24. OKTOBER 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Stastne detstvo vo svete

Detsky folklorny subor Stastne detstvo sa v sobotu 21. oktobra vecer vratil z jedenastdnoveho zajazdu vo Svajciarsku a Francuzsku. Asociacia Slovensko vedena Danielom Compagnonom v spolupraci s velvyslanectvom Slovenskej republiky vo Francuzsku pripravila pre ucinkujucich i publikum zaujimavy a nadmieru bohaty program. Sestnast vystupeni Stastneho detstva videlo takmer tritisic divakov. Subor predstavil tradicne horehronske tance a spevy, ale aj ludove umenie inych regionov Slovenska. .Na zaver pobytu jeho ucastnici polozili kyticu kvetov k soche gen. M. R. Stefanika v druzobnom Meudone.O zajazde tohto detskeho umeleckeho telesa, ktory zanechal v mnohych nezabudnutelny dojem, prinesieme informacie nabuduce.

Za ciste hory

V druhu oktobrovu sobotu sa breznianski ochrancovia prirody a krajiny zucastnili na akcii Za ciste hory na turistickom chodniku sedlo Certovice - razcestie za Lenivou - Leniva - Benuska. Nazbierany odpad spalili na polane Leniva, kde skonstatovali, ze nase krasne hory su velmi znecistene nespratnikmi. Cestou naspat nachadzali opat okolo chodnika papier a ine odpadky, okrem toho pri zastavke aj pri motoreste chybal odpadkovy kos.

Strankove dni

Vzhladom na to, ze poziadavky obcanov na verejne sluzby poskytovane Technickymi sluzbami (TS) v Brezne neustale rastu, ale financnych moznosti je stale menej a vedenie TS je nutene prijimat znacne usporne opatrenia, ponuka riaditel TS Ing. Tomas Gabon obcanom mesta moznost spolocneho hladania navrhov na zlepsenie spoluprace TS s obyvatelmi mesta, a to kazdu parnu stredu od 8. do 10. hodiny v zasadacke TS Brezno na Razusovej 16. Zacat je mozne uz 25. oktobra.

Co zistila "soika"

Pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj v 41. a 42. tyzdni skontrolovali dovedna 121 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 63 kontrolnych nakupov. Vyskytlo sa v nich 52 predrazeni, co predstavuje 82,5 percenta. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla tri koruny. Pri kontrole kvality a spravnosti oznacovania zistili nedostatky v 66 prevadzkovych jednotkach pri 371 druhoch tovaru za 2 136 342 korun. V osmich pripadoch dali prikaz na likvidaciu 21 druhov tovaru za 895,80 koruny. Spisali 44 oznameni o zacati spravneho konania a na mieste ulozili 92 blokovych pokut za 76 000 korun.

V Breznianskom okrese v predajni Drukos elektro na namesti pri osmich druhoch tovaru (akumulatory a sluchadla) v hodnote 10 446 korun neboli navody na obsluhu a bezpecnostne upozornenia v statnom jazyku. V hoteli Dumbier pri kontrole predaja textilu podnikatelom P. G. zo Ziliny zistili, ze symboly bubnovej susicky, resp. zakaz susenia v bubnovej susicke chybal pri trinastich druhoch tovaru v hodnote 49 122 korun, symbol maximalna teplota prania pri jednom druhu v hodnote 5250 korun a symbol chemickeho cistenia nemali dva druhy v hodnotre 10 120 korun. Zamerali sa aj na kvalitu obuvi, kde zistili nedostatky pri dvoch druhoch detskej obuvi v hodnote 4780 korun, ktore mali dlhu vkladaciu stielku, ostre a vypadavajuce kruzky, v chlapcenskej vychadzkovej obuvi objavili vo vnutri stopy po lepidle a odklon spodnej plochy nad ramec dovolenej odchylky.

POLICIA.JPG (47630 bytes)

Pokuta za kradez

Blokove pokuty za kradez v obchodoch neobisli Z. S. z Pohronskej Polhory a P. S. z Brezna. Obaja si vyhliadli pollitrove flasky vodky, prva z nich 2. oktobra o stvrt na desat v obchodnom dome, druhy kmin 5. oktobra v potravinach na Ulici Frana Krala.

Nebola besna

O pol druhej popoludni 9. oktobra sa po Razusovej ulici potulovala macka, ktora podla oznamenia prejavovala znamky besnoty. Privolany veterinarny lekar macku usmrtil, vysledok skusky bol nastastie negativny.

Ved voda je draha!

Hliadka mestskej policie v sucinnosti s pracovnikmi bytoveho podniku 11. oktobra o druhej popoludni uzavrela privod vody v pivnicnych priestoroch domu v Prednych Halnoch. Zabranili tak neopravnenemu a bezplatnemu cerpaniu vody "najomnikmi", ktori sa tu usalasili.

To sa predsa nepatri!

Pat minut po siestej vecer 12. oktobra na Ulici CSA v Brezne vycinal J. A., a preto na miesto cinu privolali hliadku. O co islo? Vytrznik z okna bezdovodne vylial vedro nie najcistejsej vody na otca s dcerou, ktori sa tadial prechadzali. Priestupok bol odstupeny na objasnenie okresnemu uradu.

Chcel si pofajcit?

Anonymny hlas dve minuty po pol tretej v noci 14. oktobra zatelefonoval, ze niekto na obchode na Ulici Frana krala rozbil okno. Po prichode hliadka zistila, ze oznam bol pravdivy, ale po pachatelovi ani stopy, zanechal za sebou len rozbite okno po neuspesnom pokuse ukradnut cigarety.

Skoncili v nemocnici

Z pivarne Urpin 14. oktobra tesne pred desiatou vecer telefonovali, ze sa tam strhla bitka. Obetou skupiny asi siedmich mladencov vo veku od 18 do 20 rokov sa stali dvaja muzi a pretoze ich zranenia vyzerali vazne, odviezli ich do nemocnice. Pripad prevzal Policajny zbor.

Vystrajali na namesti

Pred tristvrte na devat vecer 16. oktobra sa na namesti nevmestili do koze dvaja vojacikovia. Nespratnikov predviedli do vojenskeho utvaru, pretoze budili verejne pohorsenie.

"Ocistna" brigada

V piatok predpoludnim 20. oktobra mestski policajti s tromi ucitelmi a ziakmi Specialnej skoly v Brezne vycistili a upravili prostredie na Rurach. Do dvadsiatich plastikovych vriec nazbierali odpad (rozne plastikove flase, papiere...). Pomoc pri odstranovani neporiadku, ktory tu nechali hlavne "gulasnici" a nicitelia prirody, poskytli aj technicke sluzby pristavenim kontajnera a postupnou likvidaciou odpadu.

h0043e.jpg (21959 bytes) V stredu 18. oktobra vo Vojenskom utvare v Brezne slavnostne odhalili pomnik porucikovi Bernardovi Sadovskemu, ktory padol 3. septembra 1944 v Telgarte a Telgartcanom slobodnikovi Konstantinovi Turkinakovi a vojakovi Siimonovi Birkovi, ktori zahynuli 6. oktobra 1944 pri bombardovani breznianskych kasarni. Po nastupeni cestnej jednotky a po polozeni kytice kvetov sa k pozvanym hostom prihovorili predseda OV SZPB Jan Zemko a starosta Telgartu Martin Mekel, ktori zdoraznili, ze mena vyryte do kamena aj s odstupom casu pripominaju, za akych obeti sa rodila nasa sloboda. Po pietnom akte sa vo vojenskej ubytovni uskutocnila beseda a ustanovujuca schodza novozvniknutej zakladnej organizacie SZPB.

Opytali sme sa za vas

prednostu Mestskeho uradu v Brezne Ing. Jana Medveda

o Preco este nebola premenovana Ulica CSA v Brezne?

- Okresny narodny vybor v Banskej Bystrici 30. januara 1990 v zmysle zakona c. 93/1970 Zb. pripisom poziadal jednotlive obce a mesta o podanie navrhov na zmeny nazvov jednotlivych ulic s tym, ze tento dokument predlozi nazvoslovnej komisii oddelenia vnutornych veci okresneho narodneho vyboru. Tato komisia predlozene navrhy preskumala a odporucila zmenit: Gottwaldovo namestie na Namestie gen. M. R. Stefanika, Novobydzovsku ulicu na Kiepku, Partizansku ulicu na Podkorenovu, Ulicu Ceskoslovenskej ludovej armady na Ulicu Frantiska Svantnera vzhladom na to, ze mestsky narodny vybor mal zamer v doterajsom areali kasarni vybudovat skolstvo a novonavrhovany nazov by bol priliehavejsi. Avsak tento zamer sa neuskutocnil, a tak ostalo pomenovanie Ceskoslovenskej armady.

V roku 1993 sa mestska rada a mestske zastupitelstvo na svojich rokovaniach zaoberali premenovanim dalsich ulic. Mestsky urad formou ankety urobil prieskum medzi obcanmi s navrhom zmenit Ulicu 9. maja na Veporsku stvrt, Ulicu MPCL na Dumbiersku stvrt, Svermovu ulicu na Ulicu Jozefa Miloslava Hurbana a Fucikovu ulicu na Ulicu Michala Matunaka. Na zaklade vysledkov ankety - vyjadrenia obyvatelov tychto ulic -nedoslo k ich premenovaniu. Vyskumy prieskumu boli 26. oktobra 1993 predlozene na rokovanie mestskeho zastupitelstva, ktore ich uznesenim c. 54/93 zobralo na vedomie.

Okrem toho Narodna rada Slovenskej republiky sa uzniesla na zakone c. 165/1998 Z. z. o scitani obyvatelov, domov a bytov v roku 2001. Tento zakon okrem ineho upravuje povinnosti vsetkych subjektov, na ktore sa scitanie vztahuje, upravuje ulohy vybranych ministerstiev a ostatnych ustrednych organov statnej spravy, miestnej statnej spravy a obci suvisiace so scitanim. V zmysle tohto zakona sa scitanie obyvatelov, domov a bytov vykona na celom uzemi republiky k 26. maju 2001. V suvislosti so zabezpecenim pripravy a vykonania scitania obyvatelov, domov a bytov od 1. januara do 26. maja 2001 nemozno vykonavat uzemne zmeny, zmenit nazov obce ci jej casti, alebo pomenovanie ulic a zmenit cislovanie stavieb.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT