23. JANUAR 2001 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Knizne novinky

Singer, Isaac Bashevis: Pribehy detstva

Bratislava, Vydavatelstvo Spolku slovenskych spisovatelov 2000,175 s.
"Deti su najlepsi citatelia skutocnej literatury. V nasich casoch, ked sa rozpravacstvo stalo zabudnutym umenim a nahradila ho amaterska sociologia a banalna psychologia, dieta je este vzdy nezavisly cinitel, nespoliehajuci sa na nic, len na vlastny vkus."
Autor tychto riadkov, nositel Nobelovej ceny za literaturu z roku 1978, je presvedceny i o tom, ze "...literatura nepotrebuje otrepane posolstva, ale dobre postavene pribehy, lebo kazdy dobry pribeh obsahuje posolstvo, hoci obcas nie zjavne."
Spolocnym znakom oblubenych poviedok situovanych do zidovskych komunit na polskom vidieku, do varsavskych bohemskych kruhov alebo emigrantskych komunit v Amerike je rozpravacske majstrovstvo, v ktorom sa snubi tajomno so zmyslom pre realisticky detail, citlivost s laskavym humorom bez ironie a odsudenia, zmyselnost s filozofickou hlbkou Singerove pribehy oslovuju este cimsi: prave tym posolstvom. Posolstvom dobra, sucitu ucty voci mudrosti, vzdelanosti, skusenostiam starych a odvahe mladych, posolstvom lasky a sudrznosti rodiny.

Maria Frgolcova

 

Slovenska obchodna a priemyselna komora, Banskobystricka regionalna komora, Nam. S. Moysesa 4, 974 01 B. Bystrica, tel.: 4125634, fax: 4125636, e-mail: sopkrkbb@ascci.sk, http://www.bb.scci.sk

 

Vazeni podnikatelia,
informujeme vas o akciach, ktore v roku 2001 pripravuje Banskobystricka regionalna komora SOPK:

1. Zahranicne vztahy: a) misie do zahranicia: marec: Mexico, Kuba - Mexiko City, Havana, jun: Chorvatsko - Rijeka, september: Nemecko - Augsburg, oktober: Spojene arabske emiraty - Dubaj, Abu Dhabi, december: Grecko - Larissa, Ateny, b) misie zo zahranicia: april: Egypt - Alexandria, jun: Slovinsko - Celje, oktober: Holandsko - Eindhoven, c) ucast na veltrhoch a vystavach v zahranici: oktober: SAE - Dubaj "22. Medzinarodny veltrh stavebnictva a verejnych prac BIG 5", november: Izrael - Tel Aviv "Internacional Exhibition on Office Equipment".

2. Vzdelavacia cinnost: skolenia, seminare a vzdelavanie: februar: Dan z prijmov pravnickych osob, Uctovna zavierka za rok 2000 (podvojne uctovnictvo), marec: Predchadzanie obchodnym rizikam a vymahanie pohladavok mimosudnou cestou, april: Posudzovanie zhody a certifikacie zhody a certifikacia vyrobkov, maj: Odvody podnikatelov do fondov, jun: Kupna zmluva v zahranicnom obchode, september: Exekucne a konkurzne pravo v praxi, oktober: System EAN, oznacovanie distribucnych jednotiek ciarovym kodom, november: Vyvozny a dovozny obchodny pripad, december: Colne aktuality.

 

Maly bio-vychovavatel

Geologicka stavba Breznianskej kotliny

V uvodnom clanku tejto rubriky sme si precitali, ze zakladom pre zive organizmy je neziva priroda: slnko, voda, vzduch, geologicka stavba a mineralogicke zlozenie zemskeho povrchu na urcitom uzemi. Mnohe z tychto cinitelov su dane makrosvetom a clovek ich zvacsa nemoze ovplyvnit, musi sa im prisposobit, vyuzit, co mu ponukaju s ohladom na to, aby ich neznicil, alebo uplne nezdevastoval. Prirodna zakladna, na ktorej zijeme a mnohi sme sa tu aj narodili - Breznianska kotlina, rozprestiera sa juzne pod svahmi Nizkych Tatier, na zapad od Slovenskeho rudohoria medzi Breznom a Pohronskou Polhorou, kde do nej zasahuje zapadna cast rudohoria Muranska planina - chranena krajinna oblast. Kotlina vznikla tak, ze na starsom podklade silnejsimi geologickymi pohybmi sa vytvorili v Strednych Karpatoch ploche sikme velvrasy, tiahnuce v smere vychodo-zapadom. Vtedy sa miernym zdvihnutim vnutornych Karpat v tvare klenby najviac v rudohorsko-tatranskej casti vytvorili podzemne priestory, napr. jaskyna Mrtvych netoperov a Bystrianska jaskyna. Erozia a denudacia v udoliach vyzdvihnuty a ukloneny relief odkryli. Najviac na nom ostali mensie zvysky tufov - Hajna hora nad Breznianskou kotlinou. Podlozie kotliny tvori krystalinikum kraklovskej a kralovoholskej zony. Na juhozapade ju obmedzuju neogenne sopecne pohoria, napr. vrch Banova. Zlepencove rekcie malych mocnosti vystupuju juzne od Michalovej. Hrubozrnne doskovite pieskovce s vlozkami ilovcov sa nachadzaju juzne od Brezna. Obsahuju zvysky rastlin a rybich supin. Dalej sa tu nachadzaju sive a hnedaste, jemnopiescite vapenite ilovce - Hlinik (Rohozna). Okrem pieskovcov su tu aj bituminozne uholne bridlice. Vo vyssich polohach su pri Michalovej a Pohronskej Polhore vyvinute sosovkove sloje uhlicitanovych manganovych rud. Piescito - ilovite formacie sa na juhu ponaraju do andezitoveho sypkeho materialu vyvrhnuteho pri vybuchu sopiek. Krizovo zvrstvene kremicite ilovite piesky s velkym obsahom muskovitu a zivcov su odkryte v pieskovniach juzne od Brezna. Vo vychodno-zapadnom smere kotlinu lemuju terasy Hrona. Na hornom toku po Benus su to konce naplavenych kuzelov strkonosnych bystrin z kralovoholskej casti Nizkych Tatier. Zatlacaju Hron k upatiu Slovenskeho rudohoria. Terasy Hrona sa zachovali po oboch stranach rieky. Az pri Lopeji ich mozeme sledovat najviac po pravej strane, kde sa spajaju s terasami nizkotatranskych potokov. Severozapadne lemuju kotlinu vapencove podzemne utvary - Bystrianska jaskyna so svojou podzemnou rieckou Bystriankou. Opisane geologicke pomery urcuju podmienky pre denudaciu povrchu, vytvaranie nanosov, tvorbu pody, vznik pramenov a pod. Tieto podmienky su zakladom pre zivot rastlin, zivocichov a cloveka.
V buducich cislach sa budeme zaoberat typmi pod, pramenmi a ich zlozenim.

Sme nablizku

Mojej mame zistili cukrovku, chcela by som vediet nieco blizsie o tejto chorobe a o jej vplyve na kvalitu zivota.

Zn. Cukrovka a kvalita zivota

Diabetes mellitus - cukrovka - je chronicke ochorenie, ktore dozivotne postihuje stale viac ludi na celom svete. V sucasnosti je vo svete 135 milionov diabetikov a podla prognostickych studii v priebehu 25 rokov bude tymto ochorenim trpiet 300 milionov ludi. Cukrovka je stvrtou najcastejsou pricinou umrti vo vacsine krajin. Na Slovensku je registrovanych vyse 238 000 diabetikov, predpoklada sa vsak, ze dasich 100 000 ludi o svojom ochoreni - cukrovke - doteraz nevie.
Medzi rizikove skupiny obyvatelstva ohrozene diabetom, u ktorych by sa mala vysetrit hladina cukru v krvi, patria najma ludia starsi ako 40 rokov, ktori maju aspon jeden z tychto rizikovych faktorov: obezitu, diabetes medzi bllizkymi pribuznymi, vysoky krvny tlak, vysoke hladiny krvnych tukov, caste opakovane infekcie, vyssiu hladinu cukru v krvi v minulosti a nevysvetlitelnu unavu. Napriek vysokemu vyskytu cukrovky a jej vzostupnej tendencii je verejnost nedostatocne informovana o tomto ochoreni, rizikovych faktoroch, sposoboch liecby a moznostiach prevencie. Este menej vsak i cukrovkou postihnuti obcania vedia o tom, aky vplyv moze mat toto ochorenie aj na dalsie aspekty ich zdravia.
Cukrovka sa prejavuje predovsetkym zysenim cukru v krvi a sklonom k specifickym organovym komplikaciam, ako je postihnutie oci, nervov, obliciek ci urychleny vznik aterosklerozy. Pricinou cukrovky u diabetikov 1. typu je nedostatok inzulinu a u diabetikov 2. typu sa kombinuje nedostatok inzulinu s jeho dostatocnym ucinkom v perifernych tkanivach (svalove a tukove tkanivo). DM 1. typu sa vyskytuje v kazdom veku, ale hlavne v detstve a mladosti, pricom pacient je zavisly na vonkajsom podavani inzulinu. Osemdesiat az devatdesiat percent pripadov diabetu predstavuje DM 2. typu. Vznika vacsinou po 40. roku veku a okrem vrodenej nachylnosti podporuju jeho vznik obezita, nedostatok pohybu a dusevne stresy. Treba si uvedomit, ze cukrovka sa neda vyliecit a aj ked nesposobuje bezprostredne tazkosti, moze dojst i pri jej "miernom priebehu" k neskorym cievnym komplikaciam. Na druhej strane prave dodrziavanie liecebneho rezimu a vlastna kontrola glykemie spojena so spravnymi upravami liecby nielen zvysuju sebadoveru diabetika, ale aj skracuju jeho pobyt v nemocnici, znizuju vyskyt nahlych dekompenzacii diabetu i pocet amputacii dolnych koncatin a straty zraku.
V roku 1990 dobrovolnici z radov diabetikov, diabetologov a diabetologicke sestry zalozili Zvaz diabetikov Slovenska. Dnes vyvija svoju cinnost v 78 organizaciach na celom Slovensku. Cielom Zvazu diabetikov Slovenska je poskytovat informacie o cukrovke vsetkym zaujemcom, vychovavat k prevencii, pomahat zlepsit diagnostiku a liecbu, podporovat vyskum, poskytovat psychosocialnu pomoc a zakladat regionalne organizacie diabetikov.

Okienko pre starostov

Slovenska republika patri medzi europske krajiny, ktore vyzaduju, aby cinnost verejneho obstaravania vykonavali od roku 2002 len osoby sposobile, podla zakona 263/1993 Zb. o verejnom obstaravani.
Jednym z poverenych organizatorov skolenia je UEOS, a.s., Komercia Bratislava, ktora je jedinou odbornou profesionalnou organizaciou na Slovensku systematicky sa zaoberajucou problematikou verejneho obstaravania.
UEOS - Komercia, a.s., Bratislava v roku 2001 organizuje odbornu pripravu ziadatelov o ziskanie odbornej sposobilosti vo verejnom obstaravani v sulade so zakonom c. 263/1993 Zb.
Kurzy budu organizovane o. i. aj v Banskej Bystrici takto: Kurz 1.
termin prednasok 13. - 14. februara, termin sustredenia 5. marca, najskorsi mozny termin sluzby 13. marec, skolitel Ing. Svec, 2. 13. - 14. februar, 2. april, 10. april, Ing. Svec, 3. 10. -11. april, 2. maj, 9. maj, Ing. Svec, 4. 15. - 16. maj, 5. jun, 19. jun, Ing. Svec.
Prihlasit sa treba obratom, preto davam do pozornosti starostom, prednostom obecnych uradov, pokial uvazujete o investicii, ktora si vyzaduje verejne obstaravanie, urychlene sa prihlaste na kontaktnej adrese: UEOS - Komercia, a.s., Sekcia manazmentu a ekonomickych nastrojov, Ruzova dolina 27, 824 69 Bratislava, tel. 07/53411722, 58237153, 58237375, 58237308, fax: 07/53411603, e-mail: men netex.sk.
Orientacna cena kurzu na jedneho ucastnika je 5 800 korun bez DPH. V cene su zahrnute aj studijne materialy vo vyske 1 000 korun.


Ing. Vladimir Fasko, predseda Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT