Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

22

30. MAJ  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

NABYTOK

Vyrobna firma LOMI ponuka nabytok za vyrobne ceny:

- celocalunenu manzelsku postel od 8800
- valandu s uloznym priestorom od 2990
- kompletnu spalnu od 15 700
- obyvaciu stenu s. 3,2 m od 12 990

Adresa: Dom textilu, Nam. SNP 20, B. Bystrica, tel.: 088/4152106.
Nakupujte za vyrobne ceny, usetrite az 20% penaznych prostriedkov.

Posledne ostrovy zachovanej prirody

- Ked nas odbor zivotneho prostredia Okresneho uradu v Brezne oslovil, aby sme usporiadali nieco v ramci Europskeho dna narodnych parkov, boli rozne varianty - konferencia, seminare. Nakoniec sme sa rozhodli, ze najlepsou prezentaciou pre obyvatelov, mladez, ale aj pre narodny park bude, ked urobime nieco konkretne v terene. Rozhodli sme sa spolu s Narodnym parkom Muranska planina instalovat v Bacuchu informacne panely pre navstevnikov aj domacich, aby sa vedeli zorientovat v narodnych parkoch a precitat si o nich zakladne informacie. Takto objasnil stretnutie profesionalnych aj dobrovolnych ochrancov prirody v stredu 24. maja v Bacuchu riaditel NAPANTu.
s1b.jpg (16039 bytes)Uz od rana si navstevnici mohli pozriet vystavu vytvarnych prac v obecnom urade. Ziaci deviatich zapojenych skol z Horehronia kreslili zaby v ramci Projektu ochrany zivocichov. Europsky den narodnych parkov oficialne otvoril starosta Bacucha Jan Turosik. Povedal, ze datum nevybrali nahodne, prave v tento den v roku 1909 vznikol vo Svedsku prvy narodny park. V Europskom spolocenstve je doteraz 34 krajin s narodnymi parkami. Podakoval profesionalnym pracovnikom, ktori udrziavaju velkoplosne uzemne celky, ale aj dobrovolnikom, ktori im pomahaju. Vyslovil myslienku, aby sa zo vsetkych ludi stali dobrovolnici, chranili prirodu a nerozsirovali cervenu knihu ohrozenych zivocichov a rastlin. Europsky den narodnych parkov, ktory si pripomina cela Europa, vyhlasila Europska federacia Europark, zdruzujuca vsetky narodne parky a jej clenom je aj Slovensko.
Prihovory riaditela NAPANTu RNDr. Lubosa Cillaga, riaditela Narodneho parku Muranska planina RNDr. Marcela Uhrina a veducej odboru zivotneho prostredia Okresneho uradu v Brezne Ing. Eleny Gregorovej vyvrcholili slavnostnym prestrihnutim pasky na infopaneloch pred obecnym uradom. Slavnost pokracovala vyhodnotenim vytvarnej sutaze. Vyse stotridsat prac ukazalo, ze detska fantazia nema hranic. Porota pod vedenim ucitela - vytvarnika z Revucej Mgr. Vincenta Blanara ocenila prace v troch vekovych kategoriach a dvoch vytvarnych technikach. Po oficialnej casti sa zucastneni presunuli k Rybarskej chate, kde dospeli diskutovali o ochrane lesov, pre deti boli pripravene ekohry, vsetkych cakal gulas a kulturny program.

Zblizovanie pokracuje

Vo februari tohto roka boli polozene zaklady medzinarodnych partnerskych vztahov medzis1a.jpg (24325 bytes) Novym Bydzovom a Breznom. Podpisanim zmluvy predstavitelia obidvoch miest obnovili kontakty z minulych rokov, a tak v piatkovy podvecer 26. maja v obradnej sieni Mestskeho uradu v Brezne po prvykrat po specateni zmluvy oficialne privitali delegaciu, ktoru tvoril starosta Noveho Bydzova, tajomnicka mestskeho uradu, riaditel muzea a riaditel zakladnej skoly.
Stretnutia s poslancami, pracovnikmi mestskeho uradu a s riaditelmi mestskych podnikov prispeli k vzajomneho poznaniu sa a k vymene skusenosti. Hostom predstavili historicke, kulturne a prirodne hodnoty mesta a okolia, vystupili na Dumbier a zabavili sa na country festivale, kde hostovala aj skupina country tancov Kolaloka z Noveho Bydzova.
Prve konkretne kroky vzajomnej spoluprace uz maju za sebou zakladne skoly na Mazornikove a na Skolskej ulici. V dnoch 22. - 26. juna v Novom Bydzove privitaju delegaciu, ktoru budu tvorit pracovnici mestskeho uradu a poslanci mestskeho zastupitelstva.

Cvicenie s tragickym koncom
Medzinarodne cvicenie posluchacov vysokych vojenskych skol v Nizkych Tatrach, na ktorom sa zucastnilo 26 slovenskych a 19 zahranicnych ucastnikov z Grecka, Francuzska, Rakuska, Polska a Ceska, po tragickej smrti predcasne ukoncili. Na podchladenie a vycerpanie totiz zomrel posluchac 3. rocnika Vojenskej akademie v Liptovskom Mikulasi.

Vycvik organizovany uz treti rok preveroval schopnosti studentov - specialne strelby, lezenie po skalach, splavovanie, specialne prieskumnicke ulohy. Stotridsatkilometrovy prechod pohorim Nizkych Tatier vsak stazilo extremne pocasie, ostry vietor s rychlostou az 100 km/h, hmla a priblizne 30 cm noveho snehu, na ktore neboli ucastnici pripraveni a vystrojeni. O zachrannej akcii nas informovali clenovia Horskej sluzby Nizke Tatry - Juh.
Hodinu a pol po polnoci 23. maja prijali od policie z Brezna spravu, ze na hrebeni Nizkych Tatier v oblasti Krupovho sedla sa nachadza skupina vojakov, ktori prechadzali cez hreben. Zachranna skupina sa pohla z Talov k Chate M. R. Stefanika. K postihnutemu prislusnikovi polskej armady, ktory bol silne podchladeny a takmer vobec nereagoval na slovne podnety, medzitym vyrazil chatar. Po spojeni so zachranarmi jedna cast znasala postihnuteho do chaty. Tu zacali s jeho postupnym ohrievanim a na dalsi transport chceli zabezpecit vrtulnik z Popradu. Pre zle letove podmienky to nebolo mozne, preto po telefonickej dohode prisla na Trangosku sanitka RZP, ktora ho odviezla do breznianskej nemocnice. Druha cast zachranarov medzitym pokracovala v patrani po dalsich chybajucich vojakoch smerom do Krupovho sedla. Jedna stopa viedla do Sirokeho sedla, druha, vyraznejsia, smerovala do Sirokej doliny. Vydali sa po nej a priblizne o siestej hodine objavili v spodnej casti doliny troch vojakov, ktori tam bivakovali. Zial, jeden z nich uz nejavil znamky zivota, ostatni boli vycerpani a podchladeni. Oznamili vsak, ze s nimi isli aj dvaja francuzski vojaci, ktori zostupili dalej Sirokou dolinou. Tychto zachranari objavili okolo deviatej hodiny a previezli do Domu Horskej sluzby. Dalsieho slovenskeho vojaka nasli na statnej ceste pri Jasnej.
Zachranna akcia, ktora tiez priebiehala vo velmi nepriaznivych poveternostnych podmienkach, sa skoncila o deviatej hodine.

s1c.jpg (30894 bytes)
V stredu 24. maja sa vratil z velkeho medzinarodneho festivalu v Malajzii folklorny subor Mostar. Jeho dojmy z rovnikovej Azie prinesieme v buducom cisle.

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT