10. OKTOBER 2000 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

rady.jpg (8677 bytes)"Moj problem - nedostala som sa na vysoku skolu. Uz som sa vyrovnala s tym, ze ma neprijali, chcem to skusit na buduci rok znova, ale dovtedy je daleko. Spoluziacky zo strednej skoly odisli do internatov - mali vacsie stastie, prijali ich na "vysku" - a ja som zostala doma."

Mam pocit, ze moja odpoved tejto smutnej dievcine by bola zuzenym pohladom a tiez pohladom vekovo vzdialenej kategorie. preto predostieram jej problem vam. Myslim si, ze kazdy - aj ten najjednoduchsi napad, moze byt dobry a moze pomoct.

Maria

Je nieco, co ta trapi a nenasiel si nikoho, kto by sa o tvoj problem zaujimal?
Toto okienko je potom pre teba. Staci, ked napises, alebo zatelefonujes do redakcie (svoje meno nemusis uviest, ked nechces).
Tvoj problem sa pokusi riesit skupina odbornikov pod vedenim psychologa alebo uverejnenim tvojho problemu s pomocou citatelov.

Maria

Zdrava vyziva

Sestnasteho oktobra si uz viac rokov pirpominame Svetovy den potravin. Pri tejto prilezitosti boli v tomto roku dni 9. - 13. oktobrom vyhlasene Svetovou zdravotnickou organizaciou za Dni zdravej vyzivy.
Sucasny stav vyzivy je jednou z najdolezitejsich pricin vysokej chorobnosti a umrtnosti obyvatelstva. Pri zistovani vyzivovych zvyklosti na Slovensku sa objavili fakty, na zaklade ktorych pracovnici Vyskumneho ustavu vyzivy v Bratislave v zaujme zlepsenia sucasneho stavu odporucaju: zvysit spotrebu obilnin a vyrobkov z celozrnnych a tmavych muk, strukovin, najma soje, rastlinnych olejov, ryb, kyslomliecnych vyrobkov, termixov a syrov s nizkym obsahom tukov, zeleniny a ovocia, zemiakov a hub, chudeho masa s nizkym obsahom tuku, najma jahnacieho, telacieho a hydiny, znizit spotrebu masa a vyrobkov z masa, najma udenin a tucneho masa, plnotucneho mlieka, syrov a jugurtov s vysokym obsahom tuku, vajec, zivocisnych tukov (slaniny, bravcovej masti, masla, smotany a bryndze), rastlinnych stuzenych tukov (margariny), cukru, cukrarenskych vyrobkov a bieleho peciva, kuchynskej soli, alkoholickych napojov.

Skusme sa zamysliet nad skladbou svojho jedalneho listka a urobit tak pozitivny krok pre zlepsenie svojho zdravia

Oddelenie vychovy ku zdraviu

 Vyzva obcanom mesta Brezna

Mesto Brezno - primator mesta, v zmysle zak. c. 297/94 Z.z. o ochrane zdravia ludi v zneni zmien a doplnkov, Vyhlasky Ministerstva zdravotnictva SR c. 79/97 Z.z. o opatreniach na predchadzanie prenosnym ochoreniam, zakona c. 87/87 Zb. o veterinarnej starostlivosti v zneni zmien a doplnkov a na zaklade signalov o vyskyte mysovitych hlodavcov a mravcov v meste, povazuje za potrebne informovat a zaroven vyzvat vsetkych obcanov k spolupraci pri vykone prieskumu a kontroly ich vyskytu.
V sucasnej dobe velky problem predstavuje v obytnych objektoch a zdravotnickych zariadeniach mravec faraonsky. Tento druh mravca je podstatne mensi nez ostatne druhy mravcov. Robotnice su svetlohnedej az cajovej farby, dlzka zivota je 60 - 90 dni.
Samicky su hnedej farby, ziju viac ako rok. Samcekovia su ciernohnedej farby, dlzka ich zivota je 14 - 21 dni. Faraonsky mravec je vsezravec, poziera takmer vsetky druhy potravin (maso, masove vyrobky). Vzdy dava prednost cerstvej a vlhkej potrave.
Maximalny vyskyt robotnic v zamorenych priestoroch byva v novemri a decembri - suvisi s vykurovanim priestorov. Pri niceni budu pouzite nastrahove pripravky kombinovane s barierovym postrekom stupaciek, teplovodov, bytovych jadier. Ucinok nastrahovych pripravkov sa prejavi az po niekolkych mesiacoch, kedy zahynie cela kolonia.
Zasah proti faraonskemu mravcovi je ucinny, ak sa vykona v celom objekte. Vykon dezinfekcie zasadne prenechajte skupinam pre DDD!
Prieskum a vyskyt mysovitych hlodavcov a mravocv na uzemi mesta sa realizuje od 22. septembra do 31. oktobra.
Ziadame vsetkych vlastnikov, uzivatelov, spravcov domov a ostatnych zastupcov podnikov a organizacii na uzemi mesta, aby umoznili pracovnikom vykonavajucim prieskum vstup na pozemky a do objektov a zaroven im poskytli informacie o vyskyte a pohybe hlodavcov a mravcov.
Informacie suvisiace s prieskumom (vyskyt mysovitych hlodavcov a mravcov hlaste oddeleniu zivotneho prostredia a vystavby mestskeho uradu, Ing. Sona Michalikova, c. telef. 6306280 - 281, jednotlivym spravcom bytov, v sprave ktorych je vas byt, alebo spolocenstvam.
Sme presvedceni, ze vsetci obcania mesta vo vlastnom zaujme pochopia vyznam tejto akcie predovsetkym z hladiska ucinneho boja proti nakazlivym chorobam, vzniku hospodarskych skod a ucinne pomozu pri zvysovani hygieny svojho zivotneho a pracovneho prostredia.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT