29. FEBRUAR 2000 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Okresne kolo v umeleckom prednese
h0009b.jpg (18978 bytes)Vo stvrtok 24. februara v Zakladnej skole na Pionierskej 2 v Brezne usporiadal odbor skolstva mladeze a telesnej kultury Okresneho uradu v Brezne v spolupraci so Stredoslovenskym osvetovym strediskom v Banskej Bystrici a Centrom volneho casu v Brezne okresne kolo v umeleckom prednese poezie a prozy pre Brezniansky okres. Zucastnilo sa na nom devatdesiat ziakov z dvadsiatich zakladnych skol, ktori sutazili v troch kategoriach: I. kategoria: 2. - 4. rocnik, II. kategoria: 5. - 6. rocnik a III. kategoria: 7. - 9. rocnik.
Hodnotiaca komisia v kazdej kategorii urcila postupujucich takto: I. kategoria - poezia: Slavomir Pobis, ZS Pionierska 2 Brezno, Andrea Kanosova, ZS Pohorela, Denisa Fodorova, ZS Polomka, Vanda Contofalska, ZS Predajna, Kamil Sandor, ZS Zavadka nad Hronom, I. kategoria - proza: Michaela Schönova, ZS Cierny Balog, Maros Hyriak, ZS Helpa, Andrea Kirsova, ZS Zavadka nad Hronom, Ivana Cipekova, ZS Pohorela, Peter Pravotiak, ZS Jasenie, II. kategoria - poezia: Katarina Trembova, ZS Skolska Brezno, Kristina Horackova, ZS Pionierska 2 Brezno, Maria Dudkova, ZS Pohorela, Mariana Svorenova, ZS Sumiac, II. kategoria - proza: Zuzana Kmetova, ZS Pionierska 2 Brezno, Veronika Kucerakova, ZS Skolska Brezno, D. Hyriakova, ZS Helpa, Anna Citterbergova, ZS Cierny Balog - Janosovka, III. kategoria - poezia: Katarina Dubinyova, ZS Pionierska 4 Brezno, Lucia Kovacikova, ZS Mazornikovo, Alena Medvedova, ZS Podbrezova, Andrea Sycova, ZS Pohorela, Tomas Bartonek, osemrocne Gymnazium Brezno, III. kategoria - proza: Vladimira Makusova, ZS Cierny Balog, Vladimira Ruzickova, ZS Pionierska 4 Brezno, Zuzana Zerzanova, ZS Mazornikovo, Erika Boselova, ZS Sumiac.
Vsetci obdrzali knihy a diplomy a postupuju do regionalneho kola v Banskej Bystrici. Porota hodnotila vyber ukazok veku primerany, pestry.

Marieta Pribylinova

Myslia na pacienta

V sucasnom systeme zdravotnictva dochadza neustale ku zmenam, ktore by mali vyustit do zlepsenia zdravotnickej starostlivosti od najvyssich zdravotnickych zariadeni po jednotlive obvodne zdravotne strediska na periferii. V ramci poskytovania lekarskej sluzby prvej pomoci (LSPP) doslo k jej nepriamemu odstatneniu v Brezne 1. januara 1997 na zaklade poverenia okresneho statneho lekara. Organizovanim a prevadzkovanim LSPP v regione Brezna poveril MUDr. Vladimira Hudeca, ktoremu sme v predvecer zacatia jej cinnosti polozili niekolko otazok, pretoze konci poverenie okresneho statneho lekara a zacina cinnost noveho nestatneho zdravotnickeho zariadenia.

  • Co znamena vznik Lekarskej sluzby prvej pomoci pre bezneho pacienta?

- Postupne ako sa menila legislativa, dochadza k realnemu odstatneniu. Najprv vo vychodnej casti okresu vznikla samostatna LSPP v Zavadke nad Hronom, ktora funguje od 1. oktobra 1999 a 1. marca zacina prevadzka nestatneho zdravotnickeho zariadenia Lekarskej sluzby prvej pomoci pre dospelych v regione Brezna (oblast siaha od Nemeckej po Bacuch, od Bystrej po Lom nad Rimavicou a Pohronsku Polhoru). Odstatnenim jednotlivych zdravotnickych zariadeni by sa mala zvysit kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Konkretne ide najma o zlepsenu dostupnost poskytovania starostlivosti v byte pacienta, pretoze v ramci LSPP bude aj preprava lekara do bytu pacienta a pripadny odvoz pacienta, ktory bude vyzadovat konziliarne vysetrenie alebo hospitalizaciu novym zdravotnym vozidlom do nemocnice. Je to mozne preto, lebo LSPP ako samostatne nestatne zdravotnicke zariadenie vlastni nove sanitne vozidlo s certifikatom ministerstva zdravotnictva Skoda Octavia combi. Obyvatelia Brezna a okolia sa s nim budu stretavat a spoznaju ho podla oznacenia LSPP. Zvysi komfort prepravy a urychli cestu lekara z nemocnice za pacientom a pripadny dalsi prevoz. Druha novinka je v tom, ze doteraz sa stavalo, ze obaja lekari z pohotovosti boli na navstevach a pacient, ktory mal problemy, bol vazne chory, musel cakat, kym sa vratia z navstevnej sluzby. Tento nedostatok by som chcel odstranit tym, ze navstevnu sluzbu bude vykonavat jeden lekar so sanitnym vozidlom a druhy bude neustale k dispozicii v ambulancii. Nebude sa moct stat, aby pacient cakal dlho. Aj tento faktor zvysi uroven poskytovania zdravotnickej starostlivosti v regione Brezna.

  • Zmenia sa sidlo a cas poskytovania LSPP?

- Ordinacne hodiny pohotovostnej sluzby sa nemenia. V pracovnych dnoch zacina o 15.30 hodine a konci na druhy den rano o 7. hodine, v sobotu, nedelu, statom uznane sviatky a v dni pracovneho pokoja od rana od 7. hodiny do druheho dna do 7. hodiny. Je to vlastne nepretrzita pohotovostna sluzba, ktora bezprostredne nadvazuje na ukoncenie pracovneho casu praktickych lekarov. Sidlo sa nemeni, je v povodnych priestoroch pohotovosti, teda bocny vchod do nemocnice, kde sa nachadza vratnica. Meni sa telefonne cislo - 6302466.

  • Budete spolupracovat aj s Rychlou zdravotnou pomocou?

- Je zabezpecene spojenie s RZP prostrednictvom mobilnej siete Globtel GSM, pricom spojenie bude zabezpecene v trojuholniku: lekar v sanitke - sestra v ambulancii LSPP - dispecing RZP.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT