Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

13

27. MAREC  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 
Multimedialny festival horskych filmov v Brezne

Uz po druhykrat sa Jaroslavovi Vondercikovi a Marianovi Pavukovi v spolupraci s horolezeckym klubom ZP Sport, a. s., Podbrezova a Mestskym kulturnym sterdiskom v Brezne podarilo v dnoch 23. a 24. marca zorganizovat multimedialny festival s horskou tematikou.
h0113e.jpg (16112 bytes)Vo vestibule kinosaly mestskeho domu kultury krajinarske fotografieh0113d.jpg (12168 bytes) vystavovali Mikulas Dudas, Marian Cerovsky a Jozef Vyhnalik (na snimke c. 1). Obrazova cast festivalu zacala v kinosale diaprojekciou a prednaskou Atillu Osvatha z Madarska o extremnom vystupe na himalajsku horu Spantik. Nasledoval francuzsky dokumentarny film Vystup do neba. V dalsej casti prezentoval Jarik Stejskal Dolpo Treking v malo navstevovanej oblasti Nepalu. Piatkovy vecer zavrsila skupina Schody svojim koncertom v Bombura klube.
V sobotu pokracovali diaprojekcie Tomasa Stejskala, Jara Dutku, Mata Heugera a Petra Ondrejovica. Naozajstnymh0113f.jpg (13912 bytes) trhakom bol dokumentarny film Pala Barabasa Tajomne mamberano, ktory ziskal mnozstvo oceneni na medzinarodnych filmovych festivaloch. Temou tohto zaujimaveho dokumentu bolo putovanie zakazanou oblastou v Novej Giunei, kde dodnes ziju kmene domorodcov, ktore sa nikdy nestretli s modernou civilizaciou.
Skutocnou lahodkou bol koncert americkej skupiny Waking Vision Trio. Jednym z clenov tejto kapely je aj hrac na bicie Martin Valihora (na snimke c. 2) pochadzajuci zo Slovenska, ktory spolu s dalsimi dvoma hudobnikmi Johnom Shannonom - gitara (na snimke c. 3 ) a Mitchom Cohnom - basgitara studuje na prestiznej Berklee College of Music v
Bostone.
Aj napriek drobnym technickym nedostatkom boli ucastnici podujatia urcite spokojni. Dufaju, ze sa z festivalu stane tradicia a ze budu mat moznost stretnut sa na tretom rocniku.

Vedia pohnut svetom

Slavnostne mestske zastupitelstvo v piatkove popoludnie 23. marca malo jediny bod programu - udelenie ceny mesta a ceny primatora za roky 1999 a 2000 tym, ktori sa svojou pracou a snazenim, svojou vynimocnh0113g.jpg (13897 bytes)ostou odlisili od ostatnych a vyraznou mierou sa zasluzili o zviditelnenie mesta Brezna a regionu.
"Pracujete v roznych oblastiach spolocenskeho a hospodarskeho zivota, spaja vas vsak jedno - svojou tvorivou ci aktivnou pracou prekracujete hranice svojich pracovnych povinnosti, aby vysledky priniesli plody nielen vam a vasej rodine, ale aj ostatnym obyvatelom nasho mesta ci Slovenska", - prihovoril sa im primator Ing. Vladimir Fasko. Zdoraznil, ze su dokazom, ze este existuju ludia, ktori vedia pohnut svetom a viest svojim sposobom i ostatnych do prospesnych cinnosti. Z nich sa sice malokedy bohatne financne, ale bohatne sa najma dusevne. Spolocnym znakom vsetkych boli zivotne jubilea, ktore oslavili v rokoch 1999 a vlani.
Cenu mesta Brezna udelili Angele Cernakovej, umeleckej veducej detskeho folklorneho suboru Stastne detstvo za rozvoj zaujmovej umeleckej cinnosti mladeze a za uspesnu reprezentaciu mesta Brezna pri prilezitosti zivotneho jubilea 55 rokov.
Cenu primatora Brezna prevzali:
Alzbeta Prepletana, knihovnicka mestskej kniznice, za dlhorocnu pracu a tvorivy podiel na rozvoji kulturno-vychovnej prace vo funkcii knihovnicky,
Jozef Kovacik, clen Divadelneho suboru Jana Chalupku, za dlhorocnu tvorivu cinnost v breznianskom divadelnictve pri prilezitosti zivotneho jubilea sestdesiat rokov,
Prof. Ing. Milan Turna, CSc, prodekan Materialovotechnologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Trnave, za podporu a rozvoj vysokoskolskeho studia na detasovanom pracovisku MTF STU v Brezne pri prilezitosti zivotneho jubilea sestdesiat rokov,
Mgr. Jan Weiss, riaditel Horehronskeho muzea v Brezne, za dlhorocnu pracu na rozvoji kultury v meste a tvorivy podiel na vydani publikacie Brezna pri prilezitosti zivotneho jubilea patdesiat rokov,
Jan Zatko, clen dopravnej komisie, dlhorocny poslanec mestskeho zastupitelstva, za vyrazny podiel na rozvoji mesta vo funkcii dlhorocneho poslanca mestskeho zastupitelstva pri prilezitosti zivotneho jubilea sestdesiat rokov.
Cenu mesta Brezna za rok 1998 za uspesnu organizaciu sportovych podujati Predmjastrovstiev a Majstrovstiev Europy v zavesnom lietani a biatlonu a za spolupracu pri rozvoji mesta dodatocne prevzal generalny riaditel a predseda predstavenstva a. s. Zeleziarne Podbrezova Ing. Vladimir Sotak.
Ocenenie cestne obcianstvo mesta prevezme 10. aprila velvyslanec Slovenskej republiky vo Francuzsku Vladimir Valach za vyrazny podiel na rozvoji priatelskych vztahov Slovenska a Francuzska a za propagaciu Brezna vo Francuzsku.
Na zaver primator vyjadril presvedcenie, ze ocenenie bude pre tychto ludi motivaciou, ktora ich povedie aj v buducnosti a ze ziadne nepriaznive okolnosti nezastavia ich tvorivy potencial, nevymazu z pamati ich mudrost a schopnosti.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT