Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

20

16. MAJ  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Deti detom
Takyto nazov nesie prehliadka detskych folklornych suborov z Breznianskeho okresu, ktora byva kazdy druhy rok sutazna. V nedelu 14. maja sa v Kulturnom dome v Polomke uskutocnil dvadsiaty, tentokrat nesutazny rocnik.

Takmer kazda obec na Horehroni je typicka zaujimavymi ludovymi zvykmi a krasnymi krojmi. O ich uchovanie sa snazia mnohe folklorne subory deti i dospelych, ktore sa pravidelne stretavaju na sutaziach a prehliadkach, aby porovnali vysledky svojej prace a poducili sa.

Zaciatok polomcianskeho stretnutia patril dospelym z domacej folklornej skupiny Brezinky, ktori svojim vystupenim povzbudili mladsich nasledovnikov. Potom uz podium ozilo detskym folklornym suborom Brezinky z Polomky, Radost zo Zavadky nad Hronom, Sumiacanik zo Sumiaca a Mala Kycera z Cierneho Balogu, ktore predviedli hudobno-tanecne pasma zamerane na rozne ludove obycaje. Podla slov Tatiany Knizkovej zo Stredoslovenskeho osvetoveho strediska v Banskej Bystrici, uroven prehliadky bola vysoka a pochvalit treba vsetky subory. Spracovanim choreografie dvoch kalendarnych obycajov, zaujimavym odevom a zodpovedajucou ludovou hudbou uputal domaci subor Brezinky. Uspech zozala tiez ludova hudba Pokosovcov zo Sumiaca. Navstevnici prehliadky ocenili aj hostujuci detsky folklorny subor Cizicek z Tisovca, ktory prisiel pozdravit svojich horehronskych kamaratov.

 

Pokojny vikend

V uplynulych dnoch zilo svetovym hokejovym sampionatom cele Slovensko a mozno, ze aj zlodeji, pretoze vikend podla situacnych sprav Okresneho riaditelstva PZ v Brezne bol pomerne pokojny. V noci na 12. maja zaznamenali vlamanie do Volkswagenu Sharon, ktory bol zaparkovany na Hradbach v Brezne. Zlodej z auta ukradol autoradio Pioneer a znak z prednej masky. Kradezou vznikla firme Hronstav 01, spol. s r. o., skoda dovedna za 32 000 korun. Nemile prekvapenie cakalo 13. maja po prichode do chaty na Jasienku v Jarabej jej majitela B. P. z Brezna. Sedemnasttisickorunovu skodu mu totiz sposobil vlamac, ktory si so sebou odniesol kavovar Moulinex, radiomagnetofon Sony a mikrovlnnu ruru Molinex.

 

NABYTOK

Vyrobna firma LOMI ponuka nabytok za vyrobne ceny:

- celocalunenu manzelsku postel od 8800
- valandu s uloznym priestorom od 2990
- kompletnu spalnu od 15 700
- obyvaciu stenu s. 3,2 m od 12 990

Adresa: Dom textilu, Nam. SNP 20, B. Bystrica, tel.: 088/4152106.
Nakupujte za vyrobne ceny, usetrite az 20% penaznych prostriedkov.

 

Cesta k spokojnosti majitelov aut
Mestske zastupitelstvo na ostatnom zasadnuti schvalilo lokality na vystavbu hromadnych garazi na pozemkoch Brezna a ulozilo veducemu oddelenia zivotneho prostredia a vystavby metskeho uradu Ing. Stefanovi Murinovi a architektovi mesta Ing. Janovi Kralikovi vypracovat zavazne stanovisko mesta k investicnemu zameru, aby sa mohli zacat prace na priprave stavieb v schvalenych lokalitach. Na to, o ktore lokality ide a kolko novych garazi bude postavenych, sme sa opytali Ing. Stefana Murina:
- Poslanci v sulade so zavaznymi regulativami uzemneho planu sidelneho utvaru Brezno schvalili postavenie hromadnych garazi za obytnym blokom na Ulici CSA - zo Sekurisovej ulice (za vojenskou posadkovou ubytovnou) a na sidlisku Zapad - SLN (pri byvalom bitunku). O vystavbu garazi na Sekurisovej ulici prejavili zaujem firma Kovacik, spol. s r.o. a firma Stavokov, s.r.o, obidve z Brezna. V tejto lokalite bude postavenych stodvadsat dvojpodlaznych garazi. Vystavbu podporil suhlasom Urad pre spravu nehnutelneho majetku a vystavbu Ministerstva obrany Slovenskej republiky Banska Bystrica a Vojensky utvar 8261 Brezno. O pripravu a realizaciu garazi v lokalite SLN na parcele c. 687/1 (za bitunkom smerom k toku Hrona), kde je naplanovane postavit dvadsatdva prizemnych garazi, ma zaujem AM-HSV stavebna vyroba Miroslav Andrisek z Predajnej. Tieto lokality doplni dobudovanie sedemdesiatich garazi pripravenych v druhej etape vystavby na Mazornikove medzi Cestou osloboditelov a Budovatelskou ulicou, ktore postavi firma Stavohron, s.r.o., Ing. Alan Ciompa. V prvej etape ich tu bolo zrealizovanych uz sedemdesiatsest. Ak mate este zaujem o garaz, podajte si ziadost v oddeleni zivotneho prostredia a vystavby Mestskeho uradu v Brezne.

 

Dokazali, ze prirodu poznaju
V stredu 10. maja sa v lokalite Bacusska jedlina uskutocnilo Hypericum 2000 - vedomostna sutaz pre deti spojena s pobytom v prirode. Vyhlasovatelom tejto celoslovenskej sutaze je Slovenska agentura zivotneho prostredia. Na Horehroni ju zorganizoval Narodny park Nizke tatry, Narodny park Muranska planina a Obecny urad Bacuch.
h0020a.jpg (24103 bytes)Na sutazi sa zucastnili ziaci deviatich skol, ktori sutazili v dvoch vekovych kategoriach. Vedomosti si vyskusali v poznavani prirodneho prostredia a zaujimavosti Horehronia, v poznavani rastlin, zivocichov a v zasadach ochrany prirody. V kategorii mladsich ziakov spomedzi deviatich zucastnenych druzstiev zvitazili ziaci zo Zakladnej skoly v Pohorelej pred ziakmi zo Sumiaca a z Valaskej. Medzi osmimi druzstvami starsich ziakov najviac vedomosti preukazali skolaci zo Zakladnej skoly v Benusi, na druhom mieste skoncila ZS Pionierska 2 z Brezna a na tretom ZS Pohorela. Prve druzstva ziskali odmenu v podobe tyzdenneho tabora zameraneho na ochranu prirody, na ktorom sa stretnu s vitazmi Hyperica z celeho Slovenska.

Dan Hartansky

 

h0020e.jpg (22036 bytes) Kazdorocne v jarnych mesiacoch sa v evanjelickej cirkvi na Slovensku konaju konfirmacie - prijatie pokrstenych mladych ludi medzi dospelych clenov cirkvi. V Brezne sa slavnost, na ktorej bolo konfirmovanych jedenast konfirmandov, uskutocnila v druhu majovu nedelu.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT