29. FEBRUAR 2000 Strana 10

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Breznianski sportovci v 20. storoci

Patria medzi piliere slovenskej atletiky

Zaciatky atletiky v Brezne sa datuju do obdobia po druhej svetovej vojne. Atleticke podujatia boli organizovane v ramci Sportovych dni v Brezne, na ktorych startovali aj reprezentanti (Stelbassky, Bakaliar, Zvolensky a dalsi). Tradiciu malo tiez zname trojstretnutie miest Tisovec - Rimavska Sobota - Brezno. Zo zachovalych archivnych dokladov stoja za povsimnutie vysledky, ktore dosiahli pretekari Brezna v roku 1952 na vojenskej spartakiade v Brezne: Edo Muco 200 m 21,6 sekundy, dialka 529 cm, vyska 157 cm, Jan Spodniak 800 m 2:10 min, vrh gulou Stefan Kriska 11,40 m. Z protagonistov atletiky v jej zaciatkoch v Brezne treba spomenut mena: Ladislav Horsky, Dusan Trepac, Stefania Peihoffnerova - Petranska, Viera Gajdosikova - Faskova a z mladsich Edo Muco, Ivan Tasler, Ivan Zibrin, Julius Dunajsky, Jozef Filo, Z. Poproci ci Rudo Verkin.

Renesancia atletiky v Brezne sa spaja s rokom 1972, kedy bol zalozeny atleticky oddiel pri TJ Mostaren Brezno. Od roku 1973, kedy je oddiel registrovany v atletickom zvaze, pretekari pravidelne startuju v majstrovskych sutaziach druzstiev aj jednotlivcov. K dnesnemu dnu bolo registrovanych od roku 1973 dovedna 1137 pretekarov.

Chronologicke medzniky, ktore sa spajaju s uspechmi breznianskej atletiky: 1972 - zalozenie atletickeho oddielu TJ Mostaren Brezno, 1973 - oddiel je registrovany v atletickom zvaze, 1974 - uskutocnil sa 1. rocnik Okolo Mostarne v cezpolnom behu, 1975 - Mariana Krivosudska ziskala prvy titul majsterky Slovenska pre oddiel - hod diskom dorastenky, 1975 - pretekarky gymnazia postupili do finale Stredoskolskych hier v ramci CSSR - Trnava, 1979 - prvu medailu z majstrovstiev CSSR (bronzovu) ziskala v cezpolnom behu Jana Michalkova, 1982 - uspesne po viacrocnom usili sa podarila rekonstrukcia atletickej drahy, 1982 - vznika Skolske sportove stredisko pri SOU strojarskom, 1984 - Zuzana Medvedova ziskala prvy titul majsterky CSSR (cezpolny beh dorastenky), 1989 - druzstvo zien zvitazilo v II. SNL, 1995 - pri Zakladnej skole na Pionierskej 2 zriadili atleticke triedy, 1998 - AO Mostaren Brezno sa pretransformoval na atleticky klub a stava sa pravnym subjektom v ramci MSK Brezno, 1999 - druzstvo ziacok vitazi v ramci SR v sutazi Kalokagatia.

Za dvadsatsedem rokov sa vo funkcii predsedu oddielu vystriedali: Ing. Jozef Krc, Stefan Turna, Stefan Miklovic, Ing. Michal Miklovic, Ing. Milan Kovacik, a Ing. Jan Gigac, ktory aj v sucasnosti zastava prezidenta klubu. V hodnoteni uspesnosti atletickych oddielov na majstrovstvach SR vsetkych kategorii patri v poslednych rokoch pretekarom Brezna pravidelne miesto v prvej desiatke, co pri 104 registrovanych oddieloch a kluboch v ramci SR je v danych podmienkach skutocny uspech.h0009a.jpg (21870 bytes)

V priebehu rokov 1975 - 1999 ziskali pretekari atletickeho oddielu TJ Mostaren Brezno, resp. AK MSK Brezno na majstrovstvach Slovenska jednotlivcov spolu 155 medaili. Na majstrovstvach CSSR ci CSFR 17 medaili. Najvyraznejsim talentom bola Zuzana Medvedova, ktora si svojou vykonnostou vybojovala reprezentacny juniorsky dres CSSR a ona samotna sa moze pochvalit 12 medailami ziskanymi na majstrovstvach CSSR. Z poprednych atletov, ktori sa v poslednom obdobi vyrazne presadili, resp. patrili medzi spicku slovenskej atletiky patrili: Maria Giertlova, Lubomir Francisty, Jana Michalkova, Zuzana Medvedova, Miroslava Medvedova, Anna Hölcova, Jozef Precuch, Ondrej Gondas, Viera Zelencikova, Marek Anestik, Miroslav Vrican, Martin Kliment. V reprezentacnych vyberoch Slovenska sa predstavili pretekari Brezna v roznych vekovych kategoriach (Zuzana Medvedova, Miroslav Vrican, Emil Lukac, Lucia Burcelova, Miroslav Kliment). V sucasnosti ma AK registrovanych 206 clenov v prevaznej miere v mladeznickych kategoriach. Pravidelne je klub povereny usporiadanim majstrovstiev SR v polmaratone ci v cezpolnom behu. Navyse klub kazdorocne organizuje 12 - 16 atletickych podujati na drahe, ktora v dnesnom obdobi umelych povrchov je jedna z najkvalitnejsich skvarovych drah na Slovensku. Nie nahodou, ved jej rekonstrukciu robil svetoznamy odbornik pan Sibera.

V sucasnosti sa klub opiera najma o mladeznicku zakladnu, kde vacsina sa grupuje v sportovych triedach, odkial pravidelne odchadzaju ziaci do vyssich utvarov talentovanej mladeze. Pri sucasnom funkcionarskom aktive je predpoklad, ze AK Mostaren MSK Brezno bude aj nadalej patrit medzi piliere slovenskej atletiky.

Polar Kagel Cup
Sverige open

Na pozvanie svedskeho bowlingoveho zvazu, kolkarskej sekcie, sa v dnoch 19. a 20. februara zucastnili hraci kolkarskeho oddielu pri ZP Sport na turnajoch Polar Kagel Cup a Sverige open.
Polar Kagel Cup sa konal v sobotu 19. februara ako sutaz miesanych druzstiev (2+1) na 200 hodov muzi a 100 hodov zeny. V silnej konkurencii reprezentacii Polska, Madarska, Estonska, Danska, Ceska a Svedska (4 druzstva) ziskali nasi hraci Ivan Cech, Radoslav Foltin a Eva Babelova 1. miesto.

Vysledky: 1. Slovensko, 2165 b (Cech 898, Foltin 882, Babelova 385), 2. Svedsko, 2134 b (Strömberg 849, Nilsson, 879, Magnussonova 406), 3. Polsko, 2083 b (Michalak 888, Glapiak 816, Matuszewska 379).

Sverige open sa konal v nedelu 20. februara ako sutaz jednotlivcov. Aj v tento den si nasi hraci velmi dobre pocinali. Cech zvitazil, Foltin obsadil tretie miesto, ked od druheho ho delili len styri kolky. Eva Babelova obsadila druhe miesto, pricom pri rovnosti bodov s vitazkou rozhodli body za dorazku.

Muzi: 1. Ivan Cech, 929 (ZP), 2. Ibrahim Beslagic, 914 b (Svedsko), 3. Radoslav Foltin, 911 b (ZP), zeny: 1. Kristina Lovaszova, 410 b (Madarsko), 2. Eva Babelova, 410 b (ZP), 3. Lindy Andersenova, 409 b (Dansko).

Obidva turnaje sa hrali v malom mestecku Finspang (asi 1500 obyvatelov) vzdialeneho asi 30 kilometrov od Norrköpingu vo velmi starej osemdrahovej kolkarni. Napriek unavnej dvojdnovej ceste autobusom bol vykon nasich sportovcov obdivuhodny. Ako novacik, nas kolektiv prekvapil (Slovensko po rozdeleni republiky sa na turnaji este nezucastnilo) a pozbieral maximalne mnozstvo oceneni. Organizatori turnaja si museli dokonca vypozicat nasu statnu zastavu od nasho velvyslanectva zo Stockholmu. Pravom patri cest nasim sportovcom, ktori svojim peknym sportovym vykonom vyborne repezentovali nielen Zeleziarne Podbrezova a ZP Sport, ale zaroven cele Slovensko.

Hokejovy turnaj v Zavadke nad Hronom

V sobotu 19. februara sa v Zavadke nad Hronom uskutocnil prvy rocnik hokejoveho turnaja Polysan kap o putovny pohar, na ktorom sa zucastnili hokejove druzstva: Polysan Zavadka, Stavomont Zavadka, Oldboys Zavadka, Junior Zavadka.

Vysledky turnaja: Polysan - Stavomont 2:6 (0:1, 0:5, 2:0), Oldboys - Junior 2:3 (0:2, 1:1, 1:0), o 3. miesto: Oldboys - Polysan 3:4 (1:1, 1:2, 1:1), finale: Stavomont - Junior 1:0 (0:0, 1:0, 0:0).

Vitazom vydareneho turnaja sa pred sto divakmi stalo druzstvo Stavomont Zavadka. Hlavnym sponzorom bola a.s. Polysan Zavadka.

Dalsia krnohova sou

Po krnohovej sou v Benusi caka obdivovatelov a priaznivcov tychto sani zvlastnej konstrukcie dalsia. Tentoraz ju organizuje Telovychovna jednota Chopok - Juh.

Kedy? V sobotu 4. marca so zaciatkom o pol desiatej.
Kde? Jelenia luka - Krupova dolina.
Pridte, neobanujete!

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT