastejsi dopad jesenneho pocasia. 
   Viac-menej kazdy pocituje na sebe vplyv jesenneho pocasia, ale u mnohych ludi to vyvolava trvalejsie zmeny nalady. Niet divu - slniecko nebude vidno cele dni, jasne dni vystriedalo pochmurno, pre zle pocasie nie je mozne robit mnohe veci. Zahrada neponukne prijemnu unavu, na turistiku sa vyberaju iba ti skutocne otuzili, bicykel treba tiez zazimovat... Obmedzia sa tym aj kontakty s ludmi. Uz sa nebudeme moct kazdy den porozpravat so susedom na zahradke, rodinne oslavy pri gulasi pre tento rok skoncili, kamaratov rybarov stretneme uz len nahodou v Tescu, a na prechadzku po nabrezi Hrona mame ako spolocnika iba svojho psa - v takom pocasi ani jeho „nehodno vyhnat z domu“ sameho. Nie, nechcem tymto vzbudzovat este pochmurnejsiu naladu. Chcem iba upozornit, ze to, co do tychto dni fungovalo tak nejako same od seba - dostatok slnka, pohybu, spolocenskych kontaktov - skoncilo. K tomu, aby sme nahradili pozitivny ucinok tohto vsetkeho, musime teraz vynalozit trochu viac usilia. K problemom sucasnosti patria aj prudke zmeny pocasia, takze prechadzame cez rocne obdobia doslova z vecera do rana, bez dostatku casu na pomaly prechod, na pomale prisposobovanie. Ak sa nechceme stat mrzutymi, bez nalady ci dokonca depresivni, treba co najskor zapracovat na zmene naplne svojich dni. Zacnem pobytom vonku. Aj ked po krasnych slnecnych dnoch cloveka netaha do dazdiveho pocasia, aj prechadzka v dazdi urobi svoje a navrat do tepla samotny pocitime ako prijemny. Byt zatvoreny cele dni dnu neprospieva ani dospelemu, ani dietatu. Druha vec su spolocenske kontakty. Pokial sme zamestnani, tuto potrebu mame relativne uspokojenu. Horsie je to s ludmi, ktori nepracuju. Ti najcitlivejsie prezivaju socialnu izolaciu, ktora sa prichodom jesene zvyraznuje. Nieco sa vzdy da najst - ked uz ine nie, tak naozaj ten maly nakup v niektorom z obchodnych centier, kde je vzdy predpoklad stretnut niekoho znameho. A mame to aj s prechadzkou. Su aj ine moznosti - v pondelok som stretla mlady par, ktory isiel na kurz spolocenskych tancov. Su rozne cvicenia, funguje klub dochodcov. Dolezite je chciet ist medzi ludi. Najviac sa v tomto smere snazia ludia, ktori uz depresivne nalady zazili a viac ich zazit nechcu. Posledna podmienka je aktivita. Jednak pohyb - staci mensie pravidelne cvicenie, prechadzka, chodit domov pesi hore schodmi, ale aj nieco produktivne, aby bolo za nami cosi vidno. Ci uz nejaky konicek, alebo jesenne poriadky s oblecenim, ci rovno predvianocne upratovanie. Nieco, co je potrebne, ale aj nieco, co nas tesi, bavi. Tu chvilu si dokazu najst aj ludia, ktori su zamestnani, ak dokazu vnimat svoje vnutorne potreby. Pretoze tak, ako si uvedomujeme „tak by som nieco zjedol, nieco slane“, tak isto si uvedomujeme inu potrebu. Iba jej uspokojenie nezatlacit inymi, „velmi dolezitymi vecami“. Pisem uvodzovky, pretoze mame svoje povinnosti ako manzel, rodic, pracovnik, ktore su dolezite, ale tym to nekonci. Mame aj povinnost sami voci sebe. Lebo neda sa jazdit dlhodobo na vozidle, do ktoreho iba obcas narychlo natankujeme.

Mgr. Marcela Skultetyova, psychologicka


 

V oktobri bola v Hotelovej akademii v Brezne dalsia z cyklu prednasok MUDr. Vojtecha Palhazyho na temu Vyznam zdraveho stravovania v prevencii civilizacnych chorob. Pre studentov bola velkym prinosom beseda, v ktorej im pan doktor vysvetlil smrtelne nebezpecenstvo mentalnej anorexie a bulimie. Dalsia prednaska, zamerana na zvladanie stresu pri odpovediach, tremy maturantov a stresu z prijimacich pohovorov na vysoke skoly, bude 28. novembra. V diskusii MUDr. Vojtech Palhazy odpovie zvedavym studentom.

Foto: Bc. Roman Hadzega


Dnesna tura:

Utekac – Tri chotare

    Trasa tury poskytuje mnohe vyhlady do udolia Rimavice a Veporskeho potoka. Do vychodiska dnesnej tury, Utekaca, sa dostaneme autobusom.

   Je to miestna cast Kokavy nad Rimavicou. Lezi v udoli Rimavice, asi 5 km na severozapad pri ceste do Drabska a Sihly. V roku 1807 tu postavili velku sklaren, ktora vyrabala vsetky druhy skla, okrem tabuloveho.

   Z Utekaca postupujeme proti toku Rimavice do Kokavy nad Rimavicou – Havrilova. Kokava nad Rimavicou je velka obec asi 31 km na sever od Lucenca, 5 km na juhovychod od Klenovca. Spomina sa uz v 2. polovici 15. storocia. Neskor tu postavili zemepani sklarne. V polovici 19. storocia boli v obci dve papierne, vyrobna potase a parna pila.

   Z Kokavy – Havrilova vystupujeme do sedla Peres. Je to siroke lucnate sedlo medzi Ortasom (986 m) a Cisarskou holou (852 m), asi 3 km na severozapad od Utekaca. Spaja doliny Rimavice a Veporskeho potoka. Ortas je vrch na bocnom hrebeni od Klenovskeho Vepra na Sinec, 2,5 km na sever od Utekaca. Cisarska hola je vrch v juznom hrebeni Klenovskeho Vepra, 3 km na sever od Utekaca.

   Z Peresa pomaly strmo vystupujeme na hreben. Hrebenom traverzujeme severne ubocie Ortasa, az prideme ku skalam Zeleznej brany (1164 m). Je to vrch 1 km na juhovychod od Troch chotarov v razsoche, ktora vybieha z hrebena Klenovskeho Vepra medzi dolinou Rimavice a Veporskeho potoka.

   Rimavica je pravostranny pritok riecky Rimavy, dlhy 32,5 km. Prameni v strednej casti Veporskych vrchov vo vyske okolo 1100 m, tecie na juhovychod a usti pri Rimavskej Bani do Rimavy.

   Potesime sa vyhladom, mierne klesame a po nasledujucom kratkom vystupe sme v cieli nasej cesty – Tri chotare (1141 m). Je to vrch na hlavnom hrebeni Klenovskeho Vepra asi 5 km na juhovychod od hlavneho vrcholu.

   Oddychujeme, obdivujeme prirodu, zamyslame sa nad zivotom v zaniknutych laznickych usadlostiach a vyberame si cestu domov. Ked sme prisli autom do Utekaca, vratime sa tou istou cestou spat. Ked sme odkazani na autobusove spojenie, mame dve moznosti. Bud zideme okolo samoty Kysuca chotar do osady Kysuca alebo pokracujeme cez Sedmak do sedla pod Tlstym Javorom. Tura Utekac – Tri chotare nam trvala styri a pol hodiny. Ked sme pokracovali do sedla Tlsteho Javora, este dve hodiny.

   Bola to krajinarsky mimoriadne povabna trasa. Nebola fyzicky velmi narocna, posobila relaxacne a zanechala velmi dobre dojmy.

(E-ova)


Zasmejme sa

Mlady muz dlho nerozhodne hladi do oci svojej vyvolenej, az sa napokon odhodla:

- Draha, chcela by si nosit moje meno?

- Neblazni, ja sa predsa nemozem volat Fero.

...

- Moj manzel sa velmi rozculuje, ked mu nepoviem, na co som minula peniaze.

- Moj sa zas rozculuje, ked mu to poviem.

...

- Ty sa zaujimas len o ten svoj futbal a mna si vobec nevsimas! Urcite si nepamatas ani datum nasej svadby.

- Akoby nie! Bolo to v den, ked sme porazili Anglicko 2:0!

...

- Maria, veris na sny?

- Uz nie.

- Preco?

- Pred dvoma rokmi som sa za jeden z nich vydala.

...

Tetuska vyzveda od maleho Palka:

- Povedz mi, ako vyzera tvoj bracek, ktoreho ste si nedavno kupili?

- Priserne! Nema zuby, ani vlasy a stale vrieska.

- Tak preco ho nevratite? - zartuje teta.

- Nemozeme, lebo sme ho uz tri dni pouzivali.

...

- Je neuveritelne, - hovori Petrik kamaratovi, - ake su tie slovniky nedokonale. Prelistoval som styri, ale ani v jednom som nenasiel slova, ktore otec povedal, ked vcera spadol z bicykla.

...

- Deticky, kto by vedel povedat mnozne cislo od slova vagon?

- Prosim vlak.

...

- Sefe, v archive uz vobec nemame miesto. Navrhujem vsetky stare, nepotrebne listiny znicit.

- Suhlasim, ale predtym urobte z kazdej aspon dve fotokopie.

...

- Ked takto pracujem kazdy vecer do tmy, hryzie ma svedomie...

- Preco?

- Zda sa mi, ze pripravujem o pracu najmenej styroch dalsich.

...

Riaditel hotela prechadza po chodbach a pocuje, ako si host v izbe cislo desat vyspevuje. Hned bezi za recepcnym a pyta sa:

- Dali ste uz hostovi z desiatky ucet?

- Ano.

- Zaujimave... a este si spieva.

...

Zhovaraju sa dva pstrosy:

- Preco stale strkame hlavu do piesku?

- Neviem, preco ty, ale ja hladam ropu.

...

- Splnilo sa ti nejake zelanie z detstva?

- Jedno jedine.

- Ake?

- Ked ma otec kmasal za vlasy, zelal som si, aby som bol plesaty.

...

- Co robis, ked dostanes chripku?

- Lahnem si do postele, otvorim si flasu rumu a o chvilu je po nej.

- Po chripke?

- Nie, po flasi!

...

Mlady muz uz velmi dlho chodi do rodiny, ale o zeneni nepadlo zatial ani slovo. Nastavajuca svokra to jedneho dna nevydrzi:

- Takto to uz dalej nepojde! Alebo si moju dceru vezmete, alebo sa uz nikdy neuvidime!

Muz chvilu uvazuje, potom povie:

- Ak s tym suhlasite, rozhodol by som sa pre oboje.

...

Byt hori. Manzel zachranuje manzelku, susedia, co sa da.

Vtom sa zo skrine ozve hlas:

- Zachranujte nabytok!!!

...

Mladej dievcine vyoperovali slepe crevo.

- Pan doktor, - robi si dievca starosti, - bude tu jazvu velmi vidiet?

- To zalezi od tohtorocnej mody, slecna.

...

Na piesku sa zhovaraju dvaja mali:

- Moj otecko je historik...

- ... a moja mamicka je hystericka.

...

Nesikovny casnik vylial cele pivo na hosta. Nestratil vsak duchapritomnost a pohotovo sa opytal:

- Zelate si este jedno pivo, pane?

(mh)


Kresba Petra Zifcaka je z dvanasteho rocnika medzinarodnej sutaze kresleneho humoru a satiry O Bomburovu sablu na temu Alkohol - metla ludstva.

 


STRANA :

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT