27. MAREC  2001 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Carving - najvacsi prevrat

v historii lyzovania

Druhy carvingovych lyzi

Lutujem, ze musim vychadzat z anglickych nazvov druhov lyzi, ktore sa pouzivaju v celom svete, a preto dovolte, aby som vam ponukol aj slovensky preklad.

1. Allrounder - univerzalne lyze, maksie, umoznuju jazdu v nizsej a strednej rychlosti, vhodne pre makky sneh a hlboky firn, radius od 13 do 20 m, parametre priemer 107 - 69- 99 mm.
2. Crosscarver - lyze pre volny teren, hlboky sneh, ale aj na zjazdovku, radius v priemere 24 m, su menej vykrojene a dlhsie.
3. Funcarver - vyrobene pre zabavu vo volnom terene, su viac vykrojene ako Crosscarvery (113 - 64 - 109 mm), radius v priemere 11 m.
4. Slalomcarver - extremne vykrojena lyza, pomerne kratka, rychla v oblukoch, extremne dobre ovladatelna, radius mensi ako 10 m.
5. Racecarver - typicka lyza pre "obrakovy" obluk, velmi rychla, radius v priemere 17,5 m.
6. Shorties (od 100 do 140 cm) a Supershorties (od 70 do 100 cm) - kratke a velmi kratke lyze, vhodne vylucne na vycvik zaciatocnikov.
Pri kupe lyzi treba predovsetkym vychadzat z toho, ake su nase financne moznosti, dalej z toho, co ocakavame od lyzi, t. j. ake budu ich funkcne vlastnosti. Tiez treba brat do uvahy, ci budeme lyzovat na upravenom svahu, v hlbokom snehu alebo na extremne sklonenych svahoch. Je nutne vnimat aj radius lyzi (polomer otocenia v metroch) a sirku lyzi pri spicke, v strede a pri patke. Velmi dolezite je, ci budeme kombinovat nove lyze carvingoveho typu s viazanim a topankami tradicneho (starsieho) typu, ktore uz vlastnime. Predavajuci vam poradi, ci je tato kombinacia dobra.
Pre narocnych lyziarov treba kupit lyze, viazanie a topanky od jedneho vyrobcu, cim je zarucene zladenie tychto prvkov do jedneho harmonickeho celku.

Dlzka lyzi
Dlzka lyzi sa riadi predovsetkym hmotnostou lyziara (Rossignol) alebo telesnou vyskou (Atomic). Velmi dolezitymi faktormi su lyziarska zrucnost a v akom terene budeme lyze pouzivat.

Viazanie
Pri kupe viazania je dolezite, aby si zdatni lyziari kupili take viazanie, kde rozsah vypinacej sily je sice mensi, ale viazanie bude jemnejsie reagovat na sily, ktore posobia na viazanie.

Lyziarske topanky
Pri kupe treba skusat lyziarku na hrubu ponozku. Zdatnejsi lyziari by mali mysliet na kvalitnejsie lyziarky, minimalne so styrmi klipsami. Kazda lyziarka by mala byt prisposobena carvingovym lyziam a viazaniu.

Lyziarske palice
Pri carvingovom lyzovani su palice menej vyznamne, pripadne nepotrebne a pri ich kupe zvolte dlzku, ktora vyjde z polohy, ked uchopite palicu za opacny koniec, t. j. v oblasti hrotu, nie vsak v lyziarkach a na lyziach. Medzi ramenom a predlaktim by mal byt pravy uhol.
Vyvoj carvingovych lyzi a ostatneho vystroja nie je ani zdaleka ukonceny a zda sa, ze pri posudzovani parametrov, hlavne lyzi, ide o ciastocny zmatok. Treba vsak brat do uvahy vysoku specifikaciu lyzi a velke mnozstvo faktorov, ktore ovplyvnuju variabilitu lyzi.
Prajem vam stastnu ruku pri vybere lyziarskeho vystroja a hlavne - doverujte predavacom v sportovych obchodoch.

Mgr. Vladimir Libic

Rozpis pohotovostnych lekarenskych sluzieb v Brezne na april

Lekaren Medikament, Kuzmanyho 1

Piatok: 6., 20.
Sobota: 28.

Lekaren Vitamin, Nam. gen. M. R. Stefanika 7

Pondelok: 2., 16., 23.
Piatok: 27.
Sobota: 14.

Lekaren Pri nemocnici, spol. s r.o., Banisko 1

Utorok: 3., 10., 17., 24.
Streda: 4., 11., 18., 25.
Stvrtok: 5., 12., 19., 26.
Piatok: 13.
Sobota: 21.
Nedela: 1., 8., 15., 22., 29.

Lekaren Paradis, Nam. gen. M. R. Stefanika

Pondelok: 9., 30.

Sobota: 7.

Lekaren, ktora ma pohotovostnu sluzbu, musi byt zretelne oznacena. Povinnostou kazdej lekarne je vyvesit rozpis svojich pohotovostnych sluzieb na viditelnom mieste. Lekarenska pohotovostna sluzba trva do 22. hodiny.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT