Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

01

3. JANUAR  2001 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Na prelome rokov, storoci a tisicroci

Chvila, ktorou sme sa prehupli do noveho roka, storocia a tisicrocia je uz za nami. Na Silvester, ktory slavili v obciach a mestach Breznianskeho okresu rozne, ostali uz len spomienky. Prebudili sme sa do obycajneho dna a zapojili sa do kazdodennych povinnosti so zelaniami toho najlepsieho.

Na breznianskom namesti
h0101a.jpg (17144 bytes)Velky zabavny program na namesti v Brezne niesol nazov Silvester 2000, milenium 2001. Uz od 22. hodiny sa "rinok" naplnil davom bezmala dvetisic ludi a dobrou naladou, o ktoru sa postarala hudobna skupina skupina ZBM. Ti, ktori si zakupili zrebovatelne vstupenky, mali sancu vyhrat niektoru z trinastich zaujimavych cien. Ak ste nahadou drzitelom takehoto "stastneho listka", cenu si mozete vyzdvihnut vo financnom oddeleni mestskeho uradu (hifiveza Aiwa c. 0485, mikrovlnna rura Zanussi c. 1999, vysavac Sanyo c. 1953, zehlicka Tefal c. 0232, slahac Eta c. 1995, varna kanvica Eta c. 0810, strihac vlasov Mix c. 0496, sluchadla Phlips c. 2429, MG Stastne detstvo c. 2435, kniha Brezno - mesto, ktore ti podava ruku c. 2764, MG Stastne detstvo c. 1972, polokosela c. 0832, MG Stastne detstvo c. 1971) .

Novy rok, storocie, tisicrocie privitalo Brezno slovenskou hymnou, nadhernym ohnostrojom a prihovorom primatora mesta. Pritomni si zaroven pripomenuli aj 8. vyrocie vzniku Slovenskej republiky.

Prvy novorodenec
Prvym dietatom noveho milenia v okrese Brezno je Marcel Pokos (2700 g a 49 cm). Tohto roku sme si na prveho novorodenca museli v breznianskej porodnici pockat dlhsie ako vlani, pretoze Marcel - syn mladuckej Silvie zo Sumiaca - prisiel na svet az na Novy rok o druhej popoludni.

Prelom bez incidentov
Mozno, ze vlanajsi tragicky pripad, ktory sa odohral prave na Silvestra na namesti, zaposobil. Dokazom toho je aj skutocnost, ze policajti ani poziarnici nezaznamenali vaznejsie narusenie verejneho poriadku.

Vazeni citatelia!

Dovolte mi v mene vydavatela regionalnych novin Horehronie - Mestskeho kulturneho strediska v Brezne, popriat vam v novom roku 2001 vela dobreho zdravia, stastia, radosti a dobrych sprav prostrednictvom nasho i vasho tyzdennika. Redakcnemu kolektivu prajem mnoho citatelov i dopisovatelov dotvarajucich obraz novin. Aby sa tieto priania mohli naplnit, treba zachovat Horehronie i s vasou pomocou. Minuly rok bol financne velmi narocny a jeho nasledky budeme este dlho niest so sebou. Z tohto dovodu i z dovodu zvysenia cien dalsich nakladovych poloziek sme sa rozhodli zvysit cenu jedneho vytlacku o korunu patdesiat, teda na sest korun. Uvedomujeme si, ze je to nepopularne opatrenie, avsak tym, ze nam zachovate priazen i pri zvysenej cene periodika, zachovate i Horehronie pre seba. Vydavatel i redakcia vam vopred dakuju.

Mgr. Jaroslav Surina,
riaditel mestskeho kulturneho strediska

 Vazeni spoluobcania okresu Brezno a clenskych obci regionalneho zdruzenia

Pred niekolkymi hodinami sme vsetci spolocne privitali prve minuty prveho roka 3. tisicrocia a 21. storocia. Ano, sme ta generacia, ktora zije v obdobi nielen dvoch storoci, ale aj na rozhrani tisicroci. Je to zvlastne obdobie, preto je nasou ludskou povinnostou zamysliet sa nad prezitym casom a do noveho roku si polozit osobitne ludske a pracovne ciele. Teraz na tomto niekolkonasobnom rozhrani vekov sa chcem vam, vazeni spoluobcania, podakovat za vsetky vase ciny, ktore ste vykonavali v prospech svojej obce, mesta. Zveladili ste tak svoj domov. Ciny pre spolocnost nie su len skraslovanie svojho okolia, zmysluplna praca v zamestnani, ale aj vypovedana myslienka, napad, ktory vasi spoluobcania s radostou pre nas vsetkych realizuju.
Odchadzajuci rok bol pre nas, pracovnikov samospravy tak, ako kazdy iny, narocny. Mnohi z vas, vazeni spoluobcania, si neuvedomujete, ze od roku 1990 mesta, obce riadia vami volene samospravy, co je velky rozdiel voci byvalym narodnym vyborom. Veru v aprili minuleho roku sme si na X. sneme ZMOS pripomenuli spravnost a zivotaschopnost rozhodnutia prijatim zakona 369/1990 Zb. o samosprave obci. Okrem ineho tieto samospravne funkcie sme si v roku 2000 overovali aj organizovanim referenda, ale najma vytvorenim pracovnych prilezitosti pre viac ako 50 tisic dlhodobo nezamestnanych. Ved obce z celkoveho poctu viac ako 90 percent boli inciatormi vytvorenych pracovnych miest. Mnohi si poviete, ved ste dostali peniaze. Ano, ale len na ciste mzdy a zakonne odvody. Vsetky ostatne naklady sme znasali z rozpoctov obci. Tu treba pripomenut, ze v nasom regione sa do verejnoprospesnych prac zapojili vsetky obce a ludia na vytvorenych pracovnych miestach pracovali na pracach podla rozhodnutia obci a v obciach ste prinos videli sami.
A tu sme pri dalsej palcivej otazke, ktora rezonovala v poslednych tyzdnoch minuleho roka, je nou schvalenie statneho rozpoctu. Rada ZMOS zvazila svoju poziadavku na navysenie podielovych dani z 2,8 miliard korun, ktora vychadzala z inflacneho koeficientu k moznostiam statneho rozpoctu a vsetkymi dostupnymi prostriedkami sme ziadali navysenie o 1,1 miliardy, co sa nam nepodarilo presadit, podielove dane su zvysene len o 595 milionov korun. Takto podielove dane pre obce dostaneme pocas roka celkom v sume 1 711,70 koruny na obyvatela.

Vazeni spoluobcania,

rok 2001 bude znamenat v nasom zivote niekolko rozhodujucich okamihov. Predovsetkym to bude koncom maja scitanie obyvatelov, domov a bytov, do ktoreho budete mnohi zainteresovani ako scitaci komisari. Berte prosim tuto ulohu ako vec osobnej cti a povinnosti k svojej obci. Verim, ze s vasou pomocou sa vsetci spolocne, tak ako doposial, so vsetkymi ulohami uspesne popasujeme.
A co ocakavaju samotne obce? Verim, ze reforma verejnej spravy vo svojej decentralizacii postupi o krok dalej a o veciach verejnych budeme vo vacsom rozsahu spolocne rozhodovat.
V zivote obci a miest je uloh aj pre rok 2001 vela. Okrem ineho nas caka druha etapa vytvarania miest pre verejnoprospesne prace, cez ktore znova skraslime obce, verejne priestranstva a pribudnu aj investicne hodnoty do majetkov obci. Verim, ze v roku 2001 budeme moct pre tento program a vsetky ciele obecnych zastupitelstiev vytvorit aj v rozpoctoch obci lepsie podmienky tak, aby sme sa vsetci vo svojich bydliskach citili ako v ozajstnom domove.

Vazeni spoluobcania nasho Breznianskeho okresu:
"Nech vam novy rok 2001 a nove tisicrocie prinesie zdravie, porozumenie, pracovne a osobne uspechy".

Ing. Vladimir Fasko, primator Brezna a predseda Regionalneho zdruzenia miest a obci Hoirehronia a Stredneho rudohoria


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT