23. JANUAR 2001 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

  Premiera a reprizy ochotnikov z Nemeckej

Pocas vlanajsej sezony Divadelny ochotnicky subor z Nemeckej pod rezijnou taktovkou Mgr. Martina Loksu nacvicil hru autora Victora Eftimiu s nazvom Akim. Je to pribeh z prostredia rumunskeho vidieka, ktoreho ustrednymi motivmi su ludska falos, pycha, pretvarka, hriech, ale aj pochopenie a odpustenie. Pocas vianocnych sviatkov sa s touto hrou, ktora vyznieva ako tragikomedia, najskor predstavili domacemu publiku v sale kulturneho domu. Po prvej reprize 7. januara v Dubovej, nasledovala v nedelu 21. januara v Medzibrode. Nemecianski divadelnici predpokladaju, ze budu nasledovat aj dalsie, ktore si budu moct pozriet divaci v okolitych obciach.

Verejnoprospesne prace pokracuju

Okresny urad prace v Brezne pozval v stredu 17. januara do velkej zasadacky mestskeho uradu starostov a zamestnavatelov, ktori mozu zamestnavat pracovnikov na dohodnute verejnoprospesne pracovne miesta pre dlhodobo evidovanych. Informovali ich hlavne o zmenach, ktore nastali pri uzatvarani dohod v porovnani s vlanajskom.

Novorocny pozdrav folklorneho suboru Mostar

Folklorny subor Mostar vlani oslavoval styridsatpatku. Pri tejto prilezitosti v novembri na dvoch slavnostnych programoch, ktore scenaristicky a rezisersky pripravili Vaclava Ridzonova a Anna Turnova divaci videli nielen premieru novych tancov, ale predstavili sa im aj byvali clenovia tohto suboru. Repriza tohto galaprogramu tentoraz s nazvom Novorocny pozdrav folklorneho suboru Mostar, opat s velkym uspechom ako jeho premiera, bola v piatok 19. januara.

Krestania za jednotu

Tak ako kazdorocne, aj v tomto roku od 18. do 25. januara sa cely krestansky svet modlil za jednotu. Aj ked ludia ziju blizko seba fyzicky, ziju vo vzdialenosti duchovnej a nazorovej. Zmyslom tohto tyzdna preto je vytvarat jednotu medzi sebou, respektovanie dostojnosti ludskej osoby. Slova Jezisa Krista: " ... aby vsetci boli jedno, ako ty, Otce, vo mne a ja v tebe ..." su tak stale aktualne.

Breznianski turisti hodnotili

V sestnasty januarovy vecer sa stretli breznianski turisti, tentoraz bez plecniakov a vystroja, aby v mestskom dome kultury zhodnotili cinnost vyboru a celej clenskej zakladne odboru turistiky. A veru bolo co hodnotit.

"Doba je sice tazka, ale ustavicne vyhovaranie sa na nedostatok penazi v kazdej oblasti ludskej cinnosti je dokazom neschopnosti prisposobit sa danemu prostrediu a danym podmienkam. Som rad, ze nas odbor turistiky patri medzi tie, ktore prezili, nasli si svoje miesto v spolocnosti a svojou cinnostou potvrdzuju svoju opodstatnenost v sportovom spektre mesta, okresu a nebojim sa to vyslovit - aj Slovenska", - povedal v uvode spravy o cinnosti predseda odboru turistiky Ing. Anton Jursa.
h0104c.jpg (17281 bytes)Z osemdesiatich dvoch clenov je styridsat muzov, styridsatdva zien, pribudli styria dorastenci a styria ziaci. Vlani absolvovali styridsatpat akcii zameranych na spoznavanie blizsieho okolia i vzdialenejsich oblasti Slovenska, na ktorych sa zucastnilo 2330 ucastnikov. Za dominantne oznacili 30. rocnik vystupu na Dumbier, Cestu rozpravkovym lesom, pochod Po stopach oslobodenia mesta, zimny prechod Brezno - Bystra, otvorenie akcie Sto jarnych kilometrov a vystup na Bystru - Rohace. Okrem toho odpracovali tristo brigadnickych hodin pri cisteni, upratovani a koseni taborisk pod Skalkou, ktore znecistuju a devastuju rekreanti. Znackari pod vedenim J. Skrovinu skontrolovali 30 kilometrov a starali sa o 50 kilometrov znackovanych turistickych chodnikov. Navrh akcii na tento rok je zaplneny az do oktobra. Vychadzaju v nom z toho, co sa v predchdazajucom roku nepodarilo splnit. Zamerane su na pesiu turistiku, zimnu pre bezkarov, cykloturistiku, vecery pri diapozitivoch, spolocne akcie s maticiarmi, ochranarmi, turistami z Cierneho Balogu a dalsimi. Za sebou uz maju januarove pochody Vrchdolinka - Cachovo, Krizno - Dobroc, v sobotu ich caka uz 14. rocnik pochodu Po stopach oslobodenia mesta.
V diskusii okrem turistov vystupili aj zastupcovia protifasistickych bojovnikov a maticiari. Riaditel MSK Mgr. Tibor Boros podakoval za sportove akcie a v ramci moznosti prislubil pomoc. Ing. A. Jursa zdoraznil potrebu zriadit okresny vybor turistiky, pretoze financne protriedky ostavaju v Banskej Bystrici. Tento organ by koordinoval cinnost jednotlivych odborov v okrese.
Stretnutie ludi majucich blizko k prirodnym, historickym a kulturnym pozoruhodnostiam, ale aj k pohybu v nadhernom prostredi, skoncilo prezeranim kronik (snimka Ing. Antona Jursu), ktore od roku 1977 s preciznostou a velkym vytvarnym citom vedie Evka Benackova.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT