30. OKTOBER 2007 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Sychrave jesenne pocasie prinasa so sebou zvysene nebezpecenstvo dopravnych nehod. V nasej ankete sme sa preto zamerali na potrebu prezutia pneumatik a na povinnost celodenneho svietenia, ktore by mali vodici dodrziavat z hladiska bezpecnosti cestnej premavky. Od 15. oktobra je v platnosti povinne svietenie, ktore potrva do 15. marca, a ak poslanci schvalia zmeny v zakone o premavke na pozemnych komunikaciach, svetla uz o pol roka vodici nebudu moct zhasnut vobec. Co sa tyka vymeny pneumatik, odporucanou hranicou je cas, kedy teplota klesne pod plus sedem stupnov Celzia. Co vy na to? - znela nasa otazka.


S anketovym mikrofonom


o povinnostiach vodicov

Ferdinand Hrablay, zivnostnik, Polomka:
- Zimne pneumatiky este nemam, moj syn akurat zhana cim najkvalitnejsie a za co najnizsiu cenu. V najblizsom case ich preobujem. Nasim legislativcom by som chcel odkazat, ze celorocne svietenie by mali schvalit. Ja svietim po cely rok, mali by tak vsetci, lebo je to stopercentne bezpecnejsie.

Branislav Nepsinsky, dobrovolne nezamestnany, Brezno:
- Uz dva roky mam celorocne pneumatiky, ktore su univerzalne na leto aj na zimu. Vyhoda je, ze ich nemusim menit. Podla mna svietenie by mohlo byt celorocne, aj tak to mate zajedno.

Andrej Varsa, zivnostnik, Sumiac:
- Pneumatiky budem menit tento tyzden, mam uz inac prezute na druhych diskoch. Podla mna je dobre svietit cely rok. Clovek je viac videny a viac vidi druhych.

Miroslav Badinka, robotnik, Brezno:
- Zatial mam este letne pneumatiky. Doteraz som pneumatiky vymienal pravidelne, zial, teraz mi to moja financna situacia nedovoluje. Musim pockat, pokym mi to nejako vyjde. Ale vymenim ich urcite, pretoze neoplati sa v zime jazdit na letnych pneumatikach. Ide o nasu bezpecnost a zdravie. Ja svietim len od 15. oktobra. Svietenie je dost diskutabilne, napriklad Rakusko uvazuje o zruseni tohto nariadenia. Myslim si, ze ked je jasno, svietit netreba, skor pri znizenej viditelnosti je to opodstatnene.

Marek Vrbovsky, zivnostnik, Brezno:
- Prednedavnom som kupil nove zimne pneumatiky, takze nie je problem vymenit ich za letne. Cakam na prvy sneh, ja vela nejazdim. Svietim cely rok, myslim si, ze je to lepsie. Lepsie sa vidime.

Juraj Sencek, dochodca, Jasenie:
- Este je cas na vymenu pneumatik. Dakedy sme na letnych pneumatikach jazdili v kuse a bolo dobre. Ja na tom nic nevidim. Mam pripravene zimne pneumatiky, ale este je teplo, naco by som ich vymienal. Staci vtedy, ked „chyti“ riadny mraz. Svietenie mam nastavene automaticky, ked vytiahnem von kartu, zavriem dvere, svetla mi zhasnu a ked nastupim, svetla sa rozsvietia. Ale cez leto nesvietim, naco? Ked svieti slnko, svetla ani nevidno. Svietim len od 15. oktobra, ako sa ma, na jesen byvaju hmly a ked svietime, auto sa zviditelni.

(ng, pl)

 

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Vydarene akcie seniorov

    J. W. Goethe povedal: Zostarnut nie je umenie. Umenie je vediet starobu znasat. Aj my seniori si uvedomujeme, ze prekonavat nastrahy seniorskeho veku a s tym spojene tazkosti znamena najma udrziavat cule kontakty medzi sebou, stretavat sa v kolektive, a tak bojovat proti nostalgii, depresiam a smutku. Preto sa radi stretavame a takymto sposobom vyplname nas volny cas. Tak to bolo aj dna 18. oktobra, ked nova veduca Klubu dochodcov v Brezne Katka Kokavcova pripravila pre osemdesiat seniorov spolocenske posedenie v dome kultury, ktore sme nazvali Hydinove hody, sucasne sme si pripomenuli aj oktober – mesiac ucty k starsim.
   Krasnym kulturnym programom nas prekvapili ziaci z Pionierskej 2, ktori uvili kyticku z prekrasnych piesni, poezie a baletneho vystupenia, cim rozospievali nase srdcia, ba niektorym vtisli i slzy do oci. Pozvanie prijali: veduca odboru skolstva a socialnych veci PhDr. Ing. Ivana Kruzliakova, prednosta obvodneho uradu Ing. Jan Medved, ktori sa prihovorili a ocenili tuto aktivitu. Ing. Jan Medved slavnostnym pripitkom poprial vsetkym seniorom vela zdravia, stastia, aby dalsie roky zivota prezili v pokoji a hrejivej laske so svojimi najblizsimi a priatelmi.
   Na konto pre Veroniku – pomoc pre jej uspesnu liecbu, ktoru choroba postihla uz v rannom veku, pritomni poskytli lubovolnu sumu. V ramci spoluprace s mestskym uradom veduca odboru skolstva a socialnych veci predstavila seniorov – dobrovolnikov, ktori zabezpecovali dozor pri prichode ziakov do skoly cez Svermovu ulicu na dvoch kritickych usekoch, a o spolupracu poziadala aj ostatnych.
   O vybornu atmosferu sa postarali nas dlhorocny kamarat, hudobnik Jozko Ambroz, veduca klubu dochodcov a clenovia samospravy, za co im patri srdecne podakovanie.

Anna Stanislavova

Ucta k starsim zacina v mladosti

    Jesen prinasa sychrave pocasie, kratke dni a dlhe vecery. Jesenou volame obdobie zivota cloveka, kedy sa kroky spomalia a dni otazeju. Oktober bol mesiacom ucty k starsim, kedy viac myslime na rodicov a starych rodicov, vyjadrujeme im vdacnost a uctu za vsetko, co nam obetovali. Chceme im zaroven pripomenut, ze jesen zivota nemusi byt sychrava a nie je vsetkym peknym dnom koniec.
   Obec Benus pozvala svojich starsich obcanov na stretnutie v nedelu 21. oktobra. Zo stodvadsatpat pozvanych nad sedemdesiat rokov prislo sedemdesiat. Po malom obcerstveni a prihovore starostu potesili svojim programom deti zakladnej skoly, spevacky subor Benusianka a ludova hudba Sajgalici. Vsetci ucinkujuci sa postarali o prijemnu atmosferu, z ktorej sa nikomu nechcelo odist. Nakoniec sa rozisli s dobrou naladou a malym darcekom vo forme penazneho prispevku tristo korun pre jednotlivca a patsto korun pre manzelske pary.
   Stari ludia si uctu zasluzia po cely rok. Krasny mlady clovek je obycajnou hrackou prirody, ale krasny stary clovek je umeleckym dielom.

Katarina Chvalova

 Patnastrocny BLINDMAN oslavoval a my s nim...

   Penzion Hradisko pri Predajnej hostil v jeden oktobrovy vikend pestru skupinku, ktoru by sme mohli nazvat zdruzenie rodicov a priatelov. Nebolo to vsak ziadne ZRPS, ale nevidiaci kamarati z celeho Slovenska, ktori sa tu zisli na pocest patnasteho vyrocia zalozenia hudobnej skupiny BLINDMAN.
   Ti, ktori sa vdaka obcianskemu zdruzeniu Blindmen mohli stretnut uz v predvecer koncertu, zazili s kapelou BLINDMAN a jej hostami hudobnu sou nazivo. Predpremiera to bola uzasna. Takmer vsetkych zucastnenych spajala muzikalnost, alebo aspon chut riadne ponamahat si hlasivky. Hudobne zelania sa sypali zo vsetkych kutov jedalne penzionu. Bolo ich tolko, ze organizatorka a dusa celej akcie, pani Danka Kvietkova, ich nestacila zapisovat a tento prival zelani roznorodych zanrov, zastavila az polnoc. Vsetci si s chutou zaspievali a my, byvali spoluziaci a spoluziacky, sme si zaspominali prostrednictvom piesni na spolocne prezite casy v skole a v internate v Levoci...
   Je tazke na niekolkych riadkoch sprostredkovat atmosferu stretnutia starych znamych po dlhsom case. Preto by bolo najlepsie, keby ste sa najblizsie prisli pozriet aj vy. Pravda, pani Danka Kvietkova hovori, ze „toto stretnutie uz bolo asi poslednykrat“, ale... aj sestnaste vyrocie by stalo za pripomenutie, nemyslite?

...

   Milan Kvietok, nevidiaci hudobnik z Brezna, v kapele od jej vzniku v jeseni 1992 postupne „vyskusal“ viacerych muzikantov a spevacky. Gitarista a spevak Marek Botev patri uz dlhodobo do kmenovej zostavy. Niektorych to z Horehronia odvialo, az z Bratislavy prisla volakedajsia spoluzakladajuca clenka skupiny Mimka Koctuchova, ktora ucinkovala na prvom CD Hudba je nas zivot. Z Bratislavy prisla aj dalsia spevacka Zuzka Ondrusova, ktora ucinkovala na druhom CD skupiny Nase milenium. Novinkou bolo uvedenie mladej spevacky Alenky Medvedovej. Na este stale aktualnom CD ... aj taky je zivot, na koncertoch nielen v breznianskom dome kultury, s kapelou od roku 2002 ucinkuje aj Ivan Murinak, ktoreho meno sa kedysi celkom samozrejme spajalo s menom Pala Haberu.

...

   Milan, Marek, Mimka, Zuzka, Alenka a Ivan urobili fantasticku naladu vsetkym, ktori prisli spolu s nimi oslavit patnaste vyrocie zalozenia skupiny v nedelu popoludni 14. oktobra do kinosaly Mestskeho domu kultury v Brezne na koncerte SPIEVAM TO, CO ZIJEM...

Michal Herceg

 Slavnostny koncert

   V piatok 19. oktobra sa v kinodivadelnej sale Domu kultury ZP, a. s., v Podbrezovej uskutocnil koncert pri prilezitosti mesiaca ucty k starsim. Po dlhsom case sa domacemu publiku predstavila Dychova hudba ZP, a. s., (na buduci rok oslavi toto hudobne teleso 170. vyrocie vzniku).

   Pod taktovkou podplukovnika Jozefa Krala sme poculi oblubene diela klasikov, ale aj sucasnych autorov: Fibichov Poem, Chacaturjanov Sablovy tanec, z baletu Gajane, zmes skladieb od Beatles, az po sucasne skladby Pavla Sianskeho - byvaleho dirigenta tejto dychovej hudby.

   Krasnymi slovami sa nasim starsim spoluobcanom prihovoril  a podakoval im starosta Ing. Jan Steller. Cely program velmi kultivovane uvadzala Miroslava Potancokova.

   Dakujeme vsetkym organizatorom a sponzorom, ktori tento koncert zabezpecili a podporili. Dychovej hudbe dakujeme za krasny umelecky zazitok a vsetkym clenom zelame vela krasnych koncertov, ktorymi nam, vdacnym divakom rozdavaju potesenie a radost z krasnej hudby.

 

Mirek Prochazka, kulturny referent obce

 

  

Oslavy v domove Hron

 

   Pri prilezitosti mesiaca ucty k starsim sa v domove dochodcov a domove socialnych sluzieb Hron v Dubovej odohrali viacere aktivity. Obyvatelia mali moznost otestovat
svoje vedomosti v kvize Milionar a v lusteni krizoviek, pocas Sportoveho dna seniorov sutazili v hode na ciel, v hode do dialky a v hadzani sipok. Zaujem o stretnutie s dochodcami pri salke caju prejavili mladi bylinkari z Nemeckej, besedu o prevencii proti chripke pripravila pre obyvatelov domova Lekaren na stadione a pan farar v domove sluzil slavnostnu svatu omsu. Pre vsetkych ucastnikov bola pripravena sladka odmena a ti najlepsi si zabezpecili ucast na Den seniora Banskobystrickeho samospravneho kraja v utorok 30. oktobra v Banskej Bystrici pod zastitou predsedu BBSK Milana Murgasa s kulturno-spolocenskym programom za ucasti Jadranky a Melusa s Kaiserom. Aj takouto formou zamestnanci domova naplnaju myslienku: Vlastny zmysel nachadzame v tom, ze pomahame hladat zmysel inym!

 

(jd)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT