Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

48

28. NOVEMBER  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Katarinske dni ciernobalockej kultury

h0048k.jpg (6262 bytes)Pocas uplynuleho vikendu sa v Ciernom Balogu konalo zaujimave podujatie pod nazvom Katarinske dni ciernobalockej kultury, ktoreho cielom bola prezentacia Cierneho Balogu a vsetkeho, co je Handelcom vlastne.
Vikend odstartovala v piatok Katarinska zabava, kde do tanca hrala ludova hudba Bukovinka z Bravacova, z tzv. Bielych Handlov, a samozrejme zabava trvala az do rana.
V sobotu a v nedelu popoludni mali priestor na prezentaciu remeselnici z Cierneho Balogu, nielenze bola moznost zakupit si ich vyrobky, ale v komunikacnom centre v kulturnom dome aj na vlastne oci pozriet, ako tkaju koberce, siju sukeniaky, robia ciganske snurky, ci pradu priadzu. Dokonca si to aj niektori odvazlivci vyskusali. Priestory kulturneho domu boli vyzdobene vytvarnymi pracami deti zo zakladnych a materskych skol na temu Remesla a zivot na dedine a prijemnu atmosferu dotvarala vystava Rok 2000 vo fotografii.
h0048m.jpg (19921 bytes)
Handelska kucharska kniha alebo recepty zozbierane na Ciernom Hrone, to je nazov milej knizky, ktorej autorkou je Monika Budovcova. Tuto knizku sa podarilo na sobotnajsej recepcii pokrstit neriedenou slovenskou slivovicou a aby sa predislo dohadom o tom, ci sa to vobec bude dat jest, v priestoroch Vlcich dier bola pripravena ochutnavka niektorych handelskych jedal. Velky uspech mala teta Zuzana Auxtova-Endresove, ktora predvadzala pripravu tahanej strudle. Potom navstevnikov cakalo vystupenie folklornych skupin:Bazalicka Plachtince - Pribelce, Ponican Poniky, Kycera a Vajcovska muzika Horny Vadicov.
V nedelu sa pokracovalo v rozbehnutej robote zo soboty a cely vikend slavnostne ukoncili dalsim beneficnym koncertom pre Ciernohronsku zeleznicku.
Na zaver treba uz len dodat, ze presiel dalsi prijemne straveny vikend, ktory pripavilo obcianske zdruzenie Vydra a Obecny urad Cierny Balog v spolupraci so Stredoslovenskym narodopisnym zdruzenim Banska Bystrica, Stredoslovenskym osvetovym strediskom Banska Bystrica, FUS Bratislava. Samozrejme nemozeme nespomenut statny fond kultury Pro Slovakia, Konzorcium nadacii ETP Slovensko a Ekopolis, Nadaciu pre deti Slovenska, vdaka ktorych financnej podpore sa vlastne podarilo cele podujatie zorganizovat.
Velke dakujem patri Monike Budovcovej, Lubomirovi Medvedovi, Lubomirovi Auxtovi a jeho zenuskam, ktore tak vyborne varili a vsetkym dobrovolnikom, folkloristom, remeselnikom, fotografom, detickam a ludom dobrej vole.

Prezentovali krasu tvorivosti

h0048j.jpg (11524 bytes)Vlani v Dolnej Lehote, od 25. do 26. novembra v Predajnej na vystave s nazvom Sikovne ruky mikroregionu Chopok - Juh prezentovali krasu ludovej a umeleckej tvorivosti ludia zijuci v tejto oblasti.

Okrem Jarabej a Myta sa predstavili umelci z ostatnych dedin (Bystra, Podbrezova, Horna Lehota, Dolna Lehota, Predajna, Jasenie, Nemecka a Raztoka) s vyse tristo exponatmi. Rovnaky pocet navstevnikov si ich prisiel pozriet do spolocenskeho domu, ktory opeknel nadherou rucnych, rezbarskych prac, ludovych hudobnych nastrojov, ozdob z dielni domacich majstrov, vytvarnych diel, farebnych fotografii, kosikov, pernickov a vselicoho ineho. Najvacsou expoziciou sa mohla pochvalit domaca Predajna. Tak isto ako vlani, aj v tomto roku navstevnici mali nelahku ulohu odovzdat svoj hlas tomu najlepsiemu. Nakoniec sa rozhodli takto: prve miesto Jana Schwarzbacherova (malovane obrazy) z Hornej Lehoty, druhe miesto Mgr. Jan Kuracina (fotografie) z Bratislavy - Predajnej, tretie miesto Ing. Anna Porubska (pernicky) z Podbrezovej, stvrte miesto (vyrobky z dreva) Jan Pavlik z Predajnej, piate miesto Danka Jackuliakova (kraslice) z Predajnej, sieste miesto Peter Zilka (vyrobky z koze a dreva) z Dolnej Lehoty, siedme miesto Jozef Trubac (vyrobky z kovu) z Podbrezovej, osme miesto Anastazia Lantova (vysivky a decky) z Predajnej.
Otvorenie v sobotny podvecer po prihovore starostky Predajnej Ing. Tatiany Contofalskej, ktora zdoraznila, ze touto krasnou roznorodou vystavou sa rozhodli vycarit veselsiu atmosferu v sere novembrovych dni, spestrilo vystupenie detskeho folklorneho suboru Bocianik a folklornej spevackej skupiny Ciertaz z Nemeckej.

Vianoce, Vianoce prichadzaju...

O niekolko dni su tu Vianoce. Horehronske muzeum chce prispiet k dobrej predvianocnej atmosfere vystavami. Spolu s Miestnym odborom Ziveny pripravilo uz desatkrat vystavu Caro a krasa Vianoc. Opat budete mat moznost vidiet, ale aj kupit si rozne rucne prace - odevne a bytove doplnky, vianocne pecivo i ozdoby a ine drobne darcekove predmety.
K tradicnym vystavam cukrarenskych vyrobkov s vianocnou tematikou patria aj Gastrovianoce Hotelovej akademie v Brezne. Tento rok budu vyrobky vystavene v Horehronskom muzeu. Navstevnici budu mat moznost ziskat inspiraciu a napady na pripravu vianocneho peciva a mucnikov, tiez vianocneho stolovania. V druhej casti tejto vystavy sa navstevnik moze oboznamit s hlavnou vzdelavacou cinnostou hotelovej a obchodnej akademie, ale aj s ich mimoskolskymi aktivitami.
Obidve vystavy budu spristupnene v utorok 5. decembra v Horehronskom muzeu v Brezne na Namesti gen. M. R. Stefanika c.13 a potrvaju do 20. decembra. Otvorene bude v pondelok az v piatok od 8. do 17. hodiny, v sobotu 9. decembra a 16. decembra od 8. do 12. hodiny.

Tesime sa na vasu navstevu.

H. Peterajova


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT