18. APRIL  2000 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Koncepcia decentralizacie a modernizacie verejnej spravy, jednoduchsie povedane presun kompetencii zo statnej spravy na organy miestnej a regionalnej samospravy. Vela sa o nej hovori, pise. Prave v case, ked sme robili tuto anketu, ju schvalovala vlada a den nato prerokuval aj snem Zdruzenia miest a obci Slovenska. Na anketovy mikrofon sme preto nahravali odpovede na otazky: Poculi ste uz o tejto reforme a co si o nej myslite?

S anketovym mikrofonom


"Uz vcera bolo neskoro"

 Jolana Urbanova, dochodkyna, Brezno:

- Nevenujem tomu velku pozornost, ale cosi som uz zacula. Myslim si, ze by to bolo dobre pre ludi z dedin, napriklad kadeco by vybavili doma a nemuseli by tolko platit za cestovne.

Ladislav Marek, vlakveduci, Brezno:

- Pocul som o nej a suhlasil by som s tym. Teraz je to vsetko len na vlade a po decentralizacii by starostovia mali vacsi prehlad. Pre ludi by to bolo vyhodne, lebo by nemuseli tolko chodit po uradoch, vsetko by mali sustredene v jednom celku.

Ivan Skalos, dochodca, Lopej:

- Keby sa o tom len nehovorilo, ale doslo aj k nejakym cinom, aby to malo ucinok. Mohlo by byt. Obcan by nemusel tolko cestovat, vykonna moc by sa priblizila k nemu. Pocuvame o tom uz vela rokov, ale ci to tak bude?

Maria Klacanova, invalidna dochodkyna, Dubova:

- Pocula som o tom. Lepsie by bolo, keby sme mali nieco take v obci, keby sa vsetko zariadovalo v obecnom urade a nemuseli by sme cestovat. Zisli by sa aj nejake obchody, mame len jeden, nakupovat musime na Horehroni.

Neznama pani:

- Este som o tom nepocula. U nas v Predajnej mame dobru starostku, ale keby bolo viacej kompetencii, bolo by to urcite lepsie.

L. V., podnikatel, Brezno:

- Uz vcera bolo neskoro!

Beata Kazarova, vychovavatelka, Jasenie:

- Nepocula som o tom. Viete co, kedze som o tom nepocula, nemozem vam odpovedat, lebo neviem konkretne o co ide.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)


Vzhladom na to, ze i nadalej sa vedie urcitymi ludmi a mediami kampan za zdiskreditovanie mojej osoby a rodiny so snahou negovat vsetko, co sa za uplynule stvorrocne volebne obdobie, ked som bol starostom Pohorelej, urobilo pre obec, pre obcanov, podavam toto vyjadrenie:
Obec som v januari 1995 prevzal so zavazkami (dlhmi) 8,620 miliona korun + penale 2,841 miliona korun, t. j. dovedna 11,461 miliona korun. Boli to nezaplatene faktury za stavebne prace vykonavane v rokoch 1992 - 1994 (televizny kabelovy rozvod, plynovod, COV + kanalizacia, dom smutku). O poskytnutie pomoci v rieseni tychto zavazkov (dlhov) som sa obratil listom v roku 1995 na ministra financii SR, no bezuspesne.
Napriek tymto neziaducim a negativnym zatazeniam obce z minulosti, nevzdal som sa mandatu starostu (co z dnesneho pohladu diskreditacnej kampane voci mojej osobe a mojej rodine mohlo byt bezproblemove), nechcel som sklamat volicov, ktori mi dali doveru a zacal som postupne realizovat volebny program pre roky 1995 - 1998.
Obecne zastupitelstvo obce Pohorela (nie starosta) svojimi uzneseniami v roku 1995 schvalilo uvery od Prvej komunalnej banky Brezno v sume 8 milionov korun a rozhodlo ich pouzit na realizaciu investicnej vystavby v obci - nie na uhradu starych zavazkov (dlhov).

Moje stanovisko

Za styri roky volebneho obdobia: zrealizovala sa rozsiahla plynofikacia obce, vratane domovych pripojok, dokoncila COV, vratane technologickeho zariadenia, bol urobeny kanalizacny zberac a subezne rekonstrukcia hlavnej trasy vodovodu s domovymi pripojkami v dlzke 1300 m, boli vybudovane dve trafostanice NN, bola uskutocnena dodavka, montaz zlozitej stresnej konstrukcie, vratane zakrytia na dome smutku, dalej boli vykonavane rozne prace na komunikaciach, futbalovom ihrisku, klzisku a podobne. V roku 1998 dochadzali Obecnemu uradu Pohorela exekucne prikazy za nezaplatene faktury z rokov 1992 - 1994, cim bolo ohrozene splacanie uveru od PKB Brezno pouziteho na investicnu vystavbu, ako aj cinnost OU Pohorela. Preto na rokovaniach v septembri 1998 v PKB Brezno za ucasti ekonomky a prednostu OU Pohorela bol dohodnuty sposob ochrany pred uz existujucimi exekucnymi prikazmi, vysledkom coho bolo podpisanie notarskej zapisnice v prospech PKB. Vykon exekucneho konania v prospech PKB bol na prvy stvrtrok 1999 dohodnuty v splatkach. Po tomto termine dalsie rokovania s exekutorom a PKB boli uz vecou noveho vedenia obce.
Co sa tyka komunalnych sluzieb, ich zanik sposobili niekolko stotisicove zavazky - dlhy (1992- 1994), ktore tlacili pred sebou, a pohladavky (hlavne za chlieb, vyroba regalov do Rakuska...) boli nedobytne.
Do dnesneho dna nie su vyriesene a uz asi ani nebudu skody na majetku obce, ako to bolo pozadovane este v roku 1993, 1994 na Najvyssi kontrolny urad.
Co sa tyka autobusov - za moje volebne obdobie a az do oktobra 1999 autobusy v obci premavali. S dopravnym podnikom SAD Brezno a odborom dopravy Okresneho uradu v Brezne mal som vzdy tazke rokovania, ale vzdy uspesne v prospech obcanov.
Tymto sa obraciam na ludi, ktori vedu tuto kampan proti mojej osobe, aby realne zhodnotili pracu vykonanu pocas mojho volebneho obdobia a zaroven odporucam, aby riesili problemy predovsetkym v prospech obcanov.
V nicom som sa neobohatil, nic som nesprivatizoval, v nicom nepodnikam. Dal som vsetky svoje sily a schopnosti pre rozvoj obce, pre zlepsenie zivota spoluobcanov.

Ing. Karol Lysina, byvaly starosta obce

 

Este raz o Dni narcisov

.Na 7. april - Den narcisov - nezabudla ani Zakladna skola na Pionierskej 2 v Brezne. Skola, cakatel do europskej siete skol zapojenych do projektu Zdrava skola, prispela do fondu nadacie Liga proti rakovine sumou 5145 korun. Ziaci, ucitelia a zamestnanci skoly podporili dolezity projekt pripnutim si symbolickych zltych narcisov - kvetov nadeje - na hrud a demonstrovali tak svoj suhlas s programom nadacie - bojom proti rakovine.
Dakujeme aj rodicom, ktori nepriamo, prostrednictvom deti podporili aktivity Ligy proti rakovine.
Relacia skolskeho rozhlasu vysielana v tento den oboznamila ziakov s rakovinou, pripomenula im dolezitost osvety, prevencie a vyskumu, ktoreho vysledky pomahaju v boji s touto zakernou chorobou a upozornila na dolezitost podpory zdravych ludi, ktori s tymto nadorovym ochorenim bojuju.

...

Marcipan. Dovolila som si vypozicat tento nazov zo slovnika deti, ktore takto premenovali nezny kvietok - narcis. Darovany ci kupeny, vonavy, sladucky, oba maju predsa len cosi spolocne - blizkost lasky, tuzbu, nadej.
Nadej. V uplynulych dnoch sme o nej hovorili nahlas, zial, v spojeni s chorobou. Vyjadrit spolupatricnost i sucit sa podarilo aj detom z Materskej skoly na Nalepkovej 50 v Brezne. Ich ruckami vytvorene narcisy milo a nezne ponukali v skolkarskom "kvetinarstve" vsetkym rodicom. Odmenou im bol urcite pocit sladky ako ten marcipan, usmev na tvarach rodicov, ktorym dakujeme aj za financne prispevky. Tieto si osobne prisla prevziat M. Parobekova z oddelenia vychovy ku zdraviu z Nemocnice s poliklinikou v Brezne.

D. Lestakova...

V piatok 7. aprila nasa skola v Pohronskej Polhore ziarila zltou farbou, pretoze vacsina z nas zareagovala na vyzvu Dna narcisov S ligou proti rakovine nosime kvet ludskosti. A tak sme spolocne dokazali, ze nam nie je lahostajny osud ludi, ktorych postihla tato zakerna choroba a ze si uvedomujeme, ze sa to tyka nas vsetkych.
K pedagogom a ziakom sa pridalo mnozstvo spoluobcanov z Pohronskej Polhory a Michalovej. Oslovili ich hliadky osmakov, ktori sa prikladne zhostili svojej ulohy a z poverenia skoly organizovali Den narcisov v obciach. Dakujeme vsetkym, ktori podla svojho uvazenia prispeli financnou sumou. Ziaci, pracovnici skoly a obcania z obidvoch obci zozbierali 7150 korun.
V mene Ligy proti rakovine dakujeme vsetkym za prispevok ku Dnu narcisov. Vas dar spolocne s darmi tisicok spoluobcanov dava nadej znizit pocet ludi chorych na rakovinu a zmiernit bolest a utrpenie tych, ktorych tato choroba postihla. Znovu sa ukazalo, ze ludia sa pre dobru vec dokazu podelit, aj ked sami nemaju prostriedkov nazvys. Este raz dakujeme za vasu ludskost a dar!

Mgr. L. Albertyova


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT