Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

16

18. APRIL  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

NABYTOK

Vyrobna firma LOMI ponuka nabytok za vyrobne ceny:
- celocalunenu manzelsku postel od 8800
- valandu s uloznym priestorom od 2990
- kompletnu spalnu od 15 700
- obyvaciu stenu s. 3,2 m od 12 990
Adresa: Dom textilu, Nam. SNP 20, B. Bystrica, tel.: 088/4152106.
Nakupujte za vyrobne ceny, usetrite az 20% penaznych prostriedkov.

h0016f.jpg (12213 bytes)

Na pomoc Ciernohronskej zeleznicke. Takyto nazov niesla seria koncertov organizovanych na jej zachranu. Tym poslednym bol koncert Spevackeho zboru mesta Brezna, ktory si k "zachrane zeleznicky " prizval Miesany spevacky zbor z Bydgoszci (Polsko), Komorny spevacky zbor z Hradca Kralove (Ceska republika), ale i ziakov a pedagogov Zakladnej umeleckej skoly v Brezne. Koncert dosiahol vyssi moralny ako financny efekt.

Za krasneho slnecneho pocasia sa v nedelu 16. aprila na namesti v Brezne predstavili s tradicnym ludovym divadlom pod nazvom Vynasanie Moreny clenovia detskeho folklorneho suboru Stastne detstvo. Svojim ocarujucim spevom a tancom ozivili ludove tradicie a zvyky na Horehroni pocas jarnych sviatkov. Po vystupeni sa v sprievode odobrali ku Hronu, kde studenu zimu v podobe Moreny utopili. Na zaver programu si mladi folkloristi s chutou a s radostou este raz zanotili. Divaci sa im za pekne prezite popoludnie odmenili srdecnym potleskom.

h0016d.jpg (24565 bytes)

"Prezetovali sme svoju silu"
V dnoch 12. a 13. aprila sa v bratislavskom Istropolise uskutocnil jubilejny X. snem Zdruzenia miest a obci Slovenska (ZMOS). Tato rganizacia, ktora je rovnocennym suverennym partnerom vlady a prakticky predlzenou rukou obcana republiky, zdruzuje viac ako 95 percent obci a miest Slovenska. Jedneho z ucastnikov tohto vrcholneho snemovania, primatora Brezna a predsedu Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria Ing. Vladimira Fasku, sme poziadali o rozhovor:

o Kto z nasho regionu sa zucastnil na tomto sneme?
- Predovsetkym musim povedat, ze hostom X. snemu z nasho regionu bola Anna Mazurova ako byvala clenka prveho predsednictva ZMOS z roku 1990. Okrem funkcionarov, ktori su clenmi predsednictva, rady, pripadne odbornych komisii, sa zucastnili starostovia a starostky: Ing. Peter Baliak z Bravacova, Ing. Tatiana Contofalska z Predajnej, Ing. Anna Zvarova z Nemeckej, Igor Nemky z Hronca, Jan Turosik z Bacucha, Dusan Adamek z Pohronskej Polhory, tajomnicka Maria Pohancanikova, clen kontrolnej a reviznej komisie Frantisek Durcenka, clen odbornej sekcie informatiky Jozef Fillo, namiesto choreho starostu Valaskej a clena energetickej komisie PaedDr. Dusana Sliacana bol nahradnik Ladislav Pancik z Osrblia, clenka rady Maria Betakova a ja ako clen predsednictva a rady. Na snem okrem clenov organov ZMOS pozvali kazdeho piateho starostu (kluc jedna ku piatim). Zo 124 primatorov sa ich zucastnilo 86, t.j. 69,3 percenta a z pozvanych 608 starostov prislo 532, t. j. 87,5 percenta. Zo 732 delgatov bolo pritomnych 618, t. j. 84,4 percenta. Delegati z nasho regionalneho zdruzenia sa po obidva dni aktivne zapajali do rokovania snemu, za co im patri podakovanie.

o Velkym prinosom a hlavne prejavom respektovania ZMOS bola urcite ucast najvyssich predstavitelov statu, vlady a parlamentu ...
- Ano, na uvodnej casti snemu sa zucastnil prezident republiky Rudolf Schuster, predseda NR SR Jozef Migas a predseda vlady Mikulas Dzurinda. Ministrov, statnych tajomnikov, clenov diplomatickeho zboru nebudem menovat, skratka obsadenie snemu bolo vrcholove. Nebolo vrcholove iba v otvaracej a slavnostnej casti, ale aj v druhy den rokovania, kedy s velmi zaujimavym prispevkom vystupil minister zivotneho prostredia Laszlo Miklosz, ktory poukazal na tazkosti s kvalitou vody, s kvalitou a s potrebou odkanalizovania a cisticiek. Zdoraznil, ze problemy su na celom uzemi Slovenska, ale vsetko sa odrazu riesit neda. Velmi zaujimavy prispevok mala aj ministerka financii Brigita Schmognerova, ktora rozobrala celkovu situaciu v tvorbe rozpoctu na roky 2000 - 2002 z pohladu danovych odvodov a povinnosti i z hladiska rekonstrukcie a modernizacie verejnej spravy. Zamerala sa hlavne na oblast kontroly, kde nas povzbudila, aby sme sami iniciovali kontrolu a aby pouzivanie financii bolo deklarovane atestom. Spristupnila nam aj predstavu ministerstva financii o dvoch etapach postupu prenesenych kompetencii a spolu s tym aj financii pri modernizacii verejnej spravy. Prva etapa by suvisela priamo s prenesenim kompetencii na miestnu samospravu, cize na obec a na mesto. Druha etapa by suvisela s ustanovenim velkych uzemnych celkov.

o Dolezitym bodom rokovania mala byt diskusia o koncepcii decentralizacie a modenizacie verejnej spravy, ktoru den predtym schvalila vlada.
- Tu treba zdoraznit, ze predseda vlady vo svojom vystupeni povedal, o com vsetkom vlada rozhodla v utorok na svojom zasadnuti. Hned v stredu rano sa mi podarilo ziskat uznesenie vlady k tejto koncepcii. Sme radi, ze vlada tejto teme venovala velku pozornost a brala do uvahy vsetky pripomienky ZMOS. Prakticky toto uznesenie stanovuje postupne terminy do konca stvrteho, piateho, siesteho mesiaca. Nechcem to teraz rozvadzat, ale uznesenie je podrobne rozpracovane jednak do stanovenia originalnych kompetencii, prenesenych kompetencii, prenosu financii, sustavy potrebnych zmien danovych zakonov, ustavy a vsetkych ostatnych legislativnych uprav.

o Ako teda hodnitite tento jubilejny snem?
- Mozem povedat, ze snem bol svojim sposobom prinosom pre nasu dalsiu cinnost. Prezentovali sme silu ZMOS, ktora vyustila do prijatia Programoveho zamerania ZMOS po X. sneme a do uznesenia. Programove zameranie a uznesenie obsahuje v zjednodusenej forme toto: "Snem uklada organom ZMOS presadzovat poziadavky ZMOS voci vlade a NR SR. Ziada vladu, aby previedla do spravy miest a obci pozemky neznamych vlastnikov a vykonala prevod pozemkov vo vlastnictve statu v katastralnom uzemi obce bezodplatne do vlastnictva obci. Novelizovat nariadenie vlady c. 152/1996 Z. z. o zakladnych sadzbach za odnatie polnohospodarskeho podneho fondu. O vyriesenie nedoplatkov k statom regulovanym cenam tepla a TUV za roky 1997, 1998, 1999 v termine do 30. 6. 2000. Rozhodnut o sposobe navratenia financnych prostriedkov investovanych obcami do zariadeni na rozvod plynu a elektrickej energie, ktore boli bezodplatne prevedene do vlastnictva statu. V navrhu statneho rozpoctu na rok 2001 zohladnit opravnene naroky obci, zvysit podiel obci na republikovych daniach o vysku inflacie v roku 1999 a v prvom polroku 2000 a stabilizovat rozpoctove prijmy obci. Presadzovat schvalenie a realizaciu koncepcie decentralizacie a moderenizacie verejnej spravy a vytvarat podmienky na odovzdanie kompetencii zo statnej spravy na samospravu s dorazom na: pomoc obciam a mestam v procese vytvarania funkcnej siete spolocnych uradovni, doslednu fiskalnu decentralizaciu a ekonomicku stabilitu rozpoctov miest a obci, novelizaciu zakona o obecnom zriadeni v duchu decentralizacie a modernizacie verejnej spravy, aktivnu ucast ZMOS na cinnosti pracovnych skupin pripravujucich vstup Slovenska do Europskej unie. Vytvorenie podmienok pre zriadenie samospravy vyssich uzemnych celkov."


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT