3. JANUAR 2001 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

  Patrocna Domovina

Dva dni pred zaverom milenia v sale Kulturneho domu v Bravacove si v slavnostnom programe pripomenuli piate vyrocie zalozenia domaceho miesaneho spevackeho zboru Domovina, ktoreho veducim je Jozef Gasperan st. Okrem jubilanta s hudobnym sprievodom Jozefa Gasperana ml. v programe, ktory slovom sprevadzala Mariana Citterbergova, vystupila detska dievcenska skupina pod vedenim Moniky Matulikovej. Oslavenca prisiel pozdravit aj poslanec NR SR Ing. Dusan Svantner s manzelkou. Viacej informacii prinesieme v buducom cisle.

Francuzskou komediou Trma vrma zacali clenovia Divadelneho suboru Jana Chalupku novu sezonu, a to hned dvoma premierami. Hru dramatika P. A. Breala pod rezijnou taktovkou Matusa Olhu nastudovali v dvojitom obsadeni. Na Stefana sa divakom predstavili starsi clenovia suboru a v posledny decembrovy piatok divaci videli tych mladsich (snimka Viktora Sajgalika). h0101d.jpg (8144 bytes)

Policia1.jpg (9101 bytes) Co narobi alkohol!

V predvianocnom obdobi mala hliadka vela starosti s muzmi oslabenymi alkoholom. Osmeho decembra o desiatej vecer pri zvonici na namesti spozorovala leziaceho neznameho bez dokladov, ktory nebol schopny rozpravat. Podobne 12. decembra popoludni pred Globtelom lezal na zemi P. A. z Brezna, ktory sa nevladal postavit, ale este predtym stihol oznackovat branu tak, ako to robia psikovia. K zakrvavenemu opitemu bezdomovcovi M. B. ich zavolali k Televizoru na Ulici CSA 17. decembra predpoludnim. Vsetkym trom privolali sanitku, ktora ich odviezla do nemocnice.

Predaval nacierno

Pri nedovolenom predaji podomacky vyrobeneho alkoholu pristihli 9. decembra o pol jedenastej na trznici na Ulici CSA A. H. z Velkeho Kyru. Neostavalo mu nic ine, len zaplatit blokovu pokutu.

Hrozivo vyzerajuci dym

O tristvrte na dvanast predpoludnim 12. decembra hliadka spozorovala, ze z rodinneho domu na Jarmocisku stupa husty cierny dym. Jeho povodcom bol M. F., ktory na dvore vypaloval elektricke kable. Za znecistovanie zivotneho prostredia "bol odmeneny" blokovou pokutou.

Mal pravdu

O pol siestej podvecer 14. decembra zavolali hliadku do potravin Televizor, kde P. P. z Brezna tvrdil, ze ho neopravnene obvinili z kradeze. Hliadka zistila, ze neklame, a tak blokovu pokutu musela zaplatit predavacka.

Aj tak sa da zaobut

V stadiu objasnovania je pripad, ktory sa odohral 16. decembra o druhej popoludni na Fucikovej ulici. E. R. tam prichytila tri dievcata, ktore akurat odnasali topanky ulozene pred dverami.

Chcel odcestovat?

Desat minut pred druhou popoludni 17. decembra telefonovali z nemocnice, ze im usiel pacient. Podla popisu hliadka "utecenca" J. Sch. coskoro objavila na zeleznicnej stanici a priviezla naspat.

Poskodil auto

O pol osmej vecer 22. decembra sa v pivarni Urpin strhla bitka. Jednemu z jej akterov sa asi malilo, a tak si zlost bezdovodne vylial na vozidle mestskej policie. Vytrznika M. S. z Nemeckej ukludnili az donucovacie prostriedky a jeho vycin mal svoju dohru na Policajnom zbore.

Clovek bez srdca!

Blizili sa Vianoce a akysi vandal asi este nemal vianocny stromcek. Nezaobstaral si ho vsak legalnym sposobom, a tak smutny pohlad pripravil obyvatelom penzionu na Ulici Frana Krala, kde 23. decembra o tristvrte na desat predpoludnim odrezal dva stromceky.

Pomoc na Stedry vecer

Na Stedry den podvecer pri benzinovom cerpadle na Banisku vycinala starsia zena. Pretoze volala o pomoc, privolali hliadku. Ukazalo sa, ze obetou je E. R. z Hronca, ktora tvrdila, ze ju ktosi napadol a vykrutil jej ruku. Vec oznamili Policajnemu zboru a Rychlej zdravotnej pomoci.

Nalakal sa a ufujazdil

Sest minut po pol piatej popoludni 25. decembra bol vyvolany poplach vo Velkosklade Fatunova na Mazornikove. Neznamy pachtel tu rozbil okno a vosiel dnu. Pravdepodobne po tom, co zistil, ze objekt je napojeny na signalizaciu, usiel.

Opytali sme sa za vas

veducej ekonomickeho useku Mestskeho uradu v Brezne Ing. Bozeny Megerssovej:

o Preco nechcu v restauracii hotela Dumbier vydavat z hodnoty stravneho listka?

- Okolo problemu ci vydavat alebo nevydavat z hodnoty stravneho listka sa vedu polemiky od zaciatku fungovania tejto formy zabezpecenia stravovania zamestnancov u nas. Domnievame sa, ze i ked ziadny pravny predpis toto jednoznacne neriesi, zo zneni prislusnych zakonov mozeme odpoved dost jednoznacne pochopit. Je to predovsetkym Zakonnik prace, ktory uklada zamestnavatelovi zabezpecovat zamestnancom stravovanie. Toto stravovanie nemozno nahradit inym plnenim. Taktiez moze zamestnavatel zabezpecit stravovanie prostrednictvom pravnickej alebo fyzickej osoby, ktora ma opravnenie poskytovat alebo sprostredkuvat stravovacie sluzby, ak ich sprostredkuje u pravnickej alebo fyzickej osoby, ktora ma opravnenie poskytovat stravovacie sluzby.

Okrem pravnych predpisov i fyzicke alebo pravnicke osoby sprostredkujuce stravovacie sluzby do zmluv o zabezpecovani poskytovania stravovania pre zamestnancov spravidla uvadzaju klauzulu, ze cena jedla a vhodneho napoja spolu sa musi rovnat minimalne nominalnej hodnote stravneho listka.

Mala dovolenkova sonda

Koncorocne obdobie byva pre mnohych casom dovoleniek. Vyuzivaju ho hlavne rodiny s detmi a lyziari. Tohtorocna zima vsak zatial nevytvara vhodne podmienky pre zimne sporty. V medzisviatkovom obdobi nas preto zaujimalo, ako su na tom niektore hotely nasho okresu a zatelefonovali sme do dvoch z nich z nich:

Riaditelka hotela Partizan na Taloch Miloslava Kicova nam povedala, ze v tomto obdobi su obsadeni na sto percent. Osemdesiat percent navstevnikov tvoria zahranicni hostia, najma Nemci, Poliaci, Madari a Rusi. Okrem rodin s detmi, su to aj mlade pary. Sneh im samozrejme chyba, a preto sa snazia vytvorit nahradny program. Funguju vsetky strediska, ktore su v hoteli aj pri nom (fitcentrum, sucha, parna sauna, bazen, masaze, solarium, posilnovna). Na vyplnenie volneho casu posluzil aj stolnotenisovy turnaj, sipky, biliard. Hostia maju moznost posediet si v slovenskej kolibe, kde pripravuju jedla na drevenom uhli a k prijemnej pohode hra ziva cimbalova hudba. Ti mladsi sa mozu zabavit na diskoteke. Navstevnici sa striedali 26. decembra, cakala ich silvestrovska zabava s moderovanym programom a tombolou. Ak bude priat pocasie, zimna sezona je rezervovana az do konca marca.

Podla slov veducej hotela Biela medvedica v Bystrej Katariny Fillovej, ich hostia su roznorodi, zo Svedska, Anglicka, Nemecka, Ukrajiny, Polska a Madarska, odkial prisiel aj primator Budapesti s rodinou a priatelmi. Pretoze lyzovat sa da len na Certovici a na Taloch, aj tu vyuzivaju biliard, sipky, saunu a aperitiv bar. Obsadeni su na 80 percent kvoli zlym poveternostnym podmienkach, ale mimoriadne zasiahla vizova povinnost pre Rusov, ktori zrusili objednavky. Pani veduca si postazovala aj na nedostatocnu propagaciu Bystrianskej doliny. Zle pocasie sposobilo, ze sa hostia zdrzia len jeden az dva dni. Na Silvestra pripravili ples s bohatym jedalnym listkom a s tombolou. Vacsiu navstevnost ocakavaju od 2. januara, odkedy su nizsie ceny.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT