28. NOVEMBER 2000 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Hladal som jedneho, nasiel som dvoch

h0048f.jpg (16438 bytes)Ked sa v Myte pod Dumbierom opytate, kde byvaju manzelia Javorcikovci, odpovedia vam domaci starousadlici otazkou: "Ti, co maju penzion Encian, ti, co tvoria krasu z dreva a smaltu?" Nuz a prave ich by som vam rad predstavil.
Sedim v interieri ich penzionu, ktory mi pripomina starodavnu dedinsku izbu. Kde len okno dohliadne, diva sa na vas stara krasa z dreva, hliny, vsade plno stareho riadu, naradia, zvoncov, starych obrazov. Veci, ktore nechybali v ziadnom dome. Skoro by som bol byval aj zabudol, preco som sem prisiel. Siel som povodne za mladou domacou panou Ivanou - zenou, ktora svoj zivot upisala medenym plechom, ktore pomocou smaltov a pece premiena na obrazky, sperky, privesky. No po chvilke som sa dozvedel, ze je tu este jeden majster, jej manzel Dusan svoj zivot upisal najskor horam a dnes aj drevu.
h0048d.jpg (24694 bytes)Najprv sa rozhovoril domaci pan. Od neho som sa dozvedel, ako sa postupne dostal k svojej velkej zalube. Spociatku sa venoval olejomalbe, az raz. Navsteva u stareho otca v Benusi rozhodla. Stary otec bol clovek, ktory mal rad drevo a vedel z neho zhotovit skoro vsetko, co potreboval. Nuz bolo rozhodnute. Ako sam domaci pan povedal, aj jeho najkrajsie spomienky sa viazu k hore. Aj dnes Dusan Javorcik pracuje s drevom a pri vyrobe svojich reliefov vyuziva predovsetkym jeho prekrasnu strukturu. Ked donesiem domov z hory drevo, este neviem, co z neho bude, ale ked vezmem do ruk dlato a drevo otvaram, postupne sa mi objavuje to, co z neho chcem mat." Nezabudol ma zaviest aj do svojej malej dielnicky, do svojho maleho kralovstva, kde bolo niekolko rozrobenych jeho plastik.h0048e.jpg (7486 bytes)Neskor sa k slovu dostala jeho manzelka, pani Ivana. Z jej rozpravania som sa dozvedel, ako sa tato rodacka z Prahy dostala na Slovensko, ale aj k svojej velkej laske - ku smaltom. Spoznali sa vlastne na horach, ale laska ku krasnemu, ludovej tvorbe ich este viac zblizila. Nahodou sa v skole dostala k casopisu, ktory hovoril o smaltoch, nuz aj tu bolo razom rozhodnute, aj ked cesta k prvemu vyrobku bola dlha a trnista. "K svojej robote pouzivam bizuterne smalty, ktore su nizkotavitelne a daju sa pouzit len na med. Medeny plech musim spracovat, vytepat. Nuz a potom prichadza na rad smaltovanie. Najskor je to smalt biely, no po vychladnuti sa na pliesky sype farebny smalt, ked sa roztavi, vytvaram drotom na nom motivy." Divam sa a uvedomujem si, ze kazdy vyrobok je vlastne original.
Na moju otazku, co dalej, sa obaja usmiali a povedali: "Planov mame este vela, chceme este vselico vyskusat. Aj smalt kombinovat s drevom ci sklom." Obaja sa po cely cas, pri svojej robote nechavaju unasat fantaziou, farebnostou a strukturou materialu. Ked som odchaidzal, polozil som si len pre seba otazku - kde beru manzelia Javorcikovcvi vsetku tu chut, elan a energiu do svojej roboty? No odpoved sa mi zdala hned jasna. Som presvedceny, ze u obidvoch je to velka laska k dedovizmi.

Vojtech Maling

Styri mesiace vo Svajciarsku

h0048c.jpg (5624 bytes)Student piateho rocnika Hotelovej akademie v Brezne Szaba Laszlo na zaklade uspesneho absolvovania konkurzu organizovaneho Univerzitou Mateja Bela v spolupraci so Svajciarsko-slovenskym institutom v Banskej Bystrici absolvoval letnu prax vo Svajciarsku. O svojich zazitkoch a dojmoch nam porozpraval:
- Po dvojtyzdnovom skoleni o svajciarskej gastronomii a zdokonaleni sa v nemeckom jazyku som bol zaradeny na pracovisko, ktore sa nachadza v kantone Graubuenden na vychode Svajciarska. Mesto Davos je tretim najvacsim turistickym a lyziarskym strediskom na celom svete, patri do zdruzenia Top Ski Countrys Of The World. Kedze toto zdruzenie je medzinarodne, exceluju tu aj dalsie zname strediska ako Aspen Colorado USA, Chamonix - Francuzsko, Sanada - Japonsko a ine. Kazdorocne sa tu konaju medzinarodne kongresy s celosvetovou ucastou.
Ja som mal tu cest pracovat v "stvorhviezdickovom" hoteli Meierhof. Tento hotel ma viac nez 120-rocnu tradiciu. Moj prvy dojem z hotela pri prichode bol velmi prijemny a zaroven prekvapujuci. Vladne tu ticho a mate pocit uplnej pohody a kludu. Clovek sa tu citi hned ako doma. Toto je aj sloganom hotela Feel at home - Hotel Meierhof patri do hoteloveho zdruzenia Alpine Classic Private Hotels. Podstatou zdruzenia tychto hotelov je, ze su riadene vyhradne rodinami. Zariadenie hotela charakterizuje prelinanie tradicneho s modernym. Neexistuje tu kut, kde by ste sa necitili prijemne. Vsade citit harmoniu a vsetko je zariadene a ulozene tak, aby hostom pocas ich pobytu nic neprekazalo. Po dvoch-troch krokoch, cestou na recepciu ma privitali dve usmievave tvare. Jednou z nich bola moja buduca sefka. Celkove privitanie mi pripadalo trosku prehnane. Nemal som pocit, ze by som tu mal styri mesiace pracovat, ale ako keby som tu mal stravit dovolenku. Prijali ma velmi priatelsky a dali mi najavo, ze som tu vitany. Celkova pracovna disciplina je vo Svajciarsku na velmi vysokej urovni. Svajciari su velmi presni, co sa tyka casu. Dalsim z mojich postrehov, ktore som spozoroval, bolo uzatvaranie vztahov a priatelstiev. Vsimol som si, ako im na tom druhom zalezi, dokazu sa vzajomne motivovat, su optimisti. Svajciari si pestuju vztahy celkom inym sposobom ako u nas. Nerobia medzi sebou rozdiely. Neraz mozno vidiet sefa pri praci so svojimi zamestnancami, je vzdy tam, kde ho potrebuju. Su si seberovni a uprimni. Asi takato psychologia a mentalita prace ja v hoteli Meierhof. Heslom mojho sefa a sefky je "v jednoduchosti je krasa". V den mojho odchodu na Slovensko boli vsetci velmi smutni a ja tiez. Oni vsetci boli pre mna ako moja druha , ale ovela pocetnejsia rodina. Som nadseny a raz sa tam chcem urcite vatit.
A mozno sa teraz opytate, co mi dal tento stvormesacny pracovny pobyt vo Svajciarsku? V prvom rade mi Svajciarsko otvorilo oci a vyjasnilo vlastny pohlad na svet. Dnes vnimam svet uz celkom z ineho uhla a pochopil som, ze zivot nie je hra, ale tvrdy boj. Uvedomil som si jednu vec, ze strojcom vlastneho stastia som ja sam! Toto vsetko mi pomohlo stanovit si ciele do buducnosti a myslim si, ze dokazem sebavedomejsie nielen rozmyslat, ale aj konat. Keby som to mal zahrnut, otvorili sa mi brany do sveta a aj do zivota. A chcem podakovat hotelovej akademii a celemu vedeniu, ze som toto vsetko ziskal vdaka nim.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT