8. FEBRUAR 2000 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

SPOLOCNOST GLOBTEL GSM ROZDELILA PRVE TRI MILIONY V RAMCI OTVORENEHO GRANTOVEHO PROGRAMU KONTA GLOBTEL

V prvej etape Otvoreneho grantoveho programu, ktory bol vyhlaseny v oktobri 1999 v Banskobystrickom, Nitrianskom a Presovskom kraji, bolo predlozenych 228 projektov, pricom ich celkova financna hodnota predstavovala 50 346 835 korun. Spolocnost Globtel GSM sa tymto programom rozhodla podporit rozvoj regionov Slovenska otvorenym a transparentnym sposobom a motivovat aj dalsie firmy k filantropii.

Z 57 projektov v celkovej vyske 13 809 859 korun predlozenych v Nitrianskom kraji Spravna rada Konta Globtel vybrala styri projekty. V Banskobystrickom kraji bolo predlozenych 79 ziadosti, kde celkova suma predstavovala 13 679 387 korun a podporu ziskalo sest projektov. V Presovskom kraji bolo podporenych pat projektov z 92 a vyska pozadovanych financii bola 22 857 589 korun.

Spolocnost Globtel GSM sa intenzivne zaujima o podporu regionov Slovenska. Jej filozofiou je aktivne prispiet k tomu, aby ludia mali k sebe blizsie, boli tolerantnejsi a uskutocnovali svoje sny a plany. Otvoreny grantovy program v ramci Konta Globtel dava sancu vsetkym, ktori chcu prispiet k skvalitneniu zivota vo svojom regione a realizovat zaujimave napady.

Proces posudzovania bol zvoleny tak, aby bol transparentny. Program bol manazovany neziskovou organizaciou ETP Slovensko, ktorej konzultanti boli k dispozicii vsetkym zaujemcom o informacie v kazdom kraji pocas konzultacnych dni osobne alebo denne telefonicky. Projekty boli posudzovane vo dvoch stupnoch. Clenovia Rad zastupcov v kazdom konkretnom kraji pripravili zoznam nimi odporucenych projektov, ktory bol nasledne predlozeny Spravnej rade Konta Globtel, ktora rozhodla o udeleni grantov.

V roku 2000 bude Otvoreny grantovy program pokracovat dvomi etapami v dalsich piatich krajoch Slovenska (Bratislavsky, Kosicky, Trenciansky, Trnavsky, Zilinsky kraj). V kazdom kraji budu podporene projekty v celkovej sume 1 000 000 korun. V ramci Banskobystrickeho kraja z okresu Brezno je to projekt Obecneho uradu v Ciernom Balogu s nazvom Komunikacne centrum v Ciernom Balogu.

Upozornenie pre obcanov mesta Brezna na dodrziavanie zakona c. 193/1997, Cestny zakon a Vseobecne zavazne nariadenie mesta Brezna o verejnom poriadku v nadvaznosti na zimnu udrzbu

V zimnom obdobi na nas vsetkych ciha nebezpecenstvo urazov. Vlastnou opatrnostou, ale najma udrzbou chodnikov, miestnych komunikacii mozeme tymto predist.

Mesto Brezno ako cestny spravny organ zabezpecuje udrzbu miestnych komunikacii a chodnikov prostrednictvom Technickych sluzieb mesta Brezna, ktore na tento ucel spracovali plan zimnej udrzby na obdobie roku 1999/2000. Obcania mesta mozu v pripade potreby volat na c. t. 6114040 alebo od 6. decembra na cislo 0905 632338. Udrzbu statnych komunikacii na uzemi mesta zabezpecuje SSC SaU B. Bystrica stredisko Brezno, c. t. 6114046. Povinnost udrziavat chodniky v jednotlivych pripadoch plati aj pre fyzicke a pravnicke osoby v zmysle § 7, ods. 2, 3 a 4 Vseobecne zavazneho nariadenia mesta Brezna o verejnom poriadku takto:

2. Za cistotu a cistenie chodnikov zodpoveda vlastnik, spravca, uzivatel prilahlej nehnutelnosti.
3. Za cistotu a cistenie chodnikov pred obchodnymi prevadzkovymi miestnostami zodpovedaju ich veduci, resp. prevadzkovatel (podnikatel).
4. Chodniky pred obchodmi a prevadzkami musia byt vycistene najneskor do 9. hodiny.

Porusovanie podmienok uvedenych vo vseobecnom zavaznom nariadeni o verejnom poriadku je priestupkom podla zakona c. 372/1990 Zb. o priestupkoch v zneni zakona c. 524/1990 Zb. Policajny zbor a mestska policia maju pravo za priestupky ulozit blokove pokuty do vysky 500 korun, alebo dat navrh na ich riesenie Okresnemu uradu v Brezne.

Zodpovednost za skody vyplyva aj zo znenia § 9 a odstavec 4, zakona c. 193/1997 Z. z., ktorych pricinou boli nedostatky v schodnosti komunikacii a chodnikov takto:

Vlastnici, spravcovia alebo uzivatelia nehnutelnosti, ktore v zastavanom uzemi hranicia s cestou alebo miestnou komunikaciou, zodpovedaju za skody, ktorych pricinou boli nedostatky v schodnosti na prilahlych chodnikoch, ktore vznikli znecistenim, poladovicou alebo snehom a neboli bez prietahov odstranene.

Komisia pre spravu miestnych komunikacii, dopravu a verejnoprospesnych sluzieb pri Mestskom zastupitelstve v Brezne


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT