27. MAREC  2001 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Na slovicko, pani starostka

Valkovna vznikla v roku 1954, ked k osade pri valcovniach, postavenych v roku 1834, pripojili tri osady Sumiaca - Zlatno, Svabolku a Novu Masu. Zasluhou rodu Coburgovcov v minulom storoci v tychto osadach prekvital kovopriemysel. V Zlatne bola tehliaren a kovaren, vo Valkovni spominana valcovna a vo Svabolke pilnikaren, starsi obcania spominaju aj svabiaren. Aspon tolko z davnej minulosti obce, ktorej obcania v doplnujucich volbach vlani v novembri odovzdali najviac hlasov Marii Bobakovej. Narodila sa v Sumiaci. Po maturite na Strednej vseobecnovzdelavacej skole tridsatpat rokov robila v Strojsmalte Pohorela, na zaciatku v technickom a investicnom useku a ostatnych dvadsat rokov v useku ekonomickom. Od 1. januara 1972 do 30. maja 1973 bola tajomnickou MNV vo Valkovni. Ako sa na Valkovnu pozera z pozicie hlavy obce?

- Na slavnotnom zasadnuti obecneho zastupitelstva vlani v decembri som poslancov a obcanov oboznamila s volebnym programom, v ktorom som si vytycila styri hlavne ulohy. Aby Valkovnu pojali do planu plynofikacie. Geometricke plany, uzemne rozhodnutie a stavebne povolenie musime vybavit dovtedy, pokial budu plynofikovat Sumiac a Telgart, aby sa sucasne pracovalo aj u nas, pretoze hlavna trasa rozvodu plynu vedie cez nase katastralne uzemie. Ak tieto nalezitosti nevybavime, Valkovna bude jedina obec na Horehroni, ktora nebude mat plyn. To by bola zla vizitka aj pre samotny okresny urad. Osmeho februara som sa stretla s generalnym riaditelom Slovenskeho plynarenskeho priemyslu Ing. Kincesom, ktory mi prislubil, ze do konca februara dostanem vyhovujucu odpoved. Doteraz sa tak nestalo. Dalsia uloha je, ze mensimi maliarskymi upravami prisposobime evanjelicky kostol na dom smutku. Na tejto ulohe sa pracuje od 1. februara, odkedy som zamestnala devatnast obcanov na verejnoprospesnych pracach, ktori uz vykonali pekny kus prace. Ak pocasie dovoli, chcem tento kostol oplotit a zaviest elektricku energiu. Na tretej ulohe - dostat nasu byvalu zakladnu skolu vo Valkovni bezodplatnym prevodom do majetku obce - pracujem v spolupraci s Okresnym uradom v Brezne a s Okresnym uradom Bartislava I., ktoremu tato budova patri. Valkovna ma 320 obyvatelov, z toho 150 romskych, ktori ziju v siedmich rodinnych domoch. Cize ich bytove pomery su nezavideniahodne. Preto som sa rozhodla, a to je stvrta uloha, ze zacnem s vybavovanim pozemku a nasledne geometrickych planov na vystavbu bytovych jednotiek pre socialne slabsie vrstvy obyvatelstva. Obec pozemok odkupila a zaroven zadala ulohu na vypracovanie projektovych prac. Vo februari boli u nas volby romskeho vajdu tajnym hlasovanim, podobne ako do samosprav. V miestnej volebnej komisii mali svojich clenov romski obcania. Zo 68 volicov sa na volbach zucastnilo 40 a spomedzi desiatich kandidatov sa romskym vajdom stal Cyril Pokos.

h0113b.jpg (12212 bytes) Od 19. marca obyvatelia Brezna do priestorov Pneuservisu Miroslav Matovic na Nalepkovej ulici prinasali kusove a konfekcne oblecenie, topanky pre deti a dospelych. Organizatormi tejto humannej akcie su clenovia breznianskeho Lions klubu, ktorym nie je lahostajny osud povodnami postihnutych obcanov Ukrajiny. Ak sa chcete pripojit aj vy, mozete tak urobit este do 30. marca tentoraz vo dvore hotela Dumbier, kedy vyzbierane veci prevezmu pracovnici Slovenskeho Cerveneho kriza a dopravia na miesto urcenia.

Snimka: Norbert Seemann


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT