5. FEBRUAR 2008 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Primátor Brezna odovzdával ocenenia

Všedný januárový pondelok sa zmenil na deň nevšedný a vzácny

   „Rok sa stretol s rokom a my sme sa tu opäť zišli, aby sme si ocenili ľudí, ktorí sú pre nás príkladom toho, ako sa dá prežiť život. To, čo iní nazývajú osudom, sú pre nich väčšinou skutočné činy. Dni, týždne, mesiace ubehli príliš rýchlo, vystriedali sa ako krátke okamihy v našom živote. I my sme sa naučili akosi prirýchlo a veľa rozprávať, ale ubudlo nám schopnosti a chuti aj skutočne počúvať jeden druhého. Je preto správne, keď sme ochotní spomaliť svoj krok. Je správne, že aspoň niekedy chceme vyhovieť prosbe nášho srdca a pobudnúť v spoločnosti krásnych myšlienok, činov a prijať pozdravenie od priateľov a známych. Preto som úprimne rád, že ste prijali moje pozvanie na toto slávnostné zasadnutie, na ktorom vás všetkých vítam. Osobitne som rád, že okrem našich dnešných ocenených môžem medzi nami privítať návštevu z ďalekého Francúzska. Zavítal medzi nás Čestný občan mesta Brezna Daniel Compagnon. Jeho prítomnosť je o to vzácnejšia, že spolu s nami sa práve on stane svedkom udelenia najvyššieho ocenenia francúzskemu páru Josephovi Nivetovi a pani Barbare, ktorá sa, žiaľ, tejto slávnostnej chvíle nedožila.“ Týmito slovami sa primátor Brezna Ing. Jaroslav Demian v pondelok 28. januára v hoteli Ďumbier prihovoril hosťom, poslancom mestského zastupiteľstva a ostatným prítomným na slávnostnom zasadnutí mestského zastupiteľstva, na ktorom ako každoročne odovzdal ocenenia jednotlivcom a kolektívom za úspešnú a záslužnú činnosť v prospech mesta.

   Ako zdôraznil, je šťastím, že v našom meste môžeme pracovať s takýmito obetavými a veľkými ľuďmi, ktorí rozdávajú sami seba, lebo je stále dosť čakajúcich na takýto dar. Veľkosť človeka nespočíva v jeho sláve, ale vo výsledkoch jeho práce. Šťastie človeka nespočíva v jeho spokojnosti, ale v tom, koľko ľudí urobil šťastnými. Jeho múdrosť i múdrosť jeho činov nie je v tom, koľko toho vie človek sám, ale v tom, ako svoju múdrosť dokáže odovzdať iným. Zvlášť cenné je to v dnešných neľahkých časoch, keď sa prosté ľudské vlastnosti dostávajú častokrát na okraj záujmu človeka. To sa však netýka desiatich jednotlivcov a zástupcov kolektívov, ktorí si v tento deň prevzali ocenenia:

   Cenu primátora mesta Brezna: Štefan Krištof za vynikajúce výsledky dosiahnuté v oblasti amatérskeho výtvarného umenia, za reprezentáciu a propagáciu Brezna (prevzala ju jeho dcéra Mária Krištofová); Mgr. Eva Dočekalová, rod. Fašková za osobnú iniciatívu a výsledky dosiahnuté pri propagácii a reprezentácii Brezna prostredníctvom Hotelovej akadémie a Obchodnej akadémie Brezno; Jarmila Obernauerová, rod. Michalková za doterajšiu činorodú a angažovanú prácu, ktorú vykonáva pri reprezentácii Brezna prostredníctvom hereckého umenia.

   Cenu mesta Brezna: Dobrovoľný hasičský zbor mesta Brezna pri príležitosti 40. výročia vzniku za záslužnú činnosť pri záchrane majetku a životov obyvateľov mesta i jeho okolia (prevzali ju súčasný predseda Milan Medveď a zakladajúci člen Ján Pančík); Základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov č. 1 Brezno za zásluhy pri šírení ideí protifašistického odboja a odkazu Slovenského národného povstania, za starostlivosť o pamätníky a členov SZPB (prevzal ju predseda Ing. Ján Longauer); Mária Macuľová, rod. Cígerová za dlhoročné pôsobenie v Matici slovenskej v Brezne a za prácu v oblasti rozvoja kultúry v meste; Štefan Giertl za propagáciu histórie i súčasnosti Brezna a jeho regiónu prostredníctvom svojej literárnej a publikačnej činnosti; Peter Berčík za dosiahnuté celoživotné dielo, úspešnú propagáciu a reprezentáciu Brezna a celého regiónu doma i v zahraničí pri príležitosti jeho životného jubilea; Peter Zifčák za celoživotné dielo, za vynikajúce výsledky v umeleckej a publicistickej činnosti a za propagáciu Brezna a regiónu doma i v zahraničí.

   Čestné občianstvo mesta Brezna: Joseph Nivet za rozvoj francúzsko-slovenských vzťahov v oblasti školstva a kultúry a

Barbara Nivet, rod. Striešová za rozvoj francúzsko-slovenských vzťahov v oblasti školstva a kultúry in memoriam (ocenenie prevzali predseda Spolku rodákov z českých krajín a Slovenska vo Francúzsku Daniel Compagnon a predseda Spolku slovensko-francúzskeho priateľstva Mgr. Jaroslav Šurina).

   Ocenení zastávajú rôzne posty a reprezentujú rôzne oblasti kultúrneho a spoločenského života, ale jedno majú spoločné. Svojou usilovnosťou, aktivitou a predovšetkým ochotou odovzdávajú svoje osobnostné kvality a zručnosti v prospech spoluobčanov a v prospech mesta Brezna. A práve pre tieto hodnoty sa všedný januárový pondelok zmenil na deň nevšedný a vzácny.

(ng)

Pohorelá buduje námestie

   Občianske združenie Opora Pohorelá získalo od nadácie Ekopolis v programe Priestory grant na výstavbu námestia v obci pod pracovným názvom Pohorelský dvor.

   Základnou myšlienkou je vybudovať v centre obce malé „dedinské“ námestie na základe potrieb a požiadaviek občanov. Ide o projekt, ktorý prostredníctvom výstavby konkrétneho priestranstva prispieva k stretávaniu a participácii občanov obce na verejnom živote. Výstavbu obecného námestia budú realizovať v tomto roku. V súčasnosti prebieha v obci anketa. Do každej domácnosti boli doručené anketové lístky, na základe ktorých sa organizátori snažia získať základné informácie od občanov a zistiť ich záujem zúčastňovať sa na plánovaní a výstavbe námestia. V ankete je možné hlasovať do 10. februára, 16. februára sa uskutoční prvé plánovacie stretnutie s občanmi. V rámci plánovacieho stretnutia bude zorganizovaný program pre deti. Na základe podnetov a predstáv občanov architekt vypracuje návrhy priestranstva. V máji bude druhé plánovacie stretnutie s občanmi, kde sa rozhodne o konečnej podobe námestia. Potom bude do konca roka samotná realizácia.
   Návštevníci či priaznivci Pohorelej sa svojimi nápadmi a postrehmi môžu do budovania námestia zapojiť aj na emailovej adrese
pohorelsky.dvor@pobox.sk. Zároveň organizátori všetkých pozývajú na verejné plánovacie stretnutie 16. februára do reštaurácie Orlová v Pohorelej.

(jt)

Pohorelské námestie čaká rekonštrukcia.

Foto: Jana Tkáčiková

 

 

Starostky hodnotia uplynulý rok a zamýšľajú sa nad rokom 2008

   Mária Hrašná, starostka Jarabej: „Uplynulý rok bol pre našu obec po finančnej stránke vyrovnaný. Z významnejších akcií, ktoré sa podarili, spomeniem, že sme zrekonštruovali verejný rozhlas, kde sme odstránili železné stĺpy. Vylepšili sme vzhľad obce. Uskutočnili sme natieračské práce na budove obecného úradu, novým náterom sme pokryli strechu, drevený zrub a okná. V roku 2008 dokončíme rekonštrukciu autobusových zastávok, rozšírime priestor pre kvalitné a bezpečné nastupovanie cestujúcich. Sústreďujeme sa na projekty štrukturálnych fondov. Chceme čerpať prostriedky na rekonštrukciu miestnych komunikácií a malej vodnej elektrárne. Radi by sme tým prispeli k rozvoju cestovného ruchu v celej oblasti Chopok juh. Dúfame, že uspejeme a podarí sa nám s pomocou európskych fondov uskutočniť naše zámery.“

 

   Valéria Šperková, starostka Braväcova: „Prvý rok vo funkcii starostky považujem za veľmi náročný vzhľadom na rozbehnuté akcie – kanalizácia a čistiareň odpadových vôd (ČOV). V minulom roku sme zabudovali technológiu do jednej z častí ČOV z finančných prostriedkov, ktoré sme získali z Envirofondu. Na jar túto časť plánujeme spustiť do skúšobnej prevádzky, aby sa mohli napojiť prvé domácnosti na doteraz vybudovanú kanalizáciu. Budeme musieť „vychytať muchy“, aby ČOV bez porúch slúžila obyvateľom Braväcova. Vlani začiatkom jesene sme začali s realizáciou parčíka v strede obce. Uskutočnili sme prvé práce na vybudovaní fontány, ktorá tvorí súčasť architektonickej štúdie tejto oddychovej zóny. Prvé práce sme financovali z dotácie SAŽP Program rozvoja vidieka. Vďaka finančnej pomoci š. p. Lesy SR, Odštepný závod Beňuš sa nám podarilo opraviť stred obce, ktorý bol značne rozbitý, takže od septembra tam máme nový asfaltový koberec. Naša dedina sa úspešne prezentovala ľudovými remeslami, tradičnou kuchyňou a folklórom na Horehronských dňoch spevu a tanca v Heľpe. V rámci šiesteho ročníka folklórneho festivalu na Bielych Handľoch, ktorý u nás pravidelne organizuje BKZ Bukovinka, sme si pripomenuli aj 50. výročie osamostatnenia obce. V lete privítal prvých návštevníkov nový penzión Schweintaal, ktorý ponúka celodennú prevádzku reštaurácie, ubytovanie a pobyt v saune a vírivke. Vďaka sponzorom a nadšeniu mládeže sa nám podarilo umiestniť posilňovňu do väčších a lepších priestorov v suteréne turistickej ubytovne Kečka. V bývalej základnej škole sa rozbehla činnosť stolnotenisového klubu. Čaká nás opäť náročný rok, možno ešte ťažší ako predchádzajúci. Na doteraz vybudovanej kanalizačnej sieti urobíme prípojky, spracovať treba územný plán obce a pokračovať s parčíkom, možno aj vlastnými prostriedkami. Chceme dať vypracovať projekt na obnovu kultúrneho domu a obecného úradu. Zároveň, ak sa nám podarí získať finančné zdroje z Programu rozvoja vidieka, chceli by sme presťahovať materskú školu do nových priestorov. Ale to je úloha na viac rokov.“

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT