Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

12

21. MAREC  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

NABYTOK

Vyrobna firma LOMI ponuka nabytok za vyrobne ceny:
- celocalunenu manzelsku postel od 8800
- valandu s uloznym priestorom od 2990
- kompletnu spalnu od 15 700
- obyvaciu stenu s. 3,2 m od 12 990
Adresa: Dom textilu, Nam. SNP 20, B. Bystrica, tel.: 088/4152106.
Nakupujte za vyrobne ceny, usetrite az 20% penaznych prostriedkov.

 

Najdolezitejsia je prevencia

 

V stredu 15. marca sa v priestoroch Hotelovej akademie v Brezne uskutocnil Krajsky onkologicky seminar. Tridsat onkologov z Bratislavy, Nitry, Banskej Bystrice, Ruzomberka, Levic, Velkeho Krtisa a z Brezna sa zaoberalo problematikou diagnozy a onkologickej liecby rakoviny krcka maternice a vajecnikov.
Prednosta zenskej kliniky v Nitre Doc. MUDr. Milos Mlyncek, CSc. prezentoval taktiku radikalnej operacnej liecby pacientok so zhubnymi ochoreniami, onkogynekologicka MUDr. Dagmar Kresakova z gynekologicko-porodnickeho oddelenia breznianskej nemocnice prednasala na temu HTV - infekcie krcka maternice v suvislosti so vznikom a vyvojom rakoviny maternicoveho krcka, primar MUDr. Tibor Bielik z Brezna sa zaoberal problematikou moznosti laparoskopie pri operacnej terapii zhubnych zenskych ochoreni, MUDr. Eva Britzova a MUDr. Kadlecek referovali o aktualnej chemoterapii a radioterapii zhubnych ochoreni vajecnikov a krcka maternice. Sponzor podujatia, zastupca firmy Aventis MUDr. Martin Kucma, prezentoval terapeuticke moznosti farmaceutickeho vyrobku Taxotere v liecbe onkologickych ochoreni vajecnikov.
V bohatej diskusii ucastnici s polutovanim konstatovali narast poctu onkologickych ochoreni v nasom regione. Priciny su najma v nedostatocnej prevencii pacientok, velka vacsina vyhlada gynekologa prilis neskoro. Napriek tomuto nepriaznivemu trendu v pocte ochoreni, ktore sa sa posuvaju do mladsich vekovych skupin zien, su onkologovia v nasom regione dostatocne odborne pripraveni.
Ucastnici sa po skonceni seminara stretli na recepcii. Za jej kvalitnu pripravu patri podakovanie riaditelke skoly Mgr. Eve Docekalovej a vedeniu hotelovej akademie.

Sviatky jari

Horehronske muzeum v spolupraci s Miestnym odborom Ziveny v Brezne pripravuje velkonocnu vystavu kraslic, ozdob a darcekovych predmetov Sviatky jari spojenu s predajom. Vystava potrva od 10. do 19. aprila.
Ak chcete svoje prace na tejto vystave ponuknut, mozete ich prinasat od 3. do 7. aprila do budovy muzea na Nam. gen. M. R. Stefanika 13.
Verime, ze aj tohtorocna vystava sprijemni jarne dni a obohati nas o velkonocne ludovoumelecke vyrobky nasich pravidelnych, ale aj novych dodavatelov.
Radi privitave vsetkych.

H. Peterajova

Chcu tahat za jeden povraz

Uplynul rok aj niekolko mesiacov noveho volebneho obdobia samospravy a viac ako rok od ostatneho bravacovskeho snemu starostov Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria, kde jeho predseda Ing. Vladimir Fasko vyslovil zelanie: "... vsetci starostovia vytvorime opat dobry kolektiv pre rozvoj obci a celeho regionu, ... caka nas vela z pohladu ekonomicky narocnej prace, ... netriestime sily a tahajme za jeden povraz spolocne s okresnym uradom, ... majme pred sebou len jedno - spokojnosth0012a.jpg (16455 bytes) obcanov." Aj o tom, ako sa im to podarilo, hovorili v piatok 17. marca na regionalnom sneme v Brezne.
Problemov, ktore trapia region, je neurekom. Vladne nespokojnost s vysokou mierou nezamestnanosti, s nepriaznivou situaciou v autobusovej doprave, so zvysovanim cien elektrickej energie, so zimnou udrzbou miestnych komunikacii a statnych ciest. Zazneli pripomienky k prevodu pozemkov neznamych vlastnikov, vela diskutovali aj o strategii decentralizacie a reformy verejnej spravy. Navrhy na riesenie mnohych otazok zakotvili do uznesenia, ktore prijali na zaver rokovania. Okrem ineho v nom vyjadrili podporne stanovisko novele zakona o socialnej pomoci. Schvalili rozpocet, patkorunovy clensky prispevok na jedneho obyvatela a delegatov na X. snem ZMOS v dnoch 12. a 13. aprila v Bratislave: starostka Predajnej Ing. Tatiana Contofalska, starosta Bravacova Ing. Peter Baliak, starostka Nemeckej Ing. Anna Zvarova, starosta Hronca Igor Nemky, starosta Bacucha Jan Turosik, starosta Pohronskej Polhory Dusan Adamek (nahradnici: starostka Jasenia Elena Kordikova, starosta Telgartu Martin Mekel). Regionalnej rade ulozili zacat rokovania o najmoch za hodiny, resp. istice v suvislosti so zvysovanim cien elektrickej energie. Navrhli zorganizovat stretnutie s predstavitelmi elektrarni a plynarni na doriesenie energetickej koncepcie okresu. Ziadaju ZMOS, aby prostrednictvom svojich zastupcov vo vlade a NR SR navrhlo vynatie exekucie na obce a zaroven, aby exekutori boli statnymi zamestnancami. Ministerstvo prace, rodiny a socialnych veci ziadaju vzhladom na vysoku mieru nezamestnanosti zachovat Okresny urad prace v Brezne vratane jeho pracovisk.
Zaverecne slova patrili predsedovi regionalneho zdruzenia, ktory vyslovil zelanie, aby aj v nastavajucom obdobi vsetci starostovia vytvorili dobry kolektiv v zaujme rozvoja obci a celeho regionu. Este raz zdoraznil: Netriestime sily, tahajme spolocne jeden povraz a jednu karu. Bude to tak na prospech a k spokojnosti nasich obcanov.

Opat vyhostili cudzinky

Pred dvoma tyzdnami na trznici v Helpe bez povolenia predavali textil dve Ukrajinky, ktore museli nasu republiku opustit. Vo stvrtok minuly tyzden rozne textilne vyrobky bez povolenia prislusnych organov v Bacuchu predavali dalsie dve Ukrajinky. Aj im policia do pasov vyznacila nepovolenie vstupu na uzemie Slovenskej republiky. Nelegalne predavacky museli Slovensko opustit cez hranicny priechod vo Vysnom Nemeckom.

Uplynulu sobotu cakal navstevnikov Ski centra v Myte pod Dumbierom atraktivny program. Citajte na strane 12.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT