11. DECEMBER  2007 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   Niekedy od konca oktobra do piatka 23. novembra v samote Uhliarka (Lom nad Rimavicou) neobyvany rodinny dom navstivil vlamac. Ukradol flase s napojmi, potraviny a mnozstvo veci, ktore patrili majitelke z Brezna. Po kradezi jej vznikla skoda dovedna za 9000 korun.

   Spod pultu pri pokladni v predajni na Ulici MPCL v Brezne  ktosi vzal plastovu nadobku s 5000 korunami, karty do mobilnych telefonov a peciatku. Stalo sa to v sobotu 24. novembra skoro rano. Zlodej majitelke predajne sposobil skodu za 9000 korun.

   Vozidla Volkswagen Golf sa zmocnil a neopravnene ho pouzival 29-rocny Breznan. Hodnota auta bola priblizne 90 000 korun. Podla majitela, obcana Ceskej republiky, Breznan auto pouzival bez jeho suhlasu od septembra az do utorka 27. novembra. Policia pripad vysetruje.

   V predajni sportovych potrieb v Brezne urobil „predvianocny nakup“ zlodej mimo otvaracich hodin od stredy 28. vecer do 29. novembra rano. Ukradol vetrovky a zimne supravy, na dovazok si z predajne odniesol „vreckove“ 5000 korun. Majitelovi obchodu z Cierneho Balogu sposobil skodu za 79 000 korun.

   Policia zacala trestne stihanie voci 24-rocnemu Stanislavovi H. z Helpy. Obvinila ho z precinu neplnenia vykonu uradneho rozhodnutia. Okresny sud dv Brezne este pred dvoma rokmi vydal vyzvu na nastupenie Helpana do vykonu trestu odnatia slobody. Prevzatie vyzvy odsudeny potvrdil vlastnorucnym podpisom, ale do stanoveneho terminu sa nedostavil. Preto Okresny sud v Brezne vydal v stredu 28. novembra prikaz na dodanie Stanislava H. do vykonu trestu odnatia slobody.

   Rekreacnu chatu v Hornej Lehote si vyhliadol „dlhoprsty“ pocas uplynulych piatich tyzdnov od stvrtka 25. oktobra do piatka 30. novembra. Bratislavskemu majitelovi chaty sposobil skodu dovedna za 10 000 korun, ked mu ukradol motorovu pilu, potraviny a alkohol.

   Zo stvrtka 29. na piatok 30. novembra sa dostal kmin do auta Opel Tigra, ktore bolo zaparkovane pred panelakom v Stiavnicke (Podbrezova). Zapacilo sa mu autoradio, jeho kradezou a poskodenim auta sposobil majitelke z Podbrezovej skodu dovedna za 12 000 korun.

 (Podla informacii zastupkyne hovorkyne KR PZ B. Bystrica npor. PhDr. Petry Babulicovej)


Hotelova akademia v Brezne tradicne na vybornu

  V utorok a v stredu 4. a 5. decembra hotelova akademia v spolupraci s hotelom Dumbier na Gastrovianociach opat vycarila „sladke kralovstvo“. Stacilo sa prejst popri dobrotach a nadherne prestretych stoloch a clovek sa odrazu videl pri priprave toho svojho rodinneho stola na vianocnu veceru. Ved inspiracii bolo mnoho: stol „Vianocna idylka na chate“ alebo stol „Caj u pana primatora“ prestrety na vecerne posedenie v teple domova.
   Gastrovianoce 2007 vsak neboli len vystavou. Riaditelka skoly Mgr. Eva Docekalova nam povedala:
„V dnesnej uponahlanej dobe casto zabudame na nasu ludskost, lasku, ochotu urobit nieco pre inych. Chceme, aby nasa vystava bola pre vsetkych navstevnikov oddychnutim a zdrojom inspiracii. Ved mladi sa musia ucit od starsich a starsi cerpat od mladych. Advent je nadhernym casom zblizenia vsetkych ludi... Je tu, aby sme si neboli na Vianoce cudzi, ale blizki. Preto takmer uz tradicne pripravujeme vystavu Gastrovianoce s mnozstvom sprievodnych akcii.“
   Vystava potesila srdce, vycarila usmev na tvari a spravne naladila na pripravy Vianoc. Taketo nadherne prianie prijemneho a stastneho ocakavania a prezitia vianocnych sviatkov hotelova akademia pripravila navstevnikom vystavy (dojmy niektorych z nich najdete v nasej ankete na 3. strane). A ak ste to nahodou nestihli, cast exponatov si mozete este do 18. decembra pozriet v Horehronskom muzeum.

(r)


 

 

Siedma medzinarodna abilympiada 2007

Napriek postihnutiu preukazuju sikovnost

 

 


 Vianocne stromceky

   Vianoce su uz pomaly za dverami a s ocakavanim ich prichodu zacina vladnut jedinecna predvianocna atmosfera, ku ktorej neodmyslitelne patri vianocny stromcek.
 
Lesnici zo statnych lesov dodaju na tohtorocny predvianocny trh dostatocne mnozstvo vianocnych stromcekov roznych druhov, aby uspokojili dopyt verejnosti po tomto tradicnom symbole Vianoc. Na predvianocny trh poputuje dovedna 6150 stromcekov. Sortimentova skladba je ovplyvnena poziadavkami zakaznikov, ale i drevinovym zlozenim lesov na Slovensku. Na trh dodaju 2710 borovic ciernych, 1840 borovic lesnych, 1515 smrekov a 85 jedli bielych. Stromceky dodane na predvianocny trh pochadzaju v prevaznej miere z vychovnych zasahov (tzv. prerezavok), z porastov pod energovodmi a z nevyuzitych ploch lesnych skolok. Ceny sa v porovnani s rokom 2006 nezmenili, napriklad borovica prvej akosti, vysoka od jeden a pol do dvoch metrov, stoji 330 korun.
   Lesnici zo statneho podniku Lesy SR aj tento rok pamataju na deti z detskych domovov, domovov socialnych sluzieb, specialnych internatnych skol i z nahradnych rodin a daruju im darcek, ktory umocni carovnu atmosferu prichadzajucich sviatkov. V
iac ako 10 000 deti zo 140 takychto zariadeni na celom Slovensku sa moze tesit na „zive“ vianocne stromceky. V ramci uz tradicneho projektu Stromcek pod stromcek rozvezu lesnici detom takmer 500 stromcekov. Uvodnou zastavkou bolo presovske zariadenie detskeho domova Slon v Sarisskych Michalanoch.

(tt)

 Predvianocne obdobie - raj pre vreckarov a podvodnikov

   Blizia sa najkrajsie sviatky roka a nikto z nas si nezela, aby mu vianocnu naladu pokazila neprijemna udalost. Takou moze byt aj kradez osobnych veci pri predvianocnych nakupoch.

   Pri nahanani sa za darcekmi mavaju ludia plne penazenky a vreckari maju „zatvu“. Policia preto nakupujucim radi, aby neprestavali mysliet na svoje penazenky a nenechavali ich volne polozene v nakupnych kosikoch, na pultoch alebo v otvorenej taske. Na miestach, kde je viac ludi v okoli nakupnych stredisk a v obchodnych domoch, ale aj v uliciach s roznymi obchodmi vreckari nemaju problem ukradnut penazenku aj zo zapnutej kabelky. Nepohrdnu ani mobilnym telefonom ci osobnymi dokladmi, ktore dokazu rychlo spenazit. Penazenkam, v ktorych obvykle nosime okrem penazi v hotovosti aj kreditne karty a rozne osobne doklady, by sme mali venovat viac pozornosti.
   V predvianocnom obdobi policia predpoklada aj viac podvodov s cielom ziskat peniaze: „Upozornujeme obcanov najma na nebezpecenstvo, ktore hrozi od tzv. podomovych obchodnikov. Ak vas navstivia neznami ludia a zacnu vam ponukat akykolvek tovar, nepodliehajte zvedavosti ani sucitu a za ziadnych okolnosti ich nevpustajte do bytu. Neotvarajte dvere bytu, pokial si nie ste isty, ze toho cloveka poznate. Ak vas oslovi menom, to neznamena, ze vas pozna. Stava sa, ze pachatelia lupeznych prepadnuti si obstaraju falosne doklady a vymyslia si dovod, aby ste im otvorili. Ak na vas velmi naliehaju, povedzte im, aby prisli v sprievode suseda, ktoreho poznate. Ak mate telefon, mozete si overit, ci uvedeny podnik k vam takeho cloveka poslal. Je dobre, ak si pre takyto pripad napisete zoznam telefonnych cisel na policiu, hasicov, zachrannu sluzbu a susedov a umiestnite si ho na viditelne miesto,“ upozornuje krajska policajna hovorkyna npor. PhDr. Maria Faltaniova.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT