27. FEBRUAR 2001 Strana 7

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Stara pravda

Myslienky chodia po svete ako ludia. Chodia cez den, chodia v noci. Ich cesty nocne byvaju blizke, ale aj velmi daleke. Zachadzaju az do tych koncin, ktore nemali urcite pomenovanie. Hovorilo sa im, aj vravi dnes: Kde bolo, tam bolo, ale bolo, Bolo to davno, tomu uz pamatnika niet, Bola jedna mat a mala dve dievky...

Ano. Nocne myslienocky zabiehaju do rozpravok, povesti, najma vtedy, ked si na oblohe spaciruje inspiracny zdroj - mesiac.

Povesti, rozpravky - druhe materinske mlieko, cez ktore sme sa priucali ku krase reci, s hrdinami sa tesime z vitazstva nad jezibabou, drakom, certom..., ze dobro vyhralo nad zlom a ti, ktori sa pozenili, ak nepomreli, ziju podnes.

Hovorime si, este dobre, ze zili ludia, ktori tie vymyslene deje na neurcitom mieste (...kde sa voda sypala a piesok sa lial...) a v neurcitom case (...bolo to davno - davno...) dali na papier, knizne vydali. Tak vznikla i kniha Povest od Pavla Dobsinskeho (posobil aj v Brezne ako evanjelicky kaplan - 1853 - 55). Nebol sam. Zbierat ludove poviestky pomahali Samo Ormis, Samo Tomasik, Samo Reuss, Samo Chalupka, Janko Francisci...

Medzi povestami, rozpravajucimi ludmi, dostali sa do tlaciarne v rokoch 1880 - 83 aj dve z Hornej Lehoty. Jednu, Lubka a Kovovlad, podal Dobsinskemu S. Chalupka. Druhu, O Vitazkovi, poskytla B. Nemcova. Isto-iste ju zapisala v case, ked bola v kupeloch na Sliaci a v roku 1855 navstivila v Brezne G. Z. - Laskomerskeho a J. Chalupku.

Obidve prace su perfektne. Krasu a bohatost nasej reci objavime v slovnych zvratoch, dnes uz neexistujucich slov, ako: kolimaha (kryty koc), zarueno (prvy darcek snubenici), loza (postel), krema (okrem), suhaj kalavny... Slovna hra (zvyk) pri pytackach povedana ustami starosvata... Vystihnutie Lubkinej tvrdohlavosti, priebercivosti az v zalostnom prebudeni...

Riadky O Vitazkovi zacinaju cislo sedem. Aby bol silny, aby premohol kazdeho, mali ho trikrat po sedem rokov nadajala, lenze...

Matka sa dala kut spolky s drakom a Vitazko prezival krusne chvile, kym nenasiel... - Na vrbe zvonec - rozpravke koniec. Precitajme si to.

Nie, ani v minulosti to nemali autori, zostavovatelia na ruziach ustlane (obdobne ako dnes). Aby to, co zozbierali, upravili a napisali, uzrelo svetlo sveta cez tlaciarensku cern, boli potrebne grose. Tie chybali. Pomohli ,,sponzori". Tisovsky Marko Daxner dal patdesiat zlatiek, Zechenter - Laskomersky prilozil pat. Boli i dalsi dobrodinci.

Rozpravky dnes? Snad umelo vytvorene typu: V Hlbokej pod horou gazda gazdoval. V troch palotach tri kuchyne, tri kominy zo strechy trcia, vo dvore tri traktory: zeleny, modry, fialovy. Traja soferi ich prehanaju na troch hektaroch pola... Vsetko to zauzluje odpredaj urody a zisk si gazda uklada na tri vkladne knizky...

Nechajme vlastne myslienky, nech si bludia po tom sirom poli sveta. Na ukoncenie si pozicajme slova od Lubomira Feldeka: - Otvor dieta knihu, aj rozpravkovu, su to vrata domu tvojho mudrejsieho brata, co ma vzdy dost casu pre deti, vsetko, co chces vediet, povie ti.

Stara pravda. Citanie knihy je ako lekaren duse. Vykrocme do tej lekarne.

(li)

 

h0109j.jpg (13151 bytes)Marcove pranostiky

Marec, staroslovansky nazov berezozel (kvitnutie brezy). V starych rolnickych priruckach najdeme vela dobrych rad, v ktorych sa odzrkadluje potreba priazniveho marcoveho pocasia bez zrazok, na uspesne vykonanie jarnych prac na poli. Nie je priaznive, ak je marec dazdivy, pripadne zasnezeny, pretoze sa odsuvaju polne prace na neskorsie terminy.

,,Kedy sa uz otepli?"
Snimka: Peter Bercik

Marec teply hrejivy, april chladny sychravy.
...
Ak chces mat jarcu, zasej ho v marcu.
...
Ked sa v marci ozve hrmenie, prekvapi nas v maji snezenie.
...
Ked zaciatok marca pricasto dazd maca, bude potom v lete smadom trapit vtaca.
...
Ak v marci kukucka zakuka a bocian zaklepka, predzvest to prichodu skoreho leta.
...
Zenska chut, panska laska a marcove pocasie, to je vzdy nestale.
...
Ked marcove rana rosa vlazi, v maji sa z rana blistia mrazy.

Marcove hrmavice, urodnemu roku to vestice.
...
Marcove rana do hmiel zahalene, bude leto casto burkami kropene.
...
V marci mokro, dazdivo, v lete sucho, ziznivo.
...
Ked marec z oblohy vela vody dostane, potom suche leto nastane.
...
Marec suchy, april mokry, maj studeny byva, potom byva rocik pozehnany.
...
Ked v marci na oblohe hrom bubnuje, v maji potom este sniezik poletuje.


Zozbieral: Mgr. Jozef Pupis

 

Zostane v nasich spomienkach

Dna 8. februara po tazkej chorobe vo veku sestdesiatjeden rokov dotlklo srdce vzacneho cloveka Mgr. Vesny Szaboovej, ucitelky zakladnej skoly. Cely jej zivot bol naplneny pracou pre deti, ktore vzdelavala a vychovavala s velkou laskou, zanietenim a trpezlivostou, v mnohom vsak bola prikladom aj pre nas kolegov, dospelych. Jej nevycerpatelny optimizmus, laskave slovo, inteligentny humor a neutichajuca snaha pomoct inym, navzdy zostanu v pamati nas vsetkych, ktori sme s nou spolupracovali. Bola vybornou ucitelkou matematiky, protagonistkou matematickych sutazi, dlhe roky odborovou funkcionarkou. Rovnako aktivne rozvijala esteticke citenie ziakov prostrednictvom vytvarnych sutazi. Velky kus prace odviedla ako zastupkyna riaditela Zakladnej skoly na Pionierskej 4 a Zakladnej skoly Mazornikovo.
Generacie mladych ludi v Brezne budu spominat na jej usmievavu tvar a hlboko ludsky pristup pri rieseni pedagogickych a zivotnych problemov.

Nikdy na teba nezabudneme, navzdy zostanes v nasich spomienkach.

Kolektiv ucitelov Zakladnej skoly Pionierska 4 v Brezne


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT