5. FEBRUAR 2008 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

   V týchto dňoch sa v našich poštových schránkach objavili letáky, ktorých autori žiadajú stop koncesionárskym poplatkom. Za nespravodlivé označujú, keď musia platiť aj tí, ktorí Slovenskú televíziu nepozerajú, a podľa návrhu zákona dokonca aj tí, ktorí nevlastnia žiaden televízor, iba elektrickú zásuvku. Zdôrazňujú, že ich cieľom nie je zrušiť Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas, ale ušetriť nám 1680 korún ročne. Inšpirovaní týmto letákom sme v uliciach mesta zisťovali názory náhodných okoloidúcich na koncesionárske poplatky.


S anketovym mikrofonom


o koncesionárskych poplatkoch

Katarína Čellárová, dôchodkyňa, Brezno:
- Koncesionárske poplatky platím celý život. Čo dnes narobíte, keď platiť musíte? Kde sa budem sťažovať? Dakde na vrátnici? Podľa mňa Slovenská televízia a Slovenský rozhlas musia z dačoho žiť. Keď budú lepšie programy, súhlasím s ich podporou.

Štefan zo Závadky nad Hronom:
- Ja nie som proti plateniu koncesionárskych poplatkov: Nevidím v tom žiadnu záťaž, sťahujú mi to z inkasa. Ale tí, ktorí nevlastnia televízor, by poplatky platiť nemali.

Milota Masteláková, recepčná, Brezno:
- Nedávno sme sa sťahovali a prihlasovali sme koncesionárske poplatky. Beriem to tak, že štátnu televíziu a rozhlas nejako financovať musia. Nezamýšľam sa nad tým. Beriem spôsob, akým je to zaužívané. Nemyslím si, že existuje veľa ľudí, ktorí ešte nemajú televízor. Je to o tom, aby sa solídne priznali.

Jana Tomajková, nezamestnaná, Bacúch:
- Za rozhlas a za televíziu platím cez SIPO. Beriem to ako povinnosť. Nezamýšľam sa nad tým, či by mali koncesionárske poplatky zrušiť. Neviem, či si štátna televízia a rozhlas nájdu inú formu financovania. Keby som nemala televízor a rádio, samozrejme, že by som nesúhlasila s platením poplatkov.

Viera Dovalová, dôchodkyňa, Klenovec:
- Koncesionárske poplatky platím, ale bola by som za to, aby Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas financoval štát. Keby poplatky platili aj tí, ktorí nevlastnia televízor, nebolo by to spravodlivé. Sú ešte takí ľudia, ktorí televízor naozaj nemajú. Nevidím dôvod, prečo by mali platiť iba za elektrickú zásuvku.

Eva Vodálová, invalidná dôchodkyňa, Polomka:
- Koncesionárske poplatky som platila, kým som bývala v Brezne. Teraz žijem v spoločnej domácnosti v Polomke a tam ich tiež platia. Neviem, keď ostatné televízie nepožadujú takéto poplatky, prečo tá právna? Malo by sa to financovať iným spôsobom. Podľa mňa domácnosti financujú teraz všetko, aj nemožné. Tie peniaze by sme mohli použiť na niečo iné. No a návrh, aby platili aj tí, ktorí televízor nevlastnia, je dosť nespravodlivý. Zásuvka nie je dôvod.

(ng, pl)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

SOU v Brezne a jeho žiaci

   Ako v predchádzajúcich rokoch, aj tento rok sme usporiadali školské kolá súťaží zručnosti. Medzi inými aj naši „automobilisti“ preukazovali dňa 11. januára teoretické vedomosti a praktické zručnosti vo svojom odbore. V cvičných priestoroch SAD v Brezne súťažilo pätnásť žiakov, z ktorých tí najlepší budú reprezentovať naše SOU v oblastnom kole. Sú to: Juraj Kvietok, Miroslav Strigáč a Peter Koštial (na fotografii). Všetci súťažiaci boli odmenení spomienkovými cenami.
   V budúcom období je našou prioritou naďalej rozvíjať súťaživosť našich žiakov aj v ďalších strojárskych kovoobrábačských odboroch a odboroch služieb. Aj preto vás, milá mládež, pozývame do našich radov! 

Text a foto: Ing. Jozef Švantner

 

Reakcia na článok

Každý si nesie svoje bremeno

   Ten, kto robí v sociálnych službách s ľuďmi s postihnutím, prípadne sa doma stará o svoje dieťa, pozná nepretržitý kolotoč starostlivosti, ktorý si človek s postihnutím, zvlášť, ak je v ťažkom stupni, prípadne na invalidnom vozíku, vyžaduje. Dávame klobúk dole pred rodičmi, hlavne matkami, ktorí sa aj napriek ťažkému postihnutiu nevzdali výchovy a opatery svojho dieťaťa. Prekonali a určite aj prekonávajú rôzne bariéry v spoločnosti a v rodine. Svoje deti vychovávajú s láskou, obetavosťou, snažia sa im spestriť a spríjemniť každý ich deň v dnešnom uponáhľanom svete. Svete plnom výdobytkov vedy a techniky. Dávajú do každodennej starostlivosti o svoje dieťa všetku energiu, vnútornú silu a voľný čas. Popritom zabúdajú sami na seba, na svoje záľuby, priateľov...
   Domov sociálnych služieb (DSS) Pohorelská Maša prechádza transformáciou zariadení sociálnych služieb s cieľom skvalitniť a rozšíriť poskytované služby. Z prieskumu, ktorý vedenie domova zorganizovalo v okolitých obciach Horehronia, vyplynula požiadavka poskytovania služieb: na denný pobyt v DSS pre ľudí so zdravotným postihnutím, ktorí sú v domácej starostlivosti. Po splnení všetkých legislatívnych a právnych požiadaviek vyššieho územného celku a úradu verejného zdravotníctva, DSS Pohorelská Maša rozširuje služby o denný pobyt podľa dohody pre občanov so zdravotným postihnutím.
   Od 15. januára už máme prvého klienta Maroška, ku ktorému by mohli pribudnúť ďalší. Príďte nás pozrieť, spoznať, porozprávať sa a možno to bude jeden z ďalších krokov, ktorým urobíte radosť a spokojnosť, predovšetkým vašim deťom, ale aj vám. Bude to pre vás niečo nové, zaujímavé a nevšedné.

Mgr. Martina Prčová, vedúca sociálno-výchovného úseku   

                                                                                             


Nedočkáš sa

 

Postoj a rozhliadni sa po šírej tejto krajine. Nenájdeš pravdy – spravodlivosti, ani práva iné!

Nie, nedočkáš sa spravodlivosti, ani nádeje, čo oko ti slza smútku denne zaleje.

To z neúcty a chamtivosti, čo ti vzali, aby ti biedu a posmech do života dali?

Slovensko, tvoja rodná domovina, nehodnému zlo odpustí. No tebe, bedár, denne kričí: Tvoja je to vina!

 

Milan Kováčik

 


Euro v Základnej škole vo Valaskej

    Už niekoľko rokov dostáva dvadsať najlepších študentov neslovanských jazykov v ročníkoch 5 až 9 od súkromného sponzora ku každému vysvedčeniu gratulačný list a malú finančnú odmenu. Doteraz to bolo obligátnych sto korún, teraz za polročné vysvedčenie to bolo prvýkrát desať eur.
   Základným účelom je podpora štúdia cudzích jazykov a aktuálne aj podpora nastupujúceho eura. K tejto iniciatíve sa pripojil obecný úrad, keď po prvýkrát zavádza finančné odmeny pre najlepších študentov v sume päťsto korún. Týka sa to každého žiaka  základnej školy v ročníkoch 7 až 9 a študenta strednej školy z Valaskej bez ohľadu na miesto štúdia, ktorý dosiahol prospechový priemer maximálne 1,2. Základnú školu vo Valaskej navštevuje vyše štyristo žiakov, majú dobre zariadenú jazykovú aj počítačovú učebňu, učebňu pre školu v prírode, prváci dostávajú od obecného úradu štartovací balíček v hodnote päťsto korún, v ktorom majú základné školské potreby. Na konci školského roka škola vydáva ročenku, kde sú skupinové fotografie každej triedy, fotografie učiteľov, vedenia školy a ostatných pracovníkov školy. Má vlastnú webovú stránku s aktualitami a rodičia, ktorí majú internet, si môžu skontrolovať prospech svojich detí pomocou elektronickej žiackej knižky.

Jozef Kán


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT