16.MAJ 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Nova telocvicna v Zavadke nad Hronom

V piatok 12. maja za ucasti prednostu Krajskeho uradu v Banskej Bystrici Ing. Pavla Seckara, PhD., prednostu Okresneho uradu v Brezne Ing. Jaroslava Demiana a dalsich hosti slavnostne odovzdali do uzivania telocvicnnu pri zakladnej skole. Vystavba telocvicne, ktorej investorom bol okresny urad, zacala v roku 1989 a zrealizovali ju s celkovym nakladom asi 14 000 000 korun.

 

Prevzali pamatne listy

Pri prilezitosti 55. vyrocia ukoncenia II. svetovej vojny a vitazstva nad fasizmom sa vo stvrtok 11. maja v zasadacke Mestskeho kulturneho strediska v Brezne uskutocnilo rozsirene zasadnutie predsednictva OV SZPB, na ktorom sa zucastnili aj prednosta OU Ing. Jaroslav Demian, riaditel OR PZ pplk. Karol Stromajer a nacelnik OVS pplk. Vladimir Murgas. Prerokovali vzajomnu spolupracu a predstavitelia okresnych zloziek prevzali pamatne listy Ustednej rady SZPB za pomoc pri rozvijani tradicii narodnooslobodzovacieho boja a SNP:

Slavik Slovenska 2000

V utorok 9. maja sa v priestoroch Zakladnej skoly na Skolskej ulici v Brezne uskutocnilo okresne kolo sutaze Slavik Slovenska 2000. Dvadsattri spevakov z dvanastich zakladnych skol Breznianskeho okresu sutazilo vo dvoch kategoriach. V I. kategorii (1. - 3. rocnik) si prve miesto odniesla Alenka Simanova (ZS Helpa), druhe Lenka Milanova (ZS Pohorela) a tretie Dominika Simanova (ZS Helpa). Za originalnu interpretaciu piesne porota udelila diplom Martinovi Majerikovi (ZS Dolna Lehota) a Petre Vatamanovej (ZS Skolska, Brezno). V II. kategorii (4. - 6. rocnik) zvitazil Marius Sajgalik (8-rocne Gymnazium Brezno), druha skoncila Martina Kanosova (ZS Pohorela) a tretia Dominika Hyriakova (ZS Helpa). Za originalnu interpretaciu piesne porota udelila diplom Veronike Kucerakovej a Jankovi Gallovi (obaja ZS Skolska, Brezno). Do krajskeho kola postupuju vitazi z obidvoch kategorii. Nahradnikmi su umiestneni na druhom mieste.

V Helpe posvatili poziarnu techniku

Nedela 7. maja bola pre dobrovolny poziarny zbor v Helpe obzvlast slavnostna. Duchovny otec vdp. Jan Gnip celebroval svatu omsu na pocest svateho Floriana. Po nej sa poziarnici spolu s niektorymi obcanmi premiestnili k poziarnej zbrojnici, kde sa uskutocnila posviacka poziarnej techniky (dve cisternove vozidla CAS-25, PPS-12 a PS-8) a vysvatenie poziarnej zbrojnice. Na posviacke sa zucastnilo styridsatpat poziarnikov vo vychadzkovych uniformach a starosta obce Jozef Fillo, prednosta Obecneho uradu v Helpe Ing. Jan Klimko a zastupca Zakladnej skoly v Helpe Jozef Murin. Potom nasledovalo spolocenske posedenie v zasadacke poziarnej zbrojnice.

Telgart v Rakusku

V dnoch 4. az 7. maja sa folklorny subor Telgart zucastnil na hudobnom festivale Europa spieva a tancuje v dolnorakuskom meste Graz v Stajersku, ktory ma dlhorocnu tradiciu. Zajazd sa uskutocnil na pozvanie Slovenskeho institutu a Rakusko-slovenskeho spolku vo Viedni. Hlavnym usporiadatelom bol institut Europacentrum v Grazi.

Bolo to vydarene stvordnove turne, pocas ktoreho telgartske piesne a tance videli a poculi divaci vo Viedni, Grazi, Gleisdorfe a Blumau. Hlavny festivalovy program sa uskutocnil 5. maja v Grazi a niesol sa v znameni oslav 50. vyrocia vzniku Europskej unie. Vecer prijali pozvanie na slavnostnu recepciu, na ktorej sa zucastnili vyznamne osobnosti politickeho, hospodarskeho a kulturneho zivota spolkovej krajiny Stajersko. Aj tu slavnostnu atmosferu podporili piesnami a hudbou.

Cele podujatie malo vysoku uroven, najma po umeleckej stranke, ale aj co sa tyka starostlivosti o subory. Pre Telgartcanov bolo milym prekvapenim aj to, ze su na plagate festivalu medzi dvanastimi hviezdickami Europskej unie. Keby si tak Slovensko mohlo vyspievat a vytancovat cestu do Unie, mozno by ten cas cakania nebol taky dlhy.

Ziaci v poziarnej zbrojnici

Vybor Dobrovolnej poziarnej ochrany vo Valaskej pripravil pri prilezitosti svateho Floriana - patrona poziarnikov - pre ziakov Osobitnej skoly internatnej a Odborneho ucilista vo Valaskej Den otvorenych dveri v poziarnej zbrojnici. Ziaci si so zaujmom prezreli expoziciu v izbe tradicii. Su tam vystavene exponaty z historickeho obdobia az po sucasnost, pisomne dokumenty az po osobnu a vecnu vyzbroj a vystroj poziarnikov. Celou prehliadkou ich slovom a odbornym vykladom sprevadzal clen prezidia DPO SR a dusa celej vystavy Peter Turna. V druhej casti si prezreli techniku a ine technicke pomocky poziarnikov potrebne pre ich cinnost znova od najstarsich az po modernu T 148 CAS 32. Aj tu im poskytli odborny vyklad a niektore sucasti aj prakticky predviedli. Na zvedave otazky dostali ziaci od prednasajucich odborne odpovede a vysvetlenia.

Navstevnikov cela expozicia zaujala a niektori dokonca prejavili zaujem zapojit sa do cinnosti kruzkov mladych poziarnikov alebo dorastu. V plane je este usporiadanie sutaze v kresleni na temu Poziarna ochrana ocami deti. Vsetkym, ktori tuto akciu pripravili, patri podakovanie.

Pavol Zelencik

h0020d.jpg (23452 bytes) V stredu 10. maja uskutocnilo obcianske zdruzenie Trend v Polomke informacne stretnutie s obcanmi k programu malych grantov s nazvom Miesto, kde zijeme. Program financne podporila nadacia ETP-Slovensko, Obecny a farsky urad v Polomke, nefinancne obecny urad a obcianske zdruzenie Trend. O grant do vysky desattisic korun sa moze uchadzat trojclenna skupina osob, ktora sa zucastni na vzdelavacich stretnutiach a predlozi jeden verejno-prospesny projekt pre obcanov Polomky.

 

Co zistila "soika"

V osemnastom a devatnastom tyzdni pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj kontrolovali aj v Breznianskom okrese. V Dubovej v potravinach Petrochemy im v nakupe za 36,30 koruny uctovali viac o dve koruny osemdesiat halierov. Stalo sa tak nedodrzanim hmotnosti Puchovskej salamy. Okrem toho jeden druh tovaru (Podunajska salama) v hodnote 142,50 koruny mal uplynutu lehotu spotreby. V potravinach IBA v Dubovej nakup v hodnote 55 korun predrazili o devatdesiat halierov, ked navazili menej tlacenky. V predaji sa nachadzali styri druhy tovaru (kysla smotana, zemiakovy salat, Pepsi -max, slahacka v spreji) v hodnote 173,20 koruny s uplynulym casom spotreby. V predajni textilu na Ulici CSA v Brezne kontrolori zistili, ze pri styroch druhoch tovaru v hodnote 4663 korun chyba oznacenie symbolom bubnovej susicky a pri jednom z nich symbol chemickeho cistenia. Materialove zlozenie textilnych vyrobkov nebolo uvedene pri dvoch druhoch v hodnote 2067 korun.

Dovedna v kraji skontrolovali 109 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 79 kontrolnych nakupov. Objavili v nich 57 predrazeni, co predstavuje 72,2 percenta. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla tri koruny patdesiat halierov. Na kvalitu a spravnost oznacovania sa zamerali v 61 prevadzkovych jednotkach, kde pre kvalitativne chyby, nedodrzanie casu spotreby a inych informacnych povinnosti pozastavili 374 druhov tovaru za 996 155 korun. V 13 prevadzkovych jednotkach dali prikaz na likvidaciu 36 druhov tovaru nevhodneho na konzum, resp. surovin nevhodnych na pripravu jedal za 3335,40 koruny. Spisali 22 oznameni o zacati spravneho konania a na mieste ulozili 94 blokovych pokut za 67 000 korun.

Opytali sme sa za vas

starostu Valaskej PaedDr. Dusana Sliacana:

* Ako je postarane o labute, ktore sa udomacnili na jazierku vo vasej obci?

- V obci Valaska sa nachadza jazierko, napajane vodou z podzemneho potoka z jaskyne Bystra. Pred niekolkym rokmi boli na jazierko privezene labute z Piestan. Udomacnili sa a toto miesto sa stalo casto navstevovanym domacimi, ale aj cezpolnymi navstevnikmi, najma rodicov s malymi detmi. Ludsky vandalizmus vsak nepozna hranic a jednu z labuti zasiahla skala z ruky neznameho vandala do hlavy tak nestastne, ze uhynula. Bola privezena dalsia labut a dokazom toho, ze si na nove miesto zvykla, je sucasne hniezdenie. Podla vyjadrenia Dr. Valacha z Agentury zivotneho prostredia v Banskej Bystrici, kde sme tuto skutocnost oznamili, bude hniezdenie trvat 30 - 35 dni, a tak prvu malu labut ocakavame okolo 20. - 25. maja. O situacii Dr. Valach informoval aj NAPANT, v posobnosti ktoreho sa jazierko nachadza. Priamemu kontaktu s hniezdiacimi labutami by malo zabranit pletivove oplotenie, ktore urobili dobrovolni ochrancovia prirody Eugen Kardhordo a Ladislav Mataj. Verime, ze pisomne upozornenie "Neruste labute pocas hniezdenia" budu navstevnici tohto pekneho miesta respektovat.

 

pracovnika Krajskeho inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie v Banskej Bystrici Ing. Jozefa Skalaka

* Ako sa branit proti podvodnikom v cestovnych kancelariach?

- Zakladom je vybrat si dobru cestovnu kancelariu. Do uvahy treba zobrat aj cenu, prilis nizka je vsak podozriva. Hlavne musite ziadat, aby vam predlozili vseobecne a zavazne podmienky cestovnej kancelarie. Co je napisane v zmluve medzi klientom a cestovnou kancelariou, to musi platit (napr. ak je tam uvedeny dvojhviezdickovy hotel a vas ubytuju v jednohviezdickovom, je to podnet na reklamaciu a vyziadanie rozdielu v cene). Preto si treba zmluvu aj stornovacie podmienky poriadne prestudovat a az potom zaplatit. Paragraf 19 zakona 634 z roku 1992 v zneni neskorsich predpisov uvadza: "Predavajuci skupinovych zajazdov musi zabezpecit nepretrzitu pritomnost povereneho pracovnika (tzv. delegata), opravneneho vybavovat reklamacie po cely cas zajazdu." Reklamaciu treba uplatnit u tohto delegata a spisat vsetky nedostatky tak, aby ich on podpisal. Ak nebol ustanoveny delegat, treba reklamaciu uplatnit u zastupcu "cestovky" v zahranici alebo to urobit bezodkladne ihned po prichode domov.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT