27. MAREC  2001 Strana 5

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Informacie o moznostiach zamestania lekarov v Norskom kralovstve

Predpokladom vykonu lekarskej praxe v NK je doklad o uznani vzdelania od norskych uradov. Na vykon lekarskej cinnnosti sa vydavaju dva druhy dokladov: trvala licencia a docasna licencia.
Formalny postup: zaujemca o pracu v Norsku vyplni ziadost o pracovne povolenie a povolenie k pobytu, poziada o uznanie diplomu, absolvuje skusku z norskeho jazyka III, absolvuje odbornu lekarsku skusku, ktora sa kona v aprili a v oktobri, zaobstara si prislub o poskytnuti pracovneho miesta v nemocnici, poda ziadost o udelenie docasnej licencie, prilozi doklady o vzdelani, jazykovej skuske, doklad prislubu pracovneho zaradenia v nemocnici a doklad o statnom obcianstve, absolvuje najmenej 12-mesacnu prax v norskej nemocnici, po pripravnej praxi absolvuje doskolovaci kurz pre zahranicnych lekarov, cim splni podmienky na uznanie svojho lekarskeho vzdelania norskymi uradmi za odborne rovnocenne, absolvuje vseobecnu odbornu prax. Informacie o volnych pracovnych miestach pre lekarov je mozne ziskat v lekarskom casopise Tidskrift for Den norske legeforening.
V pripade oficialnej spoluprace SR a NK sa predpoklada, ze jazykovy kurz bude organizovany v SR a cast administrativnych ukonov vykona norska strana.
Adresy nemocnic, v ktorych je mozne zamestnat sa, vam poskytnu v Okresnom urade prace v Brezne.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT