21. MAREC 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Chvala vody
Svetova zdravotnicka organizacia vyhlasila 22. marec za Svetovy den vody. V nasom zivotnom tempe sa mozeme aspon na chvilku zamysliet nad tym jednoduchym slovom. Co vlastne znamena pre zivot cloveka voda? Je vsade okolo nas, mame jej dostatok, niekedy az vela. Je to naozaj tak? Su krajiny, v ktorych je najma pitna voda velmi cenna. Ludia si ju vazia, maju k nej iny vztah ako my. Je nevyhnutnou zlozkou pre zivot na zemi. Bez vody by nebol zivot mozny. Skusme sa k nej spravat trochu inak, setrnejsie. Vazme si ciste pramienky a studnicky, zblnkotajuce potociky. Budme hrdi na to, ze jej mame dostatok a mozeme sa s chutou napit cistej vody.

Protestna akcia na Taloch
V stredu 15. marca Lesoochranarske zoskupenie VLK zorganizovalo na Taloch protestnu akciu proti vystavbe golfoveho ihriska. Zucastnilo sa na nej bezmala patdesiat zastupcov z viac ako dvadsiatich environmentalnych organizacii z celeho Slovenska. Lesoochranari s transparentmi a letakmi upozornili na nicenie prirody budovanim rozsiahleho osemnastjamkoveho ihriska v ochrannom pasme Narodneho parku Nizke Tatry.

Stretnu sa v aprili
V stredu 15. marca sa clenovia mikroregionu Horehron pod vedenim predsedu Frantiska Durcenku stretli na zasadnuti v Telgarte. Okrem starostov a zastupcov polnohospodarskych podnikov sa na rokovani zucastnila aj riaditelka Agentury pre rozvoj vidieka Ing. Jela Tvrdonova. Zaoberali sa dvoma zakladnymi otazkami: pripravou projektov pre predvstupove europske fondy SAPARD a ulohami pri zabezpecovani vidieckej turistiky na Horehroni. Ing. J. Tvrdonova im vysvetlila vsetky kriteria i kvalitativne navrhy na spracovanie projektov a oboznamila s pripravou rokovani vlady s Bruselom o nabehu SAPARDu. V oblasti vidieckej turistiky na konkretnom priklade podnikatela z Telgartu rozdiskutovali otazky pripravy ubytovacich moznosti na Horehroni a spracovanie projektu atrakcii. Dohodli sa, ze najblizsie sa stretnu v aprili.

Prospesna spolupraca
V utorok 14. marca sa v zasadacke Okresneho uradu v Brezne stretli ucitelia dejepisu zakladnych a strednych skol s clenmi historicko-osvetovej komisie pri OV SZPB. Na stretnuti zameranom na 55. vyrocie oslobodenia a vitazstva nad fasizmom odbor skolstva zastupoval Mgr. Jozef Kalisky. Veduca predmetovej komisie Mgr. Magdalena Albertyova podakovala predsedovi OV SZPB Janovi Zemkovi za prospesnu spolupracu.

Opytali sme sa za vas

veducej strediska Podniku vypoctovej techniky IT Banska Bystrica Marie Bielakovej:

  • Aka je sucasna situacia na trhu s dlhopismi?

- Dlhopis Fondu narodneho majetku splatny 31. decembra 2000 je v tomto roku obchodovatelny na trhu RM-Systemu Slovakia, a.s., na ktorom moze obchodovat kazdy, kto sa na tomto trhu zaregistruje. Majitelia dlhopisov FNM boli registrovani automaticky a bolo im pridelene registracne cislo trhu (RCT) zhodne s registracnym cislom pre druhu vlnu kuponovej privatizacie. Predaj dlhopisu FNM sa moze realizovat bud formou priameho alebo anonymneho obchodu a to podanim pokynu v ktoromkolvek obchodnom mieste RM-S. Klient RM-S pri podani pokynu musi poznat svoje RCT a predlozit platny obciansky preukaz. RCT bolo uvedene na vypise z majetkoveho uctu v Stredisku cennych papierov z roku 1996, resp. je mozne zistit ho na zaklade ziadosti o zistenie osobnych udajov v ktoromkolvek obchodnom mieste RM-S. Uvedene sluzby su platne podla platneho cennika RM-S. Ak majitel dlhopisu FNM nepozna svojho obchodneho partnera, zadanim pokynu na predaj pozaduje od RM-S sprostredkovanie tzv. anonymneho obchodu. Momentalne je priemerna cena dlhopisu FNM na trhu RM-S asi 8000 korun. RM-S v sucasnosti ponuka obchodovanie v realnom case, a teda klient pozna vysledok pokynu hned po jeho podani. Penazne vysporiadanie sa realizuje na zaklade poziadavky klienta definovanej v pokyne a to bud na vlastny ucet klienta v ktorejkolvek banke, alebo avizom cez Slovensku sporitelnu. Pri priamom obchodovani sa predavajuci a kupujuci vzajomne poznaju a maju vopred dohodnute podmienky obchodu. V tomto pripade sa podava vzdy dvojica pokynov - P pokyn (predaj) a K pokyn (kupa), ktore sa po uspesnej validacii zaobchodovane. Validacia je kontrola, pri ktorej sa zistuje, ci ma predavajuci na majetkovom ucte v Stredisku cennych papierov SCP volny dlhopis FNM a na strane kupujuceho, ci zlozil na Jumbo ucet v Slovenskej sporitelni prislusny financny obnos.
Blokovany dlhopis FNM moze mat majitel dlhopisu z dovodu blokacie obchodnikom s cennymi papiermi, ktoremu dal plnu moc na tento ukon majitel dlhopisu FNM pri podpisani obstaravatelskej zmluvy. Dlhopis moze byt blokovany SCP a to pripisanim na tzv. technologicky ucet. Aby majitel dlhopisu FNM mohol s takto blokovanym dlhopisom disponovat, treba vykonat harmonizaciu. O uvedenu sluzbu je mozne poziadat v ktoromkolvek OM RMS-S, resp. v expoziturach Strediska cennych papierov.

h0012c.jpg (13485 bytes) V dnoch 15. a 16. marca navstivili Brezniansky okres holandski priatelia, aby prekonzultovali pokracovanie a druhu fazu projektu Zmena. Prijal ich primator (na snimke Viktora Sajgalika) a prednosta okresneho uradu, kde sa dohodli na rozhovoroch s predstavitelmi univerzit. Na porade so slovenskymi expertmi hovorili hlavne o obsahovom zamerani tohto projektu. Skupina je uz znama ako aktivne zdruzenie pedagogov, ktore s pomocou holandskych lektorov pomaha ucitelom hladat optimalne cesty vychovy ziakov a studentov k slobode, zodpovednosti, kritickosti a samostatnosti a tym i k vlastnej slobode a tvorivosti.

 

Z marcoveho zapisnika mestskej policie vyberame

Zbili ho
I. B. z Brezna 3. marca oznamil, ze ho desat minut pred osmou vecer pri Labuzniku zbili niekolki muzi a dvoch z nich identifikoval. Zranenia, ktore mu sposobili, si vyziadali nemocnicne osetrenie.

Prichyteni pri kradeziach
V potravinach Televizor 1. marca o osmej rano prichytili A. P. z Brezna, ktory tu ukradol tovar dovedna za 111,60 koruny. O siedmej rano 4. marca tu vycinal O. V. z Podbrezovej, ktory uchmatol maslo za 31,40. V obchodnom dome 3. marca pred 13. hodinou kradla Z. M. z Cierneho Balogu, ktora si chcela bez zaplatenia odniest tovar za 59,60. Desiateho marca po 17. hodine tu pastetu za 9,90 ukradol M. P. z Cierneho Balogu. Na sunkovu penu za 16 korun v potravinach U Jaroslavy na sidlisku Zapad sa ulakomila N. O. z Brezna. Vsetci zaplatili blokove pokuty.

Skinhedi v byte
P. E. z Brezna prisiel 5. marca oznamit, ze im do bytu vtrhli "skini" a zbili ich. Hliadka po overeni situacie pripad oznamila Policajnemu zboru pre podozrenie z trestneho cinu porusovania domovej slobody a ublizenia na zdravi.

Prisli na skusy?
Siedmeho marca zaznamenali niekolko hlaseni kradezi tovaru i penazeniek, ktorych sa v niektorych obchodoch dopustili dve zeny hovoriace po madarsky.

"Drahe" snezienky
Pred obchodnym domom 7. marca T. B. z Velkeho Cetina predaval snezienky. Nemal vsak potrebne povolenia, a tak skoncil v odbore zivotneho prostredia okresneho uradu, kde musel zaplatit pokutu.

Odvazali opiteho
Pred pol piatou popoludni neznamy hlas zavolal policajnu hliadku, ze pred cinziakom na Krculovej ulici lezi nevladny opity muz. Hliadka ho odviezla domov, ale nebol to lacny odvoz, pretoze islo o zneuzitie hliadky, na druhyv den musel zaplatit.

Bude tam poriadok?
O desiatej predpoludnim 9. marca preverovali staznosti na neporiadok na Kuzmanyho ulici. Hlasenie bolo opodstatnene - spina a neporiadok, o ich odstranenie sa musia postarat obyvatelia tejto ulice. Ak nenastane naprava, cakaju ich konkretne postihy.

Nema na poplatok?
Desiateho marca o pol osmej rano hliadka prichytila S. O. pri vysypani odpadu do kontajnera pri starom cintorine, ktory je urceny na smeti z cintorina. Stalo ho to pokutu.

Nenapravitelny
Tasku s nakupom v hodnote 1000 korun z mliecneho baru na Razusovej ulici ukradol zamestnankyni muz, ktoreho spoznala. Na druhy den ho chytili v restauracii Pod branou a onedlho na to uz kradol v obchodnom dome.

Kradla ako straka
Predpoludnim 13. marca privolali hliadku do potravin na namesti, kde pri drobnej kradezi pristihli L. F. z Lucenca. Po predvedeni u nej nasli aj bielizen, ktoru ukradla na Razusovej ulici. Pripad mal dohru na Policajnom zbore.

Pomoze nam to?

Aj negativna reklama je reklama. Hviezdy a hviezdicky zapadneho soubiznisu pri poklese svojej ziarivosti toto tvrdenie casto, a casto so skvelym ucinkom, vyuzivaju. Aj skandal je prostriedok, ako sa dostat spat do centra diania, zaujmu, do medii a do milionov mysli (a mozno penazeniek).
Kvalitne strategie zo Zapadu si z casu na cas najdu svojich nositelov i u nas. Richard si vsak zvolil zvlastny sposob opatovneho zviditelnenia. Drogy. Vela sa o nich hovori, nuz sa bude aj o nom.
Vela sa o nich hovori. Hovorit o drogach, odsudzovat ich, upozornovat na nebezpecenstva s nimi spojene, vystrihat, zakazovat je totiz ovela jednoduchsie a lahsie, nez venovat sa vlastnym detom - ich radostiam, problemom, zaujmom, vztahom ... - ich svetu, ba dokonca je to jednoduchsie, nez venovat sa svojim vlastnym vztahom, zaujmom, problemom, radostiam. A mozno najlepsie sa o nich hovori pri pohari piva ci s cigaretkou.
Obavam sa ale, ze udrziavanim drogovych polemik v centre pozornosti sa nam nepodari znizit zaujem o drogu, tym menej u deti a mladeze. Reklama je totiz nesmierne silny prostriedok ako sa dostat do penazeniek, a ... - aj negativna reklama je reklama.

Jano Milan,
Centrum vychovnej a psycholigickej prevencie

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT