Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

28

11. JUL  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

NABYTOK

Vyrobna firma LOMI ponuka nabytok za vyrobne ceny:

- celocalunenu manzelsku postel od 8800
- valandu s uloznym priestorom od 2990
- kompletnu spalnu od 15 700
- obyvaciu stenu s. 3,2 m od 12 990

Adresa: Dom textilu, Nam. SNP 20, B. Bystrica, tel.: 088/4152106.
Nakupujte za vyrobne ceny, usetrite az 20% penaznych prostriedkov.

 

Jedna otazka

primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi

o Koncom juna sa v Martine uskutocnilo stretnutie velitela pozemnych sil Armady Slovenskej republiky s primatormi miest a starostami obci o organizacnych zmenach v Armade SR. Ake zmeny Vojensky utvar v Brezne?

- Ano, na 22. juna zvolal velitel pozemnych sil Armady Slovenskej republiky generalmajor Jozef Blizman primatorov miest, v ktorych su dislokovane pozemne vojska na pracovne stretnutie. Zislo sa sestnast primatorov. Na tomto stretnuti sa okrem funkcionarov z Armady SR zucastnil aj plukovnik generalneho stabu Dusan Humeny, ktory v rokoch 1976-1977 v Brezne vykonaval funkciu ucitela v skole pre pripravu dostojnikov v zalohe.
V Brezne, ako je zname, mala sidlo 2. delostrelecka brigada. Tato je postupne transformovana na mobilizacnu zakladnu v priamej podriadenosti velitelstvu domobrany Topolcany. Pre nas, predstavitelov mesta, ako aj pre obcanov je dolezite, ze posadka v Brezne ostane. Je to dolezity bod nielen pre sportovu ci inu vypomoc v ramci mieroveho zivota v Brezne, ale aj ako velkeho spotrebitela hlavne potravinarskeho tovaru.
K organizacii pozemnych sil Armady SR len tolko, ze prapory budu mat zvysenu autonomnost v misii a vyssiu operacnu i logisticku samostatnost v operaciach. Budu mat strukturu podobnu ako v NATO.

Rada ZMOS
aj o pripravovanom zakone o daniach

Na zaklade spolocneho stretnutia predstavitelov statnej spravy a samospravy Banskobystrickeho kraja s vladou Slovenskej republiky 29. juna zvolal predseda regionalneho zdruzenia miesto a obci Horehronia Ing. Vladimir Fasko riadne rokovanie Rady ZMOS, pretoze pre kratkost casu nemohli vsetci prezentovat zaujmy svojich obci. V prioritach Banskobystrickeho kraja a v podkladovych materialoch prakticky zaujmy regionu Horehoronia neboli prezentovane. Preto sa Rada ZMOS rozhodla obratit listom priamo na predsedu vlady Slovenskej republiky s riesenim zaujmov obcanov okeresu Brezno tak, aby sa neriesil len rozvoj cestovneho ruchu, ale predovsetkym aby sa ozivila strojarska a drevospracujuca vyroba. Svoje zaujmy rozdelili do oblasti hospodarstva, financii, spravy a privatizacie narodneho majetku, podohospodarstva, dopravy. Listom budu informovat aj prednostu krajskeho a okresneho uradu.
Dalsim bodom rokovania Rady ZMOS bolo pripomienkovanie pripravovaneho zakona o miestnych daniach, ktory by mal platit od 1. januara 2002. Ide o zrovnopravnenie miestnych dani s daniami, ktore su odovzdavane statu. Tento danovy zakon bude upresnovany vseobecno zavaznymi nariadeniami prislusnej obce. Dalsie prerokuvane otazky sa tykali zaujmov samospravy obci.

h0028a.jpg (22732 bytes)
V utorok vecer, 4. jula sa zo zajazdu vo Svajciarsku a Francuzsku vratil detsky folklorny subor Stasne Detstvo. Citajte na strane 4.

 

Skocil z mosta
V skorych rannych hodinach 3. jula sa stala tragicka nehoda v Ciernom Balogu, cast Sitarka. Z mosta, ktory vedie ponad potok Cierny Hron z vysky 5 metrov skocil zo zatial nezistenych pricin 23-rocny L. H. z Banskej Bystrice. Pri pade utrpel mnohopocetne poranenia hlavy, mozgu a vnutornych organov, ktorym na mieste podlahol. Privolany lekar konstatoval smrtelne poranenia a nariadil sudnu pitvu.
Vyhrazal sa nozom
Prislusnici OO PZ Brezno vypatrali pachatela trestneho cinu nasilia proti skupine obyvatelov a jednotlivcovi. Je nim J. S. z Brezna, ktory sa 5. jula dvadsatsest minut po polnoci na Ulici SLN v Brezne vyhrazal L. J. zabitim. Vytiahol lovecky noz a pokusil sa ho nim napadnut. K zraneniu nedoslo, zabranila mu v tom hliadka OO PZ Brezno.

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT