21. MAREC 2000 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

"Dost bolo upadku, nasim cielom je rozvoj"

Rezort polnohospodarstva v ostatnych rokoch dosiahol na Slovensku asi najhorsie ekonomicke ukazovatele, ale zacina upadat aj vyroba po kvalitativnej i kvantitativnej stranke. Zvlast kriticka situacia panuje v Breznianskom okrese, a preto zastupcovia tohto rezortu (Polnoprodukt Cierny Balog, Agrohelp Helpa, polnohospodarske druzstva Pohorela, Benus, Agrojas Jasenie, Hydinaren Zamostie, Ovena, a. s., Martin - vysunute pracovisko Zavadka nad Hronom) prijali 9. marca pozvanie na Krajsky informacny den do Banskej Bystrice, o ktorom nam porozpraval predseda Regionalnej polnohospodarskej a potravinarskej komory okresov Banska Bystrica a Brezno a moderator tohto podujatia Ing. Michal Sedivy:

- Krajske informacne dni zorganizovalo Ministerstvo podohospodarstva SR spolu so Slovenskou polnohospodarskou a potravinarskou komorou s cielom zvysit informovanost pracovnikov na koncovke. Na podujati sa zucastnilo zhruba dvesto vrcholovych manazerov kraja Banska Bystrica, teda zastupcovia polnohospodarskych druzstiev, spolocnosti s rucenim obmedzenym, potravinarskych podnikov a vsetkych subjektov, ktore poskytuju sluzby v polnohospodarstve alebo hospodaria na pode.
"Bol by som rad, keby ste slovne logo - Dost bolo upadku, nasim cielom je rozvoj - prijali za svoje aj vy a keby sa stalo spolocnym celorezortnym heslom pre tento i dalsie roky", vyzval minister Pavol Koncos ucastnikov stretnutia. Medzi rozvojove paky zahrnul aj prisnejsiu kontrolu plnenia dotacnych podmienok v zaujme ucelnejsieho vyuzivania subvencnych prostriedkov. Okrem ministra s prispevkom o transfomacii verejnej spravy vystupil veduci Uradu ministrestva podohospodarstva Ing. Jan Variju. Riaditel Slovenskej polnohospodarskej a potravinarskej komory Ing. Emil Dufala zdoraznil, ze v sucasnosti priemerna mzda pracovnika v polnohospodarstve dosahuje len 76 percent priemernej mzdy v narodnom hospodarstve a pocet pracovnikov poklesol asi na 95 tisic. Generalny riaditel sekcie podohospodarskej politiky a rozpoctu Doc. Ing. Peter Serences, PhDr. sa zaoberal ekonomickou situaciou polnohospodarstva a informoval o dotacnych tituloch, ktore budu preferovane v tomto roku, na technologie bude poskytnutych zhruba 925 milionov korun, kde rozhodujuce slovo budu mat riaditelia regionalnych odborov. Generalny riaditel sekcie polnohospodarstva a potravinarstva Ing. Vincent Biros hovoril o rozvoji rastlinnej a zivocisnej vyroby, o tom, ze by sme mali zacat konecne chovat hovadzi dobytok a osipane, ktore nam davaju dobry uzitok a pestovat uznane osiva a sadiva, pretoze dochadza k obrovskej degeneracii. Generalny riaditel pravnej sekcie JUDr. Gaisbacher priblizil legislativne procesy, ktore nas cakaju v tomto roku a v buducnosti. Cim skor sa vysporiadaju vlastnicke vztahy pody, tym bude vacsia moznost zahranicnych investicii. Rozvoj vidieka, agroturistiky a realizacia programu SAPARD tvorili obsah vystupenia generalneho riaditela sekcie strukturalnej politiky a rozvoja vidieka Ing. Vadim Haraja. Aj v nasich podmiekach su niektore lokality velmi zaujimave pre turistov, v rokoch 1998/99 uz boli poskytnute prostriedky v objeme asi 5 milionov korun na podporu vidieckej agroturistiky v Zavadke nad Hronom a v Telgarte. Pripravene su uz dalsie programy a vela sa caka od programu SAPARD, ktory by mal pomoct zvyseniu investicii do agroturistiky v nasom regione. Velmi dolezitym odvetvim v rezorte polnohospodarstva su statne fondy, sluziace na podporu polnohospodarstva. V tejto casti vystupili vsetci traja riaditelia dolezitych fondov: riaditel Statneho fondu trhovej regulacie Ing. Jaromir Kosin, riaditel Statneho podporneho fondu polnohospodarstva a potravinarstva RSDr. Zoltan Varga a riaditel Statneho fondu ochrany a zveladovania polnohospodarskeho podneho fondu Ing. Jan Svetlik.
Nazor polnohospodarov na usporiadanie takychto informacnych dni je pozitivny a povazovali by za velmi dobre, keby sa mohli stretnut s najvyssimi predstavitelmi rezortu polnohospodarstva a potravinarstva aspon dvakrat v roku. Skoncili sme o osemnastej hodine a dovtedy nikto zo saly neodisiel, co hovori za vela.

Plusy a minusy Hviezdoslavovho Kubina

Vo stvrtok 16. marca sa v priestoroch breznianskeho gymnazia uskutocnilo okresne kolo umeleckeho prednesu poezie a prozy stvrtej kategorie. To znamena, ze svoje umelecke prednesy prezentovali stredoskolaci.
Je potesitelne, ze v porovnani s minulym rocnikom sa zvysil pocet recitatorov. Pretrvavajucim problemom je dramaturgia prednesov. Vyber textu urcuje charakter celeho vystupenia, je vyjadrenim recitatorovej osobnej vypovede. Je teda na skodu veci, ked mladez siaha po literature len kratko pred triednym ci skolskym kolom a kvalitne texty ostavaju pre nich neobjavene. Odborna porota nemala za ulohu urcit ocenenia, urcila vsak postupujucich na regionalne kolo umeleckeho prednesu, ktore bude 12. aprila v Banskej Bystrici.
Kto teda bude reprezentovat nas okres? V umeleckom prednese poezie Janka Bubelinyova a Zuzana Mikolajova z obchodnej akademie, Magdalena Dzurmanova zo SOU Podbrezova, Jana Oravcova a Eva Bakova z gymnazia. Postupujucimi recitatorkami kategorie umeleckeho prednesu a prozy su: Katarina Nemcova z gymnazia, Martina Pavlusova z hotelovej akademie, Katarina Zemkova a Lenka Holubekova z Dievcenskej odbornej skoly Piesok.
Organizacia podujatia sa po niekolkych rokoch vratila do breznianskeho gymnazia. Mozno len skonstatovat, ze zvladlo realizaciu podujatia na vybornu. Reprezentantom Breznianskeho okresu drzime palce.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT