29. FEBRUAR 2000 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Policia patra

Kriminalna policia v Brezne sa opatovne obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu po hladanom:

Milanovi Korenovi

narodenom 20. januara 1965 v Pohorelej, trvale bytom Helpa 143. Hladany je 170 cm vysoky, strednej postavy, ma cierne zvlnene vlasy s celnou plesinkou, tmave oci, ovalnu tvar a nosi fuzy. Popis oblecenia nebol zisteny. Je dovodne podozirvy zo spachania trestneho cinu podvodu podla § 250 Tr. zakona.

...

Kriminalna policia v Brezne sa opatovne obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po hladanom:

Jozefovi Mezesovi

narodenom 18. maja 1948 v Slavosovciach, trvale bytom Brezno, Nalepkova 5. Hladany je 175 cm vysoky strednej az zavalitej postavy, ma tmave oci, hnede vlasy, rovny nos a podlhovastu tvar. Nosi fuzy a bradu. Je podozirvy zo spachania trestneho cinu zanedbania povinnej vyzivy podla § 213 Tr. zakona.

Ziadame obcanov, ktori by vedeli podat akekolvek informacie o hladanych, aby tak urobili v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru alebo na zname telefonne cislo 158. Za spolupracu dakujeme.

Sanca pre deti z detskych domovov

Detsky domov v Helpe sa rozhodol vstupit do transformacie. Cielom projektu je najst opustenym detom domov a umoznit im vychovu v rodine. Sancu najst rodinu maju aj tzv. znevyhodnene deti (surodenecke skupiny, starsie deti a deti romskeho povodu). V prvej vlne - do septembra by tretina deti mala byt umiestnena v profesionalnych rodinach. Ostatne deti by sa mali postupne stahovat do rodinneho domu v Polomke, kde vzniknu dve vychovne skupiny. Predpoklada sa, ze postupne budu odchadzat do profesionalnych rodin aj tieto deti.
Profesionalna nahradna rodinna starostlivost je novou formou nahradnej rodinnej starostlivosti, kedy sa nahradny rodic - profesional - stava zamestnancom prislusneho detskeho domova. Medzi zamestnavatelom a zamestnancom vznika pracovno-pravny vztah. Jeden rodic sa stara o jedno, najviac tri deti. Poctu deti zodpoveda vyska platu a uhrada nakladov na starostlivost o dieta. Profesionalna nahradna rodinna starostlivost umoznuje detom vyrastat v rodine a sucasne ju profesionalizovat. Pravne tuto formu nahradnej rodinnej starostlivosti zabezpecuje vyhlaska k Zakonu o socialnej pomoci c. 198/1998 Z. z. a zakon 195/1998 Z. z.
Ak sa chcete o profesionalnom rodicovstve dozvediet viac, pripadne mate zaujem o tuto formu nahradnej rodinnej starostlivosti, kontaktujte sa na obcianske zdruzenie Navrat. Najdete nas v Banskej Bystrici na Rudlovskej ceste 53. Nase telefonne cislo je 088/4143897.

Lucia Zauskova,
centrum Navrat

Knizne novinky

Par slov z knihy...
... vlastne z knizocky. Takou je totiz najnovsia basnicka zbierka najvydavanejsieho a najcitanejsieho autora ostatnych rokov - utla na pohlad, objemna myslienkovym posolstvom. Milan Rufus predbieha vo vydavatelskych statistikach - chvalabohu - aj tych najvacsich bestselleristov: Hovorim, co som hovoril, a sam viac neviem o tom. Ktosi mi dvere otvoril objat sa so zivotom.
A pre vsetkych, ktorym "usli" prve vydania jeho zbasnenych rozpravok - zbierky Sobotne vecery a Tiche papradie - prave vysli a mozete si ich kupit.

Rozpis pohotovostnych lekarenskych sluzieb v Brezne na marec

Lekaren Vitamin, Nam. gen. M. R. Stefanika 7
Pondelok: 6., 13., 27.
Sobota: 11., 18.

Lekaren Medikament, Kuzmanyho 1
Piatok: 3., 17.

Lekaren Paradis, Sturova c. 49, Brezno
Pondelok: 20.
Utorok: 7.
Sobota: 25.

Lekaren Pri nemocnici, spol. s r.o., Banisko 1
Utorok: 14., 21., 28.
Streda: 1., 8., 15., 22., 29.
Stvrtok: 2., 9., 16., 23., 30.
Piatok: 10., 24., 31.
Sobota: 4.
Nedela: 5., 12., 19., 26.

Lekaren, ktora kona pohotovostnu sluzbu musi byt zretelne oznacena.
Povinnostou kazdej lekarne je vyvesit rozpis pohotovostnych sluzieb na viditelnom mieste.
Lekarenska pohotovostna sluzba trva do 22. hodiny.
V pripade nepredvidanej udalosti, ktora si vyziada zatvorenie lekarne je potrebne informovat veduceho odboru vseobecnej vnutornej spravy Okresneho uradu v Brezne JUDr. Juraja Pruzinca.

Zmena povinneho poctu zamestnavania obcanov so ZPS a obcanov so ZPS a TZP

V zmysle § 113 ods. 1, pism d) zakona c. 387/1996 Z. z. v zneni neskorsich predpisov je zamestnavatel povinny zamestnavat obcanov so zmenenou pracovnou schopnostou (ZPS) v pocte, ktory predstavuje 3 % z celkoveho poctu jeho zamestnancov, vratane 0,2 % obcanov so ZPS s tazsim zdravotnym postihnutim (TZP), ak zamestnava najmenej 20 zamestnancov vratane a okresny urad prace vedie v evidencii nezamestnanych obcanov so ZPS a obcanov so ZPS a TZP.
Z dovodu, ze NUP OUP v Brezne neviedol v evidencii nezamestnanych (EN) obcanov so ZPS a TZP v 1. a 2. mesiaci roku 1999, v zmysle § 114 ods. 2 b) zak. c. 387/1996 Z. z. o zamestnanosti v zneni neskorsich predpisov, sa odvod za obcanov so ZPS a TZP znizuje o sumu 5400 korun.
V pripade, ze zamestnavatel nezamestnava urceny povinny podiel poctu obcanov so ZPS na celkovom pocet svojich zamestnancov, je povinny v zmysle § 114 ods. 1 zak. c. 387/1996 Z. z. o zamestnanosti v zneni neskorsich predpisov odviest na ucet okresneho uradu prace za kazdeho obcana, ktory mu chyba do splnenia povinneho podielu poctu obcanov so ZPS odvod vo vyske 16 200 korun, so ZPS s tazsim zdravotnym postihnutim odvod vo vyske 32 400 korun. Celkovym poctom zamestnancov sa rozumie priemerny evidencny pocet zamestnancov vo fyzickych osobach za kalendarny rok. Do celkoveho poctu zamestnancov sa nezapocitavaju zamestnanci, ktori plnia ulohy zamestnavatela v zahranici.
Priklad: Organizacia vznikla v oktobri 1999. Priemerny evidencny pocet zamestnancov sa vypocita: januar - september 0 + oktober 2 + november 25 + december 24 delene12=6. Priemerny evidencny pocet zamestnancov vo fyzickych osobach za kalendarny rok bol len 6 zamestnancov, organizacii teda nevznikla povinnost zamestnavat obcanov so ZPS.
Povinnost zamestnavat obcanov so ZPS a obcanov so ZPS a TZP sa nevztahuje na statom uznane cirkvi a nabozenske spolocnosti, na Ministerstvo obrany SR, na pravnicke osoby v posobnosti Ministerstva obrany SR, na ozbrojene sily, na ozbrojene bezpecnostne zbory a jednotky Zboru poziarnej ochrany.
Nove je ustanovenie § 113 a zakona, ktorym sa vytvorili pravne predpoklady, aby zamestnavatelia, ktori nemozu zamestnavat obcanov so ZPS a obcanov so ZPS a TZP, mohli dodrzat povinny podiel zamestnavania tychto obcanov nahradnym plnenim, a to zadavanim zakaziek chranenym dielnam a chranenym pracoviskam zriadenym podla § 106 tohto zakona. Na zapocitanie jedneho obcana so ZPS alebo obcana so ZPS a TZP treba zadat zakazku v rozsahu 1400 odpracovanych hodin za kalendarny rok alebo 120 odpracovanych hodin za kalendarny mesiac.
V pripade nedodrzania povinneho podielu obcanov so ZPS a obcanov so ZPS a TZP sa financne prostriedky odvadzaju v zmysle § 114 ods. 1 zak. c. 387/1996 Z. z. v zneni neskorsich predpisov najneskor do 31. marca 2000, na ucet NUP OUP Brezno vedeny vo VUB, a.s., Bratislava, pobocka Banska Bystrica, exp. Brezno, c. uctu: 1224750358/0200, KS 3558, pos. pouk. KS 3559, VS je totozny s ICO, SS 11499.Blizsie informacie zamestnavatelom poskytnu v oddeleni AOTP a SRZ Okresneho uradu prace v Brezne, c. tel.: 6113532.

Okienko pre starostov

Predmetom rokovania Predsednictva a Rady ZMOS vo vecernych hodinach 22. a nasledne 23. februara v Ruzomberku bola okrem ineho koncepcia reformy a modernizacie verejnej spravy a suvisiacich dokumentov. Rokovanie sa nieslo v smere pripomienok k uzemnemu cleneniu, ale hlavne k terminu odstartovania reformy. Clenovia ZMOS su za urychlenu reformu, ale sucasne vyriesenie financovania reformy. Predsednictvo vyzvalo regionalne zdruzenia na vypracovanie pripomienok do 29. februara.
Podla kriterii spadovosti, poctu obyvatelov a priestorov, ako aj mozneho vyuzitia odbornosti, clenovia Rady Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria navrhuju tento model:
- Mestsky urad Brezno (pre 34 000 obyvatelov) by mal vykonavat servis pre obce: Brezno, Cierny Balog, Lom nad Rimavicou, Sihla, Drabsko, Pohronska Polhora, Michalova, Benus, Bravacovo.
- Spolocna uradovna Polomka, Helpa, resp. Pohorelska Masa, (pre 14 400 obyvatelov) pre obce: Telgart, Sumiac, Valkovna, Pohorela, Helpa, Zavadka, Polomka, Bacuch.
- Spolocna uradovna Podbrezova alebo Valaska (pre 16 600 obyvatelov) pre obce: Valaska, Hronec, Osrblie, Podbrezova, Myto pod Dumbierom, Bystra, Jaraba, Horna Lehota, Dolna Lehota, Raztoka, Jasenie, Predajna a Nemecka.
Velka diskusia bola o pripravovanej novele Ustavy SR, najma v klasifikacii pojmu verejna moc a prava obci na samospravu. V sucasnosti konci diskusia k novele v parlamente.
Na Rade ZMOS bol clenom predlozeny material Vychodiska financovania verejnej spravy v sulade s koncepciou decentralizacie a modernizacie verejnej spravy. Vzhladom na jeho dolezitost, financna komisia sa bude tymto materialom urychlene zaoberat.
Na zaver rokovania sekcia socialnych veci informovala o vycleneni financnych prostriedkov a podmienok ich vyuzitia pre verejno-prospesne prace v obciach. V sucasnosti sa upresnuju kriteria pouzitia tychto prostriedkov, pricom treba hodnotit pozitivne. Obce dufaju, ze aj v nasom okrese bude moznost ich vyuzitia. O podrobnostiach budeme nasich starostov a citatelov informovat.

Ing. Vladimir Fasko, predseda Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria,
primator Brezna

Upozornenie pre obcanov mesta Brezna na dodrziavanie zakona c. 193/1997, Cestny zakon a Vseobecne zavazne nariadenie mesta Brezna o verejnom poriadku v nadvaznosti na zimnu udrzbu

V zimnom obdobi na nas vsetkych ciha nebezpecenstvo urazov. Vlastnou opatrnostou, ale najma udrzbou chodnikov, miestnych komunikacii mozeme tymto predist.
Mesto Brezno ako cestny spravny organ zabezpecuje udrzbu miestnych komunikacii a chodnikov prostrednictvom Technickych sluzieb mesta Brezna, ktore na tento ucel spracovali plan zimnej udrzby na obdobie roku 1999/2000. Obcania mesta mozu v pripade potreby volat na c. t. 6114040 alebo od 6. decembra na cislo 0905 632338. Udrzbu statnych komunikacii na uzemi mesta zabezpecuje SSC SaU B. Bystrica stredisko Brezno, c. t. 6114046. Povinnost udrziavat chodniky v jednotlivych pripadoch plati aj pre fyzicke a pravnicke osoby v zmysle § 7, ods. 2, 3 a 4 Vseobecne zavazneho nariadenia mesta Brezna o verejnom poriadku takto:
2. Za cistotu a cistenie chodnikov zodpoveda vlastnik, spravca, uzivatel prilahlej nehnutelnosti.
3. Za cistotu a cistenie chodnikov pred obchodnymi prevadzkovymi miestnostami zodpovedaju ich veduci, resp. prevadzkovatel (podnikatel).
4. Chodniky pred obchodmi a prevadzkami musia byt vycistene najneskor do 9. hodiny.Porusovanie podmienok uvedenych vo vseobecnom zavaznom nariadeni o verejnom poriadku je priestupkom podla zakona c. 372/1990 Zb. o priestupkoch v zneni zakona c. 524/1990 Zb. Policajny zbor a mestska policia maju pravo za priestupky ulozit blokove pokuty do vysky 500 korun, alebo dat navrh na ich riesenie Okresnemu uradu v Brezne.
Zodpovednost za skody vyplyva aj zo znenia § 9 a odstavec 4, zakona c. 193/1997 Z. z., ktorych pricinou boli nedostatky v schodnosti komunikacii a chodnikov takto:
Vlastnici, spravcovia alebo uzivatelia nehnutelnosti, ktore v zastavanom uzemi hranicia s cestou alebo miestnou komunikaciou, zodpovedaju za skody, ktorych pricinou boli nedostatky v schodnosti na prilahlych chodnikoch, ktore vznikli znecistenim, poladovicou alebo snehom a neboli bez prietahov odstranene.
Komisia pre spravu miestnych komunikacii, dopravu a verejnoprospesnych sluzieb pri Mestskom zastupitelstve v Brezne


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT