16. MAJ  2000 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

V ostatnom case sa vela hovori o vystavbe golfoveho ihriska na Taloch. Prinesie ozivenie cestovneho ruchu a nove pracovne prilezitosti, alebo maju pravdu ochranari, ktori formou protestov upozornuju na nebezpecenstva s tym suvisiace? Na tieto otazky odpovedali ucastnici nasej ankety:

S anketovym mikrofonom


"Treba zvazit vsetky plusy a minusy"

Marek Gregus, student, Zavadka nad Hronom:
- Este som sice o golfovom ihrisku nepocul, ale ja by som ho schvalil. Paci sa mi tato myslienka.

Katarina Leitnerova, nezamestnana, Brezno:
- Jednoznacne som proti, nici to prostredie. Myslim si, ze by tam mali ostat vsetky tie stromy. Nemyslim si, ze je to spravne. Chodit tam aj tak budu len bohati ludia. Tie peniaze by sa mali radsej investovat na nieco ine, ako na golfove ihrisko.

Zuzana Pavlikova, dochodkyna, Brezno:
- Pokial to neposkodi zivotne prostredie, urcite by to mohlo pritiahnut turistov. V kazdom pripade ale treba brat velky ohlad na zivotne prostredie, hlavne na hnojenie a zalezitosti s tym suvisiace. Ale inak som za golfove ihrisko, ved su vsade vo svete.

Ing. Anton Jursa, uradnik, Brezno:
- Myslim si, ze kazda takato vec prinasa nieco dobre a nieco zle. Pri dodrziavani spravnych podmienok obhospodarovania to bude prinos pre nas region.. Niektori tvrdia, ze ekologia bude velmi poskodena. To sa ale nemusi stat, pretoze v sucasnosti okolo toho robia vzdelani ludia. Takze podla mna to v konecnom dosledku bude prinos, aj ked golf nie je typickym sportom pre tento kraj.

Ing. Juraj Rusnak, nezamestnany, Lopej:
- Veru boli rozne nazory zo strany zelenych, ktore vyvracali dalsie organizacie. Blizsie nepoznam tuto problematiku, zatial som o nej len cital. Tazko mi je posudit, aky to bude mat vplyv na ekologiu, podzemne vody a dalsie nalezitosti, aj ked v tomto odbore som pracoval dost dlhe roky. Na druhej strane pozname situaciu na Horehroni, cize z tohto hladiska by tam boli zrejme aj nejake pracovne miesta. Treba zvazit vsetky plusy a minusy. Ovsem za by jednoznacne hovorilo ozivenie turistickeho ruchu, prilev penazi a jedno z druhym. Vzdy treba vyvazit vsetky klady a vsetky zapory. Ak sa nebude nic robit, pracovne prilezitosti nebudu. Na druhej strane, ak mame nechat svojim potomkom zdevastovanu prirodu, to tiez nie je spravne.

Sona Lackovicova, poistovaci poradca, Brezno:
- Podla mna golfove ihrisko nebude treba. Je tam Tatransky narodny park a ak vyrubu stromy, tak urcite s tym nesuhlasim a uz vobec nie s tym, ze proti ochranarom zasiahla policia. Vyslovene sa mi to nepaci.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Dakujeme...

Dna 27. aprila sa dozil devatdesiatich rokov Jan Mesiarkin z Polomky. Ake bolo velke prekvapenie jubilanta, ked pri tomto zivotnom jubileu mu prisiel zablahozelat a popriat este vela rokov zivota osobne starosta obce Frantisek Durcenka a zastupkyne ZPOZU. Velmi jednoduche, no o to radostnejsie pre obcana obce.

Vdaka vam pan starosta v menej mojho otca za darceky, ale hlavne za vrucne a povzbudive slova. Este raz velmi pekne dakujem.

Syn Vladimir

...

Obcianske zdruzenie ELLIS - vsetka laska malym nepohyblivym v tiesni dakuje vsetkym spoluobcanom za pomoc, ktoru poskytli navstevou beneficneho koncertu Vaclava Hudecka postihnutym detom v nasom okrese, kde vynos zo vstupneho vo vyske 7870 korun bude pouzity na vybudovanie denneho centra pre postihnute deti v Hronci. Zaroven dakuje: Ceskoslovenskemu zdruzeniu pre kulturu 94 Praha, hotelu Arcade Banska Bystrica, MsKS v Brezne, restauracii Brezanka v Brezne, Evanjelickemu farskemu uradu v Brezne, Istrobanke, a.s., expozitura Brezno, Prvej stavebnej sporitelni, a.s., pobocka Brezno, kvetinarstvu Saintpaulia v Brezne, HLP grafik Brezno, HOB, spol. s r. o. v Brezne, Gemerskej mliekarni, s.r.o., prevadzka Brezno, Elene Fatunovej - sukromny velkosklad v Brezne, Belamu, a.s., prevadzka Brezno, Horehronskemu spotrebnemu druzstvu v Brezne, Anne Brvenikovej - Univerzal Valaska, Petrovi Hladajovi - Zelenina a ovocie vo Valaskej, hotelu Dumbier v Brezne za sponzorsku materialnu a financnu pomoc pri zaisteni beneficneho koncertu a recepcie.

Dakujeme vam v mene vsetkych postihnutych deti.

Ivan Kovacik,
tajomnik OZ - ELLIS

 

Co by ste zelali deti svojej mamicke k jej sviatku, z coho by mala mamicka radost?

Deti z IX. triedy Materskej skoly na Ulici 9. maja 53 v Brezne odpovedali takto: Miska H. - splnila som jej zelanie, aby som bola dobra, Marcelka - uvila by som jej vencek z kvetov, Miska Z. - zaspievala by som jej pesnicku, povedala by som jej, ze je dobra, zasadila by som jej kvety, Anicka - dala by som jej vacsiu chladnicku, aby sa tam zmestili vacsie obrazky, ktore som nakreslila, Matusko - kupil by som jej retiazku na ruku alebo urobil koralky z papiera, Kubko S. - prekvapil by som ju pocitacom, Zuzka - nakreslila by som jej kvietky vo vaze, Patko - namaloval by som jej zlatu retiazku a zlaty prsten a aby som bol dobry, Erik - radost by mala, keby som jej dal radio a mobil, Miska K. - vsetko by som jej vycistila a umyla, Dodko - aby som nebol plany, ale poslusny, Zofka - nakreslila by som jej kvietok a kupila sporak na baterky, Kubko K. - aby som ju posluchal, kupil by som jej prsten a korale, Igorko - kupil by som jej pohladnicu a uvil veniec z kvetov.

Stella Kocurova

 

Rodicia sa pytaju kompetentnych
Je to naozaj nutne?
V ramci racionalizacnych opatreni bola vraj nasa Materska skola na Ulici M. Benku v Brezne zrusena s tym, ze budovu prevezme Zakladna skola Mazornikovo. Ako rodicia sme tejto materskej skole dali prednost pred inymi hlavne pre tieto vyhody: je to skola rodinneho typu s dobrou spolupracou rodicov, o com svedci aj nas zaujem o vsetky akcie, krasna zahrada i okolie umoznuje celorocnu spatost s prirodou (korculovanie, lyzovanie, plavanie, turistika ...), skolka je v spadovej oblasti okolia "Stary Mazornik" + romskej osady a co je nezanedbatelne, tato materska skola patri k prvym priekopnikom alternativnej vychovy.

Nemozeme uverit, ze chcete zrusit jedinecnu a zarucene najlepsiu skolku v okoli. My rodicia nesuhlasime, aby nase deti prisli o toto prekrasne prostredie, cistotu dvora, zahrady, ktore im mozu vsetky okolite skolky len zavidiet. Uverit tomu nemozeme aj prave preto, ze v tejto skolke je zohraty kolektiv uciteliek, ktore sa velmi profesionalne staraju o individualny, psychicky a socialno-emocionalny rozvoj nasich deti.

Toto vsetko je aj pre skolstvo velkym prinosom, a preto vas prosime i v mene vsetkych nasich deti, zvazte este vase rozhodnutie. V com vlastne spociva racionalizacia? Kde su dodrzane prava deti, ked budu umiestnene v byvalej kocikarni? O co su nase deti horsie, ako tie, ktore su umiestnene v hociktorej inej materskej skole v Brezne? Preco ti najmensi, ktori sa nevedia branit, musia sa prisposobovat tym velkym?

Stanovisko primatora Brezna Ing. Vladimira Faska

V utorok 9. maja ma pozvali do okresneho uradu na zasadnutie racionalizacnej komisie, kde prednosta okresneho uradu Ing. Jaroslav Demian predlozil navrh na zrusenie dvoch materskych skol, a to na Ulici M. Benku a v Zadnych Halnach. Zmyslom tejto racionalizacie, cize zrusenia skolok ma byt setrenie nakladov vzhladom na to, ze okresny urad nema prostriedky na ich udrzanie. Do Materskej skoly na Ulici M. Benku bola dovazana strava, cize naklady boli velke. Stravu dovazaju prave z materskej skoly, kde ma byt prestahovana vratane pedagogov. Samozrejme, ze som ako predstavitel mesta argumentoval tym, ze treba hladat prostriedky na vychovu mladeze, ze touto cestou sa nemozeme uberat, ale aj tym, aby deti neostali bez vychovy, ved vychova je prvorada. V tomto my ako samosprava viacej robit nemozeme, naviac musim povedat, ze Brezno ako jedno z mala miest na Slovensku ma dva roky samostatnu vlastnu skolku, ktoru sme zriadili prechodom z jasli a je plne vyuzivana.

Druhou otazkou bolo zrusenie Materskej skoly v Zadnych Halnach. Vzhladom na dve peticie, ktore som dostal, jedna bola koncom minuleho roka a druha teraz, a aj vzhladom na dislokaciu tejto skolky, som striktne ziadal, aby tato skolka bola udrzana v povodnych alebo aj vo vacsich paramteroch. Treba si uvedomit, ze ju navstevuju aj romske deti a aj romskych spoluobcanov treba vychovavat uz od zakladov. Prednosta okresneho uradu ma poziadal o dotaciu na udrzanie tejto skolky. Opakujem, mesto ma vlastnu skolku a zatial kompetencie na materske skolky a financie na samospravu nepresli, preto som to odmietol. Podla mojich vedomosti skolka v Zadnych Halnach by mala byt zachovana.

A tak triedy zakladnej skoly v Zadnych Halnach budu po zruseni materskej skoly presunute do jej priestorov na Ulicu M. Benku.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT