8. FEBRUAR 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Stretnutie s obcanmi

Zhodnotenim roku 1999, ktory bol prvym rokom druheho volebneho obdobia primatora Brezna Ing. Vladimira Faska, zacal vo stvrtok 3. februara v Zakladnej skole na Mazornikove svoje stretnutie s obyvatelmi sidliska a prilahlych ulic. Ako povedal, uplynuly rok bol tazky, mesto postihli dve povodne, napriek tomu sa plynofikovala Cesta osloboditelov, dokoncuje sa technicke vybavenie mazornickej skoly, opravili sa chodniky a cesty na sidlisku a na Mliekarenskej ulici. Spolu s riaditelom technickych sluzieb, niektorymi pracovnikmi mestskeho uradu a poslancami odpovedali na otazky obcanov, ktore sa najcastejsie tykali posty, odvozu smeti, regulacie vodnych tokov najma v nadvaznosti na spominane povodne a na dalsiu plynofikaciu.

(r)

Chripkova epidemia zatial nehrozi

Okresy Brezno, Banska Bystrica a Krupina su v evidencii chripkovych ochoreni v kraji stabilizovane. Informovala nas o tom veduca odboru epidemiologie Statneho zdravotneho ustavu v B. Bystrici MUDr. Maria Avdicova a dodala, ze v uplynulom tyzdni v nasom okrese zaznamenali 1451 ochoreni, co predstavuje 2190 pripadov na 100 000 obyvatelov, a to je v porovnani s predchadzajucim tyzdnom pokles o vyse sto. Komplikacie (najcastejsie chripka spojena so zapalom pluc) nastali len v piatich percentach. Vzhladom na tento priaznivy stav, nebolo nutne prijat ziadne mimoriadne opatrenia.

(r)

Dozvedeli sme sa...

... ze v utorok 1. februara vo vecernych hodinach navstivili Alda Daxnera Ing. Julius Chudy so svojou dcerou - vysokoskolackou Ivanou. Dovod navstevy bol velmi prosty, no vysoko ludsky. Ivana vyhrala v rozhlasovej sutazi patnastkilogramove vrece Pedigree (granule pre psa...). Kedze sama nema psika, rozhodla sa venovat tuto potravu psovi Aide, ktora vodi Alda Daxnera. V mene dobra, ludskosti a slachetnosti - Ivana - srdecna vdaka!

(ih)

"Na Hromnice o hodinu vice"

Sviatok Obetovania Pana, ludovo nazyvany Hromnice, si v stredu 2. februara pripomenuli katolicki veriaci. V tento den, spaty so spomienkou na Obetovanie Pana Jezisa v chrame sa aj v katolickych kostoloch na Horehroni konal obrad posviacky sviec a liturgia svetla ako symbol ocisty. Veriaci sa modlili za upevnenie vo viere a za spasu vsetkych narodov. Podla ludovych tradicii boli Hromnice prechodnym obdobim medzi zimou a jarou. Posvatenym sviecam, nazyvanym hromnicky, sa pripisovala ochrana pred hromom a bleskom. Najma na vidieku ich zapalovali pocas burok.

(tt)

 

Opytali sme sa za vas
obchodneho namestnika Slovenskej poistovne, a.s., Banska Bystrica Ing. Stefana Zatka, CSc.:

 

  • Ake su nove sadzby zakonneho poistneho za motorove vozidla?

- Sadzby poistneho su stanovene vyhlaskou Ministerstva financii c. 423/91 Z.z. v zneni neskorsich predpisov s ucinnostou od 1. januara 2000 podla § 22 vyhlasky. Z nej vyplyva, ze poistne za motorove vozidla treba uhradit do 29. februara. Ak si motoristi tuto povinnost nesplnia, za kazdy mesiac sa poistne zvysi o dvadsat percent zakladnej sadzby. Dochodcovia nad 70 rokov platia polovicnu sadzbu poistneho, musia vsak prist do Slovenskej poistovne a priniest velky technicky preukaz automobilu a obciansky preukaz.

Na ucely platenia poistneho podla tejto vyhlasky sa motorove vozidla delia na skupiny. Za jednostopove motorove vozidlo a motorovu trojkolku s hmotnostou do 400 kg so zdvihovym objemom valcov do 50 cm3 zaplatite 228 Sk, od 50 do 350 cm3 vratane 480 Sk, nad 350 cm3 720 Sk. Za osobny, dodavkovy, specialny, maly nakladny automobil a pojazdny pracovny stroj do hmotnosti 3500 kg vratane a motorovu trojkolku s hmotnostou nad 400 kg so zdvihovym objemom valcov do 1300 cm3 vratane alebo na elektricky pohon je poistne 1320 Sk, so zdvihovym objemom valcov 1300 - 1800 cm3 vratane 2640 Sk, so zdvihovym objemom valcov 1800 - 2500 cm3 vratane 4920 Sk, so zdvihovym objemom valcov nad 2500 cm3 6480 Sk. Za obytny prives do hmotnosti 10 000 kg zaplatite poistne v sume 2940 Sk, za tahac navesov 7380 Sk, za ostatne automobily a pojazdny pracovny stroj s evidencnym cislom (EC) od hmotnosti 3500 kg do 12 000 kg vratane 7380 Sk, nad hmotnost 12 000 kg 10 980 Sk. Dalsie sadzby poistneho su urcene nasledovne: za polnohospodarsky alebo lesny traktor, motorove vozidlo pouzivane vylucne na prevoz vcelstiev s evidencnym cislom (EC), pojazdny pracovny stroj bez EC alebo vysokozdvizny vozik 432 Sk, za motorovy vozik, jednonapravovy kultivacny traktor, ktoremu sa EC neprideluje 72 Sk, za autobus (okrem MHD) do hmotnosti 5000 kg vratane 7500 Sk, nad 5000 kg 11 940 Sk, za pripojne vozidlo urcene na tahanie motorovymi vozidlami (okrem uz uvedenych) s hmotnostou do 750 kg 72 Sk, s hmotnostou nad 750 kg 144 Sk, za naves 3540 Sk.

Pripravuju projekty

V stredu 2. februara zasadal v Helpe vybor verejno-sukromneho partnerstva a starostov obci mikroregionu Horehron. Predmetom rokovania, ktore viedol predseda tohto mikroregionu a starosta Polomky Frantisek Durcenka, bola priprava projektov pre fond SAPARD. Starostovia obci a zastupcovia polnohospodarskych podnikov mikroregionu zostavili subor poziadaviek na spracovanie projektov akcii, ktore by boli pre polnohospodarske podniky v prioritach fondu SAPARD a rozvojovych projektov obci, ktore mozu na tomto fonde participovat v programe obnovy dediny.

Spracovanie textovych projektov je uloha do 22. februara pre vsetkych zucastnenych. Nasledne zasadnutie bude aj za ucasti zastupcov Agentury pre rozvoj vidieka z Nitry.

(nk)

Cierna praca

V tretom tyzdni tohto roka sa uskutocnila kontrolna akcia zamerana na "ciernu pracu". Zamestnanci Okresneho uradu prace v Brezne v spolupraci so SUHE Banska Bystrica a kriminalnou policiou v Brezne vykonali kontrolu v obchodoch, lyziarskom stredisku, chate a v restauracnom zariadeni. Zistenia su hrozive. V kazdom navstivenom subjekte pracuje niekto nelegalne, alebo sice ma dohodu o vykonani prace, ale tato nie je uzatvorena v zmysle Zakonnika prace.
Po tejto skusenosti okresny urad prace v uvedenych akciach bude pokracovat s naslednou kontrolou dodrziavania pracovnopravnych predpisov a predpisov o zamestnanosti. Subjektom, u ktorych budu zistene porusenia, Okresny urad prace v Brezne v zmysle § 125 ods. 1 zakona c. 387/1996 Z. z. o zamestnanosti v zneni neskorsich predpisov ulozi pokutu do vysky 500 000 korun a pri opakovanom zisteni az do vysky 1 000 000 korun.

Ing. Eva Krahulcova,
veduca oddelenia kontroly a staznosti

Rok v cislach

V lanskom roku zaznamenala policia na uzemi Breznianskeho okresu dovedna 1108 trestnych cinov, co je v porovnani s rokom 1998 pokles o 66 pripadov. V ramci kraja sa Okresne riaditelstvo PZ v Brezne v pocte evidovanych trestnych cinov nachadza na stvrtom mieste. V okrese Brezno je vyrazne vyssia trestna cinnost ako maju vsetky okresy rovnakeho typu a okresy tretieho typu, pricom pocet policajtov je vyrazne nizsi. Informovala nas o tom hovorkyna Okresneho riaditelstva PZ v Brezne Dana Kmetova

Uviedla, ze v porovnani s krajskym priemerom okresne riaditelstvo objasnuje na 53,79 percenta, co je 2,22 percenta nad krajsky priemer pri zatazenosti 10,45 trestneho cinu na policajta. Najproblematickejsimi miestami narusovania verejneho poriadku su diskoteky v Brezne. Pretrvavajucim problemom pritom je, ze v okrese chyba protialkoholicka zachytna stanica pre alkoholom potrundzenych vytrznikov.

Pri dopravnych nehodach vlani vyhaslo sest ludskych zivotov, tazko sa zranilo 23 osob a lahke zranenia utrpelo 121 ludi. Dopravni policajti zaevidovali dovedna 883 dopravnych nehod, za ktore ulozili pokuty v hodnote 282 000 korun. Zadrzali 70 vodicskych preukazov a pre zly technicky stav 165 osvedceni o evidencii vozidla. Pri nehodach asistoval najma rychly a neprimerany sposob jazdy a porusenie zakladnych povinnosti.

Od 1. januara do 31. decembra na useku spravneho konania bolo 554 priestupkov, za ktore ulozili pokuty vo vyske 1 100 000 korun. V porovnani s rokom 1998, kedy bolo 459 priestupkov za 625 700 korun, je to narast o 95 priestupkov a o 483 330 korun v blokovych pokutach. O 104 sa zvysil pocet priestupkov pod vplyvom alkohlu a v zakaze cinnosti je to narast o 129 rozhodnuti.

(r)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT