10. OKTOBER 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Nastupili odvedenci

V utorok 3. oktobra nastupilo do 2. delostreleckej brigady v Brezne osemdesiatdevat novych povolancov, ktorych zaradili do zakladneho vycviku. Pocas mesiaca sa postupne zoznamia s povinnostami vojaka Armady SR, zakladnymi poriadkami, pripravia ich po stranke taktickej, streleckej, vojensko-etickej a dalsich. Zakladny vycvik ukoncia aktom slavnostnej vojenskej prisahy 27. oktobra o 14. hodine v breznianskych kasarnach. Pocas vojenskej sluzby im zelame vela zdravia, stastia, vzajomnej ucty a porozumenia.

Srdiecka od poslov sucitu

V stredu 4. oktobra, v den narodenia svateho Frantiska z Assisi, ktory svoj zivot zasvatil laske k trpiacim bytostiam, sme si pripomenuli Svetovy den zvierat. Mozno ste aj vy stretli aktivistov organizacie Sloboda zvierat, ktori po celom Slovensku rozdavali nalepky v tvare srdca. Od tychto "poslov sucitu" ich dostali ludia, ktori akoukolvek sumou podporili pracu tejto mimovladnej organizacie. Ti, co to nestihli alebo nemali moznost, najdu cislo jej uctu na vsetkych postach.

Pripomenuli si Rudolfa Viesta

Predsednictvo zdruzenia vojakov I. CSA na Slovensku usporiadalo v utorok 3. oktobra v Muzeu SNP v Banskej Bystrici pri prilezitosti 110. nedozitych narodenin velitela I. CSA na Slovensku pocas SNP armadneho generala Rudolfa Viesta slavnostnu akademiu. Pozvanie na nu z Breznianskeho okresu prijali clenovia OV SZPB a historicko-osvetovej komisie. Sucastou tohto podujatia bolo aj odovzdavanie oceneni, z nasho okresu Pamatny list prezidenta SR Rudolfa Schustera prevzal clen ZO SZPB v Piesku Klement Balco.

Odborari v Hronci

Rada OZ KOVO na svojom rokovani, ktore sa uskutocnilo v Hronci v uplynulom tyzdni (3. a 4. oktobra), prijala zasadne rozhodnutie proti prepustaniu. Do konca roka by v ramci tohto odboroveho zvazu malo byt prepustenych 12 000 zamestnancov. Podla slov predsedu Emila Machynu pripravuju protestne akcie a budu ziadat minimalne vyrovnanie realnych prijmov, co znamena zvysenie miezd o styri az sest percent.

Polomske styri zvony
Od 3. do 9. oktobra obyvatelia Polomky, ale aj blizkeho okolia mali o kulturne i sportove vyzitie postarane. Konali sa tu totiz Dni obce "Polomske babie leto", a tak od utorka do nedele prebiehal cely rad zaujimavych podujati. Pretoze prave v tom istom case boli aj Dni mesta Brezna, o tejto akcii vas budeme podrobnejsie informovat az v buducom cisle.Dnes vam ponukame informaciu o 6. rocniku literarnej sutaze ziakov zakladnych skol mikroregionu Horehron, nesucej nazov Polomske styri zvony, ktora vlastne vsetko odstartovala.

Sutaziacich a porotu privitala ludova hudba a spevacka skupina dievcat z detskeho folklorneho suboru Brezinky piesnou Tie polomske styri zvony ... Za organizatorov sutaze sa prihovorila riaditelka Zakladnej skoly v Polomke Mgr. Iveta Koharova, ktora predstavila jednotlive poroty. Sutazilo sa v prednese poezie a prozy a v retorike. Svoje nadanie prezentovalo patdesiatdevat ziakov vsetkych zakladnych skol mikroregionu.
V prednese prozy v prvej kategorii (2. - 4. rocnik) zvitazil Maros Hyriak z Helpy pred Patriciou Boselovou zo Sumiaca a Klaudiou Rusnakovou z Helpy. Vitazkou druhej kategorie (5. - 6. rocnik) sa stala Dominika Hyriakova z Helpy pred Ivanou Ciperovou z Pohorelej a Matejom Kovacom z Benusa. Prvenstvo v tretej kategorii (7. - 9. rocnik) patri Erike Boselovej zo Sumiaca pred Polomciankami Petrou Heretovou a Darinou Kubusovou. V prvej kategorii prednesu poezie bolo poradie: 1. Denisa Fodorova, Katarina Malikova (obe z Polomky), 2. Dominika Simanova z Helpy, Andrea Kanosova z Pohorelej, 3. Anna Murinova z Polomky, Petra Niklova z Benusa. V druhej kategorii poradie neurcili a o tretie miesto sa podelili Lucia Cabanova z Polomky, Tomas Kirsch zo Zavadky a Lenka Srnkova z Benusa. V tretej kategorii sa najviac darilo Andree Sycovej z Pohorelej, pred Miroslavou Duricovou z Helpy a Miriamou Ocelovou z Polomky. Vavrinom najlepsieho retorika v prvej kategorii (5. - 6. rocnik) ovencili Alzbetu Besinovu, druha bola Ivana Pohorelcova a tretia Libusa Markusova (vsetky z Polomky). V druhej kategorii (7. - 9. rocnik) bola najuspesnejsia Slavka Vernarska z Polomky pred Veronikou Susorovou zo Zavadky a Matusom Mikloskom z Polomky.
Vo vlastnej tvorbe na temu Nadeje na buducnost sa nesmieme vzdat hodnotila porota najlepsie prace ziakov takto: poezia prva kategoria: 1. Lenka Jancova, 2. Zdenko Omasta a Katarina Malikova, 3. Matus Kunzo (vsetci z Polomky)., druha kategoria: 1. Veronika Hulmanova z Benusa, 2. Peter Sandor z Polomky, 3. miesto neudelili, tretia kategoria: 1. Michaela Vlckova, 2. Veronika Murgasova (obe z Benusa), 3. Monika Chmelkova z Polomky, proza prva kategoria: 1. Denisa Fodorova, 2. Terezia Omastova, 3. Saska Nikolova (vsetky z Polomky), druha kategoria: 1. Lenka Hrablayova, 2. Jan Suchan, 3. Ivana Vojtkova (vsetci z Polomky), tretia kategoria: 1. Tatiana Matisova z Benusa, 2. Juraj Vraniak zo Zavadky, 3. Veronika Horvathova z Polomky.

Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Zbil svoju druzku

V stadiu objasnovania je pripad, ktory sa odohral 21. septembra vecer v jednom z breznianskych bytov. O pol osmej prisla E. P. oznamit, ze ju fyzicky napadol jej druh M. H. Ako uviedla zena, kopal ju do hrudnika a pastou ju udrel aj do tvare.

Nemali sanitku!

Dvadsat minut po polnoci 22. septembra hliadka spozorovala muza leziaceho na Ulici Frana Krala. Po informacii, ze rychla zdravotna pomoc nema momentalne k dispozicii sanitku, bola hliadka nutena zraneneho M. J. z Brezna previezt do nemocnice svojim autom.

Udavac mal pravdu

O pol dvanastej predpoludnim 26. septembra hliadka preverovala oznam, ze v pivnicnych priestoroch v Prednych Halnoch c. 10 neopravnene byva rodina K. F., ktora ma trvaly pobyt v Polomke. Udanie sa ukazalo pravdive, a tak situaciu oznamili prislusnym organom.

Prichyteni pri kradeziach

Pat minut po dvanastej 27. septembra sa drobnej kradeze v dome potravin dopustil T. S. z Myta pod Dumbierom, ktory si chcel odniest tovar za 154 korun. Podobne bez zaplatenia z obchodneho domu chcela ufujazdit Z. S. z Pohronskej Polhory, ktora tu ukradla flasku "tuheho" za 93 korun. Ani jedneho z tychto zlodejov neminula blokova pokuta. Objasnit este treba kradez pollitrovky ceresnovice za 95,20 v obchodnom dome, ktoru ma z predpoludnajsich hodin 30. septembra na rovasi M. H. z Cierneho Balogu.

Odplasilo ich poplasne zariadenie?

O tristvrte na osem vecer 27. septembra bol vyvolany poplach v objekte velkoskladu na Mazornikove. Po prichode na miesto hliadka ziadnu podozrivu osobu neobjavila. Pricinou poplachu bolo rozbite okno na prednej casti bocneho vchodu do budovy. Pripad prevzal Policajny zbor.

Neudrzal rovnovahu?

Stalej sluzbe 27. septembra tesne pred tristvrte na desat vecer oznamili, ze na zastavke SAD pred okresnym uradom na Razusovej ulici v bezvedomi lezi neznamy muz. Hliadka po prichode na miesto zistila, ze ide o A. M. z Brezna, ktory je pod vplyvom alkoholu a ma rozbitu hlavu, privolali preto sanitku.

Ozvalo sa zarincanie a ...

Hliadka z namestia pocula rincanie skla ozyvajuce sa z Kuzmanyho ulice a vydala sa na miesto cinu. Nasla tu len flasou rozbite okno a po pachatelovi ani stopy. Stalo sa to o druhej hodine pocas prvej oktobrovej noci.

Bolo im to treba?

V prve oktobrove popoludnie susedia uz nevedeli vydrzat hlucne riesenie rodinneho sporu na Ulici MPCL c. 12, najskor o pol stvrtej potom tesne po siestej a privolali pomoc. Hliadka zistila, ze v byte sa nachadza aj niekolko osob, ktore tam nemali co hladat a byt museli opustit. Tazke popoludnie nechalo stopy aj na zdravotnom stave majitelky bytu, ktoru sanitka odviezla do nemocnice.

Detsky cin roka

Projekt s takymto nazvom iniciovala spolocnost Whirlpool Slovakia, a. s., aby prispela k naplnaniu slova "dobro" ozajstnymi dobrymi skutkami deti i dospelych. Vlani prebiehal nulty rocnik ako prispevok k 10. vyrociu podpisu Dohovoru o pravach dietata. Do projektu sa zapojilo 57 523 skolakov, a tak priamo podporili jedenast ustavov socialnej starostlivosti, detskych domovov a nemocnic. Deti vyslali jednoznacny signal, ze vedia, ako je dobro dolezite, ze ho vedia v zivote hladat a aj same tvorit.

V tomto roku prebieha prvy rocnik projektu, v ktorom po prvykrat vyhlasili anketu o detsky cin roka. Oslovili deti zo vsetkych zakladnych skol na Slovensku, aby napisali spravu o svojom dobrom skutku. Zapojilo sa 12 062 deti zo 432 zakladnych skol (v Breznianskom okrese z osmich). Bolo velmi tazke vybrat tridsat skutkov do detskej poroty, ktora v tychto dnoch zasada v zapojenych skolach. Organizatori redakcii Horehronia ponukli na zverejnenie prispevky zastupcov nasho regionu (Tomas Moro zo Zavadky nad Hronom, Pata Vlckova z Michalovej, Michal Pravotiak a Peter Fasko z Mazornikova, Peter Vrana z Pohronskej Polhory, Zuzana Gasperanova z Benusa, Livia Pancikova z Janosovky, Misko Fizik z Jasenia), ktore postupne najdete na strane 8.

Co zistila "soika"

V 39. a 40. tyzdni pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj v Breznianskom okrese kontrolovali v pohostinstve Monika v Polomke, kde im nakup v hodnote 44,30 koruny predrazili o korunu tridsat halierov. Stalo sa tak nedodrzanim hmotnosti Pivarskej salamy. Okrem toho sa v predaji nachadzalo sestnast druhov tovarov (cokolada, slahacka, sojove kocky, palacinky v prasku) v hodnote 667 korun s uplynulym casom spotreby. O korunu dvadsat halierov viacej ako mali uctovali za salamu v nakupe za 47 korun v obecnych potravinach v Drabsku. Po lehote spotreby tu kontrolori objavili styri druhy tovarov v hodnote 669,30 koruny.

Dovedna v kraji skontrolovali 149 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 79 kontrolnych nakupov. Vyskytlo sa v nich 53 predrazeni, co predstavuje 67,1 percenta. Vyska predrazenia na 100 korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla styri koruny osemdesiat halierov. Nedostatky v kvalite a v informacnych povinnostiach zistili v 95 prevadzkach pri 521 druhoch za 1 540 339 korun. V dvanastich prevadzkovych jednotkach dali prikaz na likvidaciu 20 druhov za 2428,20 koruny. Ulozili 113 blokovych pokut za 91 700 korun a spisali 53 oznameni o zacati spravneho konania.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT