10. OKTOBER  2000 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Ti skor narodeni si isto este pamataju Strednu polnohospodarsku skolu, ktora sidlila na Banisku. Bola to skola s bohatou historiou a tradiciou, vyucovat v nej zacali v skolskom roku 1895/96 a bola jednou z najstarsich tohto druhu na Slovensku. Vychovavala polnohospodarskych odbornikov pre cele stredne Slovensko. Rozhodnutim krajskeho narodneho vyboru ju vsak v roku 1977 zrusili a premiestnili do Zvolena. V sucasnosti sa objavuju hlasy za jej obnovenie. Aj na ostatnom rokovani mestskeho zastupitelstva poslanci schvalili podporu obnove vyucovania polnohospodarskych metod v oblasti agropodnikania a environmenatlistiky. Ci to bude v priemyslenej skole alebo v samotnom areali byvalej skoly na Banisku, o tom rozhodnu dalsie rokovania. Niektore nazory mapuje aj nasa anketa:

S anketovym mikrofonom


Zachrania chatrajuci areal?

Eva Buckova, invalidna dochodkyna, Jasenie:

- Pamatam si este na polnohospodarsku skolu, ked som studovala v Brezne na vyzive. Myslim si, ze polnohospodarstvo potrebuje mladych ludi. Skratka odbornikov v tomto odbore treba, pretoze polnohospodarstvo ide dolu vodou. Ved v blizkosti taka skola nie je a dnes je aj cestovne drahe.

Miroslav Nemec, statny zamestnanec, Horna Lehota:

- Viem o nej, sidlila na Banisku. Polnohospodarstvo v nasom okrese je dost biedne, takze hadam by taka skola bola potrebna, keby si s tym vedeli poradit. Pomohlo by to, bolo by to dobre.

Ing. Dusan Klinec, dochodca:

- Taka skola by sa mala vratit do Brezna, pretoze mala osemdesiatrocnu tradiciu. Bolo to protizakonne, ked ju premiestnili do Zvolena. Odbornikov potrebuje cele Horehronie a o polnohospodarsku skolu je velky zaujem v ramci celeho regionu. Mal by tu byt odbor zivotneho prostredia a agroturistiky a vsetky ucebne pomocky a laboratoria zo Zvolena vratit spat do Brezna. Byvale objekty tejto skoly chatraju a take priestory nieto na celom Slovensku, volakedy tam boli rybniky, vodna elektraren, park, kde su vsetky mozne dreviny, ktore by mal student poznat, botanicka zahrada, ovocny sad, to vsetko je nevyuzite. Poznam to, ved som tam ucil.

Anna Dobiasova, robotnicka, Valaska:

- Myslim si, ze takito odbornici by boli potrebni, pretoze polnohospodarstvo je, povedala by som, trosku zanedbane. Aby som povedala pravdu, ja som tiez absolventkou tej skoly, boli sme posledni maturanti. Inac to bola dobra skola, mne sa tam pacilo pekne udrziavane prostredie, domy, boli tam zahrady, park. Moj nazor je taky, ze by to nebolo zle.

Jozefina Steklacova, dochodkyna, Podbrezova:

- Bola by potrebna taka skola, pretoze je tu polnohospodarska oblast. Co bolo volakedy dobre, co povazovali za dobre nasi rodicia, to treba obnovit. Duplom, ked je nezamestnanost a mladi ludia by nasli uplatnenie

Eva Popperova z Pohronskej Polhory:

- Myslim si, ze v tomto okrese, kde je dost rozvinute polnohospodarstvo, by bola taka skola celkom uzitocna. Teraz kazdy druhy chce byt ekonomom, takze mozno, ze by to malo uspech.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Cas - nas nepriatel?

Praca - jeden z faktorov, ktory znacne ovplyvnuje nas a nas rodinny zivot a o ktorom sa uz tolko popisalo v casopisoch a novinach. Jeden clovek sa stazuje, ze ju nema a nevie, co so svojim volnym casom. Iny sa rozplyva nad skutocnostou, ze je privelmi zaneprazdneny, ze mu praca uz prerasta cez hlavu, a ze jeho rodinny zivot, hoci by velmi chcel, nie je dokonaly. Psychologovia tvrdia, ze prave toto je najstresujucejsia dilema nasho zivota. Nejeden rodic by sa rad vymenil so svojou ratolestou, hovoria: "Mat tak tvoje problemy." Pokial ide o male dieta, ma mozno scasti pravdu. Ale ako je to s teenagermi a adolescentmi - stredoskolakmi, ktori su na hranici dospelosti? Ake maju oni problemy? Su tieto problemy zanedbatelne? Ako vnimaju svoju pracu, ktoru pre nich predstavuje skola? Maju dostatok casu na svoje zaluby alebo nie?Niet pochyb, ze i medzi nimi sa najdu ti, ktori uz maju vytyceny svoj - prinajmensom v najblizsej dobe - zivotny ciel, ktory vytrvalo sleduju a snazia sa pren urobit naozaj maximum. Od skoly, ktora - ak na sebe poctivo robia - im zaberie vela volneho casu (pretoze sen mnohych studentov naucit sa vsetko v skole ja zatial iba idealom), az po vselijake mimoskolske aktivity. Je uplne samozrejme, ze aj oni - ako kazdy normalny clovek - potrebuju nejake to volno. Stretnutie s dobrymi priatelmi, diskoteka ci kino alebo skratka cas, ktory by venovali sebe samemu: citanie dobrej knihy, pocuvanie hudby, sport alebo jednoducho den straveny v rodinnom kruhu.
Snaziac sa vnimat tento velmi aktualny, a to casovy problem z objektivneho hladiska, myslim si, ze casto sa ani neda urcit, kto je viac vytazeny. Ci studenti, ktori nechcu v skole zaostavat alebo ich rodicia, ktori sa snazia, aby to "klapalo" nielen v praci, ale aj doma. V kazdom pripade, medzi obidvoma generaciami sa najdu taki, ktori si niekedy lihaju spat s pocitom, ze nieco predsa len nestihli napriek tomu, ze cely den si ani na minutu neodpocinuli. Kladu si otazku: "Preco ma den iba dvadsat styri hodin? Daju sa vobec vsetky moje povinosti za tento cas stihnut?"
Mozno sa vam to bude zdat neuveritelne, ale odpoved znie ano. Recept je velmi jednoduchy: Naucte sa rozlisovat, co je a co nie je naozaj dolezite. Co uz "hori" a co este "neponahla". Dolezite je taktiez zachovat si pozitivny pristup a nenechat sa zlomit hned prvou prekazkou, ktora sa vam postavi do cesty. Naopak, pokuste sa z nej co najviac vytazit. Vzdy majte na pamati, ze nejde o to, co dobre alebo zle vas postihne, ale o to, aky postoj k jednotlivym situaciam zachovate. Skuste vyskusat tento recept a uvidite, ze cas sa vam nebude zdat az takym velkym nepriatelom. Ale piatok je piatok!

Katarina Nemcova

Vazena redakcia,

Ako breznianskeho rodaka a cloveka zaoberajuceho sa okrem ineho aj prirodou a historiou Brezna a jeho okolia ma sutaz Spoznavame historicke jadro mesta milo prekvapila a potesila. Som skutocne velmi rad, ze ste na strankach vasich novin (ktore mimochodom pravidelne sledujem) priniesli aj netradicne pohlady fotoobjektivu na niektore objekty centra nasho mesta. A to navyse putavou a atraktivnou formou sutaze, ktora prinutila cloveka vydat sa tiez do ulic s otvorenymi ocami a zaroven mu priniesla aj viacero cennych faktografickych informacii, spojenych najma s historiou.
Ako prirodovedec a chronicky obdivovatel, propagator prirodnych zaujimavosti okolia Brezna sa navyse prihovaram za pokracovanie podobnej sutaze venovanej napriklad tejto teme (spoznavaniu prirodnych zaujimavosti a hodnot Brezna a jeho okolia). Ved priroda v katastri Brezna si to celkom urcite zasluzi.
Do dalsej prace vam uprimne zelam vela uspechov, dobre pero, vela citatelov a ich priaznivy ohlas.

Peter Urban, Zvolen

Dakujeme ...

Moja stvorrocna vnucka Petka Nuterova lezala na detskom oddeleni v nemocnici v Brezne. Kedze som ju denne navstevovala, vsimala som si pracu lekarov a sestier. To, ze sa snazia vratit zdravie malym pacientom, je ich praca, ktoru si vybrali, ale citlivo pristupovat k precitlivelym rodicom a starym rodicom dokaze len clovek s dobrym srdcom. Takymto clovekom je primarka tohto oddelenia MUDr. Marta Tisovcikova.
Vazena pani primarka,
prijmite nase podakovanie za vasu ludskost a vas pristup k ludom, ktori sa boja o to najvzacnejsie - o svoje deti.
Dalej chcem podakovat MUDr. Robertovi Jenikovi a vsetkym sestrickam z oddelenia velkych deti.
Vasa praca je namahava, ale krasna. Ved co moze byt krajsie, ako vratit usmev dietatu.

Dakujem
Mgr. Anna Hroncekova,
Predajna

 

Ponuka na prechadzku

Oktober je najkrajsi cas na turistiku, a preto treba peknu jesen vyuzit. Mesto Brezno a jeho okolie je jednym z najkrajsich miest Horehronia, je neobycajne bohate na prirodne krasy. Patri medzi najkrajsie miesta stredneho Slovenska a je vyznamnym strediskom cestovneho ruchu. Ak chceme mat turisticky ruch, tak treba udrziavat aj turisticke chodnicky, lavicky, ale aj studnicky. Teraz vam ponuknem dobru prechadzku chodnikom zdravia. Tento chodnik zacina patdesiat metrov od zastavky na hlavnej ceste vedla stadiona. Treba odbocit doprava smerom na horne lazy a budete obdivovat strme vapencove kopce a krasne farby stromov, je tam aj zahrada zdravia, prirodna lekaren.
Ak sem budete casto chodit, nemusite chodit do nemocnice!

Stefan Libic


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT