21. MAREC 2000 Strana 7

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Vyberame zo spravy o stave mesta, ktoru predniesol primator mesta na ostatnom mestskom zastupitelstve

Financna situacia
Je najdolezitejsi faktor zivota rodiny, firmy, ale aj mesta. Na jej aktivach a pasivach je postaveny cely chod. V tejto casti spravy sa nebudeme zaoberat detailami, budu predmetom auditorskej spravy a zaverecneho uctu. Pre ozivenie pamati len zopakujeme, ze pre rok 1999 bol rozpocet schvaleny takto: povodne rozpoctove prijmy 89 849 000 korun, skutocne prijmy 107 627 045,99 koruny, mimorozpoctove prijmy 17 736 948,50 koruny, povodne rozpoctovane vydavky 85 331 000 korun, skutocne vydavky 95 368 460,32 koruny, prebytok 12 258 585,67 koruny. Tu treba poznamenat, ze podstatnu cast prebytku tvori 11-milionovy terminovany vklad zo zrusenych obligacii.
Z mimorozpoctovych prijmov treba spomenut: * 13 844 000 korun KBV ZS Mazornikovo * 155 200 korun sponzori, reklama * 30 000 korun MS vystava a dalsie * 790 000 korun plynofikacia * 2 638 000 korun povoden. Vydavky na verejnoprospesne sluzby - fransfer pre technicke sluzby mestske kulturne stredisko, mestsky sportovy klub - spolu cinia 25 840 000 korun, co je dalsich 27,1 percenta zo skutocnych vydavkov, a tak na ostatne funkcie mesta, vratane rozvoja, zostava 47 710 000 korun, vratane investicneho rozvoja, z coho je ucelova dotacia 14 603 550,90 koruny len na KBV a plynofikaciu.
Mesto Brezno je v tychto zdruzeniach: * ZMOS so zastupenim v predsednictve, rade * R-ZMOS-HSRu * Ekolog - zaujmove zdruzenie na prevadzkovanie skladky tuheho komunalneho odpadu * Zdruzenie historickych miest.
Sprava o stave majetku
Stav majetku podla vysledkov inventarizacie za cele hospodarstvo mesta Brezna, vratane pohladavok a zavazkov, je 1 215 533 296 korun. Celkovy stav majetku s jednotlivym rozclenenim inventarizacie podla prispevkovych organizacii a spolocnosti s rucenim obmedzenym, ako aj mesta na evidenciu majetku, zavazkov a penaznych prostriedkov, bude podrobne spracovany v sprave o vysledku inventarizacie majetku mesta Brezna.
Mozno konstatovat, ze majetok mesta v roku 1999 vzrastol o 22 171 851 korun, napriek ubytku z predaja bytov za 45 milionov korun.
Investicna vystavba a udrzba majetku
A/ Realizacia stavieb a udrzby v roku 1999
Aj napriek problemom so zabezpecovanim financovania rozvoja mesta na useku investicnej vystavby, bolo v roku 1999 realizovanych niekolko akcii, z ktorych spomeniem niektore:
1. Plynofikacia - Cesta osloboditelov, Brezno. Tato stavba bola pokracovanim plynofikacie zacatej v roku 1996. Pre vzniknute problemy s financnymi prostriedkami z fondu zivotneho prostredia sme s plynofikaciou Cesty osloboditelov pokracovali v roku 1999. Bol vybudovany rozvod v dlzke 2118 bm a 190 bm verejnych casti pripojok. Teda v roku 1999 bolo prestavanych 3 259 664 korun a od zaciatku stavby 5 863 664 korun. Vsetky uvedene dlzky plynovodov boli skolaudovane a uvedene do trvalej prevadzky. Na spolocnom rokovani 24. septembra bolo dohodnute, ze investorstvo na dokoncenie prevezme SPP OZ Zvolen v termine od aprila do septembra 2000.
2. Dostavba 28 tried Zakladnej skoly, vratane technickej vybavenosti, tretia stavba Mazornikovo - Brezno. Ako vsetci vieme, prveho septembra 1998 sa zacalo vyucovanie v novom osemtriednom pavilone v Zakladnej skole na Mazornikove. Kedze areal nebol dokonceny, bolo snahou mesta Brezna dokoncit ho jednak z pohladu vytvorenia podmienok na vyuzitie volneho casu a vyucovanie pre ziakov ZS, ale aj pre ostatnych obcanov nasho najvacsieho sidliska dokoncit areal podla povodneho projektu. Cez rozne rokovania na ministerstve financii a skolstva mesto Brezno dostalo pre rok 1999 z dotacie MF 10 milionov korun a 3,3 miliona korun zo statnych loterii. Aj napriek prestavaniu tejto sumy stavba nebola dokoncena, pretoze v priebehu roka 1999 doslo k zvyseniu DPH zo 6 na 10 percent, zvysila sa CU 1998 - 1999 a stavba si vyziadala viac prace. Na tieto prace a dokoncenie arealu treba este 5,8 miliona korun, ktore su predbezne prislubene a cely areal skoly, vratane technickej vybavenosti, bude v roku 2000 za predpokladu prisunu financii dokonceny. Po dokonceni bude stavba odovzdana do vlastnictva Okresneho uradu v Brezne.
3. Stavebne upravy na budove M. R. Stefanika 3, Brezno. Prvoradym cielom pri tejto stavbe bola obnova fasady do povodneho vyrazu na zaklade nariadenia pamiatkarov a OU Brezno. Prace boli zabezpecene od oktobra do februara 2000. Financovanie z vlastnych a zdruzenych prostriedkov od najomnikov
4. Synogoga Brezno. V roku 1999 boli zabezpecene stolarske prace - vyroba a montaz zabradlia s povrchovou upravou s pozlatenym ornamentom na balkone a palubove podlahy. So zachranou a obnovou tejto pamiatky bude pokracovat podla pridelenia a mnozstva financnych prostriedkov. Financovanie bude dalej zabezpecene z vlastnych prostriedkov, z dotacii statneho fondu kultury, zdruzenych prostriedkov.
5. Pomnik SNP Dumbier. Bol pri prilezitosti 54. vyrocia SNP zrekonstruovany s pomocou financnej dotacie z Krajskeho uradu Banska Bystrica.
6. GO MK Mazornikovo - Brezno. Na miestnej komunikacii boli zabezpecene od septembra do oktobra 1999 prace na oprave vymytych podkladovych betonov, padnutych sacht a vyburanych obrubnikov, sposobenych povodnami v roku 1999, cez technicke sluzby mesta a bola vykonana zivicna uprava miestnych komunikacii od kostola ponad skolu po otocku SAD. Na udrzbu a opravu nebytovych priestorov, ktore su prenajate, bolo v roku 1999 vynalozenych 146 723 korun.
(Pokracovanie)

Civilna ochrana informuje

Kurz instruktorov civilnej ochrany
V zmysle § 2 ods. 4, vyhlasky MV SR cislo 303/1996 Z. z. na zabezpecovanie pripravy na civilnu ochranu v zneni neskorsich predpisov su na stupni okresneho uradu vytvarane strediska pripravy CO okresu. Ich cinnost zabezpecuje zbor zlozeny z vybranych instruktorov verejnopravnych institucii s humanitnym zameranim, profesionalnych pracovnikov CO, pravnickych osob a clenov zachranarskych organizacii, ktory je urceny na vykonavanie pripravy obyvatelstva na sebaochranu a vzajomnu pomoc, pripravu stabov a odbornych jednotiek CO.
V dnoch 6. az 10. marca Vzdelavaci a technicky ustav civilnej ochrany v Slovenskej Lupci vykonal v Okresnom urade v Brezne kurz instruktorov CO pre pripravu obyvatelstva na sebaochranu a vzajomnu pomoc a pre pripravu jednotiek CO. Kurz bol urceny vybranym zamestnancom z objektov a obci okresu, ktori budu vykonavat cinnost instruktorov CO na uzemi Breznianskeho okresu. Cielom kurzu bolo pripravit posluchacov v oblasti civilnej ochrany tak, aby zvladli zakladne poziadavky pre organizovanie a vykonavanie pripravy na CO.
Rozvrh zamestnania tvorili rozne temy s problematikou civilnej ochrany obyvatelstva. Zacinalo sa pravnymi normami CO, cez analyzu uzemia, varovanie obyvatelstva, az po individualnu a kolektivnu ochranu obyvatelstva. Nalezita pozornost bola venovana jednotlivym etapam zachrannych, lokalizacnych a likvidacnych prac (ZLLP), zasadam vykonavania ZLLP a spracovaniu prikazov na jednotlivych stupnoch riadenia ZLLP. Doraz bol polozeny hlavne na miesto, ulohu instruktora a organizaciu priebehu zamestnania. Pre hladky priebeh zamestnania odbor CO obyvatelstva okresneho uradu vytvoril dobre materialno-technicke zabezpecenie.
Po narocnej tyzdennej teoretickej priprave, trinast posluchacov kurzu vykonalo ustne zaverecne skusky pred trojclennou komisiou. Riaditel odboru vzdelavania a pripravy vo VTU CO Slovenska Lupca Dusan Veselovsky ako predseda komisie odovzdal na zaver osvedcenia o absolvovani kurzu. Osvedcenie opravnuje vykonavat funkciu instruktora CO v obdobi troch rokov.

Vladimir Mesiarkin,
odbor CO obyvatelstva,
Okresneho uradu v Brezne

KNIZNE NOVINKY

Par slov o knihe pre zeny
Po zahadnej zemskej katastrofe sa ocitnu v akomsi vazeni iba same zeny - a medzi nimi dievca, co nepoznalo muzov... "Mala" pocuva rozhovory pokracovateliek dnesnej civilizacie a podla ich rozpravania sa usiluje pochopit ludsky zivot. Jej otazky smeruju k jeho podstate, ktora sa akymisi cudnymi zakonmi straca a s tym zanika aj vnimanie toho, co je na svete nevinne a pekne.
Prekladom romanu Jacqueline Harpmanovej Ja, co som nepoznala muzov sa u nas predstavuje sucasna belgicka literatura, vazna autorka i nanajvys vazna a aktualna tema.

 Horehronske muzeum v Brezne
Uz styri desatrocia je Horehronske muzeum zrkadlom historie Brezna a okolia. Za jeho murmi oziva kultura i ludove tradicie. Aspon na okamih tu zazijeme atmosferu horehronskej dediny s typickymi krojmi a vyrobkami ludovych remeselnikov. Niekolkymi krokmi po chodbach muzea prejdeme vyvojom nasho mesta.
Dlhodobe usilie breznianskych ucitelov a predstavitelov mesta bolo odmenene zalozenim muzea v roku 1960. Ich povodnym zamerom bolo vytvorenie literarneho muzea. Az v sedemdesiatych rokoch ziskalo charakter vlastivedneho muzea, v ktorom ho pozname dodnes.
Okrem roznorodych vystav spristupnuje navstevnikom celorocnu prehliadku dvoch expozicii. Narodopisna expozicia Zivot a kultura ludu na Horehroni obsahuje zakladne prejavy materialnej ludovej kultury Horehronia. Historicka expozicia pod nazvom Brezno v premenach casu priblizuje vznik, vyvoj a podoby mesta do roku 1918.
Od 2. marca je pre verejnost otvorena vystava Caro a krasa dreva. Tvorbu Mariana Miklosa a Pavla Duriancika si mozete pozriet na Namesti gen. M. R. Stefanika 13 (mestiansky dom) do 31. marca.

Zuzana Weisenpacherova


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT