5. februar  2008 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

    Kožušiny rôznych zvierat a trofeje z jeleňa a muflóna si odniesol zlodej z rekreačnej chaty v Predajnej v pondelok 28. januára. Lup doplnil desaťkilogramovou plynovou bombou, čím spôsobil majiteľovi chaty z Malinova škodu dovedna za 40 000 korún.

   Z viacerých zločinov lúpeží, prečinov porušovania domovej slobody a krádeží obvinil v januári vyšetrovateľ 19-ročného Alexandra P. z Brezna. V utorok 29. januára ho sudca Okresného súdu v Brezne vzal do väzby aj s rovesníkom a spolupáchateľom niektorých skutkov Marekom P. z Brezna. Pri lúpeži v auguste 2007 Alexandrovi asistoval vtedy 17-ročný Andrej P. z Brezna, ktorého polícia stíha na slobode. Alexandrovi hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov na rozdiel od Mareka, ktorý môže vyviaznuť s polovičným trestom, pretože skutky spáchal ako mladistvý.

   V utorok 29. januára od 9. do 13. hodiny mestská polícia kontrolovala dodržiavanie dopravného značenia v meste. Hliadka zistila desať priestupkov, najmä nedodržiavanie značiek zákaz zastavenia a zákaz vjazdu. Za priestupky vodičov „odmenili“ blokovými pokutami.  

   Nemeckého majiteľa chaty v Krpačove ozbíjal ktosi vo štvrtok 31. januára. Niekedy od jedenástej predpoludním do štvrť na sedem večer násilne vošiel do chaty a ukradol šperky zo žltého kovu, videokameru, dva fotoaparáty spolu s objektívom a bleskom, kombinézu a ďalšie veci zo zariadenia. Spôsobil škodu za viac ako 69 000 korún.

   V piatok 1. februára obvinil vyšetrovateľ z Brezna 28-ročného Eduarda L. z Hornej Lehoty zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Zbrane, ktoré si zadovážil nelegálne, upravoval a pravdepodobne predával záujemcom. Pri domovej prehliadke policajti našli v jeho rodinnom dome štyri zbrane (samopal a tri dlhé guľové zbrane s tlmičom a puškohľadom), krabičku s nezisteným práškom a 845 nábojov rôznych typov a kalibrov. Muž nemá zbrojný preukaz, stíhať ho budú na slobode a hrozí mu trest odňatia slobody na štyri až desať rokov.

   Krátko po poludní v nedeľu 3. februára v predajni na Ulici Fraňa Kráľa zadržali ženu, ktorá ukradla tovar v hodnote 450 korún. Bol to jej druhý priestupok za 12 mesiacov, preto privolaní mestskí policajti pre podozrenie z prečinu krádeže prípad odovzdali obvodnému oddeleniu Policajného zboru.

(pb, pa)


Chrípka „vystrkuje rožky“

   V Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici minulý týždeň v porovnaní s predchádzajúcim zaznamenali o 9,3 percenta vyšší výskyt akútnych respiračných ochorení a až o 29 percent stúpol výskyt chrípky a jej podobných ochorení. Lokálne epidémie nahlásili z okresov Banská Bystrica, Veľký Krtíš a Brezno. Podľa slov vedúcej odboru epidemiológie MUDr. Márie Avdičovej, v okrese Brezno zaevidovali 737 akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje chorobnosť 2340 na 100 tisíc obyvateľov a 292 chrípke podobných ochorení (chorobnosť 927 na 100 tisíc obyvateľov), s komplikáciami bolo 20 prípadov, čo predstavuje 2,7 percenta všetkých ochorení. Pre zvýšený výskyt chrípky do štvrtka 31. januára prerušili vyučovanie v školách v Pohorelej a v Mýte pod Ďumbierom a v breznianskej nemocnici bol od piatka zákaz návštev v detskom oddelení.

(r)

 Vietor vyčíňal aj v našom kraji

   Nárazový vietor počas ostatného januárového víkendu zasiahol aj časť Banskobystrického samosprávneho kraja, vážnejšie škody našťastie nespôsobil. Hasiči odstránili osem stromov popadaných na cesty, z toho šesť (v Pohronskej Polhore, Braväcove, Mýte pod Ďumbierom a v Brezne) odstraňovali hasiči z Brezna.
   Havárie spôsobené živelnými nástrahami sa nedajú predvídať. Akciová spoločnosť Regionálna správa ciest Banská Bystrica však každoročne pripravuje plán údržby, v ktorom sa počíta tak s odstraňovaním už spôsobených škôd, ako aj s preventívnymi zásahmi. Na najbližšom zasadnutí Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja budú poslanci okrem iného rokovať aj o zmenách rozpočtu na tento rok v oblasti dopravy. Počíta sa napríklad s výkupom pozemku potrebného na likvidáciu zosuvu cesty II/530 v Brezne. Rozpočet na dopravu zahŕňa aj projektovú a predprojektovú prípravou rekonštrukcie ciest. Preventívne zásahy, kde je aj pílenie rizikových stromov blízko ciest, vykonávajú cestári priebežne po splnení všetkých zákonných podmienok súvisiacich s likvidáciou drevín.

(js)

 Už sa fašiang kráti...

   ...veru kráti, po utorkovom pochovaní basy príde Popolcová streda, ktorá dá bodku za fašiangovým šantením. Ponúkame vám krátky „zostrih“ z toho, kde a ako sa zabávali na Horehroní. Fašiangovú atmosféru v Bacúchu (fotografia č. 1) prežívali v tretí tohtoročný víkend. V sobotu sa sprievod domácich a bursovníkov zo zvolenského folklórneho súboru Poľana za spevu ľudových piesní poberal ulicami obce. Poobede sa pristavili v strede dediny, kde predviedli fašiangové spevy a tance. Veselica gradovala v školskej jedálni, kde prehupla až do nedeľného rána. V prvý februárový piatok občianske združenie Jasienok v starej škole v Bujakove (2) zorganizovalo v poradí už piate páračky, popri ktorých sa našiel čas aj na spomienky a zábavu. V Čiernom Balogu (3, 4) fašiangovali od piatkového podvečera najskôr v kultúrnom dome na detskom programe, ktorý vystriedal ples vo „Veľkých oblokoch“. Sobotu otvoril jarmok remeselníkov, súťaže a vystúpenie súborov pred nákupným strediskom. Popoludní sa dedinou vybrali bursovníci, potom v „kulturáku“ súťažili vo varení chutných trhancov, nasledoval kultúrny program a po ňom zábava. Nedeľu spríjemnilo posedenie pri heligónke a popoludňajší galaprogram. Spevom, tancom, prekáračkami a maskami obohatený krojovaný sprievod sa v sobotu ráno pohol z námestia ulicami Heľpy (5), aby obyvateľov pozval do amfiteátra. Miestne dobrovoľné organizácie deň vyplnili súťažami, kultúrnym programom, diskotékou a pochovaním basy, okrem toho si všetci mohli pochutnať na tradičných miestnych špecialitách. V Polomke (6) folklórna skupina Brezinky v kultúrnom dome ponúkla dve sobotňajšie predstavenia s názvom Fašiangové pobavenie s pochovaním basy. Vo Valaskej (7), kde fašiangové tradície zachovávajú už sedemdesiatjeden rokov, nedeľa - okrem tradičného sprievodu masiek obcou - patrila aj maľovaniu na tvár, výrobe masiek a tanečnej zábave, v pondelok varili Valaštianske krumple a zabávali sa pri heligónke.

Foto: Štefan Vozár, Peter Berčík, Jozef Murín, Diana Ďurčenková


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT