8. FEBRUAR 2000 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Aku hodnotu ma dnes vzdelanie? Oplati sa mat dobre znamky? K tymto dvom anketovym otazkam nas viedli dve skutocnosti: nedavne polrocne vysvedcenia skolakov a sprava, ze Slovensko je v nezamestnanosti na prvom mieste v Europe. Pristavovali sme mladych i tych skor narodenych a ich odpovede nahral nas diktafon.

S anketovym mikrofonom


"Oplati sa to"

Dasa Kubandova, studentka, Zavadka nad Hronom:

- Vyplati sa ucit, pretoze bez vzdelania teraz nie je ziadna praca. Myslim si, ze staci aspon vyucny list, aby clovek dostal nejaku pracu. Zakladna skola je malo, s nou by som sa neuplatnila.

Miriam Frimmova, studentka, Podbrezova:

- Treba sa vzdelavat, hlavne kvoli tomu, aby som mala pracu. Chodim na ucnovku a dufam, ze po jej skonceni sa zamestnam. Myslim si, ze vysoka skola dost znamena, ale vysokoskolakom sa tazsie hlada praca.

Katarina Faskova, knihovnicka, Filipovo:

- Viete, velakrat som o tom uvazovala. Mam dve dcery, ktore vystudovali strednu skolu, ucili sa dobre, skoncili s vyznamenanim a samymi jednotkami, ale na vysoku skolu sa zialbohu nedostali. No a teraz maju problemy so zamestnanim. Myslim si, ze v dnesnej dobe sa oplati chodit do skoly, studovat pokial sa len da. Potom mozno budu mat lepsie perspektivy, lebo teraz to vyzera dost biedne. Nemaju moznost zamestnat sa, uplatnit v tom, co sa ucili. Dakedy to vlastne vychadza tak, ze je to zbytocne, pokial sa nedostane na vysoku, neziska titul. V nasom regione je to velmi tazke, perspektivu vidim niekde dalej, tam sa skor uplatnia.

Jana Predajnova, zdravotna sestra, Podbrezova:

- Podla mna vzdelavat sa oplati vzdy, aj sa to oplatilo. Kvalifikacia je v kazdom zamestnani velmi potrebna, proste odbornici musia byt kvalifikovani, neda sa inac. Ale je velmi smutne, ze kvalifikovani ludia su bez prace. Potom je samozrejme unik mozgov do zahranicia, lebo ked sa neuchyti tu, hlada si ine moznosti. Je to skoda, pretoze nasa republika potrebuje, ako sa hovori, mozgy.

D. K., dochodca, Brezno:

- Podla mna vzdelanie dnes nema velmi velku hodnotu. Pozrite sa na tych nezamestnanych vysokoskolsky vzdelanych ludi.

Ing. Miroslav Barbierik, nezamestnany, Hronec:

- Tazko povedat. Ja napriklad mam vysokoskolske vzdelanie a som nezamestnany, ale myslim si, ze studovat sa oplati aj kvoli sebe. Clovek ziska vseobecny prehlad a inaksie sa pozera na svet.

Michal Aschenbrier, student, Brezno:

- Oplati sa studovat, hlavne preto, aby si clovek nasiel zamestnanie. Studujem v Lopeji na hutnickej a dufam, ze ked skoncim, najdem si zamestnanie.

(ng, sv)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Podakovanie

Dna 27. januara sa ziaci zo Zakladnej skoly na Pionierskej 2 v Brezne zucastnili na vystupeni Detskeho folklorneho suboru Stastne detstvo. Clenovia suboru pod vedenim Angely Cernakovej nam sprijemnili dopoludnie hodnotnym vystupenim. Krasne, vesele a rezke tance a spevy roznych regionov Slovenska sa prelinali so slovnym vykladom o ludovych nastrojoch, krojoch, tancoch a ludovych zvykoch.

Velmi pekne dakujeme a prajeme detskemu folklornemu suboru vela tvorivych sil, chuti do prace a dobrej nalady, ktoru sami rozdavaju plnym priehrstim.

Co keby im to spadlo na hlavu?

V pondelok 31. januara som bola v Brezne na nakupoch. Bolo tesne po pol stvrtej a ja som kracala popred budovu okresneho uradu ku krizovatke pri hoteli Dumbier. Vtom sa ozval ohromny buchot, vsetci okoloiduci so strachom pozerali, co sa robi. Prave medzi jednym panom a dvoma zenami sa v priestore asi troch metrov zo strechy na chodnik zvalila obrovska masa snehu a ladu. Viete si predstavit, ako by to dopadlo, keby to spadlo na nich? Viem, ze starat sa o chodniky je ovela jednoduchsie. Budovy na namesti su stare a vysoke, ale treba mysliet aj na ne, kym sa nestane nieco hrozne

 

(rb)

O co neskorsie, o to srdecnejsie

Ked spomenieme meno Juraj Orolin, vacsina z nas vie, o kom je rec. Najma vy, mila redakcia, Horehronia. Ani v jednom cisle nechybala fotografia, pod ktorou bolo napisane - snimka: Juraj Orolin. Horehronie kupujem od sameho zaciatku ako vyslo prve cislo. Jedna teta vravieva, ze na tyzdennik Horehronie sa tesi kazdy utorok, lebo je to pre nu namiesto cokolady.

Nie o tom nechcem pisat. Uz samotny nazov clanku nieco napovie: "O co neskorsie, o to srdecnejsie." V januari Juraj oslavil styridsiate narodeniny. Pri tejto prilezitosti by som mu chcela dodatocne zablahozelat k jeho jubileu. Popriat mu vela stastia, lasky a najma zdravia za vsetkych, ktori ho poznaju. Aby sa znovu objavili jeho fotografie v tyzdenniku Horehronie.

Ved mnohi manzelia, ktori po case nakuknu do svojich fotoalbumov, vidia tam svoje svadobne fotografie, ale aj fotografie svojich deti, ktore spravil Juraj Orolin. Osobne mam fotografie svojich deti od detstva, ktorych autorom je Juraj. Nie su to hocijake fotografie. Niekedy sme ani nevedeli, ze odfotografoval nas dom alebo nase deti. Doniesol nam uz len hotove snimky. S jednou fotografiou sme uspeli aj v roku 1994, ked sme do sutaze casopisu Linia poslali balkon s kvitnucimi muskatmi. Raz na velku noc odfotografoval nase deti vo svetroch s velkonocnym motivom. On sa vsak neuspokojil len s tym, ale svoje okolie a pozadie si dotvoril sam. Deti tam boli aj s velkonocnou nadielkou cokoladovych zajacikov a cokoladovych vajicok. Tato fotografia bola uverejnena v casopise Magazin Dorky. Za co vdacim tiez jemu. My, Zavadcania mozeme vdacit aj za dve pohladnice, ktore spravil v letnom a zimnom obdobi. Takze mame "letnu" a "zimnu" Zavadku nad Hronom, mozeme ich ponuknut turistom, ktori bud prechadzaju, alebo su na dovolenkach v Zavadke. Nedavno som si kupila knihu o Helpe. Pri listovani mi padol zrak na fotografie od J. Orolina.

V tomto obdobi prebieha zapis ziakov do prveho rocnika zakladnych skol a urcite keby J. Orolinovi zdravotny stav dovoloval, boli by uz v Horehroni zavadcianske buduce prvacence. O jeho praci by sa dalo napisat vela.

Pri prilezitosti jeho zivotneho jubiela v mene svojom i v mene vsetkych susedov z Ulice Osloboditelov v Zavadke nad Hronom vyprosujeme dobre zdravie, Bozie pozehnanie a este vela tvorivych sil na radost jeho i nas vsetkych.

M. Liptakova

Spor bez konca?

V druhom cisle nasich novin sme zverejnili clanok Ivana Trajtela z Mazornikova (MPCL 37), v ktorom si stazuje na to, ze pred ich panelakom 29. decembra nevysypali kontajnery, "pretoze vodic usudil, ze sa k nim nedostane. Tam, kde stal, bol naozaj len na milimetre od aut. Ale keby bol isiel od hornej strany a nacuval, je to asi 20 m, bol by sa ku kontajnerom dostal." V tom istom cisle reagoval riaditel technickych sluzieb Ing. Tomas Gabon, kde okrem ineho pisal o nedisciplinovanosti obyvatelov, ktori branili zle zaparkovanymi osobnymi vozidlami pristupu ku kontajnerom: "Aby kvoli takymto nedisciplinovanym vodicom sofer vozidla na odvoz odpadu obchadzal cele sidlisko, aby mohol nacuvat z druhej strany, odporuje viacerym zasadam." Na to listom odpovedala pani Trajtelova. Postupili sme ho Ing. Gabonovi a dohodli sa, ze im odpise. Manzelia Trajtelovci vsak stale neboli spokojni a pozvali nas, aby sme odfotografovali tu cast, kde sa da nacuvat a nestoji tam ziadne auto ( snimku sme zverejnili v minulom cisle). Ing. Gabon okamzite zareagoval a poslal nam styri fotografie (tri z MPCL 48 - 51 s autami stojacimi pred kontajnermi a jednu s kolajami v snehu z 9. maja 46 - 48) a tento list:

Neznalost, skodiaca dobrej veci

Zda sa vam, ze:

a) Vozidla na obr. c. 1, 2, 3 (MPCL 48 - 51) naozaj neprekazaju ani pri pluhovani, ani pri odvoze odpadu?      Pritom vsetky vozidla na pravej strane porusuju dopravnu znacku - zakaz statia!

b) Naozaj je jednoduche chodit po takychto kolajach s 22-tonovym vozidlom, pricom neviete, kedy
    mozete na tomto lade naburat do okolitych vozidiel, parkujucich v rozpore s dopravnou znackou -zakaz statia, kvoli ktorym nie je mozne cestu riadne pluhovat? Obr. c. 4 z Ulice 9. maja c. 46 - 48.
Vsetky zabery boli urobene prave v case odvozu odpadu zo sidliska Mazornikovo, tzn. v stredu o 11. hodine. K tomu vasmu idealnemu zaberu z 1. februara sa musi nas sofer dostat prave cez tieto useky.

Aby ste vobec mali aspon predstavu, o com ste pisali, pozyvam vas ktorukolvek stredu, pocas zimnej sezony, mozete absolvovat celu linku odvozu odpadu zo sidliska Mazornikovo v nasom vozidle.

Ing. Tomas Gabon, riaditel TS


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT