7. MAREC 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Geograficka olympiada

Vo februari sa v priestoroch Centra volneho casu v Brezne uskutocnilo okresne kolo geografickej olympiady. Poradie v jednotlivych kategoriach: 5. rocnik 1. M. Murin, Pionierska 2 (88 bodov), 2. L. Ries, Podbrezova (81,5), 3. P. Krusinsky, Telgart (81), 6. rocnik 1. V. Strmen, osemrocne gymnazium (76), 2. M. Baka, Valaska (74), 3. K. Korintusova (73), 7. rocnik 1. A. Figlusova, Pionierska 4 (93), 2. D. Simanova, Pionierska 2 (89), 3. B. Banik, Pionierska 4 (86), 8. rocnik 1. L. Svacina, Pionierska 2 (90), 2. M. Jagercikova, Benus (85), 3. Z. Kacmarova, Pionierska 2 (83), 9. rocnik 1. T. Banik, Valaska (93), 2. J. Petko, Podbrezova (85), 3. T. Hanes, Pionierska 4 (78). Prvi dvaja ziaci 6. az 9. rocnika postupuju do krajskeho kola, ktore bude 16. marca v priestoroch Zakladnej skoly Podlavice v Banskej Bystrici. Prajeme im vela uspechov.

Helpa na znamkach

Slovenska posta, s. p., vydala a dala do obehu v roku 1999 dvadsatdevat druhov postovych znamok v nominalnych hodnotach od troch do osemnastich korun. Medzi nimi aj tri znamky Kroje, medzi ktorymi je Zensky cepiec/Helpa v hodnote patnast korun. Autorkami navrhu su vytvarnicka K. Stanclova a R. Ciganik.

 

Opytali sme sa za vas

Ing. Milana Kvietka, veduceho useku obchodu Slovenskych telekomunikacii, a.s., v Brezne:

o Su pravdive informacie o zvyseni mesacnej ceny za pouzivanie telefonnej stanice na uroven 400 korun?

- Slovenske telekomunikacie, a.s., povazuju za potrebne reagovat na nespravne interpretovane informacie o zvyseni mesacnej ceny za pouzivanie telefonnej stanice az na uroven 400 korun, ktore boli uverejnene v niektorych mediach.

Mesacna cena za pouzivanie telefonnej linky ostava nezmenena. Zakaznik bude nadalej platit za pouzivanie samostatnej telefonnej linky 123 korun s DPH a za pouzivanie podvojnej linky 86,10 koruny s DPH. Slovenske telekomunikacie, a.s., v dosledku liberalizacie trhu koncovych telekomunikacnych zariadeni oddeluju od 1. aprila sluzbu prenajom telefonneho pristroja od sluzby pouzivanie telefonnej linky. V cene za pouzivanie telefonnej linky vsak uz nebude zaclenene pouzivanie telefonneho pristroja, ktory Slovenske telekomunikacie, a.s., poskytli svojim zakaznikom do uzivania pri zriadeni telefonnej stanice. Zakaznik nebude platit za prenajom telefonneho pristroja, ak sa rozhodne pre jednu z moznosti:

1. Telefonny pristroj poskytnuty Slovenskymi telekomunikaciami, a.s., si odkupi za symbolicku cenu jednu korunu s DPH. Zakaznik tak ziska telefonny pristroj, ktory sa stane jeho majetkom (bez dalsieho naroku na jeho bezplatnu udrzbu a opravu). Nadalej bude platit len 123 korun, resp. 86,10 koruny s DPH. Je to najjednoduchsie riesenie, ak zakaznik vyuziva vlastne telekomunikacne zariadenie. Telefonny pristroj je mozne odkupit si do 30. juna.

2. Vrati telefonny pristroj poskytnuty Slovenskymi telekomunikaciami, a.s. Ak zakaznik nema zaujem o kupu telefonneho pristroja a nezela si, aby mu Slovenske telekomunikacie, a.s., zabezpecovali jeho servis, je potrebne telefonny pristroj osobne vratit na zakaznickych miestach Infotel. Vratenie telefonneho pristroja nie je casovo limitovane.

Pre zakaznikov, ktori nepoziadaju o odkupenie telefonneho pristroja alebo nevratia telefonny pristroj, budu Slovenske telekomunikacie, a.s., nadalej poskytovat prenajom telefonneho pristroja. Sucastou prenajmu je zabezpecenie bezplatneho servisu telefonneho pristroja, alebo jeho vymena v pripade neopravitelnosti. Za prenajom telefonneho pristroja bude zakaznik platit 18,50 koruny s DPH mesacne.

Ak Slovenske telekomunikacie, a.s., obdrzia rozhodnutie zakaznika o odkupeni telefonneho pristroja pred 20. dnom v mesiaci, nebude za tento mesiac zakaznikovi uctovana cena za prenajom telefonneho pristroja. Podrobne informacie vratane vysvetlenia postupu pri odkupeni budu zakaznikom zaslane ako priloha februaroveho uctu telekomunikacnych uhrad v marci.

Od 1. aprila Slovenske telekomunikacie, a.s., znizuju ceny za zriadenie hlavnej ucastnickej telefonnej stanice, kde fyzicka aj pravnicka osoba bude platit za zriadenie o 1230 korun s DPH menej. Pri zriadeni telefonnej stanice kazdy zakaznik moze poziadat o sluzbu prenajom telefonneho pristroja. Od 15. marca budu Slovenske telekomunikacie, a.s., v suvislosti s touto zmenou poskytovat informacie pre zakaznikov na zelenych (bezplatnych) telefonnych cislach 0820 555 555 a 0820 146 146.

Chalupkove divadelne dni

"Snaha sa ceni"

Uplynuly piatok a sobotu bol Mestsky dom kultury v Brezne dejiskom regionalnej prehliadky divadelnych ochotnickych suborov. Organizatori toto podujatie, ktore odstartovalo brezniansku Teatriadu 2000, nazvali Chalupkove divadelne dni. Zucastnili sa na nej styri vybrane subory Banskobystrickeho a Breznianskeho okresu, chybali najznamejsie ochotnicke subory regionu, divadelny subor Sladkovic z Banskej Bystrice a divadelny subor Jana Chalupku z Brezna.

Prehliadku odstartoval v piatok divadelny subor Hronsecan z Hronseku s hrou Pravda v mechu na motivy slovenskej ludovej rozpravky (na hornej snimke Karola Licku). Predpoludnim vystupil este divadelny subor Medzibrod s insenaciou rozpravky Pavla Dobsinskeho Lubka. Popoludnie patrilo dalsim dvom suborom, divadelnici z Nemeckej predstavili hru Ing. Jana Turcana Criepky kupelne, alebo Nikdy tak zle nebolo, aby dajako nebolo (na dolnej snimke Viktora Sajgalika), ktora prinasa obrazky z historie brusnianskych kupelov. Tajovcania uviedli divadelnu klasiku Jozefa Gregora Tajovskeho Zensky zakon.

Prehliadka mala aj vzdelavaci a edukativny charakter, ked v sobotu sa uskutocnil skoliaci seminar pre pozdvihnutie ochotnickeho divadla v regione. Podla slov metodika Stredoslovenskeho osvetoveho strediska v Banskej Bystrici Dusana Jablonskeho, uroven jednotlivych suborov bola striedava. Boli tu aj zacinajuce subory ako Hronsecan, ktoreho Pravda z mechu bola prvou inscenaciou tychto ochotnikov, a tak sa objavili aj zaciatocnicke chyby. "Ale snaha sa ceni, urobili kus roboty. Vyvrcholenim dna bolo podvecerne vystupenie divadelneho suboru Tajov so Zenskym zakonom, ktore bolo velmi kvalitne po hereckej, scenickej, prosto po vsetkych strankach. Preto sme odporucili ich postup na krajsku prehliadku, ktora bude v Revucej pravdepodobnwe v maji. Okrem toho dostali odporucenia aj na Palarikovu Rakovu, Festival dedinskych divadiel vo Vranove nad Toplou a na Festival Anicky Jurkovicovej. Mrzi nas nizka divacka ucast, predpoludnim salu zaplnili skolaci, ale na popoludajsich predstaveniach zivala prazdnotou."

(r)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT