11.JUL 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Novacikovia v Brezne
Vo stvrtok 6. jula nastupilo do breznianskych kasarni sto novacikov. Prvy mesiac absolvuju zakladny vojensky vycvik, vypocuju si prednasky z vlastenecko-etickej vychovy, duchovnej oblasti, z prava a o povinnostiach vojaka. Postupne sa bude zvysovat ich fyzicka kondicia, zoznamia sa s bojovou technikou a naucia sa zaobchadzat so zbranou. "Novacikovsky" mesiac vyvrcholi v piatok 28. jula o 14. hodine slavnostnou vojenskou prisahou v kasarnach v Brezne.

Sviatok sv. Cyrila a Metoda
V stredu 5. jula si obyvatelia Brezna a horehronskych obci pripomenuli svatymi omsami v rimskokatolickych kostoloch statny a cirkevny sviatok svateho Cyrila a svateho Metoda. Tito vierozvestcovia sa vytvorenim hlaholiky - slovanskeho pisma stali zakladatelmi slovanskeho pisomnictva. Do staroslovienciny prelozili evanjelium sv. Jana, evanjeliar a liturgicke texty i zalmy.

Uspech na Kalokagatii
Druzstvo chlapcov zo Zakladnej skoly v Ciernom Balogu - Janosovke vyhralo krajsku sutaz a 23. juna sa zucastnilo na finale vedomostnej sutaze Slovenskej olympijskej akademie v olympijskom hnuti. Finale bolo sucastou Medzinarodnej olympiady deti a mladeze, ktora sa kona kazde dva roky v Trnave pod nazvom Kalokagatia. Druzstvo chlapcov z 9.A triedy v zlozeni Martin Schön, Milos Tazky a Michal Sitarcik sa drzalo velmi dobre a umiestnilo sa na krasnom druhom mieste (tri body za druzstvom ZS z Banova). S velmi dobrym pocitom a nadhernymi spomienkami zo sutaze v slnecnej Trnave chlapci opustili lavice zakladnej skoly. Za vzornu reprezentaciu skoly, obce i celeho Banskobystrickeho kraja im patri srdecne podakovanie.

Uspesny skolsky rok

Skoncil skolsky rok 1999/2000, zacalo obdobie oddychu - prazdnin. Riaditelia skol bilancuju, hodnotia dosiahnute vysledky. Zakladna skola na Pionierskej 4 v Brezne sa moze popysit uspechmi, ktore dosiahli jej ziaci pod vedenim skusenych pedagogov v roznych predmetoch a sutaziach.
Ziaci I. stupna sa zapojili do sutaze hliadok mladych zdravotnikov, medzinarodnej sutaze Klokan, celoslovenskej sutaze MAKS, prirodovednych a vytvarnych sutazi. Najvacsie uspechy dosiahli: Sliacanova, Giertlova, Servejova, Jahodova, Kovacikova, Ondikova, Svinciak, Martancikova, Matuskova, Miklovicova, Bobakova, Dolnanova, Fizerova.
Ziaci II. stupna si pocinali vynikajuco v matematickych sutaziach. Vysledky: okresne kolo matematickej olympiady: 5. roc.: 1. J. Sliacan, 2. M. Bodorova, 7. roc.: 1. Z. Pobisova, 3. A. Figlusova, 8. roc: 1. J. Sujova, J. Turon, 4. M. Jess, 9. roc.: 2. - 3. M. Svantner, okresne kolo matematickej pytagoriady: 5. roc.: 1. M. Daxner, 3. J. Sliacan, 6. roc.: 3. F. Trembecky, Pikomat: 8. na Slovensku Z. Pobisova, MAKS: 7. roc.: 1. v SR dvojice: B. Banik - T. Kan, A. Figlusova - I. Kvietkova, G. Giertl - J. Kan, A. Krsakova - Z. Pobisova, 8.roc.: 1. v SR dvojica: Licko - Turon., Pikofyz: 7. v SR Z. Pobisova, Fyziq: 7. roc.: 3. v Banskobystrickom kraji Bursa, Vanko, Kan, Jumasz, Jakocko, Martancik, verejna sutaz mladych elektronikov: 3. v B. Bystrici A. Vanko. V ramci telesnej vychovy ziskali umiestnenia: cezpolny beh: 1. v okrese J. Cutka, volejbal: 1. v okrese chlapci, 2. dievcata, plavanie: okresne kolo: 2. P. Martancik (200 m p. p.), dievcata (25 m v. sp.) 3. J. Turonova, dievcata (100 m v. sp.) 1. L. Schoberova, sach: 2. v okrese P. Kolesar. Ziaci sa zapojili aj do dopravnej sutaze. Sportove triedy so zameranim na futbal: 1. m: 5. - 6. roc., 4. m: 7. - 9. roc. V okresnej prirodopisnej sutazi a v krajskom kole obsadila A. Figlusova 2. miesto a postupila do celoslovenskeho kola. Vysledky olympiady cudzich jazykov: anglicky jazyk (okresne kolo): kategoria 1A: 1. M. Bystriansky, Hviezdoslavov Kubin: z okresneho kola postupili: K. Dubinyova, V. Ruzickova, v Banskobystrickom kraji: 3. K. Dubinyova.
Pod spominane uspechy sa podpisali samotni ziaci. Dolezitu a vyznamnu ulohu zohrala aj skusena ruka pedagogov, ktori zelaju vsetkym ziakom prijemne prezitie prazdnin a vela slniecka pri vode.

Co zistila "soika"

Pocas dvadsiateho siesteho a dvadsiateho siedmeho tyzdna pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj v Breznianskom okrese kontrolovali dvakrat. V hostinci Snezienka v Cervenej Skale im v nakupe za 43,30 koruny uctovali viac o sedemdesiat halierov nedodrzanim miery vodky. Podobne v Stanicnej restauracii na hlavnej zeleznicnej stanici v Brezne nakup za 72,20 koruny predrazili o korunu tridsat halierov nedodrzanim miery vodky a hmotnosti salamy.
Dovedna v kraji skontrolovali stoosemnast prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali sedemdesiatdevat kontrolnych nakupov. Zistili styridsatpat predrazeni, co predstavuje 57 percent. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla styri koruny. Na dodrziavanie kvality a informacnych povinnosti sa zamerali v sestdesiatich styroch prevadzkovych jednotkach, kde pre zistene nedostatky pozastavili tristostyridsatpat druhov tovaru za 1 597 286 korun.V patnastich prevadzkovych jednotkach dali prikaz na likvidaciu dvadsiatich deviatich druhov tovaru nevhodneho na konzum za 3427,50 koruny. Spisali tridsattri oznameni o zacati spravneho konania.

Opytali sme sa za vas

o Ako ma obcan postupovat v pripade havarijneho stavu v byte?

technicko-prevadzkoveho namestnika Stavebneho bytoveho druzstva v Brezne Ing. Jana Durkovica:
- Uzivatel bytu, ktory je v sprave Stavebneho bytoveho druzstva v Brezne v pripade urgentneho stavu moze volat hned na telefonne cislo mobilu sluzbukonajuceho pracovnika (je to cislo 0905 515025), alebo na dispecing SBD, kde ho zaznamnik prepoji na konkretneho pracovnika, ktory ma sluzbu. Za urgentny stav sa povazuju poruchy vykurovacej sustavy, poruchy na rozvodoch teplej a studenej vody (vytapanie bytu) a poruchy kanalizacie. Je nasou snahou, aby sme zabranili skodam v uzivatelskych bytoch, preto pracovnici k nahlasenym opravam vystartuju okamzite. Ak su momentalne na inej oprave, pridu hned, ako je to mozne. Menej zavazne poruchy odstranuju postupne.

technika tepelneho hospodarstva Bypos Brezno, s.r.o, Ladislava Simana a veduceho strediska udrzby Ing. Jana Strasku:
Bypos, s.r.o. ma dispecerske pracovisko, uzivatel bytu moze volat na tel. cislo 6114264. Vo vykurovacom obdobi je tu zabezpecena nonstop sluzba. V nevykurovacom obdobi, teda od 31. maja do 31. augusta je sluzba od 4. do 22. hodiny. V pripade akutnej poruchy, ked nefunguje dispecing, moze obcan vyuzit statne havarijne sluzby, napriklad poziarnikov. Stredisko udrzby Bypos, s.r.o., dalej zabezpecuje: vsetky opravy v byte (plynovych sporakov, prietokovych ohrievacov, nadrziek na WC, potrubi, radiatorov,..), opravy zatekajucich striech, cistenie kanalizacii, zasklievanie, stolarske prace, mozete tu nahlasit aj poruchy vytahov, ktore postupia dalej firme ... Opravy poskytuju nielen pre obyvatelov bytov v sprave Byposu, ale aj pre ostatnych obcanov, rozdiel je vsak v cene.

Vikend pod stanom

V prvy julovy vikend sme sa my, deti z detskeho folklorneho suboru Brezniky zucastnili na vylete, ktory pre nas pripravili nase veduce a niektori rodicia. V piatok sme si spolocnymi silami postavili stanvoy tabor v Zdiarskej doline v Polomke.
Veduce pre nas pripravili bohaty program. Hned v piatok vecer nas navstivili poziarnici z Pohorelej a ukazali nam pristroje, ktore im pomahaju zachranovat ludske zivoty. V sobotu prisli za nami vojaci z Brezna a ukazali nam vojensku techniku. Zucastnili sme sa i v strelbe z pusky a v hode granatom. Najlepsi dostali pekne diplomy. Popoludni sme sa stretli s pani Marcelou Skultetyovou z poradensko-psychologickeho centra v Brezne. Porozpravali sme sa s nou o drogach a o tom, ako sa im branit. Vecer prisiel pan starosta s pani riaditelkou nasej skoly pozriet sa, ako sa nam dari. Pohostili sme ich gulasom. Sutaze o najlepsi vtip a reklamu nam sprijemnili sobotny vecer. V nedelu sme sa museli so stanovym taborom rozlucit. Na zaver sme dostali od veducich maly darcek.
A touto cestou by sme sa chceli podakovat nasim veducim a vsetkym, ktori pre nas tento vylet pripravili.

Petra Heretova


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT