29. FEBRUAR 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Pripravuju 33. rocnik Chalupkovho Brezna

V utorok 22. februara sa v Mestskom kulturnom stredisku v Brezne po prvykrat stretli organizatori 33. rocnika Chalupkovho Brezna, aby pre tohtorocne vrcholne celoslovenske podujatie ucitelov polozili tie najlepsie zaklady. V tomto roku sa Chalupkovo Brezno uskutocni 13. az 15. oktobra a privita pedagogov sutaziacich v umeleckom prednese, literarnej a vytvarnej tvorbe, v tvorbe vychovno-vzdelavacich videoprogramov a v hudobnych odboroch. Tak ako v minulych rocnikoch organizatori zachovavaju medzinarodny charakter podujatia a pocitaju s ucastou zahranicnych hosti. Tridsiaty treti rocnik sa bude niest v znameni literarneho odkazu Andreja Sladkovica.

Rokoval mestsky parlament

V posledny februarovy pondelok sa poslanci Mestskeho zastupitelstva v Brezne stretli na prvom tohtorocnom rokovani. Okrem ineho sa zaoberali vyhodnotenim telovychovnych, sportovych a turistickych podujati, cinnostou turisticko-informacnej kancelarie, kulturnymi aktivitami v uplynulom roku. Vypoculi si spravu o predaji komunalnych bytov, informaciu o vystavbe radovych garazi na Ulici CSA a Stvrti Laca Novomeskeho i o priprave podkrovnych bytov na Svermovej, Laskomerskeho a Sladkovicovej ulici.

Lady sa pohli

Nakupne stredisko Skalka, ktore chatra niekolko rokov, uz nebude spatit jedno z breznianskych sidlisk. Lady sa pohli a vdaka banskobystrickej firme TriStav, s. r. o., na tomto mieste vyrastie obchodny dom Billa. Podrobnejsie informacie prinesieme v buducom cisle.

Co zistila "soika"

V siedmom a v osmom kalendarnom tyzdni pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj kontrolovali aj v Breznianskom okrese. V hoteli Biotika v Krpacove bol kontrolny nakup v hodnote 122,40 koruny predrazeny o pat korun sestdesiat halierov uctovanim citrona a HB cukru navyse a nedodrzanim hmotnosti parkov. Dva druhy tovaru v hodnote 472 korun mali uplynuty cas spotreby, resp. neboli opatrene predpisanymi udajmi na obale. Sedem druhov tovaru nespravne skladovali (nakrajana a zamrznuta sunka, bravcove rezne ...). V potravinach Kimaflex na namesti v Brezne nakup v hodnote 34,30 koruny predrazili o dve sedemdesiat. Stalo sa tak predajom syra Karicka v nespravnej cene styri koruny tridsat halierov namiesto troch korun dvadsat halierov a nedodrzanim hmotnosti salamy Vtacnik. Dva druhy tovaru v hodnote 855,90 koruny (zmrzlina v prasku a Ravioli) predavali po uplynuti casu spotreby.
Dovedna v kraji skontrolovali stopatdesiattri prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali stopatdesiatosem kontrolnych nakupov. Stotri predrazeni predstavuje 65,2 percenta a vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dve koruny.
Akost a oznacovanie kontrolovali v sestdesiatich siedmich prevadzkach a pre kvalitativne chyby, nedodrzanie casu spotreby a informacnych povinnosti pozastavili dvestodvadsatsedem druhov tovaru za 717 572 korun. V dvadsiatich styroch prevadzkovych jednotkach dali prikaz na likvidaciu styrtidsiatich osmich druhov tovaru nevhodneho na konzum, resp. surovin nevhodnych na pripravu jedal za 7917,80 koruny. Spisali trinast oznameni o zacati spravneho konania a na mieste ulozili stopatdesiatsest blokovych pokut za 91 400 korun.

Opytali sme sa za vas

veduceho strediska Stredoslovenskych vodarni a kanalizacii, s.p., Banska Bystrica Juliusa Puchyho:

  • Preco je v Brezne chlorovana voda raz viac a raz menej?

- Podla STN 757 212, 757111 musi pitna voda dodavana spotrebitelovi obsahovat chlor zbytkovy. Z tohto dovodu, aj ked je voda na prameni kvalitna, musi sa do nej davkovat. Chlor ako taky, je v pitnej vode dezinfekcnym prostriedkom na jej bakteriologicku upravu.
Nasa chlorovna bola postavena v roku 1980 a boli do nej osadene chlorovacie pristroje vyrabane v tom obdobi. Kazda vec postupne starne. Udrzat ich v prevadzke nie je lahka zalezitost a niet uz do nich nahradne dielce.
Vo osmom tyzdni bolo medzi nasim zavodom a servisnym strediskom rokovanie o ich vymene. Tato sa zacala 21. februara. Namontovany bol novy chlorovaci pristroj a zabezpecujeme dalsie komponenty na jeho spolahlivu prevadzku. Urobime vsetko potrebne pre zasobovanie odberatelov kvalitnou pitnou vodou.

Miestny spolok Cerveneho kriza v Bravacove hodnotil

V nedelu 20. februara na vyrocnej clenskej schodzi Miestneho spolku Cerveneho kriza v Bravacove za ucasti starostu obce Ing. Petra Baliaka zhodnotili cinnost v uplynulom roku. V sprave predsednicka Bozena Gasperanova bilancovala aktivity roka.
Organizacia omladla ziskanim dvadsiatich piatich novych clenov najma z radov mladeze. Tridsiatich siedmich bezplatnych darcov krvi odmenili darcekmi. Na septembrovu clensku schodzu pozvali i neclenov, ktori si vypoculi prednasku o prvej pomoci. Pri prilezitosti mesiaca ucty k starsim s obecnym uradom zorganizovali posedenie s najstarsimi obcanmi s hodnotnym kulturnym programom, ktory pripravili clenky spolku. Okrem toho navstivili styridsiatich prestarlych a chorych, ktorych potesili malymi pozornostami. Pocas celeho roka zbierali stary textil, cim ziskali financie na odmeny pre darcov krvi i na posedenie s tymi skor narodenymi. Mnozstvo hodin odpracovali pri cisteni miestnych potokov a brigadovali aj pri uprave a skraslovani kaplnky. To je len cast z cinnosti tohto 94-clenneho spolku.
Schodzu zakoncili kulturnym programom a fasiangovou veselicou pri muzike Ambrozovcov.

Zaujimave aktivity v SKD pocas jarnych prazdnin

Vychovavatelky Skolskeho klubu deti pri Zakladnej skole na Pionierskej ulici 4 v Brezne pripravili aj tento skolsky rok zaujimavy tyzdenny program pocas jarnych prazdnin, ktore budu od 6. do 10. marca, pod nazvom Putovny tabor Prvosienka. Deti preziju tyzden v kruhu svojich priatelov, rozsiria si vedomosti o mnozstvo novych poznatkov, spoznaju zaujimavu historiu a kulturu hraciek, ziskaju zaklady plavania alebo sa v nom zdokonalia, dozvedia sa zaujimavosti o zivote najvacsich dnes zijucich vtakov - pstrosov, v zavere tyzdna si budu moct vyskusat svoju sikovnost v roznych zabavnych sutaziach, ktore budu spojene s fasiangovym karnevalom a pampuskami. A co je najdolezitejsie vacsiu cast dna budu travit v prirode na cerstvom vzduchu, a to pod dozorom skusenych vychovavateliek.

Vazeni rodicia, vyuzite tieto aktivity pre svoje deti a informujte sa v ZS v SKD u vychovavateliek, kde dostanete vsetky informacie s prihlaskou a programom.

Eva Andreuttiova

Parozie

Parozie, to su predovsetkym polovnicke trofeje. Tuzbou kazdeho polovnika je vlastnit tuto kostnu hmotu na pravej lebke vlastnorucne ulovenej zveri. Ale parozie su tiez zhody. Tieto maju takisto svoju krasu, svoju hodnotu a svoju siroku pouzitelnost v nasom praktickom zivote, najma ked sa ako surovina dostane do ruk zrucnym majstrom na vyrobu lustrov a roznych predmetov s polovnickym motivom.

Podla zakona o polovnictve je na zber zhodov parozia potrebne povolenie na polovacku, ktore umoznuje tento zber. Zbieranie zhodov sa stalo modnou zalezitostou mnohych nasich obcanov nepolovnikov, ktori casto v case, ked jelene zhadzuju parozie, robia na ne doslova pohony, obchadzaju senniky, len aby sa za kazdu cenu zmocnili zhadzovaneho parozia. Mali by sme sa v nasich polovnickych zdruzeniach nad tymto nesvarom zamysliet a vytvorit podmienky, ako ziskat tuto surovinu, ktora je majetkom polovnickeho zdruzenia.

Ing. Milan Gemzicky,
kulturny referent PZ Certovica

h0009c.jpg (16906 bytes) Pred niekolkymi dnami sa zacala celoslovenska peticna podpisova akcia, ktorej iniciator HZDS hlada vo verejnosti podporu na vyhlasenie referenda o predcasnych parlamentnych volbach. Podla informacii z kancelarie HZDS v Brezne peticne listiny do piatku 25. februara podpisalo v okrese dovedna 1800 ludi.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT