30. MAJ  2000 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Na breznianskom namesti sa opat parkuje. Rozhodli tak poslanci mestskeho zastupitelstva a platene parkovisko (zatial vsak bez oznacenia tabulou) je aj na Ulici B. Nemcovej. Zaujimali nas nazory na tuto zmenu, preto sme sa aj s anketovym mikrofonom vybrali na namestie a oslovovali vodicov i nevodicov:

S anketovym mikrofonom


"Ma to svoje vyhody i nevyhody"

Jaroslav Caban, nezamestnany, Bravacovo:

- Ja som s tymto spokojny, lebo velakrat boli priestory okolo namestia zaplnene a clovek nemal kde zaparkovat. Teraz je sice vsetko drahe, teda aj parkovanie, ale oplati sa to. Zatial sa mi to paci, namestie sice bude zaplnene autami, ale to uz ide jedno s druhym. Teraz v lete pribudnu dovolenkari, takze ma to aj svoj ucel, svoje vyhody aj svoje nevyhody.

Mgr. Marta Bracova, dochodkyna, Brezno:

- Zda sa mi to celkom dobre, len mali by nechat trochu priestoru na rychle zastatie.Trebars idem do cistiarne pre veci, co trva len pat minut a musim zastat tu na namesti alebo na dolnom parkovisku. Poznam mesta, napriklad Bansku Stiavnicu, kde su ulice ovela uzsie a parkuje sa tam aspon na jednej strane. Nejde mi teraz o tych pat korun.

Jozef Kapusta, predajca, Topolcany:

- Teraz som prisiel, este som sa tu nerozkukal, ale mne sa to paci, pretoze hned, ako som prisiel, som mal kde zaparkovat.

Karolina Koharova, dochodkyna, Zavadka nad Hronom:

- Myslim si, ze by to bolo krajsie bez tych aut. Bolo by to solidnejsie. Predsa len to namesticko je pekne, su tu sochy, pekna zelen, vysadene kvietky, takze lepsie by to bolo bez aut. Ale neviem, ci sa da parkovat niekde inde, ci je vyhradeny nejaky priestor, aby sa tam auta mohli odstavovat.

Martina Gallova, nezamestnana, Lopej:

- Podla mna je to dobre, kde by inde parkovali, ked nie tu? Vsade, v kazdom meste su parkoviska, kde by potom stali auta a v Brezne nie je inde taka velka plocha.

Iveta Durisova, na materskej dovolenke, Pohronska Polhora:

- Je to velmi dobra vec, ze ste to takto spravili. Vyhodne je to pre vodicov a hlavne pre turistov, ktori prechadzaju cez Brezno. Vodici naozaj nemali kde parkovat a tu je to velmi dobre. Sice kazi to trosku vyzor namestia, ale pre vodicov je lepsie a vyhodnejsie, ked je to tu.

Martin Luptak, robotnik, Bravacovo:

- Doteraz sme parkovali len okolo namestia a teraz je to lepsie, lebo velakrat nebolo miesto a chodili sme hocikde po uliciach. V Banskej Bystrici napriklad je na namesti pesia zona, mohla by byt aj v Brezne, keby bolo vybudovane niekde vacsie lepsie parkovisko, ale kde?

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Potesili srdce aj oci

Ze zdrojom zabavy, poucenia a hlavne krasneho umeleckeho zazitku moze byt aj nieco ine ako televizia, sme sa presvedcili na vlastne oci a usi. Dna 16. a 17. maja ziaci Zakladnej skoly z Pohronskej Polhory navstivili divadelne predstavenie a tanecne vystupenie folklorneho suboru Stastne detstvo, ktore pre nich pripravilo Mestske kulturne stredisko v Brezne a Detske divadelne studio. Vykony ucinkujucich boli perfektne. Potesilo nas vsak aj to, ze v tomto subore vystupuju aj nasi byvali ziaci. Dakujeme ucinkujucim za pekny zazitok a zelame im v dalsej umeleckej cinnosti vela uspechov.

Mgr. Lubica Albertyova

Divadelny sviatok v Bravacove

Miestny spolok Slovenskeho Cerveneho kriza v Bravacove zahral pri prilezitosti majovych dni 6. a 8. maja divadelnu hru Slovenska sirota v rezii Bozeny Gasperanovej. O predstavenie bol velky zaujem, a preto sa divadelna hra bude opakovat nielen v rodnej dedine, ale zavitaju aj do susednych obci. Aj ked Bravacovo nie je velka dedina, o kulturu sa ma vzdy kto postarat. Stalo sa uz tradiciou, ze do roka nacvicia aj tri-styri hry, okrem inych kulturnych podujati. Bravacovcania sa nemusia stazovat na nedostatok kultury, ba mnohi susedia im aj zavidia. Ved maju co! Vsetkym ochotnikom patri srdecna vdaka.

 

Skolkaroviny

1. Deti pri hre po navsteve zlodejov v materskej skole (odcudzili magnetofony):
Dominika: "Pani ucitelka, a preco kradli?"
Barborka: "Pretoze maju radi hudbu."
Lydka: "Mozno budu tancovat."

2. Pani ucitelka sa pyta deti:
"Lietaju vcielky v zime?"
"Nie."
"A kde su?"
"Odleteli do teplych krajov."

3. Po desiate sa chvali Matejko:
"Moja mamicka robi natierku s vajcom a zltkom."


4. Vilko: "Ta natierka na chlebiku je stekliva." (stiplava)

5. Martinka: "Pani ucitelka, viete, co je latrina?"
A hned si sama aj odpovie: "To je taky zachod s pavucinami."

6. Sestrocna Miska sa chvali kamaratke:
"Moj milenec je blondak, ma nausnicu v uchu a zlte auto bez strechy."

7. Pani ucitelka sa pyta deti:
"Co sa vam paci najviac na svojej mamicke?"
Zuzka: "Mne sa najviac paci, ze sa s ockom bozkavaju."

Stella Kocurova

Miss osobitnej skoly

Skolsky klub v Osobitnej skole v Polomke zorganizoval 10. maja sutaz Miss osobitnej skoly. Ved nic nie je krajsie na svete, ako dievca v rozkvete. Na tuto sutaz sa prihlasilo sestnast dievcat, ktore nam ukazali svoju krasu, schopnosti, sikovnost a tvorivost. Sutaz zacala popoludni o druhej. Dievcata prisli skromne, no vkusne upravene.
Sutazilo sa v troch disciplinach: 1. disciplina - promenada dievcat a rozhovor s nimi, 2. disciplina - skuska sikovnosti, 3. disciplina - predvedenie svojho talentu. Celu sutaz sledovala stvorclenna porota s predsedom riaditelom Rosinom Paulom, ktora nemala lahku ulohu vybrat tri najkrajsie, najsikovnejsie finalistky. Publikum bolo velmi pocetne. Nase sutaziace prisli povzbudit pedagogovia, spoluziaci, spoluziacky, aj rodicia, ktori finalistky vzdy odmenili potleskom.
Ceny do sutaze poskytol Nabytok Besina - Dolinsky, ktorym chceme touto formou podakovat. Sutaz sme ukoncili diskotekou, na ktorej vladla dobra nalada. Aj tymto sposobom sa snazime rozvijat a vstepovat u nasich romskych ziakov kulturnost.

A. Dudasova

Fejtonovym perom

Dnes som prisla na fantasticku vec. Zacalo sa to celkom nevinne, ked som si z nudy zapla "telku" a prehanala som sa po televiznych kanaloch... Reklama na praci prasok, reklama na antikoncepciu, reklama na novy supervysavac, reklama na zubnu pastu, ktoru odporucaju styria z piatich zubnych lekarov, reklama na sampon a kondicioner v jednom, reklama na tmavohnedy napoj s bublinkami CO2, ktoremu pochopitelne nebudem robit reklamu uvadzanim nazvu, vlastne, co by sme bez tej reklamy robili? Televizne stanice by nemohli vysielat, sportovcov be nemal kto podporovat, pocas filmu by sme nemali kedy si ist ulavit, mnozstvo talentovanych ludi, ktori robia v reklame, by nemalo pracu, ktora ich bavi a vobec, ako by sme sa dozvedeli, ze po tych skvelych tabletkach schudneme az 20 kilogramov za 4 dni bez cvicenia, keby nam to nepovedali v reklame? Bez reklamy by pre nas nemal den 25 hodin, nemohi by sme pocuvat smad a nevedeli by sme, ze za korunu mozeme cez mobil preklebetit cely vikend. Ved to by bol skandal!!! A preto sa necudujme, ze reklama je obcas dlhsia ako film, co prave pozerame a nasa relacia zacina o 10 minut neskor, pretoze ista firma potrebuje svetu oznamit, ze cokolada, ktoru vyraba, oslavuje 25 rokov a ze ina firma ma taku a taku akciu... ved reklama je zaklad zivota.

Festival Otvorene srdiecka

Dvadsiateho tretieho maja svitol velky, dlhoocakavany a starostlivo pripravovany den D - festival Otvorene srdiecka. Do nasej Materskej skoly v Podbrezovej na Stiavnicke sa zacali schadzat deti s ucitelkami z okolitych materskych skol (Valaska, Hronec, Dolna a Horna Lehota, Kolkaren - Podbrezova a Lopej), aby sa prezentovali ludovymi piesnami a vytvarnym tvorenim na temu Koho mam rad. Medzi vzacnymi hostami sme privitali aj metodicku odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury okresneho uradu Katarinu Potkanyovu, deti s pedagogickym zborom Zakladnej umeleckej skoly Valaska a niektorych rodicov. Pritomnych privitali deti festivalovou pesnickou.
Priebeh festivalu napovedal nazvu Otvorene srdiecka. Riaditelka Tatiana Vilhanova putavym rozpravanim o jarnom strome motivovala deti k vytvarnemu tvoreniu. Zatial deti spievali ludove piesne, ktore maju rady, a niektore pridali aj viac piesni. Vytvarne prace si prezrela ucitelka Anna Babkova z odboru vytvarnej vychovy zakladnej umeleckej skoly a ostatni pritomni. Hotove vykresy sme vystavili na stenu. Deti, ktore skoncili skor, sa mohli zahrat v Lego triede. Zaverom nas potesili a prijemny kulturny zazitok pripravili ziaci zo ZUS koncertom na roznych ludovych nastrojoch. Este sme si prezreli vystavku ludovych veci na chodbe a vytvarne prace ostatnych deti, ktore vytvorili pocas trvania festivalu. Dakovne diplomy a darceky nam budu pripominat tento den aj nadalej. Chutne pohostenie pre deti i dospelych pomohli pripravit rodicia a tety upratovacky.
Co este dodat? Hadam, ze o rok sa stretneme zas. Tesia sa na vas "otvorene srdiecka".

Jana Krbylova


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT